25 Νοεμβρίου 2014

Οι Νεότουρκοι και το μυστικό τους σχέδιο για εξόντωση των μειονοτήτων

Της Έρσης Βατού* Σημαντική μελέτη για τους μηχανισμούς εξόντωσης των μειονοτήτων και τις εθνικές εκκαθαρίσεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τους Νεότουρκους αποτελεί το βιβλίο του Φουάτ Ντουντάρ Ο Κώδικας της Σύγχρονης Τουρκίας – Η μηχανική των εθνοτήτων της «Ένωσης και Προόδου» 1913-1918, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα.

Άγκυρα: Συνομιλίες για τρίτο πυρηνικό σταθμό


Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν για έξι μήνες και θα διεξαχθούν από την κρατική τουρκική εταιρεία παραγωγής ενέργειας.
Άγκυρα: Συνομιλίες για τρίτο πυρηνικό σταθμό
Η Τουρκία άρχισε αποκλειστικές προκαταρκτικές συνομιλίες με την εταιρεία Westinghouse Electric Company, η οποία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και αποτελεί τμήμα του ιαπωνικού ομίλου Toshiba, για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της χώρας, ανακοίνωσε η Westinghouse.Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν για έξι μήνες και θα διεξαχθούν από την κρατική τουρκική εταιρεία παραγωγής ενέργειας EUAS, δήλωσαν σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι του ενεργειακού τομέα. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την κατασκευή καθώς και την κάλυψη όλων των αναγκών του σταθμού στη διάρκεια της ζωής του, περιλαμβανομένων των πυρηνικών καυσίμων, της συντήρησης, των υπηρεσιών του σταθμού και της απόσυρσης των αντιδραστήρων, αναφέρει σε δήλωσή της η Westinghouse.

Τα τέσσερα nein της Γερμανίας για έξοδο από την κρίση


Πρόκειται για στάση απόρριψης και αποδέσμευσης από την Ευρώπη
Η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη είναι μια στάση απόρριψης και αποδέσμευσης. Οι πολιτικοί της αρνούνται στις υπερχρεωμένες χώρες μια πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική. Αρνούνται να υποστηρίξουν μια ευρωπαϊκή επενδυτική ατζέντα για να προσελκύσουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Εκαναν λόγο για δημοσιονομικό πλεόνασμα και όχι για ταχύτερη πιθανή ανάπτυξη ως πρώτο στόχο στο εσωτερικό. Και άρχισαν να στρέφονται κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και στα τέσσερα αυτά σημεία η Γερμανία κάνει λάθος.Μπορεί το Βερολίνο δικαιολογημένα να απορρίπτει τις στενόμυαλες εκκλήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας για χωρίς όρους δημοσιονομική επέκταση. Εξάλλου, η δημοσιονομική τόνωση λειτουργεί μόνο αν υποστηρίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις  και συνοδεύεται από φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις - τις μεταρρυθμίσεις που η Γαλλία και η Ιταλία τώρα αρνούνται. Αλλά η Γερμανία διαθέτει αρκετή επιρροή για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο τη σταθερότητα που χρειάζονται στην Ευρώπη. Αρχικά η Γερμανία μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να υποχρεώσουν τη Γαλλία να εφαρμόσει βαθύτερες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα χρόνο για να ισορροπήσει το έλλειμμά της.

BBC: Η ασθένεια Καντάφι τρώει τις σάρκες της Λιβύης

Ο Τζέιμς Ρόμπινς προσπαθεί να εξηγήσει γιατί κατέρρευσε η χώρα
BBC: Η ασθένεια Καντάφι τρώει τις σάρκες της Λιβύης
Ομοιόμορφα ντυμένοι και κουρεμένοι, πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι παρακολουθούν κλεισμένοι σε κλουβί την ομαδική δίκη τους, βρίσκεται σε εξέλιξη σε δικαστήριο της Τρίπολης.

