26 Οκτωβρίου 2014

Ντόμινο κατευνασμού και υποχωρήσεων

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

  • Η Τουρκία γνωρίζει πως ο διεθνής παράγων είναι αμήχανος και ανήμπορος να αντιδράσει
  • Η περιοχή των θαλασσών της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζεται κατάφωρα και προκλητικά από την Τουρκία ενώπιον ολόκληρης της ανθρωπότητας, η οποία, ως συνήθως, παρακολουθεί αδιάφορα
  • ΑΥΤΑ που ψελλίζουν Κύπριοι και Ελλαδίτες πολιτικοί, πως το τουρκικό κόστος θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται περί αστειοτήτων
Η σημερινή κρίση που εκδηλώνεται δυναμικά κλιμακούμενη από τους ίδιους τους επιδρομείς δεν έχει ούτε περιορισμένο, ούτε προσωρινό χαρακτήρα. Η περιοχή των θαλασσών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο νότιο τμήμα της Κύπρου παραβιάζεται κατάφωρα και προκλητικά από την Τουρκία ενώπιον ολόκληρης της ανθρωπότητας, η οποία, ως συνήθως, παρακολουθεί αδιάφορα ή, στην καλύτερη περίπτωση, αμήχανα, ψελλίζουσα ορισμένες προτροπές περί αποφυγής σύγκρουσης και βίαιων συμπεριφορών «προς όλους τους ενδιαφερόμενους»!

Η νέα τουρκική πειρατεία-εισβολή και το γεωστρατηγικό περιβά

Του Σάββα Ιακωβίδη

  •   Γιατί η πολιτική ηγεσία δεν κατανοεί τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου
  • Γιατί η Εθνική Φρουρά επιβάλλεται να αναβαθμίσει την αποτρεπτική ικανότητά της - Ο αναθεωρητικός ρόλος της κατοχικής Τουρκίας και η κοινότητα συμφερόντων φίλων χωρών - Γιατί η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει εν δυνάμει στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ της Τουρκίας και η εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά πολεμική ενέργεια σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας - και της ΕΕ
Τα μέτρα που ο Κυβ. Εκπρόσωπος ανακοίνωσε μετά τη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την περ. Δευτέρα και Τρίτη, επιβεβαιώνουν την εγγενή αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της πειρατείας και της τρίτης εισβολής της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα μέτρα αυτά είναι νομικά, πολιτικά και διπλωματικά. Ουδεμία σκέψη, φυσικά, για πολεμική αναμέτρηση, αφού η Ελλάδα και η Κύπρος είναι εξασθενημένες οικονομικά και στρατιωτικά. Σήμερα, που η Τουρκία διεκδικεί και θαλάσσιο κυπριακό-ευρωπαϊκό χώρο, ίσως η πολιτική ηγεσία κατανοήσει, επιτέλους, ότι πέραν των πολιτικών και διπλωματικών ή και νομικών ενεργειών, η Τουρκία καταλαβαίνει και σέβεται μόνο μία γλώσσα: Εκείνην της ισχύος.

Τουρκική πλατφόρμα η επόμενη κίνηση;

ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ «Θα διεξάγουμε σεισμικές έρευνες στα περίχωρα της Κύπρου. Λάβαμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας των ερευνών μας» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Θα διεξάγουμε σεισμικές έρευνες στα περίχωρα της Κύπρου. Λάβαμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας των ερευνών μας» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, το νέο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» απέπλευσε από τον κόλπο της Μερσίνης με προορισμό τα ανατολικά και τα νότια παράλια της Κύπρου. «Θα διεξάγουμε σεισμικές έρευνες στα περίχωρα της Κύπρου. Λάβαμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας των ερευνών μας» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν από «απόσταση ασφαλείας» τις εργασίες στο ένατο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ. Από τον Σεπτέμβρη, η Αγκυρα στέλνει στα περίχωρα της Κύπρου πολεμικά πλοία και δίνει στη δημοσιότητα αυστηρά ανακοινωθέντα σχετικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ξεχωρίζουν δύο σημεία τους:

