10 Ιουνίου 2015

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Συνάντηση «έκπληξη» Ερντογάν-Μπαϊκάλ - Προς μεγάλο συνασπισμό AKP&CHP;

Συνάντηση «έκπληξη» Ερντογάν-Μπαϊκάλ - Προς μεγάλο συνασπισμό AKP&CHP;
Ενώ εντείνονται οι εσωτερικές διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία τρεις ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές και απώλεια αυτοδυναμίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ),, μία συνάντηση έκπληξη έχει σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως δήλωσαν πηγές στην Hürriyet ο Ερντογάν συναντάται με τον πρώην πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, λίγο πριν Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκινήσει τις συνομιλίες για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Ερντογάν είχε στείλει μήνυμα χθες το απόγευμα στον Μπαϊκάλ για μία ενδεχόμενη συζήτησή τους για τις «διεργασίες», ενόσω ο δεύτερος βρισκόταν στην περιφέρειά του στην ΑτάλειαΑφότου συμβουλεύτηκε τον νυν πρόεδρο του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Μπαϊκάλ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου και η συνάντηση θα λάβει χώρα στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών στην συνοικία Τσάνκαγια της Άγκυρας.Ως ο πρώτος σε ψήφους εκλεγμένος βουλευτής, ο Μπαϊκάλ αναμένται να ανοίξει τίς εργασίες της νέας βουλής ως προσωρινός πρόεδρός της. Η πρώτη εργασία της εθνοσυνέλευσης θα είναι η εκλογή του προέδρου και εξαρτάται από το αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης Ερντογάν - Μπαϊκάλ αν θα είναι υποψήφιος για τη θέση, πράγμα που θα αποτελέσει σοβαρή ένδειξη ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του ΑΚΡ και του CHP.

Προλειαίνουν το έδαφος για τις επίσημες συνομιλίες
Την ίδια ώρα ανεπίσημες επαφές μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των αντιπολιτευτικών έχουν αρχίσει να τεστάρουν τα νερά για το αν οι δύο πολιτική αντίπαλοι μπορούν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας.Οι συνομιλίες μεταξύ του ΑΚΡ που κέρδισε 258 έδρες στη βουλή και του CHP με 132, είναι σε αρχικό στάδιο και ανεπίσημες. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται από μία ομάδα πολιτικών από τα δύο κόμματα που πιστεύουν ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού AKP-CHP είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για την ανασύσταση της Τουρκίας. Πολιτικά στελέχη που πρόσκεινται στους αρχηγούς των δύο κομμάτων, προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επίσημες συνομιλίες, αφού ο Αχμέτ Νταβούτογλου λάβει την εντολή από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Τα στελέχη των δύο κομμάτων εξετάζουν την πιθανότητα ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ ΑΚΡ-CHP και να διαπιστώσουν πού υπάρχουν διαφορές πριν από μία συμφωνία. Μία τέτοια κυβερνητική συνεργασία θα εστιαστεί στις προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομίας, εντατικοποίηση των κοινωνικών επενδύσεων, επέκταση των ελευθεριών και συνέχιση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού. Όπως αναφέρουν τα στελέχει, πιστεύουν ότι ένας τέτοιος μεγάλος συνασπισμός θα συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, καθώς τα δύο κόμματα δεν διαφέρουν πολύ στη γραμμή τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια θέματα - αγκάθια που μπορεί να μπλοκάρουν έναν συνασπισμό, λόγω των όρων που θέτει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Οι σοσιαλδημοκράτες ενδέχεται να ζητήσουν την παραπομπή στο δικαστήριο τεσσάρων πρώην υπουργούν για το πολύκροτο σκάνδαλο δωροδοκιών, καθώς επίσης και αποτελεσματικά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς.

Πέραν άλλων πολιτικών ζητημάτων που μπορεί να περιπλέξουν τη διαδικασία, η στάση που θα υιοθετήσει ο Ερντογάν θα παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων. Ενας από τους βασικούς όρους του CHP είναι ο περιορισμός του Ερντογάν στις συνταγματικά ενισχυμένες εξουσίες του, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να επεμβαίνει στα της βουλής.Παράλληλα, τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζουν τις συσκέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και τα σενάρια για συνασπισμό. Ο Νταβούτογλου συνατήθηκε για ώρες με στελέχη του κόμματος τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνομίλησε με στενούς συνεργάτες του για τον οδικό χάρτη του κόμματος.Παρά το γεγονός ότι οι ανεπίσημες συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, στελέχη του CHP δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους σχετικά με τη συγκυβέρνηση με το ισλαμοσυντηρητ AKP.
Πηγή: Hurriyet
ΕΘΝΟΣ