Γιατί η «θεραπεία» που ακολουθήθηκε για την κατάσταση στη Λιβύη αποδείχθηκε το ίδιο κακή με  την «ασθένεια»; Ο διπλωματικός ανταποκριτής του βρετανικού BBC, Τζέιμς Ρόμπινς, προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που η βορειοαφρικανική χώρα κατέρρευσε μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

Τουρκία: «Σκληραίνουν» οι προϋποθέσεις για την απόκτηση υπηκοότητας Με βάση τα «χρηστά ήθη» - Διευρύνονται και οι εξουσίες της αστυνομίας


ο τουρκικό κοινοβούλιο αρχίζει εντός της Τρίτης την εξέταση νομοσχεδίου της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης το οποίο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας, καθώς και τους κανόνες για την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας, η οποία θα εξαρτάται πλέον από τα «χρηστά ήθη» του αιτούντος.
Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προβλέπει, χωρίς άλλη διευκρίνιση, ότι οποιοσδήποτε ξένος ή ξένη ζητάει την τουρκική υπηκοότητα μέσω του γάμου του/της με Τουρκάλα ή Τούρκο, θα πρέπει πλέον να χαρακτηρίζεται από «χρηστά ήθη».Η προϋπόθεση προστίθεται σ' αυτήν η οποία υφίσταται ήδη για την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας, δηλαδή ο υποψήφιος να μην αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη.

Το Κόσοβο εναντίον της ΠΓΔΜ

Η κυβέρνηση του Κοσόβου κίνησε διαδικασία κατά της ΠΓΔΜ ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αθέμιτο ανταγωνισμό όσον αφορά τις αεροπορικές συγκοινωνίες, ζητώντας από τα Σκόπια να σταματήσουν την πρακτική επιδότησης αεροπορικών πτήσεων, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.Σύμφωνα με τις αρχές του Κοσόβου, η ενέργεια αυτή της ΠΓΔΜ έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, εδώ και δύο χρόνια, επιδοτεί την ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz Air με οχτώ ευρώ ανά επιβάτη για δρομολόγια από τα Σκόπια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.Η επιβατική κίνηση από το αεροδρόμιο των Σκοπίων, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αυξηθεί πάνω από 25%. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, μέσω του αεροδρομίου αυτού έχουν μετακινηθεί περίπου 1,1, εκατ. επιβάτες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Οι δίκες του Γοργοπόταμου 1964 - 1966"

Ενα νέο βιβλίο από τις εκδόσεις ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, για την τραγωδία του 1964 στο Γοργοπόταμο και τις δικαστικές διώξεις που ακολούθησαν
http://www2.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=8927&format=.jpg
Ο Γοργοπόταμος, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, συνδέεται και με μια τραγωδία, καθώς και με μια αντικομμουνιστική πολιτική σκευωρία πίσω από την οποία βρίσκονταν ξένες και ντόπιες μυστικές υπηρεσίες, εκείνες οι υπηρεσίες που σφράγισαν το μετεμφυλιακό καθεστώς και προετοίμασαν τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Αυτήν την τραγωδία κι αυτήν τη σκευωρία πραγματεύεται το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ με τίτλο: "ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ 1964 - 1966: Αγνωστα ντοκουμέντα από την πολύκροτη υπόθεση".Πρόκειται για ένα βιβλίο άκρως πολύτιμο και διδακτικό, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές, που πραγματεύεται με επάρκεια ένα, ελάχιστα γνωστό, αλλά σημαντικό γεγονός της πρόσφατης ιστορίας.
Η τραγωδία...

"Νέα βήματα" για τους Αλεβίτες πολίτες

http://medya.todayszaman.com/todayszaman/2011/11/23/dersim-massacre.jpgΝέα βήματα στο άνοιγμα για τους Αλεβίτες.Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψη του στο Τούντζελι, η οποία αναμενόταν με ενδιαφέρον.Ο κος Νταβούτογλου που επισκέφτηκε αρχικά την Νομαρχία του Τούντζελι στη συνέχεια συναντήθηκε με αλεβίτες ιερείς - ντεντέ στο Τζεμεβί.Ο πρωθυπουργός άκουσε τα προβλήματα των Αλεβιτών πολιτών και τους ενημέρωσε για τα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση.Θα αλλάξει το όνομα του πανεπιστημίου του Τούντζελι, ως Μουνζούρ και το κτίριο του παλιού στρατώνα θα μετατραπεί σε Μουσείο του Ντερσίμ.
Ο κος Νταβούτογλου στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πόλη, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Τούντζελι και συμμετείχε στο τοπικό συνέδριο του κόμματος του.

