25 Νοεμβρίου 2014

Ρωσική τράπεζα δανειοδότησε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν

Εννέα εκατ. ευρώ από την First Czech Russian συμφερόντων του Ρόμαν Ποπόφ
Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε δάνειο 9 εκατ. ευρώ από τράπεζα ρωσικών συμφερόντων, αποκαλύπτει η «Le Monde» και άλλες γαλλικές εφημερίδες.Όπως ήταν επόμενο, το δάνειο προκάλεσε σχόλια και υπαινιγμούς για «αλληλο-εξυπηρέτηση» τους οποίους διέψευσε η ηγεσία του κόμματος.Το δάνειο δόθηκε στις αρχές Οκτωβρίου από την First Czech Russian Bank που ανήκει στον Ρώσο τραπεζίτηκαι επιχειρηματία Ρόμαν Ποπόφ ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το ρωσικό πολιτικό κατεστημένο.
Στην ιστοσελίδα της την Δευτέρα η «Mediapart» δημοσιεύει δηλώσεις του ταμία του κόμματος Βαλεράν ντε Σεν-Ζιστ ο οποιος αναφέρει ότι το δάνειο έκλεισε ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Λυκ Σαφοζέρ. «Ψάχναμε από καιρό να πάρουμε δάνειο από κάποια τράπεζα για να χρηματοδοτήσουμε την εκλογική εκστρατεία μας. Η τράπεζά μας όπως και άλλες γαλλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αρνηθήκαν κατηγορηματικά να δανείσουν έστω και ένα ευρώ στο κόμμα είτε στους βουλευτές του. Γι αυτό ο κ. Σαφοζλέρ , ο οποίος από καιρό διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία μας είπε αφήστε να δω τι μπορεί να γίνει με (ρώσικη) τράπεζα"»
Η Μαριν Λεπέν  δήλωσε στη "Le Monde" ότι το κόμμα της προσπάθησε να πάρει δάνειο από ασιατικές, ιταλικές, ισπανικές και αμερικάνικες τράπεζες χωρίς αποτέλεσμα. «Γι αυτό με την πρώτη που είχαμε ανταπόκριση θετική υπογράψαμε και είμαι πολύ ευτυχής". Και πρόσθεσε: "Αν υπάρχει σκάνδαλο αυτό είναι το ότι γαλλικές τράπεζες δεν δίνουν δάνεια"». Χαρακτήρισε «γελοίες"»τις κατηγορίες ότι δήθεν τα εκατομμύρια της ρωσικής τράπεζας έχουν «κάποιες δεσμεύσεις».

«Το ότι πήραμε δάνειο σημαίνει ότι αυτό καθορίζει και τη διεθνή θέση μας;» αναρωτήθηκε ρητορικά η αρχηγός του γαλλικού Εθνικού Μετώπου. Και πρόσθεσε: «Έχουμε την  ίδια (φιλο-ρωσική) θέση από καιρό».

Η «Le Monde»  υπενθυμίζει ότι η Λεπεν χαιρέτισε τις ενέργειες του προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανίακαι ότι κατηγόρησε τη Δύση ότι προκάλεσε την κριση. Γράφει επίσης ότι οι ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου καταψηφίσαν στο Ευρωκοινοβούλιο τις αποφάσεις οι οποίες κατακρίνουν τη στάση της Ρωσίας. ΒΗΜΑ