19 Μαΐου 2015

Δεν σχεδιάζουμε Μεγάλη Αλβανία, λέει ο Αχμέτι


Ενα αγόρι περπατάει ανάμεσα στα απομεινάρια κατεστραμμένου σπιτιού στο Κουμάνοβο, στην ΠΓΔΜ, μετά τα αιματηρά επεισόδια.Οσο διαρκούσαν οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ μεταξύ Αλβανών και αστυνομικών, ο πρώην ηγέτης του UCK και νυν αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους ένοπλους ομοεθνείς του. Οι τελευταίοι τού ζήτησαν να μεσολαβήσει για να αποχωρήσουν, αλλά εκείνος τους είπε ότι πρέπει να παραδοθούν.Στη συνέχεια αποκάλυψε (Alsat) ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ο ίδιος γνώριζε για κινήσεις ένοπλων ομάδων Αλβανών στα ορεινά της ΠΓΔΜ και πως μερικές ημέρες πριν από το αιματοκύλισμα στο Κουμάνοβο, στενός συνεργάτης του συναντήθηκε με κάποιους από αυτούς και προσπάθησε να τους πείσει να εγκαταλείψουν τη δράση τους, χωρίς αποτέλεσμα.«Δυστυχώς και σήμερα υπάρχουν ομάδες και σχηματισμοί στις περισσότερες χώρες της περιοχής, η οποία βίωσε, όχι πριν από πολύ καιρό, αιματηρούς πολέμους, που δεν έχουν καλές προθέσεις σε σχέση με τις πολιτικές των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων», λέει μιλώντας στην «Κ» για το εάν το επεισόδιο ήταν μεμονωμένο ή κατά τη γνώμη του, οργανωμένο.

Πρώτη φορά ΝΑΤΟ-αριστερά!

Oσα παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί είναι τα όσα έλαβαν χώρα πριν τρεις μέρες στην Αττάλεια της Τουρκίας, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ (είχε προηγηθεί η δήλωση του κ.Καμμένου ότι θα προτείνει στους Αμερικάνους την ίδρυση ΝΑΤΟικής στρατιωτικής βάσης σε νησί του Αιγαίου)… Απολαύστε:Έτσι γιόρτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ την συνάντησή τους. Τραγουδώντας και χορεύοντας το «We are the world, we are the children». Το εξόχως σημαντικό για εμάς, για τους Έλληνες, για την πατρίδα μας, είναι ότι «πρωτοπανηγυριώτης» αυτής της γιορτής ήταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο κ.Νίκος Κοτζιάς.«Ψυχή» και «μαέστρος» αυτής της χορωδίας ήταν ο κ.Νίκος Κοτζιάς. Ο άνθρωπος που έλαμψε πάνω στην πίστα του ΝΑΤΟ, αυτός που ξεσήκωσε τους συναδέλφους του και τους θαμώνες της ΝΑΤΟσύναξης δεν ήταν άλλος από τον κ.Νίκο Κοτζιά...

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΥΡΙΟΙ;

http://www.enikos.gr/data/photos/d0f9acf7cf97c2cb9551f42999b6c27e.jpg
Πρώτο: Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο ΜακΚέιν, διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, του Ποροσένκο.Ο ΜακΚέιν είναι αυτός που φωτογραφιζόταν πριν δυο χρόνια σε κλειστές συσκέψεις στη Συρία με τον κατοπινό επικεφαλής των «τζιχαντιστών»…Μετά τα «κατορθώματά του» στη Συρία, ο ΜαΚέιν ανέλαβε να προωθήσει για λογαριασμό των ΗΠΑ τη… δημοκρατία και στην Ουκρανία. Στην παραπάνω φωτογραφία, που τραβήχτηκε πέρσι, τον βλέπουμε να συμμετέχει σε εκδήλωση στην Ουκρανία.Προσοχή: Ο τύπος που εικονίζεται στη φωτογραφία, αυτός που βρίσκεται αριστερά από τον Αμερικανό γερουσιαστή και υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, ονομάζεται  Όλεχ Τιαγκνιμπόκ.Ο τύπος αυτός ηγείται του κόμματος «Σβόμποντα» (Ελευθερία). Μόνο που το κόμμα του δεν λεγόταν πάντα έτσι. Μέχρι τη δεκαετία του 2000 είχε άλλο όνομα. Λεγόταν «Εθνικοσοσιαλιστικό»... Το «Σβόμποντα» δεν συνιστά παρά την πολιτική ομπρέλα του λεγόμενου «Δεξιού Τομέα».

Όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό

http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%A3%CE%9A%CE%99%CE%A3%CE%9F%20%CE%91%CE%A5%CE%93%CE%97%20%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%A3%20%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9F%CE%A5%2017.5.2015+12295.jpg.jpg/fa878c4e-e631-4545-8522-4f6451f67f4d?t=1431853815383&imageThumbnail=3
Χρήστου Δημήτρης  Από την 20ή Φεβρουαρίου που ο ελληνικός λαός έμαθε ότι στο Eurogroup επήλθε συμφωνία για το τετράμηνο "πρόγραμμα γέφυρα", οπότε στη συνέχεια θα υπήρχε χρόνος να προετοιμαστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση για τις συνομιλίες και τις διαβουλεύσεις (ώστε να περάσει η χώρα σε νέα μεταμνημονιακή φάση), έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες και καμιά συμφωνία δεν έχει υλοποιηθεί, γιατί ακόμα (!) δεν έχει προκύψει συμφωνία. Και τι έγινε η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου; Καπνός! Ήταν ασαφής διότι, όπως αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης και επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, υπήρξε πολιτική διαβεβαίωση ότι αυτή θα προχωρήσει και οι λιγοστές λεπτομέρειες που απέμεναν ήταν περισσότερο τυπικό θέμα.

Περίπου ένα εκατομμύριο νέοι εκτός σχολείου ή δουλειάς στην Τουρκία

Περίπου ένα εκατομμύριο νέοι εκτός σχολείου ή δουλειάς στην Τουρκία Περίπου 950.000 νέοι άνθρωποι στην Τουρκία μεταξύ 15 και 19 ετών δεν πάνε σχολείο αλλά ούτε και εργάζονται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet.Η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου του Μπαχτσεχίρ, εξηγεί αυτό το κομμάτι του πληθυσμού της γειτονικής χώρας οι 260.000 είναι άντρες και οι 688.000 γυναίκεςΣύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόνο το 64,8% του νεαρού πληθυσμού της χώρας στις ηλικίες 15 με 19 πήγε στο σχολείο το 2013.ΑΥΓΗ

Ένα σχολείο για το Κομπάνι



Στα τέλη του Φλεβάρη μια αποστολή εκπαιδευτικών από συλλόγους πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης επισκέφτηκαν την περιοχή του Σουρούτς στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας με σκοπό να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες από το Κομπάνι. 
Είχαν περάσει λίγες μέρες από την απελευθέρωση της πόλης από τον ISIS και οι Κούρδοι με τις Κούρδισες αντάρτισσες της περιοχής έχοντας παραμείνει επί τέσσερις μήνες περικυκλωμένοι από τους τζιχαντιστές, έπαιρναν τις πρώτες ανάσες ελευθερίας χωρίς να παραγνωρίζουν το μακρύ δρόμο που είχαν ακόμη να διανύσουν μέχρι την τελική νίκη.
Τα μέλη της αποστολής εκπαιδευτικών προσεγγίζοντας τα σύνορα, από την πλευρά της Τουρκίας, ήρθαν αντιμέτωποι με το στρατό και την αντιτρομοκρατική. “Ήμασταν εννιά δάσκαλοι με ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για τους καταυλισμούς και βρεθήκαμε ακινητοποιημένοι από παρατεταμένα καλάσνικωφ. Σε μια τέτοια αποστολή οι δυσκολίες είναι αναμενόμενες αλλά εκείνη τη στιγμή νιώσαμε ότι δεν μπορούσαμε σε καμιά περίπτωση να προβλέψουμε την εξέλιξη”, λέει η Θάνια Βέζου, εκπαιδευτικός και μέλος της αποστολής.