Ποιοι οι πιθανοί αντικαταστάτες του ΗΠΑ: Ποιοι οι λόγοι πίσω από την παραίτηση του υπουργού Αμύνης, Τσακ Χέιγκελ


ΗΠΑ: Ποιοι οι λόγοι πίσω από την παραίτηση του υπουργού Αμύνης, Τσακ ΧέιγκελΔανάη Δασοπούλου Η απειλή των τζιχαντιστών και η κρίση με τον ιό Έμπολα πίσω από την αποχώρηση του μοναδικού Ρεπουμπλικανού της κυβέρνησης Ομπάμα;Σαν βόμβα έπεσε η είδηση της παραίτησης του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, ωστόσο σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο η απόφαση όχι μόνο είχε ληφθεί εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι ο μοναδικός Ρεπουμπλικανός της κυβέρνησης Ομπάμα αναγκάστηκε σε παραίτηση. Ο πρώτος βετεράνος του αμερικανικού στρατού που διετέλεσε υπουργός Αμύνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα δέχεται σφοδρή κριτική για την καθυστέρησή της να απαντήσει έγκαιρα στην απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στα λάθη που σημειώθηκαν στην διαχείριση της κρίσης του ιού Έμπολα.
Κατά την επίσημη ανακοίνωση παραίτησής του από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τις ικανότητες του 68χρονου υπουργού, λέγοντας πως για δύο χρόνια υπήρξε υποδειγματικός.

Με αγωγό στην Αίγυπτο το φυσικό αέριο της «Αφροδίτης»

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος Υπουργός, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι διαφαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη, είναι με κατευθείαν αγωγό από το κοίτασμα προς την Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι τους επόμενους δύο μήνες, θα ετοιμαστεί τεχνοοικονομική μελέτη, η οποία θα εξετάζει ακριβώς τις επιλογές για εξαγωγή του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη.Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές της Αιγύπτου, δηλαδή τα τερματικά υγροποίησης του Ιτκού και της Νταμιέτας.

Η στάση Τσίπρα στα εθνικά

http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1528819ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας προσεγγίζει συγκρατημένα τις εξελίξεις στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπροστά σε ένα επικίνδυνο διπλωματικό περιβάλλον, έχει αποφύγει την κομματική κριτική και τηρεί «εθνική στάση». Σε μία εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο N. Αναστασιάδη και τους ηγέτες των κυπριακών κομμάτων. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να ενημερωθεί από τον κ. Βενιζέλο, μετά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αγκυρα, το ερχόμενο Σάββατο, και πριν από τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα, στις 5-6 Δεκεμβρίου. Αυτό που δεν καταφέραμε στην οικονομία –να λειτουργήσουμε ως φυσιολογική χώρα που ομονοεί μπροστά στα δύσκολα– ίσως γίνει πραγματικότητα στα εθνικά θέματα. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούσε λαϊκίστικες προσδοκίες και σε αυτό το τόσο ευαίσθητο μέτωπο.

Το τρένο της ενέργειας δεν κολλά στο «Μπαρμπαρός»

Το τρένο της ενέργειας δεν κολλά στο «Μπαρμπαρός»

Του Κώστα Βενιζέλου
Η ΙΣΤΟΡΙΑ επαναλαμβάνεται στο Κυπριακό. Η Τουρκία γνωρίζοντας εκ των υστέρων τις προβλεπτές μας κινήσεις, τα αδύναμα αντανακλαστικά, ακολουθεί πολιτική σαλαμοποίησης των επιδιώξεων της, με στόχο σταδιακά να τις επιβάλλει ως τετελεσμένα.

