19 Μαΐου 2015

Δεν σχεδιάζουμε Μεγάλη Αλβανία, λέει ο Αχμέτι


Ενα αγόρι περπατάει ανάμεσα στα απομεινάρια κατεστραμμένου σπιτιού στο Κουμάνοβο, στην ΠΓΔΜ, μετά τα αιματηρά επεισόδια.Οσο διαρκούσαν οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ μεταξύ Αλβανών και αστυνομικών, ο πρώην ηγέτης του UCK και νυν αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους ένοπλους ομοεθνείς του. Οι τελευταίοι τού ζήτησαν να μεσολαβήσει για να αποχωρήσουν, αλλά εκείνος τους είπε ότι πρέπει να παραδοθούν.Στη συνέχεια αποκάλυψε (Alsat) ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ο ίδιος γνώριζε για κινήσεις ένοπλων ομάδων Αλβανών στα ορεινά της ΠΓΔΜ και πως μερικές ημέρες πριν από το αιματοκύλισμα στο Κουμάνοβο, στενός συνεργάτης του συναντήθηκε με κάποιους από αυτούς και προσπάθησε να τους πείσει να εγκαταλείψουν τη δράση τους, χωρίς αποτέλεσμα.«Δυστυχώς και σήμερα υπάρχουν ομάδες και σχηματισμοί στις περισσότερες χώρες της περιοχής, η οποία βίωσε, όχι πριν από πολύ καιρό, αιματηρούς πολέμους, που δεν έχουν καλές προθέσεις σε σχέση με τις πολιτικές των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων», λέει μιλώντας στην «Κ» για το εάν το επεισόδιο ήταν μεμονωμένο ή κατά τη γνώμη του, οργανωμένο.


«Δυστυχώς, έχουμε συνεχείς προκλήσεις, όπως τα γεγονότα στο Κουμάνοβο, και αυτό οφείλεται –εν μέρει– στην ανασφάλεια της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας, που επιτρέπει σε ομάδες να προκαλούν τις υφιστάμενες δομές. Τα γεγονότα στο Κουμάνοβο θα πρέπει να ερευνηθούν, με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών, ίσως του ΝΑΤΟ, λόγω του ευαίσθητου και περιφερειακού τους περιεχομένου».

Στην ερώτηση εάν φοβάται πως το επεισόδιο μπορεί να βάλει «φωτιά» στις σχέσεις των δύο εθνοτήτων, απαντάει: «Είμαι πεπεισμένος ότι οι εντάσεις θα χαλαρώσουν μόλις τα Σκόπια γίνουν πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Η αβεβαιότητα και η έλλειψη σαφήνειας στην πορεία ενσωμάτωσης, καθώς και της δέσμευσης στον στρατηγικό στόχο, προκαλούν ανησυχία στους Αλβανούς. Καλώ τις γειτονικές χώρες να αναλογιστούν τη σταθερότητα στην περιοχή και να συμβάλουν στην ειρήνη και την ασφάλεια, με το εποικοδομητικό ξεπέρασμα όλων των ανοιχτών ζητημάτων που κρατούν τις θύρες του ΝΑΤΟ κλειστές για εμάς».

«Μεγάλη Αλβανία»

«Και τι λέτε σ’ εκείνους που ισχυρίζονται ότι η παρουσία ενόπλων στο Γκίσιντσε και το Κουμάνοβο, σε συνδυασμό με δηλώσεις Αλβανών ηγετών περί ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία κ.λπ., εντάσσονται σε μια κινητικότητα για τη “Μεγάλη Αλβανία”;» τον ρωτώ. Εδώ τονίζει πως «η Μεγάλη Αλβανία δεν αποτελεί πρότζεκτ για τους Αλβανούς» και εξηγεί:

«Η Αλβανία είναι στο ΝΑΤΟ και θα γίνει και μέλος της Ε.Ε. Το Κόσοβο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και ελπίζω ότι οι αναγνωρίσεις –συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας– θα συνεχιστούν και θα καταστεί μέλος των Ηνωμένων Εθνών με σαφή ευρωατλαντική προοπτική. Οι Αλβανοί στη Μακεδονία είναι ένα συστατικό έθνος του κράτους και θα πρέπει να παλέψουν για πλήρη ισότητα όλων σε μια χώρα που είναι προσανατολισμένη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Οι Αλβανοί στην κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης και να διασφαλίζονται τα πλήρη δικαιώματά τους. Αυτή είναι η ατζέντα μας. Είμαστε προσηλωμένοι στην ένωση σε μια Μεγάλη Ευρώπη με πρωτεύουσά μας τις Βρυξέλλες, όπου όλοι –Αλβανοί, Ελληνες, Σέρβοι, Γερμανοί κ.ά.– θα είμαστε καλά.

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα του, απειλεί την ευρωατλαντική προοπτική της, λέει: «Θα πρέπει να προσηλωθούμε πλήρως στην πολιτική λύση για να επιστρέψουμε στη σταθερότητα και να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας τη σύσταση της Κομισιόν. Αυτό είναι επείγον, αλλά κάθε κρίση αποτελεί παράθυρο ευκαιριών κι ελπίζω πως αυτή θα αποτελέσει μια εσωτερική παρότρυνση για τους ηγέτες των Σκοπίων ώστε να εμπλακούμε εντατικότερα (σε διάλογο) με την Αθήνα και να ξεπεραστούν οι διαφορές, προκειμένου να ανοίξει η οδός για βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά σε όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