22 Ιουλίου 2014

Πόσο μπορεί να επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα οι νέες κυρώσεις που δρομολογούνται για τη Ρωσία Πηγή: Πόσο μπορεί να επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα οι νέες κυρώσεις που δρομολογούνται για τη Ρωσία

Με αυστηρότερες κυρώσεις προειδοποίησαν τη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στον απόηχο της κατάρριψης της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών και οι αναλυτές ήδη αποτιμούν τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ίδια την Ευρώπη.Πολλοί Ευρωπαίοι αναλυτές ανησυχούν ότι οι κυρώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ για κρίσιμους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς, όπως, κυρίως, η ενέργεια.Αλλά και στην Ελλάδα παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ευρώπης - Ρωσίας, θα πλήξει τον τουρισμό. Ήδη, τουριστικοί παράγοντες μιλούν για ακυρώσεις από την πλευρά των Ρώσων τουριστών, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Α. Ανδρεάδης, εκτίμησε ότι αν υπάρξουν νέες κυρώσεις, ο αριθμός των τουριστών θα περιοριστεί φέτος στο 1 εκατ. από 1,35 εκατ. τουριστών που ήρθαν το 2013.

Ερντογάν: Δεν μιλάω πια στον Ομπάμα

«Στο παρελθόν, του τηλεφωνούσα απευθείας. Επειδή [όμως] δεν μπορώ να έχω τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη Συρία, τώρα συνομιλούν οι υπουργοί Εξωτερικών μας»...
«Στο παρελθόν, του τηλεφωνούσα απευθείας. Επειδή [όμως] δεν μπορώ να έχω τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη Συρία, τώρα συνομιλούν οι υπουργοί Εξωτερικών μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο φιλοκυβερνητικό κανάλι ATV.

Τουρκία: Συλλήψεις δεκάδων αστυνομικών για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις


Πηγή: ReutersΔεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας κρατούνται από τις τουρκικές αρχές για κατασκοπεία και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Τουλάχιστον 76 αξιωματούχοι συνελήφθησαν την Τρίτη σε 22 επαρχίες της χώρας ως ύποπτοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράνομες παγιδεύσεις τηλεφώνων.
Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είχαν θέσεις κλειδιά πέρυσι όταν έγινε η έρευνα κατά της διαφθοράς, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση τεσσάρων υπουργών και τη σύλληψη επιχειρηματιών που ήταν στον στενό περίγυρο του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Ποιος δρομολογεί τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή;

Οι εξελίξεις στο Ιράκ εγείρουν πλήθος ερωτημάτων για την πολιτική των ΗΠΑ στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή. Διότι κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουάσιγκτον αγνοούσαν την προετοιμασία του εγχειρήματος των ισλαμιστών του ISIS (Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε), το οποίο απαιτούσε μακρόχρονη προετοιμασία και οργάνωση. Πώς ανδρώθηκε η οργάνωση αυτή, ώστε να μπορεί να απειλεί ένα κράτος;
Συγκεκριμένα:

Η στρατηγική του Πούτιν και η πολιτική της Ε.Ε.


Η στρατηγική του Πούτιν και η πολιτική της Ε.Ε.

Mignatiou.com//Η Δύση χρειάζεται μια στρατηγική για να περιορίσει το νέο κράτος παρία, τη Ρωσία, αναφέρει η WASHINGTON POST σε κύριο άρθρο της με τίτλο «The West needs a strategy to contain the world’s newest rogue state — Russia» και με αφορμή την πτώση του μαλαισιανού αεροπλάνου, επικρίνοντας την μετριοπαθή έως τώρα στάση του Προέδρου Ομπάμα και των Ευρωπαίων, ενώ προτείνει τη λήψη μέτρων που θα πλήττουν συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας και στρατιωτικά μέτρα, όπως την παροχή του οπλικού υλικού που ζητά η Ουκρανία.

Οι Κούρδοι χτύπησαν τον τουρκικό στρατό Στην επαρχία Μπίτλις, ένα τρένο, το οποίο μετέφερε μονάδες του στρατού δέχθηκε επίθεση


Του Νίκου Στέλγια Τη στιγμή που η προσοχή όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου είναι στραμμένη στον Πόλεμο της Γάζας, μια νέα εξέλιξη στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στον μεγάλο αναβρασμό, ο οποίος επικρατεί στην Μεσοποταμία.Ο τουρκικός στρατός, με ανακοινωθέν, το οποίο δίνει στην δημοσιότητα το μεσημέρι της Τρίτης, τονίζει ότι, χθες το βράδυ, η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος επιτέθηκε κατά ενός φυλακίου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για την συριακή πτέρυγα του κουρδικού κινήματος PYD Εξαιτίας της επίθεσης έχασαν την ζωή τους δυο Τούρκοι στρατιώτες και τουλάχιστον έξι αυτονομιστές αντάρτες. Ο τουρκικός στρατός ισχυρίζεται ότι μια ομάδα, η οποία απαρτιζόταν από 10-15 αυτονομιστές, επιχείρησε να εισβάλλει στην Τουρκία. Οι Τούρκοι στρατιώτες εμπόδισαν την εισβολή των ανταρτών ανοίγοντας πυρ. Το επιτελείο του τουρκικού στρατού τονίζει ακόμη ότι στην επαρχία Μπίτλις, ένα τρένο, το οποίο μετέφερε μονάδες του στρατού δέχθηκε βομβιστική επίθεση.