Τουρκία- Ρωσία Συμμαχία

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δύο πλευρές δείχνουν σημάδια προθυμίας να βάλουν στην άκρη κάποιες από τις πολιτικές διαφορές τους και να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, γράφει η καθημερινή Τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».
Η Ρωσία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πήραν μέτρα για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για τις πολιτικές της όσον αφορά την Κριμαία και την Ουκρανία. Οι οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζονται εναντίον της Ρωσίας φέρεται να έχουν αποτέλεσμα και ο Πούτιν κινείται να αναζητήσει νέους τρόπους για να ελαφρύνει το βάρος.

Τουρκία: "Πυρά" κατά κυβερνήτη που θέλει να μετατρέψει μια εβραϊκή συναγωγή σε μουσείο


Ο κυβερνήτης της επαρχίας Εντιρνέ της Τουρκίας επικρίθηκε έντονα σήμερα για αντισημιτισμό και υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, μετά τις δηλώσεις που έκανε για την πρόθεσή του να μετατρέψει μια εβραϊκή συναγωγή σε μουσείο, σε αντίποινα για την επιβολή περιορισμών από μέρους του Ισραήλ στην πρόσβαση στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.«Όσο αυτοί οι άρπαγες εξαπολύουν τους ανέμους του πολέμου και σφαγιάζουν τον κόσμο στο τέμενος Αλ Άκσα, εμείς ανακαινίζουμε τις συναγωγές τους», δήλωσε ο Ντουρσούν Αλί Σαχίν, ο κυβερνήτης της βορειοδυτικής επαρχίας Εντιρνέ, η οποία γειτονεύει με τη Βουλγαρία και με την Ελλάδα.

«Το λέω αυτό έχοντας πολύ μίσος μέσα μου. Καθαρίζουμε τα νεκροταφεία τους, εγκρίνουμε τα σχέδια ανακαίνισης» των συναγωγών και των εβραϊκών κοιμητηρίων, συνέχισε ο Σαχίν, μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου. «Η συναγωγή τους εδώ (...) δεν θα θεωρείται πλέον τίποτε άλλο παρά ένα μουσείο», πρόσθεσε.

Συρία: Βρετανοί στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών

Πρωτοσέλιδο σε όλες τις Βρετανικές εφημερίδες, είναι οι φωτογραφίες των δύο Βρετανών στρατιωτών που μάχονται ως μισθοφόροι κατά των τζιχαντιστών, στην βόρειο Συρία.
Συρία: Βρετανοί στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών
Πρόκειται για τους Τζέιμς Χιουγκς από το Ρέντιγκ και τον Τζέιμι Ριντ από το Λάνκασαιρ.
Ο Τζέιμς Χιουγκς, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην Ροχάγια και πολεμάει στο πλευρό των Κούρδων στο Κομπάνι.Στην ιστοσελίδα του στο facebook, o Χιουγκς αναφέρει ότι πολέμησε στο Αφγανιστάν και παραιτήθηκε από το βρετανικό στράτευμα μετά από πέντε χρόνια θητείας.Ο Ριντ που εκπαιδεύτηκε στο Γαλλικό στρατό αναφέρει μέσα από την δική του σελίδα στο facebook, ότι ενεπλάκη σε σκληρές μάχες με τους τζιχαντιστές.

Οι Τούρκοι ζητούν ελεύθερη τελωνειακή ζώνη στη πΓΔΜ

Οι Τούρκοι ζητούν ελεύθερη τελωνειακή ζώνη στη πΓΔΜ
Αιτήθηκαν να τους δοθεί χώρος κοντά στη ΓευγελήΕπίσκεψη στα Σκόπια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράϊκο Βελιάνοσκι, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ.Ο κ.Τσιτσέκ συναντήθηκε στα Σκόπια,τόσο με τον κ.Βελιάνοσκι, όσο και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ,Γκιόργκι Ιβάνοφ.Κατά τη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Τσιτσέκ και Βελιάνοσκι συμπέραναν ότι η ΠΓΔΜ και η Τουρκία έχουν εξαιρετικά ανεπτυγμένες σχέσεις φιλίας σε όλα τα επίπεδα. Η οικονομική συνεργασία ακολουθεί θετική πορεία και αναμένεται αυτό να συνεχιστεί.Κατά την επίσκεψη στην ΠΓΔΜ ο κ. Τσιτσέκ είχε συνάντηση και με Τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο ίδιος, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Βελιάνοσκι, ζήτησαν στήριξη, προκειμένου να τούς παραχωρηθεί χώρος για ελεύθερη τελωνειακή ζώνη κοντά στη Γευγελή.

