19 Μαΐου 2015

«Μπότες στο έδαφος» της Συρίας

H αρχαία πόλη της Παλμύρας
 Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
Τη στιγμή που κορυφώνεται η παγκόσμια αγωνία για την τύχη της θρυλικής Παλμύρας, της αρχαίας πόλης-κόσμημα της Συρίας, που κινδυνεύει με ολική καταστροφή αν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στον πολυετή εμφύλιο, μετά την επιδρομή Αμερικανών κομάντος και την «εξωδικαστική εκτέλεση» υψηλόβαθμου στελέχους του «Ισλαμικού Κράτους» μέσα στο συριακό έδαφος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε –μετά από προσωπική εκτελεστική εντολή («executive order») του προέδρου Ομπάμα– από επίλεκτη ομάδα με βάση το Ιράκ και οδήγησε στον θάνατο του αποκαλούμενου και «υπουργού Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους», του Τυνήσιου Αμπού Σαγιάφ, και τουλάχιστον 12 ακόμα εξτρεμιστών.

Οι Αμερικανοί κομάντος της «Δύναμης Δέλτα», που επέβαιναν σε ελικόπτερα Black Hawk και υβριδικά ελικοφόρα αεροσκάφη V-22 Osprey, αιφνιδίασαν τους αντιπάλους τους στην περιοχή του Ντέιρ αλ Ζορ, κοντά στο μεγαλύτερο πετρελαιοφόρο πεδίο της Συρίας, που ελέγχεται από το Ι.Κ. εδώ και δέκα μήνες.Ο αρχικός στόχος τους ήταν, σύμφωνα πάντα με την επίσημη «αφήγηση» της Ουάσινγκτον, να συλλάβουν ζωντανό τον Αμπού Σαγιάφ, ο οποίος φέρεται να γνώριζε τα πάντα για το λαθρεμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Τουρκία και άλλες χώρες, δραστηριότητα που εξασφαλίζει στην οργάνωση σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής της.Ομως οι τζιχαντιστές πρόβαλαν αντίσταση και το ηγετικό στέλεχος της ISIS «σκοτώθηκε όταν στράφηκε εναντίον των δυνάμεών μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ας Κάρτερ.
Αντίθετα, δεν υπήρξαν απώλειες από αμερικανικής πλευράς, και η ομάδα επέστρεψε με ασφάλεια στο Ιράκ, μεταφέροντας τη σύζυγο του «στόχου», την Ουμ Σαγιάφ.Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, και η Ουμ Σαγιάφ ανήκει στα υψηλά κλιμάκια της ISIS, με «σημαντικό ρόλο στη διεύθυνση» της οργάνωσης -ένας το λιγότερο παράξενος ισχυρισμός, με δεδομένη τη χαμηλή κοινωνική θέση των γυναικών στο «Χαλιφάτο». Επίσης, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι απελευθέρωσαν και μια γυναίκα της μειονότητας των Γεζιντί, την οποία το ζεύγος Σαγιάφ φέρεται να κρατούσε σαν σκλάβα.

Οι σύμμαχοι

Τι ήξεραν όμως για την επιδρομή οι άνθρωποι του Ασαντ; Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως είχαν ενημερώσει τις ιρακινές αρχές, αλλά όχι και τη Δαμασκό, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι οι δυνάμεις του Ασαντ δεν μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.
«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συντονίστηκε με το συριακό καθεστώς και ούτε και το ενημέρωσε εκ των προτέρων για την επιχείρηση», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μπερναντέτ Μίαν.
«Εχουμε προειδοποιήσει το καθεστώς του Ασαντ να μην παρέμβει στις επιχειρήσεις μας εναντίον της ISIS. Το καθεστώς του Ασαντ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει εταίρος στη μάχη εναντίον της ISIS», κατέληξε η εκπρόσωπος.

Εχει ενδιαφέρον πως, αρχικά, η κρατική συριακή τηλεόραση είχε αναφέρει σε έκτακτο δελτίο της πως την επιχείρηση που κατέληξε στον θάνατο του «υπουργού πετρελαίου» της ISIS -αναφερόμενη στον Αμπού Σαγιάφ- και άλλους 19 μαχητές, την έφεραν σε πέρας Σύροι κυβερνητικοί στρατιώτες.
Η ανεξάρτητη συριακή ομάδα «Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» επίσης επιβεβαίωσε επιχείρηση στα ανατολικά με εμπλοκή εναέριων μονάδων και υποστηρίζει ότι η αρχική αναφορά στη συριακή τηλεόραση, η οποία και δεν είχε συνέχεια, ήταν προσπάθεια να αποδοθεί στις συριακές δυνάμεις η αμερικανική επιχείρηση.

Να σημειωθεί εδώ ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποκλείσει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων («μπότες στο έδαφος», όπως λένε στις ΗΠΑ) όταν ξεκίνησαν οι επιδρομές με στόχο την ISIS, αρχικά στο Ιράκ και μετά στη Συρία: ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πολλάκις αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων, όπως αυτή που κατέληξε στον θάνατο του Αμπού Σαγιάφ.

Μέχρι στιγμής, γνωστή ήταν μόνο η αποτυχημένη επιχείρηση για απελευθέρωση ξένων ομήρων που κρατούσαν οι τζιχαντιστές -ανάμεσά τους φέρεται να ήταν και ο δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, ο πρώτος Δυτικός πολίτης που αποκεφαλίστηκε από τους φανατικούς σουνίτες.Πάντως η νέα επιδρομή, που παρουσιάζεται ως θρίαμβος των μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την αμερικανική κυβέρνηση, που είναι φανερό πως δεν μπορεί να ανακόψει μόνο με αεροπορικά χτυπήματα την επέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, αλλά και στο Ραμάντι, στο κεντρικό Ιράκ, αλλά και μετά τις αποκαλύψεις του βετεράνου δημοσιογράφου Σίμουρ Χερς για τις πραγματικές συνθήκες της «εξωδικαστικής εκτέλεσης» του ηγέτη της αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν πριν από 4 χρόνια, που όπως φαίνεται διαφέρουν πολύ από τον επίσημο «μύθο» της Ουάσιγκτον και του... Χόλιγουντ.

Το θρίλερ

Να σημειωθεί εδώ ότι η κυριακάτικη έκδοση της «κίτρινης», αλλά υψηλής κυκλοφορίας γερμανικής εφημερίδας Bild, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αποκαλύπτοντας ότι την πληροφορία για την «κρυψώνα» του Οσάμα την έδωσε στους Αμερικανούς η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, η «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» BND...Επιστρέφοντας στο θρίλερ με την Παλμύρα, χθες επιβεβαιώθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι μαχητές του Ι.Κ. έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας περιοχής της ιστορικής πόλης και έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με τον συριακό στρατό στα δυτικά.Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι ισλαμιστές, φαίνεται να έχουν καταλάβει κυβερνητικό κτίριο της πόλης, ενώ κατά την επίθεσή τους φέρονται να εκτέλεσαν και 23 αμάχους ανθρώπους, ανάμεσά τους εννέα παιδιά.Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, μιας από τις σημαντικότερες πολιτισμικές κοιτίδες του αρχαίου κόσμου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης. Η αρχαία πόλη είναι στρατηγικής σημασίας για το «Ισλαμικό Κράτος», καθώς ανοίγει τον δρόμο προς τη μεγάλη συριακή έρημο που συνορεύει με την επαρχία Αλ-Ανμπαρ, του Ιράκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται ήδη από την τζιχαντιστική οργάνωση.