Ο γρίφος του Κομπάνι και οι πρωταγωνιστές του

Το Κομπάνι αυτή τη στιγμή είναι πιόνι σε μια γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Αγκυρας, Ουάσιγκτον και Αρμπίλ.
Το Κομπάνι αυτή τη στιγμή είναι πιόνι σε μια γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Αγκυρας, Ουάσιγκτον και Αρμπίλ.Υποπτα κίνητρα έχει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη διέλευση στρατιωτικών τμημάτων των Κούρδων Πεσμεργκά από το βόρειο Ιράκ, μέσω τουρκικού εδάφους, στο πολιορκημένο από τους σουνίτες τζιχαντιστές του ISIS, Κομπάνι της βόρειας Συρίας. Οι Κούρδοι του Κομπάνι και των κουρδικών επαρχιών της Συρίας, καθοδηγούνται κυρίως από το μαρξιστικό PYD, τη συριακή πτέρυγα του ΡΚΚ. Το γεγονός αυτό καθιστά τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν απρόθυμο να ενισχύσει στρατιωτικά τους αμυνόμενους του Κομπάνι, προτιμώντας να επιβάλει εκεί την παρουσία κουρδικών δυνάμεων του «εγκεκριμένου» καθεστώτος Μπαρζανί. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο απεσταλμένος της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας TomDispatch, Πέπε Εσκομπάρ, το πείραμα άμεσης δημοκρατίας, που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Κομπάνι και τις γύρω περιοχές, αποτελεί πραγματικό ανάθεμα για τους Κούρδους και Τούρκους υποστηρικτές παραδοσιακών φεουδαρχικών οικονομικών και κοινωνικών προτύπων. Η συμμαχία ΡΚΚ - PYD απέδειξε, στο μεταξύ, την αποτελεσματικότητά της, αναλαμβάνοντας και ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη διάσωση των Γιαζιντί από το όρος Σιντζάρ.

Η σιωπή των ΗΠΑ για την Κύπρο και το ISIS

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Τι σημαίνει η επιλογή του όρου «ακριβοδίκαια» από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η ενόχληση της ομογένειας από τη στάση της κυβέρνησης Ομπάμα.
Τι σημαίνει η επιλογή του όρου «ακριβοδίκαια» από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η ενόχληση της ομογένειας από τη στάση της κυβέρνησης Ομπάμα.Η εκκωφαντική σιωπή των ΗΠΑ το τελευταίο δεκαήμερο, ενόσω συνεχίζεται η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, αντανακλά την απροθυμία της κυβέρνησης Ομπάμα να συγκρουστεί με την Αγκυρα, τη στιγμή που η τελευταία αποτελεί έναν απρόθυμο μεν, αλλά προς το παρόν αναγκαίο, εταίρο στη μάχη κατά του ISIS, τον κορυφαίο στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει και επαναλαμβάνει σταθερά ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για αέριο και πετρέλαιο στην ΑΟΖ, όμως δεν προχωρά σε επιμερισμό ευθυνών για την ένταση που παρατηρείται.

Άσπρη σημαία με τουρκικό φέσι

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Τα θαλασσώματα στην κυπριακή ΑΟΖ και τα πεταλουδίσματα της κυπριακής ηγεσίας
  • Ποια θα έπρεπε να ήταν τα πρώτα μέτρα δράσης, κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες και πώς το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει εργαλείο στήριξης της Ε.Ε.
  • ΓΙΑΤΙ και πώς θα επιστρέψει το «Μπαρμπαρός» όταν θα κόψει τις βόλτες του;

Δεν θα σχολιάσουμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο ως αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις. Θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Πάντως, της Άγκυρας δεν φαίνεται να ιδρώνει τ' αφτί της. Συνεπώς, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η λήψη μέτρων -τα οποία ορθώς λαμβάνονται - αλλά εάν τα μέτρα αυτά είναι ή θα είναι ενταγμένα σε μια νέα εναλλακτική στρατηγική και στόχο, για την πρόκληση κόστους στην Τουρκία, για τη δημιουργία συμμαχιών και την αλλαγή των υφιστάμενων ισοζυγίων δυνάμεων έτσι ώστε, αφενός η Άγκυρα να γίνει διαλλακτικότερη, αφετέρου, όταν και αν θα αρχίσουν συνομιλίες για τη λύση:

Παιχνίδι για γερά νεύρα στην κυπριακή ΑΟΖ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε η Τουρκία δέσμευσε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες, η κρίση κλιμακώνεται συνεχώς. Η επιλογή της κλιμάκωσης από την Αγκυρα προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αθήνα. Στο υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνουν μια πολύ επιθετική διάθεση της τουρκικής πλευράς, κάτι που συμπίπτει και με την εντύπωση που σχημάτισε η πρώην ΥΠΕΞ κ. Ντ. Μπακογιάννη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αγκυρα και τη συνομιλία της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Μ. Τσαβούσογλου, και για την οποία ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο τηλεφωνικά το μεσημέρι της Παρασκευής. Σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην τροφοδοτήσει την ένταση που καλλιεργούσαν οι Τούρκοι, και αυτός ήταν ο λόγος που τα ελληνικά πολεμικά –με εξαίρεση την τορπιλάκατο «Καβαλούδης» που αποτελεί τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ Unifil– είχαν μείνει μακριά από τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

5 ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Αιματηρές ακροβασίες στο Κομπάνι

Οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της και μια ενδεχόμενη επικράτηση του Ι.Κ. θα μπορούσε να εκτροχιάσει εντυπωσιακά τη συσσωρευμένη ένταση
Υστερα από πολλές μέρες πολιορκίας και σκληρές μάχες στην περιοχή του Κομπάνι, μεταξύ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων που έχουν αναλάβει την προάσπιση της πόλης αυτής στη συροτουρκική μεθόριο, η κατάσταση που πιθανότατα έχει διαμορφωθεί μοιάζει αμφίρροπη, με προσωρινά οφέλη και διαδοχικά αναιρούμενες ισορροπίες.Εξαιτίας ακριβώς της θέσης του Κομπάνι ήταν εύκολο να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη, καθώς δημοσιογράφοι μπορούσαν να παρακολουθούν τις μάχες από τους γειτονικούς λόφους, από την πλευρά της Τουρκίας Η μακρά αυτή αναμέτρηση όμως άφησε να διαφανούν κάποια στοιχεία που δεν ήταν από την αρχή ορατά ή που οι αλήθειες πίσω απ' αυτά είχαν εσκεμμένα καλλιεργηθεί στη λάθος κατεύθυνση.

Τα Βαλκάνια φλέγονται από εθνικιστικό «πυρετό»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ-Μετά τα γεγονότα στο στάδιο Βελιγραδίου, χιλιάδες Αλβανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους, δείχνοντας ότι για πολλούς το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας» παραμένει ενεργό. Ενα φάντασμα πλανάται πάλι στα Βαλκάνια.
Μετά τα γεγονότα στο στάδιο Βελιγραδίου, χιλιάδες Αλβανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους, δείχνοντας ότι για πολλούς το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας» παραμένει ενεργό. Ενα φάντασμα πλανάται πάλι στα Βαλκάνια.Η κοινότητα των Μπούνιεβτσι, στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας, μολονότι δεν αριθμεί παρά μερικές χιλιάδες ψυχές, απειλεί να αποσταθεροποιήσει τις σερβοκροατικές σχέσεις. Οι Μπούνιεβτσι, παντελώς άγνωστοι στον έξω κόσμο, μετανάστευσαν τον 18ο αιώνα από τη Δαλματία και τώρα τους «διεκδικούν» Σέρβοι και Κροάτες. Με αφορμή τη διανομή από το Βελιγράδι σχολικών εγχειριδίων στην κυριλλική, το Ζάγκρεμπ, που τους θεωρεί Κροάτες, αντέδρασε κάνοντας λόγο για «πολιτική αραίωσης της κροατικής μειονότητας στη σερβική επικράτεια» και ζήτησε να τεθεί το θέμα στις εν εξελίξει συνομιλίες για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η καλπάζουσα πολιτικοποίηση του Εμπολα

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Το πρώτο κρούσμα της καινούργιας επιδημίας εκδηλώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013, στη Γουινέα. Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σήμανε τον πρώτο συναγερμό μόλις στις 23 Μαρτίου, μιλώντας για «τοπική επιδημία στη νοτιοανατολική Γουινέα».
Το πρώτο κρούσμα της καινούργιας επιδημίας εκδηλώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013, στη Γουινέα. Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σήμανε τον πρώτο συναγερμό μόλις στις 23 Μαρτίου, μιλώντας για «τοπική επιδημία στη νοτιοανατολική Γουινέα».
Καταπέλτης για την αντίδραση του βιομηχανικού Βορρά στην επιδημία του Εμπολα ήταν ο Κόφι Ανάν σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC. «Αν η κρίση είχε πλήξει κάποια άλλη περιοχή του πλανήτη, η αντιμετώπισή της θα ήταν, πιθανότατα, πολύ διαφορετική», δήλωσε ο Γκανέζος πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, για να προσθέσει: «Η διεθνής κοινότητα αφυπνίστηκε μόνον όταν η ασθένεια έφτασε στην Αμερική και την Ευρώπη». Εξίσου απογοητευμένος εμφανίστηκε ο διάδοχός του, Μπαν Κι Μουν, διαπιστώνοντας ότι οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τη δημιουργία ειδικού ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση του φονικού ιού πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων. Το σχετικό ρεπορτάζ του BBC ήταν αποκαλυπτικό ως προς την υποκρισία των μεγαλόσχημων «φιλανθρώπων», οι οποίοι εμφάνιζαν ως «δωρεές» ποσά που είχαν ήδη διατεθεί για άλλους σκοπούς, χωρίς να έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Γιατί η Αγκυρα επέλεξε ακόμη μια φορά τον δρόμο της όξυνσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ*
Στόχος να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων εταιρειών, δημιουργώντας συνθήκες αποσταθεροποίησης.
Στόχος να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων εταιρειών, δημιουργώντας συνθήκες αποσταθεροποίησης.Οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία, σε μία επανάληψη του φθινοπώρου του 2011 (τότε με τη Navtex 691 είχε δεσμεύσει περιοχή κοντά στο τεμάχιο Αφροδίτη, όπου η Noble έκανε τις πρώτες γεωτρήσεις), απέδειξε για πολλοστή φορά την περιφρόνησή της για το διεθνές δίκαιο, ποικίλλουν.Κατά πρώτον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ηγεσία του ψευδοκράτους ζήτησε «κατοχύρωση» των συμφερόντων του, βλέποντας ότι παγιώνεται η δυνατότητα της Λευκωσίας να αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο απρόσκοπτα. Επρεπε, συνεπώς, με κάποιο τρόπο να καταγραφούν διεκδικήσεις αμφισβήτησης, με την παράλληλη υποσημείωση ότι δεν μπορούν να αποκλείονται οι Τουρκοκύπριοι από τις διαδικασίες. Ομοίως, η Αγκυρα ανησυχεί ότι θα μείνει εκτός νυμφώνος, αν δεν προκύψει λύση του Κυπριακού. Ετσι αποπειράται να κλονίσει την εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων εταιρειών, δημιουργώντας συνθήκες μερικής ή δυνητικής αποσταθεροποίησης.

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Η Αγκυρα στήνει νέο Αττίλα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκία αποφάσισε να κινηθεί τώρα, καθώς διαπίστωσε ότι οι έρευνες στα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ προχωρούν με γοργό ρυθμό - ήδη έχουν αρχίσει οι συνέργειες με υποψηφίους αγοραστές όπως η εταιρεία BG Egypt, έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεκμετάλλευσης για γειτονικά κοιτάσματα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μνημόνιο συνεργασίας με την Ιορδανία. Συγχρόνως οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν προχωρούν στην κατεύθυνση που επιθυμούσε η Τουρκία.
Η Αγκυρα στήνει νέο Αττίλα στην Κυπριακή ΑΟΖ
Η τουρκική στρατηγική ήταν σαφής: να επιδιωχθεί και να επιβληθεί λύση δυο κρατών σε μια χαλαρή συνομοσπονδία, οπότε θα ελέγχει μέσω των Τουρκοκυπρίων το φυσικό αέριο και θα εξασφαλίσει «θεσμική» παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με τη βούλα του …Αλλάχ, ο Ερντογάν έχει πάντα δίκιο


Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Με τη βούλα του …Αλλάχ, ο Ερντογάν έχει πάντα δίκιοO Ισραηλινός Πρέσβης στην Άγκυρα το 1953, Maurice Fisher, αξιολογώντας τις εξαιρετικές, τότε, σχέσεις της χώρας του με τη Τουρκία υπογράμμισε ότι, παρά ταύτα, αυτές παραμένουν εύθραυστες και ότι μπορεί να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη. Ιδού πως διατύπωσε αυτή του την ανησυχία ο Ισραηλινός αξιωματούχος σε μήνυμα του προς το κέντρο στις 16 Αυγούστου:
“Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι εξαιρετικά καλές τελευταία …[όμως] αυτές οι καλές σχέσεις μπορεί να χειροτερεύσουν από την μια στιγμή στην άλλη και θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την πικρή εμπειρία άλλων. Οι Τούρκοι δεν έχουν φθάσει ακόμη στο επίπεδο εκείνο κατά το οποίο, σε περίπτωση διαφωνίας με άλλο κράτος, θα μπορούσαν να σταθμίσουν αντικειμενικά τις θέσεις και των δυο πλευρών. Γι’ αυτούς υπάρχει μόνο μία αρχή: σε οποιαδήποτε σύγκρουση με κάποιον ξένο, είτε άτομο, είτε εταιρεία, είτε κράτος, ο Τούρκος έχει πάντα δίκιο.”

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΛΕΞΗΣ «ΟΧΙ» Ποιος το είπε τελικά;

* Η διαδρομή του Ιωάννη Μεταξά από 14 χρόνων μέχρι το θάνατό του * Οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια * Η φασιστική δικτατορία του με τις διώξεις, τις εξορίες, τα βασανιστήρια * Η στιγμή που υποδέχτηκε τον Ιταλό πρέσβη όταν το ημερολόγιο έδειχνε 28 Οκτωβρίου 1940
Ο κόμης Ιωάννης Μεταξάς, απόγονος των Αντζουλακάτων, παλαιάς βυζαντινής οικογένειας, μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων δεκατεσσάρων χρόνων κι έγινε πρώτης τάξεως λοχαγός. Εκεί γνώρισε το διάδοχο Κωνσταντίνο, τον πρίγκιπα Ανδρέα, αλλά και το μετέπειτα βασιλέα Γεώργιο, στον οποίο μάλιστα έκανε μαθήματα στρατιωτικής ιστορίας και τακτικής.
Ο Ιωάννης Μεταξάς με τον στενό συνεργάτη του, βασιλιά Γεώργιο Β' Ο «Γιαννάκης», όπως τον έλεγε η πριγκίπισσα Σοφία, θα γίνει, ως άνθρωπος του βασιλιά, υπασπιστής του Βενιζέλου, τέταρτος στην ιεραρχία στους Βαλκανικούς Πολέμους, θα διαπραγματευθεί την παράδοση της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. Η ιστορία λέει ότι αυτός ήταν ο εμπνευστής της κατάληψης του Μπιζανίου με το μεγαλύτερο βομβαρδισμό στην Ιστορία και γι' αυτό ο Βενιζέλος τον έκανε ταγματάρχη.

ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ ΘΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΛΟ-ΙΤΑΛΙΚΟ ΔΙΠΟΛΟ Το Βερολίνο ξεσπά στην Ελλάδα

Η επιλογή του «υπερόπτη» Πέτερ Φόος στη θέση του πρεσβευτή στην Αθήνα σηματοδοτεί την υιοθέτηση από τη Γερμανία ακόμη αυστηρότερου τόνου απέναντι στη χώρα μας
Είναι σαφές ότι η Μέρκελ διαχωρίζει τις υποχρεώσεις του προγράμματος για την Ελλάδα από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση
Το Βερολίνο «βλέπει» την «επόμενη μέρα» στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και προσανατολίζεται προς τη νέα πραγματικότητα! Τα πρώτα σημειολογικά, και άλλως πως, δείγματα γραφής υπήρξαν από τις αρχές του χρόνου και τώρα είναι προφανές ότι έχει παγιωθεί η σχετική αντίληψη των γερμανικών τάσεων.Την ίδια στιγμή που ενδοευρωπαϊκές και ευρύτερες γεωπολιτικές σκοπιμότητες «σπρώχνουν» το Βερολίνο σε συμβιβασμό με τις δημοσιονομικές επιθυμίες Γαλλίας και Ιταλίας, η ηγεμονεύουσα της Ευρώπης κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων, σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Ελλάδας - έχοντας έτσι διπλό λαμβάνειν...

Ζώνουν τη χώρα οι οχτροί

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέφερε το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, σταθερό αίτημα της Τουρκίας
Το πέρασμα της Τουρκίας σε μια διεκδικητική στρατηγική δεν είναι καινούργιο. Ξεκίνησε (1973) με την εκχώρηση αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της ελληνικής αιγαιακής υφαλοκρηπίδας, συνεχίστηκε (1974) με την απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, κορυφώθηκε (1974) με την εισβολή στην Κύπρο, πήρε νέες διαστάσεις με τις απόπειρες τετελεσμένων στο Αιγαίο (1976 και 1987), διευρύνθηκε (1996) με τη διεκδίκηση ακαθόριστου αριθμού νησίδων και φτάνει τώρα στην πειρατική δράση του Μπαρμπαρός.