Γερμανία: τριγμοί στην κυβέρνηση λόγω της Ρωσίας

Στιγμιότυπο από την περσινή υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τους τρεις εταίρους: τη Μέρκελ και τους Ζεεχόφερ και Γκάμπριελ στο Βερολίνο.
ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί η στάση του Βερολίνου έναντι της Ρωσίας, καθώς ο Χριστιανοκοινωνιστής εταίρος και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ κατηγορεί τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) ότι υπονομεύουν μία ενιαία πολιτική στην ουκρανική κρίση. Αφορμή αποτέλεσαν οι εκκλήσεις κορυφαίων υπουργών, ανάμεσά τους και του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να υιοθετηθεί μια συγκρατημένη ρητορική έναντι της Μόσχας και να μη διολισθήσει το Βερολίνο σε παρωχημένες ψυχροπολεμικές ιαχές. «Δεν μπορώ να πάρω σοβαρά την κριτική του» δήλωσε ο Γκάμπριελ και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω καν αν έχει συνείδηση των προτάσεων που χρησιμοποίησε». Το γεγονός ότι ο Χριστιανοκοινωνιστής ηγέτης κατήγγειλε τον υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, για «μία παράλληλη εξωτερική πολιτική» αποτελεί -κατά τον Γκάμπριελ- «μία ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ». H ίδια η Ρωσία βέβαια φροντίζει να αναμοχλεύει την ένταση στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. «Είναι θετικό, αγαπητέ Φρανκ Βάλτερ, ότι παρά τις φήμες των τελευταίων ημερών, τιμάς την προσωπική μας σχέση» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ στον Γερμανό ομόλογό του στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, εξαίροντας τους στενούς δεσμούς.

Ο Νταβούτογλου στην Βαγδάτη

Με φόντο ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, ο τούρκος πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Βαγδάτη ρίχνοντας νέες γέφυρες στην κυβέρνηση του Χαϊντάρ αλ Αμπάντι και προσβλέποντας στην αναθέρμανση των σχέσεων με τη Βαγδάτη.
Ahmet
«Ελπίζουμε ότι το Ιράκ θα απελευθερωθεί σύντομα από την απειλή της τρομοκρατίας και θα επιτύχει μια ισχυρή εσωτερική συνοχή ώστε να υπηρετήσει ως βασικός παράγων την διαδικασία για οικοδόμηση της ειρήνης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν την αναχώρησή του για την Βαγδάτη, όπου θα συζητήσει ζητήματα ενέργειας και εμπορίου αλλά και συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.
Η επίσκεψη στη Βαγδάτη έχει μεγάλη σημασία για την Άγκυρα καθώς οι σχέσεις με το προηγούμενο καθεστώς του σιίτη πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι, είχαν ουσιαστικά διακοπεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση Μαλίκι, ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος δεν θα είχαν κυριαρχήσει στο Ιράκ» είπε σε συνέντευξή του ο κ. Νταβούτογλου που θεωρεί ότι με τον ομόθρησκο σουνίτη νέο Ιρακινό πρωθυπουργό, η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να συνεργαστεί για την εξολόθρευση των τζιχαντιστών.

Ρωσική τράπεζα δανειοδότησε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν

Εννέα εκατ. ευρώ από την First Czech Russian συμφερόντων του Ρόμαν Ποπόφ
Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε δάνειο 9 εκατ. ευρώ από τράπεζα ρωσικών συμφερόντων, αποκαλύπτει η «Le Monde» και άλλες γαλλικές εφημερίδες.Όπως ήταν επόμενο, το δάνειο προκάλεσε σχόλια και υπαινιγμούς για «αλληλο-εξυπηρέτηση» τους οποίους διέψευσε η ηγεσία του κόμματος.Το δάνειο δόθηκε στις αρχές Οκτωβρίου από την First Czech Russian Bank που ανήκει στον Ρώσο τραπεζίτηκαι επιχειρηματία Ρόμαν Ποπόφ ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το ρωσικό πολιτικό κατεστημένο.
Στην ιστοσελίδα της την Δευτέρα η «Mediapart» δημοσιεύει δηλώσεις του ταμία του κόμματος Βαλεράν ντε Σεν-Ζιστ ο οποιος αναφέρει ότι το δάνειο έκλεισε ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Λυκ Σαφοζέρ. «Ψάχναμε από καιρό να πάρουμε δάνειο από κάποια τράπεζα για να χρηματοδοτήσουμε την εκλογική εκστρατεία μας. Η τράπεζά μας όπως και άλλες γαλλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αρνηθήκαν κατηγορηματικά να δανείσουν έστω και ένα ευρώ στο κόμμα είτε στους βουλευτές του. Γι αυτό ο κ. Σαφοζλέρ , ο οποίος από καιρό διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία μας είπε αφήστε να δω τι μπορεί να γίνει με (ρώσικη) τράπεζα"»

Aπό τον Σελίμ στον Nτε Γκολ;


http://www.google.com/hostednews/getty/media/ALeqM5jBTEifhiRULijv3hODDaCnXrEC1A
Οταν το 1966 η Γαλλία του Nτε Γκολ αποφάσισε να εγκαταλείψει το στρατιωτικό σκέλος του NATO, να κλείσει όλες τις βάσεις των HΠA στο έδαφός της, και να υιοθετήσει τη δική της πολιτική απέναντι στη Mόσχα, φιλοδοξούσε να ηγηθεί μιας χειραφετημένης Δυτικής Eυρώπης.Όταν στην Oυάσιγκτον βεβαιώθηκαν ότι η Δυτική Γερμανία αλλά και οι υπόλοιπες χώρες του NATO δεν θα ακολουθούσαν τον Nτε Γκολ, αποδέχθηκαν την ιδιόμορφη θέση της Γαλλίας με την εκτίμηση ότι μία σύγκρουση θα ήταν αρνητική για την αμερικανική πλευρά.Yπάρχει αναλογία στη φιλοδοξία του Nτε Γκολ για ευρωπαϊκή ηγεμονία και στα νεοθωμανικά οράματα του Eρντογάν που ταυτίζεται με τον κατακτητή της Mέσης Aνατολής Σουλτάνο Σελίμ;H πολιτική των HΠA απέναντι στον Nτε Γκολ μοιάζει πάντως να υιοθετείται στις σχέσεις με τον Eρντογάν. H πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου των HΠA Mπάιντεν στην Kωνσταντινούπολη είναι αποκαλυπτική.

Πέρα από τα πυρηνικά

Η πρόκληση για την εξεύρεση συμφωνίας ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία (5 συν 1) με το Ιράν για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος είναι σε βαρύνοντα βαθμό πολιτική και δευτερευόντως τεχνική. Πριν από την άνοιξη του 2013, όταν άρχισαν οι μυστικές διμερείς διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-Τεχεράνης στο Ομάν, το ζητούμενο ήταν πόσο θα αντέξει το Ιράν το βάρος των διεθνών κυρώσεων πριν δεχθεί επί της ουσίας να εγκαταλείψει ένα αυτοδύναμο εθνικό πυρηνικό πρόγραμμα.Από τότε μας χωρίζουν έτη φωτός: Η σύμπτωση συμφερόντων ΗΠΑ-Ιράν, που ήταν δεδομένη στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καλύπτει τώρα και τη Συρία και τον Λίβανο. Ο σταθεροποιητικός ρόλος της Τεχεράνης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάσχεση των τζιχαντιστών. Επιπλέον η Ρωσία και η Κίνα κάθε άλλο παρά δεδομένες είναι πια όπως στο πρόσφατο παρελθόν, οπότε η απειλή μιας ομόφωνης σκλήρυνσης των 5 συν 1 έχει χάσει την αξιοπιστία της για την ιρανική πλευρά.