Θυσιάζονται για τον Αλλάχ

Οι Ουαχαβίτες στα τζαμιά δουλεύουν ασταμάτητα. Πείθοντας πιστούς ότι η ζωή δίχως τον Αλλάχ δεν έχει νόημα, τους ωθούν στα πολεμικά μέτωπα.
ΑΛΒΑΝΙΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οπως συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, έτσι και για τον Χαμντί Αλίνι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Στο χωριό Λεσνίτσα του Πόγραδετς, ο Χαμντί περιμένει με αγωνία κάποιο νέο για τον γιo του, Ερβίς. Από τον Οκτώβριο του 2013, τον Ερβίς τον «κατάπιε η γη» ή, αλλιώς, τον «παρέλαβε» ο Αλλάχ και τον οδήγησε στη Συρία να πολεμήσει για εκείνον.Κακά μαντάτα έφτασαν στη Λεσνίτσα, αλλά ως πατέρας, ο Χαμντί δεν θέλει να τα πιστέψει. Ενας ψευδομουφτής, που τον καταζητεί η αστυνομία για στρατολογίες νεαρών Αλβανών με προορισμό τη Μέση Ανατολή, μετέφερε την πληροφορία ότι ο Ερβίς διαμελίστηκε από έκρηξη βόμβας στη Συρία.

Ινδία: Η καλύτερη φίλη της απομονωμένης Ρωσίας Η κατάρριψη της πτήσης MH17 δεν διατάραξε τις σχέσεις των δύο χωρών

Ινδία: Η καλύτερη φίλη της απομονωμένης Ρωσίας Στο Νέο Δελχί, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δύο αεροσκάφη της Air India ήταν σε κοντινή απόσταση, όταν συνετρίβη η μοιραία πτήση MH17.Ενα από αυτά τα αεροπλάνα ήταν το Air India One, που μετέφερε τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι από την Φρανκφούρτη πίσω στην ινδική πρωτεύουσα. Και όμως, οι σχέσεις με την Ρωσία όχι απλώς δεν διαταράχθηκαν αλλά παραμένουν στενές και φιλικές.

Δεδομένου ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ηγετών του κόσμου κατηγορούν την Μόσχα ότι δημιούργησε το «τέρας του Φρανκενστάιν», δίνοντας στους φιλορώσους αντάρτες της Ουκρανίας το βαρύ πυροβολικό που κατέρριψε την MH17, το Νέο Δελχί παραμένει σιωπηλό.«Στην πιο άσχημη ώρα της, τώρα που αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρωτοφανών κυρώσεων, η αυταρχική Ρωσία μπορεί να υπολογίζει σε τουλάχιστον ένα ισχυρό σύμμαχο: την Ινδία, την μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο», γράφει το CNN.

Για τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας Τουρκία: Μποϊκοτάζ στα προϊόντα που προέρχονται από το Ισραήλ

Τουρκία: Μποϊκοτάζ στα προϊόντα που προέρχονται από το ΙσραήλΟι επαγγελματικές ενώσεις στην Τουρκία αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν προϊόντα που εισάγονται από το Ισραήλ και οι ενώσεις καταναλωτών της χώρας θα μποϊκοτάρουν τις πολυεθνικές που υποστηρίζουν την τρομοκρατία που ασκεί το Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων
Ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματικών ενώσεων στην Τουρκία καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα που εισάγονται ή κατασκευάζονται στο Ισραήλ, εξαιτίας των πρόσφατων επιχειρήσεων των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων στην Γάζα.Ο Bendevi Palandöken, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Τούρκων εμπόρων και βιοτεχνών, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Τουρκία, αλλά και από τα μικρά καταστήματα να μην πωλούν προϊόντα που προέρχονται από το Ισραήλ.Ο Palandöken ανέφερε στην εφημερίδα Hürriyet ότι θα συνεργαστεί για το θέμα με όλα τα επαγγελματικά επιμελητήρια στη χώρα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ Mουσουλμάνοι προσπάθησαν να επιβάλουν ισλαμιστική ατζέντα σε σχολεία του Μπέρμιγχαμ

Mουσουλμάνοι προσπάθησαν να επιβάλουν ισλαμιστική ατζέντα σε σχολεία του Μπέρμιγχαμ Έρευνα η οποία διεξήχθη έπειτα από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι προσπάθησαν να επιβάλουν μια «μισαλλόδοξη και επιθετική» ισλαμιστική ατζέντα σε κάποια σχολεία στο Μπέρμιγχαμ, περιλαμβανομένου του διαχωρισμού των αγοριών και των κοριτσιών στις σχολικές τάξεις και την απαγόρευση των εορτασμών για τα Χριστούγεννα.Κάποια από τα σχολεία στα οποία η πλειονότητα των μαθητών είναι μουσουλμάνοι κάλεσαν ομιλητές με γνωστές ακραίες θέσεις σε συγκεντρώσεις και προώθησαν οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «εξτρεμιστικές» από τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση του Πίτερ Κλαρκ, πρώην διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας του Λονδίνου.Σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι προσπάθησαν επίσης να πιέσουν τα σχολεία να προσλάβουν διευθυντές και δασκάλους που θα υποστήριζαν τη συντηρητική, ισλαμική, θρησκευτική ατζέντα.

Το τέλος του λαϊκισμού

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Το τέλος του λαϊκισμού και την είσοδο της χώρας στη «Νέα Μεταπολίτευση» προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του στον Τύπο, όπου υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- και την επιτυχή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διασώσει την ελληνική οικονομία.Η διαπίστωση του κ. Σαμαρά ότι ο λαϊκισμός αποτελεί το πλέον διαβρωτικό χαρακτηριστικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος και θέτει συνεχή προσκόμματα σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού, είναι ορθή.
Το ζήτημα δεν τελειώνει, όμως, εκεί. Ο λαϊκισμός δεν είναι ίδιον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως υποστηρίζεται ευρέως από τα κυβερνητικά χείλη και τα φίλια μέσα ενημέρωσης. Αντίθετα, διατρέχει όλη τη μεταπολίτευση και κάθε πολιτική πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένων των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στόχος ο Πούτιν

Η κλιμάκωση της σκληρής στάσης της Ουάσιγκτον μέρα με τη μέρα δείχνει συνεχή διεύρυνση στόχων: αν αρχικά το ζητούμενο ήταν να συντριβεί αποφασιστικά στην Ουκρανία η προσπάθεια ηγεμονικής επικυριαρχίας της Μόσχας στην πρώην ΕΣΣΔ, σήμερα ο στόχος μοιάζει να μην είναι άλλος από την ανατροπή του Πούτιν.Το μήνυμα προς τη ρωσική πολιτική και οικονομική ελίτ είναι ξεκάθαρο: ο Πούτιν έπαιξε και έχασε και παράταση της παραμονής του στην εξουσία όχι μόνον πλέον δεν συμβαδίζει με ισχυροποίηση της χώρας αλλά αντίθετα εγγυάται μια απομόνωση που μπορεί να την καταστήσει κράτος-παρία.Μία μία, οι κινήσεις των ΗΠΑ δεν αφήνουν ούτε περιθώριο διάσωσης των προσχημάτων μιας διαχειρίσιμης αναδίπλωσης στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου: την αρπαγή της Κριμαίας, που αρχικά καταγράφηκε σαν θρίαμβος περίπατος, την πληρώνει με κόστος που ουδείς θα μπορούσε να είχε φανταστεί.

Η Γάζα ανατινάζει και πάλι τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Χωρίς σταματημό οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας
Του Κώστα Ράπτη Η ισραηλινή επιχείρηση “Προστατευτική Παρυφή” εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετρά ήδη μια μεγάλη “παράπλευρη απώλεια” στο διπλωματικό πεδίο: τις τουρκο-ισραηλινές και δευτερευόντως τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Παραμονές της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ έδειχναν να βαδίζουν προς πλήρη αποκατάσταση: η συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων της ισραηλινής επιδρομής στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara είχε λάβει μορφή, η προοπτική μεταφοράς των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου στις διεθνείς αγορές μέσω ενός αγωγού Κύπρου-Τουρκίας “ζυμωνόταν” όλο και πιο εντατικά από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, ενώ η ενδυνάμωση του Ιρακινού Κουρδιστάν του Massoud Barzani (φίλου τόσο της ισραηλινής πλευράς όσο και της Άγκυρας) λόγω της προέλασης του “Ισλαμικού Κράτους” υποδείκνυε υπόγειες συνεννοήσεις για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι ποσότητες πετρελαίου που οι Ιρακινοί Κούρδοι εξήγαγαν ερήμην της Βαγδάτης μέσω Τουρκίας είχαν ως τελικό προορισμό την ισραηλινή αγορά.

Σαμαρά δείχνει ο Βενιζέλος για τα χημικά της Συρίας


http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/07/samaras-venizelos-300x123.jpg
Του Χάρη Ιωάννου   Το «μπαλάκι» των ευθυνών στον ίδιο τον πρωθυπουργό, για την άκρως επικίνδυνη επιχείρηση υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας σε περιοχή νοτίως της Κρήτης, πετάει με επίσημο έγγραφό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του ανεξάρτητου βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης κάνει λόγο για «άοκνες, αλλά δυστυχώς μοναχικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα ώστε να μην πραγματοποιηθεί η σχετική επιχείρηση του ΟΗΕ στη Μεσόγειο».