Ρ. Φισκ: «Υπερβολικός ο χαρακτηρισμός εγκλημα μίσους του μποϊκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ»


Ρ. Φισκ: Υπερβολικό το «έγκλημα μίσους» για το  μποϊκοτάζ στο Ισραήλ
Ως «ανόητη και αντιπαραγωγική» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να καταστήσει «έγκλημα μίσους» το μποϊκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ, ο βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ σε άρθρο του στην εφημερίδα The Independent.«Ποτέ δεν συμπαθούσα τα μποϊκοτάζ. Εκείνο ενάντια στην Ιταλία επειδή εισέβαλε στην Αβησσυνία  (σσ. Αιθιοπία) δεν λειτούργησε. Ούτε το εμπάργκο όπλων στην Ισπανία. Ακόμη δεν είμαι βέβαιος ότι το μποϊκοτάζ στη Νότιο Αφρική βοήθησε να τερματιστεί το απαρτχάιντ. Περισσότερο πιστεύω ότι οι λευκοί ρατσιστές απλά συνειδητοποίησαν ότι ήταν απελπιστικά λιγότεροι από τους μαύρους στη Νότιο Αφρική και ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει. Και ακόμη δεν έχω πειστεί ότι το μποϊκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ, ακόμη και αν τρομάζει τους δεξιούς τρελούς της κυβέρνησης Νετανιάχου, θα επιτύχει τη λύση των δύο κρατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Παλαιστινίους κτλ» γράφει ο Φισκ.

Από την Παλμύρα στο Ραμάντι

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150518/engine/newego_LARGE_t_1101_54507063_type12713.jpg
Κανένας πόλεμος δεν κερδίζεται με αεροπορικές επιχειρήσεις. Επιπλέον οι βομβαρδισμοί, είτε χειρουργικοί είτε ακόμη χειρότερο μαζικοί, ταυτίζουν τον πληττόμενο πληθυσμό με την όποια τοπική εξουσία, επεκτείνουν την ψυχολογική φόρτιση και τον φανατισμό των μαχητών της πρώτης γραμμής και στα μετόπισθεν.Σε ό,τι αφορά την άτυπη συμμαχία ΗΠΑ - Ιράν - Συρίας κατά των τζιχαντιστών του ISIS, οι σκληρές μάχες από την Παλμύρα μέχρι το Ραμάντι επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο την περιορισμένη αποτελεσματικότητα του αεροπορικού σφυροκοπήματος και θέτουν καίρια ερωτήματα:

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ Βαθαίνει η πολιτική κρίση στα Σκόπια

Οπαδοί του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι διαδήλωσαν χθες στα Σκόπια.
Λίγες ώρες μετά το ναυάγιο και της δεύτερης συνάντησης των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας να συμφωνήσουν ακόμη και στη διαδικασία για την επίλυση της κρίσης, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, επιχείρησαν να κάνουν επίδειξη δύναμης με μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση στήριξης του ίδιου, με το σύνθημα «Ισχυρή Μακεδονία», για την οποία υπήρξε κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού ανά τη χώρα.Με τη βοήθεια και της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ, τα οποία ελέγχει ο μηχανισμός του Ν. Γκρούεφσκι, όπως έχει αποκαλυφτεί και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ίδιου και υπουργών του με παράγοντες των ΜΜΕ, προσπάθησε να στήσει προς όφελός του ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

«Πολιτικά αιτήματα» O Ερντογάν άναψε φωτιές στην Αλβανία ζητώντας «διωγμό» του Γκιουλέν

O Ερντογάν άναψε φωτιές στην Αλβανία ζητώντας «διωγμό» του Γκιουλέν
Συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στα Τίρανα οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζήτησε από τις αλβανικές αρχές να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες του «κινήματος Γκιουλέν».

Το κίνημα, αρχικά υποστηρικτής του Ερντογάν αλλά νυν «νούμερο ένα» αντίπαλός του, είναι παρόν στην Αλβανία κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, μέσω  τουρκικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.Ο υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ως «πολιτικά αιτήματα» και δήλωσε ότι «το αίτημα αυτό του τούρκου προέδρου έλαβε την πρέπουσα απάντηση από τις αρμόδιες αλβανικές αρχές», εννοώντας την αντίδραση της υπουργού Παιδείας, η οποία δήλωσε ότι το «δίκτυο των τουρκικών κολεγίων και των σχολείων που χρηματοδοτείται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία τηρεί όλους τους κανόνες και λειτουργεί εντός των πλαισίων της αλβανικής νομοθεσίας».

Επιστολή διαμαρτυρίας στον αντιπρόσωπο του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα Ελληνική αντίδραση στην αναφορά της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονίας" εκ μέρους του γ.γ. του ΝΑΤΟ

Ελληνική αντίδραση στην αναφορά της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονίας" εκ μέρους του γ.γ. του ΝΑΤΟ
Η ελληνική αντιπροσωπεία στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, αντέδρασε άμεσα στην αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», έγινε γνωστό απόψε.

Επιπλέον θα αποσταλεί επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Μπότες στο έδαφος» της Συρίας

H αρχαία πόλη της Παλμύρας
 Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
Τη στιγμή που κορυφώνεται η παγκόσμια αγωνία για την τύχη της θρυλικής Παλμύρας, της αρχαίας πόλης-κόσμημα της Συρίας, που κινδυνεύει με ολική καταστροφή αν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στον πολυετή εμφύλιο, μετά την επιδρομή Αμερικανών κομάντος και την «εξωδικαστική εκτέλεση» υψηλόβαθμου στελέχους του «Ισλαμικού Κράτους» μέσα στο συριακό έδαφος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε –μετά από προσωπική εκτελεστική εντολή («executive order») του προέδρου Ομπάμα– από επίλεκτη ομάδα με βάση το Ιράκ και οδήγησε στον θάνατο του αποκαλούμενου και «υπουργού Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους», του Τυνήσιου Αμπού Σαγιάφ, και τουλάχιστον 12 ακόμα εξτρεμιστών.

Το κίνημα Χιζμέτ θα κρίνει τις εκλογές στην Τουρκία

Πάνελ συζητητών σχετικά με το κίνημα Χιζμέτ 

Η Θεία Δίκη στην υπόθεση Λαμπράκη

Οι δράστες της δολοφονίας Λαμπράκη θα είχαν φύγει ανενόχλητοι και ένα πέπλο σιωπής και αποπροσανατολισμού θα είχε σκεπάσει και αυτήν την ιστορία., εάν δεν υπήρχαν απρόβλετποι παράγοντες
Θα ξεκινήσω με ένα ρητορικό ερώτημα: Υπάρχει Θεία Δίκη; Mέχρι πρόσφατα, ήμουν από αυτούς που δεν πίστευαν σ’ αυτόν τον φιλοσοφικό και θρησκευτικό όρο, θεωρώντας ότι απλά όσοι αναφέρονται σ’ αυτήν, μεγεθύνουν κάποιες συμπτώσεις, όσο κραυγαλέες και ανεξήγητες τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι αυτές.
Αρχισα όμως να προβληματίζομαι με το ζήτημα, όταν τελευταία καταπιάστηκα με τη διερεύνηση κάποιων στοιχείων, προετοιμάζοντας ένα βιβλίο μου με θέμα τις επτά πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός.Καθώς από εκείνη την έρευνα διαπίστωσα έκπληκτος ότι σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις εκείνες υπήρξε ένα πλήθος απίθανων συμπτώσεων και απίστευτων περιστατικών, που αυτά τελικά, και όχι η επιδεξιότητα των αστυνομικών αρχών, είναι που οδήγησαν στον εντοπισμό των δολοφόνων.Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δίχως εκείνες τις συμπτώσεις ίσως να μη γινόταν ποτέ γνωστή η ταυτότητα των δραστών.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: