ΣΗΜΕΡΑ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί το τοπίο και οι Έλληνες να μάθουν την αλήθεια. Ποια αλήθεια; Από την αρχή των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, οι δανειστές καθυστερούσαν και εξακολουθούν να καθυστερούν σκοπίμως ώστε να στραγγίξουν κάθε απόθεμα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και η νέα αριστερή κυβέρνηση να παραδοθεί, πράγμα δύσκολο, ή να καταπέσει θορυβωδώς, όταν δεν θα μπορέσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Τότε η λαϊκή δυσαρέσκεια, με τη βοήθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ, θα στραφεί πρωτίστως εναντίον της κυβέρνησης.

ΜΠΟΡΩ να καταλάβω την αυτοσυγκράτηση, ακόμα και την αδυναμία και απειρία στην επικοινωνιακή διαχείριση, που δεν αποκάλυπτε τις διαρκείς παραβιάσεις των συνομιλητών της σε όσα της ζητούσαν και προσέθεταν κάθε τόσο. Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η κοινή γνώμη, βομβαρδιζόμενη από τα ΜΜΕ της παλινόρθωσης, έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται κυρίως η ελληνική πλευρά. Αν στο τέλος του μήνα δεν κλείσει η συμφωνία, ώστε η ελληνική οικονομία και εν γένει η παραγωγική μηχανή να λειτουργήσει ικανοποιητικά, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να μιλήσει και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

ΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ συμφερόντων που εκφράζει ο Σόιμπλε, διότι μόνος του δεν θα είχε τη δύναμη να αγνοεί μέχρι και τη Μέρκελ, επιμείνει, την ευθύνη είναι υποχρεωμένοι να την αναλάβουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σε καμιά περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να εξαντλήσει κάθε απόθεμα κεφαλαίου που διαθέτει, συν εκείνα που έκρυβε -και ίσως κρύβει- ακόμη ο Στουρνάρας και μαρτύρησε στο Μαξίμου η Λαγκάρντ! Δεν ξέρω πόσο σοβαρή εναλλακτική δανειακή λύση είναι η συμμετοχή της χώρας στην τράπεζα των BRICS. Αυτό θα μας το πει ο κ. Ρουμελιώτης μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχει για το θέμα αυτό. Πολιτικά όμως η εξέλιξη αυτή έχει ενδιαφέρον, διότι οι δανειστές δεν μπορεί να αισθάνονται ήσυχοι για τον απόλυτο έλεγχο της μικρής Ελλάδας.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι τι γίνεται μετά. Μετά από μια στάση πληρωμών προς τους δανειστές. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εξάντλησε κάθε περιθώριο που είχε για να εξυπηρετήσει τα δάνειά της παρά την ασυνέπεια των δανειστών που δεν κατέβαλαν το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ; Ποιες χώρες, και μάλιστα από όσες στο εσωτερικό τους έχει αναπτυχθεί σοβαρό κλίμα ευρωσκεπτικισμού, δεν θα πληγούν και δεν θα κινδυνεύσουν από μια τόσο αντιευρωπαϊκή και εχθρική ενέργεια προς μια χώρα - μέλος όπως η Ελλάδα; Ποιοι και πόσοι δεν υπολογίζουν το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία και δεν θα φοβηθούν από τη δυναμική που θα προκύψει σε πιθανή ελληνική κρίση; Δεν αναφέρομαι στις οικονομικές συνέπειες στη Ευρώπη και τον κόσμο, διότι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν δύναται να υπολογίσει με ακρίβεια.

ΚΑΤΑ συνέπεια η κυβέρνηση, συνεχίζοντας με υπομονή τις διαπραγματεύσεις και εξαντλώντας στις διαβουλεύσεις κάθε δυνατό περιθώριο συμβιβασμού, είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με κάθε μέσο. Μπορεί στον υπόλοιπο πολιτικό χάρτη να απουσιάζουν συγκλίνουσες στη γραμμή της εθνικής κυριαρχίας δυνάμεις, όμως λέγοντας όλη την αλήθεια στον λαό κανείς δεν μπορέσει να αποδυναμώσει τη σημερινή κυβέρνηση. Άλλωστε τα ευρωπαϊκά κέντρα γνωρίζουν -πλέον- πολύ καλά ότι σοβαρή διάδοχη κατάσταση στην Ελλάδα, αν οδηγήσουν τη σημερινή κυβέρνηση σε πτώση, δεν υπάρχει. Τα περί συνασπισμού των μνημονιακών δυνάμεων με πρωθυπουργό τον Στουρνάρα μόνο ως καλαμπούρι μπορούν να εκληφθούν.

ΕΝΑΣ λαός που εξαντλεί τα τελευταία περιθώρια ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον θα αντιδράσει με οργή σε περίπτωση παλινόρθωσης αυτών που συμφώνησαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε βαλκανικού χαρακτήρα προτεκτοράτο, δημιουργώντας τεράστιες αποκλίσεις από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά δεδομένα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια λειτουργία, σε κάθε τομέα ζωής. Από την κλεπτοκρατία, που γιγαντώθηκε από την εποχή του Σημίτη και συνεχίστηκε και επί Κώστα Καραμανλή με νέους ντίλερς, η διακυβέρνηση Σαμαρά παραχώρησε τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο πλούτο για πλιάτσικο! Ελπίζω να τα καταφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα να περάσει τις ευρωσυμπληγάδες για να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης οι κατσαπλιάδες, παλαιοί και νέοι.

ΥΓ.: Ασφαλώς την ευθύνη για τις επιλογές στην ΕΡΤ την έχει ο αρμόδιος υπουργός. Αυτός απολογείται και κρίνεται για το έργο του. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται οι αντίθετες γνώμες ή οι κριτικές ενστάσεις. Η απάντηση του κ. υπουργού σε όσους διαφώνησαν, "περσινά ξινά σταφύλια", είναι το ολιγότερο προσβλητική, ειδικά για ανθρώπους που υπηρετούν στην Αριστερά ανιδιοτελώς για κάμποσες δεκαετίες.
dchristou52@gmail.com