07 Νοεμβρίου 2015

Κ.Φιλίνης, ένας διανοούμενος της δράσης

Κ.Φιλίνης, ένας διανοούμενος της δράσης
http://s.enet.gr/resources/2014-01/thoyrios-thumb-large.jpg
Την Πέμπτη, στην Παλιά Βουλή παρουσιάζεται ο τόμος Κώστας Φιλίνης. Ένας διανούμενος της δράσης, ένα ανθολόγημα από κείμενα θεωρίας και πολιτικής του Κ. Φιλίνη από την Κατοχή μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα (συνέκδοση των ΑΣΚΙ, του «Πουλαντζά» και του Θεμέλιου). Μαζί με τη στοχαστική εισαγωγή της Κατερίνας Λαμπρινού και του Γιάννη Μπαλαμπανίδη, και το πολιτικό δοκίμιο-επίμετρο του Τάσου Τρίκκα τα κείμενα του τόμου βιογραφούν ουσιαστικά τον πολιτικό και διανοούμενο της κομμουνιστικής ανανέωσης Κώστα Φιλίνη. Με την ευκαιρία, δημοσιεύουμε σήμερα ένα σχετικό σημείωμα της γυναίκας τού Κώστα, Ζωής Σβώλου, και αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Κ. Φιλίνη στη συνέντευξή του στον Λουκά Αξελό, με θέμα τον Γκράμσι (δημοσιεύτηκε στο περ. «Τετράδια», τχ. 17-18, και περιλαμβάνεται στον τόμο).

Ένα πολύτιμο βιβλίο
της Ζωής Σβώλου

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗ ΦΡΙΚΗ Αέριο μουστάρδας έριξαν οι τζιχαντιστές στη Συρία

Αέριο μουστάρδας έριξαν οι τζιχαντιστές στη Συρία
Αέριο μουστάρδας χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση σε πόλη στην βόρεια Συρία τον Αύγουστο, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού (OPCW) η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αλλά περιήλθε σε γνώση δημοσιογράφων, το αέριο χρησιμοποιήθηκε στην πόλη Μαρεα και τουλάχιστον δυο άτομα εκτέθηκαν σε αυτό, ενώ ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να πέθανε εξαιτίας του συγκεκριμένου αερίου.

Και Λεπέν και light!

http://media.meltybuzz.fr/article-793388-ajust_614/un-salut-nazi.jpg
Το αδιέξοδο στη Γαλλία κάθε μέρα βαθαίνει με μόνο κερδισμένο το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Οι Ολάντ - Βαλς, εν όψει των περιφερειακών εκλογών, χαλαρώνουν τη δημοσιονομική λιτότητα και εισπράττουν αυστηρή προειδοποίηση από την Κομισιόν, η οποία προειδοποιεί ότι η Γαλλία θα εξακολουθεί να είναι παραβατική σε σχέση με τα πλαφόν του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Η χαλάρωση της λιτότητας δεν είναι αρκετή για να ανακόψει τη δημοσκοπική κατάρρευση του Ολάντ και των Σοσιαλιστών, ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν μπορεί να εισπραχθεί από τη Δεξιά του Σαρκοζί.Ετσι προκύπτει ένα σκηνικό ιδανικό για τη Λεπέν:

Τουρκία: Αμφισβητείται ο Κεμάλ Κιλιστντάρογλου από στελέχη του κόμματός του






ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΝΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥΑρκετά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος έπειτα από την αποτυχία του κόμματος να αυξήσει τα ποσοστά του στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, παρόλο που ο ηγέτης του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ότι συνέδριο δεν πρόκειται να γίνει πριν τον Ιανουάριο.
Σημαντικά στελέχη του κόμματος όπως ο Ορσάν Οϊμέν δηλώνουν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν πρέπει να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του CHP  και πως το κόμμα χρειάζεται έναν νέο και νεαρό σε ηλικίαΓια την ηγεσία του CHP ήδη ετοιμάζεται ο πρώην αντιπρόεδρος του Ουμούτ Οράν ο οποίος μάλιστα εξήγγειλε και την υποψηφιότητά του ενώ κάλεσε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να καλέσει εκτάκτως συνέδριο για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του κόμματος. «Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ειλικρινής, εργατικός άνθρωπος. Αλλά μερικές φορές και οι καλοί άνθρωποι μπορεί να είναι αποτυχημένοι», είπε ο Ουμούτ Οράν.

ΓΙΑΤΙ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ: ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ

Έτσι ξεκινούν το ταξίδι τους από την Τουρκία οι πρόσφυγες [Φωτογραφίες Ντοκουμέντα]


Στρατής Μπαλάσκας-Ασύδοτοι δρουν οι Τούρκοι μεταφορείς μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εντελώς ανενόχλητοι από το επίσημο τουρκικό κράτος λειτουργούν πλέον στις απέναντι Μικρασιατικές ακτές κανονικές «βάσεις» στις οποίες οι υπό μεταφορά φυγάδες των πολέμων της Μέσης Ανατολής διανυκτερεύουν και απ’ όπου ξεκινούν το ταξίδι τους στα Ελληνικά νησιά. Ενίοτε το ταξίδι αυτό αποδεικνύεται και ταξίδι προς το θάνατο.

Τουρκία: Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά φοιτητών

SigmaLive-H τουρκική αστυνομία διέλυσε με τη βία σήμερα, ανοίγοντας πυρ με πλαστικές σφαίρες και κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, μια αντικυβερνητική διαδήλωση φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.Περίπου 200 φοιτητές διαδήλωσαν μπροστά από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρόμενοι κατά του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) που εορτάζει σήμερα την 34η επέτειο από την ίδρυσή του.Το YÖK, που ιδρύθηκε το 1981 από την στρατιωτική χούντα και επιβλέπει την οργάνωση των πανεπιστημίων, καταγγέλλεται συχνά ότι συνιστά ένα κυβερνητικό εργαλείο ελέγχου.
Δεκάδες φοιτητές ζήτησαν την κατάργησή του.  "Οι νέοι δεν τρομοκρατούνται, ο (πρόεδρος) Ερντογάν και το YÖK θα καταρρεύσουν» ήταν ένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ των φοιτητών.«Η κυβέρνηση- δολοφόνος θα λογοδοτήσει» φώναζαν επίσης οι συμμετέχοντες.

Τώρα και ...Ποντιακό!

http://2.bp.blogspot.com/-UU9-jY0uCuk/VjyOr4NEmtI/AAAAAAAAArY/kt1qvm8gy5w/s1600/%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%2596%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2591%25CE%259D.jpg
Η καταπίεση των Τουρκοφώνων Ποντίων από το Τουρκικό κράτος έφτασε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της "Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών"! Ο Κόφι Ανάν παρέλαβε την έκθεση για τους Πόντιους της Τουρκίας που του υπέβαλε η "Διεθνής Ένωση" την οποία και κατέστησε επίσημο έγγραφο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να εξεταστεί το όλο ζήτημα. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, γιατί σχετικά γρήγορα το θέμα των Ποντίων της Τουρκίας έφτασε στον ΟΗΕ.Προσοχή, δεν πρόκειται για ελληνικού ενδιαφέροντος ζήτημα, δεν πρόκειται για ανθρώπους  που έχουν κατ' ανάγκην ελληνικές ρίζες, πρόκειται όμως για τους απογόνους των εξισλαμισθέντων Ποντίων, οι οποίοι ακόμα και σήμερα τραγουδούν Ποντιακά τραγούδια και μιλούν το γλωσσικό ιδίωνα. (Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις μέσα στην ίδια την Τουρκία, όπου φυσικά το στρατοκρατικό καθεστώς προσπαθεί να απαγορεύσει τη γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια, τη μνήμη...).

Χοντραίνει το παιχνίδι με το Προσφυγικό

H ανοικτή γραμμή Κομισιόν - Αγκυρας και οι κίνδυνοι που προβάλλουν για την Αθήνα. Οι δηλώσεις και η «διαφορά αντίληψης» αναφορικά με τη «δημοσιονομική χαλάρωση». Γιατί κερδίζει πόντους η Τουρκία. Ο ρόλος του Επιτρόπου Τίμερμανς.
Χοντραίνει το παιχνίδι με το Προσφυγικό
Την επόμενη εβδομάδα στη Βαλέτα της Μάλτας, με αφορμή το προσφυγικό και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ, αναμένεται να ξεδιπλωθεί άλλο ένα κεφάλαιο για τις προθέσεις της ΕΕ αναφορικά με τους πρόσφυγες και τον ρόλο της Τουρκίας.
Το Euro2day.gr προειδοποίησε εδώ και μέρες ότι οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο θα μπουν ξανά στο τραπέζι των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, με τη μορφή πολυεθνικής δύναμης, και ότι ο σχεδιασμός θα διαφαίνεται σιγά-σιγά.Η επιβεβαίωση της είδησης ήρθε δια στόματος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ, που μιλώντας χθες στη Φρανκφούρτη «διερωτήθηκε» γιατί ασχολούμαστε με 10 χιλιόμετρα θάλασσας στο Αιγαίο.

Μνήμη Ιχσάν Αλή

https://lh3.googleusercontent.com/-pxNke3rrJv8/TW6m0cQfCyI/AAAAAAAAIrk/g2vTdhJe5n4/s320/2011-03-02.%25CE%2591%25CE%25A6%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%259A%25CE%2591--has___tir---+%25C2%25AB+%25CE%259C%25CE%25B1%25CF%2582+%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25B5%25CF%2585%25CE%25B8%25CE%25B5%25CF%2581%25CF%258E%25CF%2583%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B5%253B+-%25CE%2586%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B5+%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF+%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25BB%25CF%258C%25C2%25BB.jpg
Στις 7 Νοεμβρίου 1978 έφυγε από τη ζωή ο Ιχσάν Αλή.37  χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου μαχητή της ενότητας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου,  πέρα από κοινότυπες επαναλήψεις, επίθετα και χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν συνήθως όσους έφυγαν από τη ζωή, η περίπτωση του μεγάλου αυτού Κύπριου ενέχει μια ιδιαιτερότητα. Γιατί ο Ιχσάν Αλή δεν υπήρξε απλώς ένας ακούραστος εργάτης και ένας μεγάλος αγωνιστής της ειρηνικής ελληνοτουρκικής συμβίωσης στην Κύπρο. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο. Είχε άποψη για τα αίτια και τα αιτιατά της κυπριακής κρίσης, είχε καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για τους ενόχους και τις ενοχές. Είχε ολοκληρωμένη αντίληψη για την εξωκυπριακή συνωμοσία που στόχευε στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατονόμαζε την Άγκυρα ως την πηγή της συνωμοσίας κατά της Κύπρου και καθόριζε ως συνένοχο τον Βρετανικό παράγοντα, ιδιαίτερα για την περίοδο αμέσως μετά την ανεξαρτησία.

Καμώματα με τις στρατιωτικές ζώνες - Η Τουρκία απαίτησε αλλαγή δήλωσης ΟΗΕ Κωμικοτραγικά πράγματα συμβαίνουν στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

http://img.ant1iwo.com/ImageHandler.ashx?v=1&m=AnchoredFit&f=ZmlsZXMvMS9uZXdzLzIwMTUvMDUvYmFua2ltb3VuLmpwZw%3d%3d&t=635666926849466349&w=931&h=603&a=Center
Κυριάκος Πομηλορίδης-Τα Ηνωμένα Εθνη απέσυραν και ακολούθως τροποποίησαν την χθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα Μπαν Γκι - μουν, με την οποία καλωσόριζε την επιβεβαίωση από τον Μουσταφά Ακιντζί, ότι η Τουρκική Δημοκρατία συμφώνησε να παράσχει στις ομάδες εκταφών της ΔΕΑ πρόσβαση σε 30 στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα.
Στη νέα αναφορά δεν γίνεται καμία μνεία στην Τουρκία, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, απαίτησε η Άγκυρα, η οποία προέβη σε διαβήματα προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ.

Η Τουρκία προκαλεί: Οι Έλληνες πνίγουν τους πρόσφυγες


http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTUvMTEvMDMvdG91cmtvaS1uZXJvLmpwZw%3D%3D&t=0&w=820&h=457&a=Center
Ευθείες κατηγορίες κατά των ελληνικών αρχών ότι απωθούν βίαια πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο προς την Τουρκία με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να πνίγονονται, διατυπώνονται σε έκθεση της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με την τουρκική έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος των διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο είναι πολίτες της Τουρκίας, αλλά έχουν συλληφθεί ή ταυτοποιηθεί και διακινητές πολίτες της Ελλάδας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Παλαιστίνης, της Κίνας, της Τσετσενίας και της αυτοαποκαλούμενης ΤΔΒΚ.

Spiegel: Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν συστηματικά κρατικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές φιλικών τους χωρών, μεταξύ των οποίων και την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel» σε σημερινό του δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η BND παρακολουθούσε τα υπουργεία Εσωτερικών των ΗΠΑ, της Δανίας, της Κροατίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, τηλεφωνικές συνδέσεις των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον. Ακόμη και η «hotline» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για ταξιδιωτικές οδηγίες βρισκόταν στη λίστα της BND, αναφέρει το περιοδικό, ενώ το ενδιαφέρον τής υπηρεσίας δεν περιοριζόταν σε κρατικούς φορείς, αλλά περιελάμβανε και Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η Care International, η Oxfam και ο Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Σβήνει η φωτιά στη Μέση Ανατολή; Τι σχεδιάζουν ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία

Σβήνει η φωτιά στη Μέση Ανατολή; Τι σχεδιάζουν ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία
Του Γιώργου Καπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr

Οι συνομιλίες στη Βιέννη για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στη Συρία έχουν τέσσερις ουσιαστικούς πρωταγωνιστές, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, με άγνωστο μόνον αν η Τουρκία θα θελήσει να είναι συνδιαμορφωτής δίπλα στους παραπάνω ή δυσαρεστημένος που θα ζητήσει ακριβό αντίτιμο για τη συγκατάθεση ή ανοχή του.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ Τ/Κ "ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ" Ο πόλεμος του εζανιού

Μέχρι την Τουρκία έφτασε η αντιπαράθεση που έχει προκληθεί στα κατεχόμενα τις τελευταίες ημέρες, μετά από ενδιάμεση απόφαση «δικαστηρίου» να απαγορεύσει τη μετάδοση του καλέσματος για την πρωινή προσευχή, στις 5 τα χαράματα, μέσα από τα μεγάφωνα των τριών τζαμιών της Λεύκας.Για το θέμα έχει τοποθετηθεί ακόμα και ο Μουφτής της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ, ζητώντας να μην διασαλευθούν οι σχέσεις Τουρκίας - κατεχομένων, ενώ ο Μουφτής της Κύπρου Ταλίπ Αταλάι έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως η απόφαση δεν δεσμεύει τη «διεύθυνση» θρησκευτικών υποθέσεων των κατεχομένων. Το ερώτημα παραμένει, πάντως, κατά πόσο το «δικαστήριο» θα εμμείνει στην απόφασή του.

Τουρκία: Εφοδος της αστυνομίας στην TUSKON με «στόχο» τον Γκιουλέν

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία μιας επιχειρηματικής ένωσης που πρόσκειται στον πρώην σύμμαχο και νυν εχθρό του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης, συνεχίζοντας την καταστολή των υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιερωμένου μετά τις εκλογές της Κυριακής. Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως η έφοδος στη συνομοσπονδία επιχειρηματιών TUSCON και συνδεόμενες με αυτήν οργανώσεις στην Άγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας έρευνας για την "παράλληλη δομή", ένας όρος που έχει επινοήσει ο Ερντογάν για να περιγράψει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και την επιρροή τους στη δημόσια εξουσία. Η TUSCON κατηγορείται για "χρηματοδότηση της τρομοκρατίας", ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» Τουρκία: Με φυλάκιση άνω των 7 ετών απειλείται ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ

kampanaki-585x3301-585x330
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, της μεγαλύτερης πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δικαστεί σύντομα για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και ότι κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως επτάμισι ετών.