«ΒΟΜΒΑ» ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ Δικαίωμα βέτο της Κομισιόν για τους εθνικούς προϋπολογισμούς

Η γερμανική γραμμή δεν αλλάζει ούτε μετακινείται σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, ήταν ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητώντας να έχουν οι Βρυξέλλες δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ  «Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας» τόνισε ο Β. Σόιμπλε,
«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας» τόνισε ο Β. Σόιμπλε, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία γι' αυτό το δικαίωμα βέτο ακόμη και στην προσεχή Σύνοδο του Δεκεμβρίου.Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Βερολίνο θέλει να μην υπάρχει η παραμικρή παρεξήγηση ως προς τις διαθέσεις του: εντός ολίγου αναμένεται η απόφαση της Κομισιόν για τον γαλλικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει στο ευρωκοινοβούλιο το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του οποίου έχει εκφράσει αρκετές ενστάσεις η Γερμανία, που αρνείται πεισματικά να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Τageszeitung: Η κόκκινη καρδιά της Γερμανίας


Το κόκκινο δαχτυλίδι (το τηλεσκόπιο της Θουριγγίας) - Σκίτσο του Tomicek, από την ιστοσελίδα του
Τageszeitung: Η κόκκινη καρδιά της Γερμανίας"Η πράσινη καρδιά της Γερμανίας": Μ' αυτό το σλόγκαν προσπαθούσε ο οργανισμός τουρισμού της Θουριγγίας να διαφημίσει τα κάλλη του μικρού ομόσπονδου κρατιδίου. Τώρα φαίνεται ότι η Θουριγγία θα γίνει η κόκκινη καρδιά της Γερμανίας, για την ακρίβεια η κόκκινη - κόκκινη - πράσινη, με πρωθυπουργό τον αριστερό Μπόντο Ράμελο.Εάν τα μέλη των τριών κομμάτων δεν έχουν αντίρρηση, ο Ράμελο θα μπορούσε να εκλεγεί στις 5 Δεκεμβρίου ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Γερμανίας. Το πολιτικό τοπίο της χώρας θα γίνει πιο πλούσιο, θα αποκτήσει περισσότερες αποχρώσεις σ' αυτή την περίπτωση. Στο μεταξύ, όλοι μας έχουμε συνηθίσει την ύπαρξη Πράσινου πρωθυπουργού στη Βάδη Βυρτεμβέργη. Λέτε να συνηθίσουμε και την ύπαρξη αριστερού πρωθυπουργού;

Ποιός ο στόχος; Ευρω-Ισλάμ ή εξισλαμισμός της Ευρώπης;

Ποιός ο στόχος; Ευρω-Ισλάμ ή εξισλαμισμός της Ευρώπης;Του Χρήστου Ιακώβου
Οι εικόνες μασκοφόρων αποκεφαλιστών εν ονόματι του Ισλάμ, με ευρωπαϊκή προέλευση, οι οποίοι εξανίστανται αντιδυτικώς όπισθεν δυτικών ομήρων και με αντίληψη ισλαμικώς μεσσιανική άρχισαν να γίνονται εσχάτως μόνιμο φαινόμενο τηλεοπτικής και διαδικτυακής βοράς προς κατανάλωση. Το φαινόμενο αυτό έφερε στην επιφάνεια το θέμα της ισλαμικής παρουσίας στην Ευρώπη, το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν περιορισμένο σε ακαδημαϊκές συζητήσεις. Μέσα από το θέμα αυτό προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα. Τι κάνει μέρος των μουσουλμάνων της Ευρώπης να εχθρεύεται τόσο πολύ τις δυτικές χώρες αλλά και τον πολιτισμό των κοινωνιών μέσα στις οποίες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν;