10 Ιουνίου 2015

Λαφαζάνης: Θέμα ημερών η υπογραφή για τον αγωγό



1949_cover
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ελληνορωσικές συζητήσεις για την κατασκευή του «Greek Stream», του αγωγού που θα μεταφέρει μέσω της Ελλάδας, το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Στις 18 – 20 Ιουνίου, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη, μπορεί να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για την κατασκευή του νότιου διάδρομου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή.«Οι συζητήσεις είναι πολύ προχωρημένες και βρισκόμαστε στην τελική φάση για μία συμφωνία», είπε ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «είναι πιθανόν να γίνει εκεί η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για την στήριξη του αγωγού. Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο φέραμε την διάταξη».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «ο αγωγός μπορεί να φέρει στην Ελλάδα 47 δις κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο», θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και η επένδυση θα είναι πάνω από 2 δις. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα είναι 1 εκατ. ευρώ, όλες οι μετοχές θα ανήκουν στο Δημόσιο, ενώ θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.«Το ελληνικό Δημόσιο να αποκομίσει τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού και άλλα πιθανά οφέλη από τα τέλη», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος.«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο φυσικού αερίου. Υπάρχει κινητικότητα στις επενδύσεις ενέργειας στη χώρα . Η ενέργεια μπορεί να γίνει όχημα για έξοδο από την κρίση» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας πως είναι πιθανή η διέλευση από τη χώρα και νέων αγωγών με φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν ή το Ιράν.http://gr.greekreporter.gr/