18 Οκτωβρίου 2014

Η ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ... ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Το «ναυάγιο» της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή

Το «ναυάγιο» της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή  Του Γιώργου Καπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr
Η εικόνα σοκάρει και τα λόγια τρομάζουν. Πρώτα η εικόνα του τουρκικού στρατού που αντί να παρέμβει εκτός συνόρων για να βοηθήσει τους πολιορκημένους Κούρδους στο Κομπάνι της Συρίας δίπλα στη μεθόριο, αντί να επιτρέψει στους μαχητές του ΡΚΚ από τη Νοτιοανατολική Τουρκία αλλά και την Κοιλάδα Καντίλ του Βορείου Ιράκ να βοηθήσουν τα αδέλφια τους, χτύπησε εντός συνόρων με τους βομβαρδισμούς θέσεις του ΡΚΚ, παραβιάζοντας μια εκεχειρία δύο και πλέον χρόνων και θέτοντας σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Μεταξύ Δύσης και Ανατολής

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ Η κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα έχει στρέψει αναγκαστικά την πολιτική δραστηριότητα προς την Ευρώπη. Η προσοχή, η σκέψη, οι σχέσεις, ακόμη και οι βαρυγκόμιες εκεί κατευθύνονται. Εντούτοις, η γεωγραφική θέση της Ελλάδος και το ιστορικό υπόστρωμα την τοποθετούν στο νοτιοανατολικό άκρο της ηπείρου, σε επαφή και γειτονία με τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή. Ο,τι συμβαίνει εκεί μάς αφορά.Ισως μάλιστα οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους μη Ευρωπαίους γείτονες αποτελούν ένα συγκριτικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα της χώρας στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η Ελλάδα, παρότι δοκιμάζεται από την κρίση, είναι στρατηγικά σταθερή σε μια περιοχή υπό μετασχηματισμό.

Ο Ερντογάν ο Οτσαλάν και οι Κούρδοι

http://www.aydinlikdaily.com/uploadedfiles/Erdo%C4%9Fan-And-%C3%96calan-Met-In-Secret-50350.ocalananderdogan.jpg
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Στις κηδείες των Κούρδων μαχητών που έπεσαν στις συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι, ένα σύνθημα κυριαρχούσε στα στόματα συγγενών, φίλων και συντρόφων τους: «Ερντογάν, δολοφόνε!». Απολύτως αναμενόμενο, φυσικά, εάν αναλογιστούμε ότι η Άγκυρα όχι μόνο έχει κλείσει τα σύνορα με τη Συρία, απαγορεύοντας ουσιαστικά να φτάσουν ενισχύσεις στους υπερασπιστές της πόλης, αλλά είχε επιδοθεί σε όργιο κατασυκοφάντησής τους, κάνοντας λόγο ακόμη και για λιπόψυχους ή για υποχρεωτικό παιδομάζωμα.
Είναι επίσης γνωστό ότι τις προηγούμενες εβδομάδες, η τουρκική αστυνομία σκότωσε δεκάδες Κούρδους διαδηλωτές -ακόμη χειρότερα δε, τα τουρκικά αεροπλάνα (σε αντίθεση με τα αμερικανικά) έβαλαν στόχο τους αντάρτες του ΡΚΚ στο Ιράκ, δηλαδή τους βασικούς συμμάχους των Κούρδων του Κομπάνι. Μετά από όλα αυτά, θα ανέμενε κανείς ότι Ερντογάν και Οτσαλάν θα κήρυτταν νεκρή την ειρηνευτική διαδικασία. Όμως, όχι απλώς δεν το έκαναν, αλλά έστειλαν σήμα ότι προχωρεί κανονικά.

Το κουρδικό συριακό μοντέλο και οι ανησυχίες της Αγκυρας Ο ρατσισμός εναντίον των Κούρδων παραμένει ενδημικός στην Τουρκία


  Το κουρδικό συριακό μοντέλο και οι ανησυχίες της ΑγκυραςΟ αγώνας για το Κομπάνι αναζωπύρωσε την ένταση ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους. Πολλοί Κούρδοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να σώσει τους σύρους αδερφούς τους και ότι μπλοκάρει τις προσπάθειες των Κούρδων να στείλουν ενισχύσεις στο Κομπάνι.Σύμφωνα με το περιοδικό «Foreign Policy», ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας διότι πολλοί έχουν διασυνδέσεις με το ΡΚΚ. Οι μαχητές του ΡΚΚ, που παραμένει στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν αποδειχθεί οι πιο αποτελεσματικοί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.Την τελευταία δεκαετία, οι σχέσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικής κυβέρνησης βελτιώθηκαν σημαντικά καθώς και οι δυο πλευρές επένδυσαν στην ειρηνευτική διαδικασία προκειμένου να μπει ένα τέλος στη διαμάχη τους που έχει στοιχίσει περισσότερες από 30.000 ζωές. Η μάχη για το Κομπάνι όμως απειλεί να καταστρέψει όποια πρόοδο έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Η κουρδική ηγεσία απειλεί ότι θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες αν το Κομπάνι πέσει στο Ισλαμικό Κράτος.