07 Νοεμβρίου 2015

Τουρκία: Αμφισβητείται ο Κεμάλ Κιλιστντάρογλου από στελέχη του κόμματός του






ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΝΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥΑρκετά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος έπειτα από την αποτυχία του κόμματος να αυξήσει τα ποσοστά του στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, παρόλο που ο ηγέτης του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ότι συνέδριο δεν πρόκειται να γίνει πριν τον Ιανουάριο.
Σημαντικά στελέχη του κόμματος όπως ο Ορσάν Οϊμέν δηλώνουν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν πρέπει να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του CHP  και πως το κόμμα χρειάζεται έναν νέο και νεαρό σε ηλικίαΓια την ηγεσία του CHP ήδη ετοιμάζεται ο πρώην αντιπρόεδρος του Ουμούτ Οράν ο οποίος μάλιστα εξήγγειλε και την υποψηφιότητά του ενώ κάλεσε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να καλέσει εκτάκτως συνέδριο για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του κόμματος. «Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ειλικρινής, εργατικός άνθρωπος. Αλλά μερικές φορές και οι καλοί άνθρωποι μπορεί να είναι αποτυχημένοι», είπε ο Ουμούτ Οράν.

Το άλλο όνομα που συζητείται είναι επίσης του Μουχαρέμ Ιντσί ο οποίος στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου του 2014 ήταν ανθυποψήφιος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αναμένεται τις επόμενες μέρες θα εξαγγείλει την υποψηφιότητά του ενώ έχει ήδη αρχίσει εργασίες με τους συνεργάτες του.
Ανάμεσα στους μνηστήρες είναι και ο Μουσταφά Μπαλμπάι, ο οποίος όταν ρωτήθηκε μετά την αποτυχία του κόμματος την 1η Νοεμβρίου θα συνέχιζε να καθόταν στην ίδια καρέκλα αν ο ίδιος ήταν αρχηγό του κόμματος απάντησε «όχι». Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματους είπε «Γιατί όχι;».Ενδιαφέρον για την ηγεσία του CHP εκφράζουν και ο Μετίν Φεϊζίογλου, Πρόεδρος της Δικηγορικής Ένωσης Τουρκίας, καθώς και ο Πρόεδρος της Δικηγορικής Ένωσης Κωνσταντινούπολης Ουμίτ Κοτσάσακαλ.

Αλλά και ο νυν ηγέτης του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την ηγεσία ενώ σε δηλώσεις του μέχρι στιγμής τόσο ο ίδιος και οι συνεργάτες του λένε ότι την 1η Νοεμβρίου το CHP αύξησε τα ποσοστά του. Φέρεται να είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει ξανά την προεδρία.Το 35ο συνέδριο του κόμματος αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου αν και στελέχη του κόμματος τα οποία δεν είναι ικανοποιημένα από το αποτέλεσμα των εκλογών ζητούν την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου με στόχο να θέσουν θέμα ηγεσίας του κόμματος.
Πάντως για την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου χρειάζεται το ένα πέμπτο των υπογραφών των συνέδρων. Στο τελευταίο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014 συμμετείχαν 1,244 σύνεδροι, επομένως εκτιμάται ότι χρειάζονται οι υπογραφές 244 συνεργών για την πραγματοποίηση νέου έκτακτου συνεδρίου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δηλώνει πως το συνέδριο του κόμματος, είτε κανονικό, είτε έκτακτο δεν πρόκειται να γίνει πριν τον Ιανουάριο.«Λένε ότι υπάρχει σύγχυση στο CHP. Τι σύγχυση; Βγαίνει ένας και λέει θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία. Ότι το καθήκον της ηγεσίας του κόμματος είναι να ανοίξει το δρόμο για τους νέους υποψηφίους για την ηγεσία. Μήπως εγώ θα τους κλείσω το δρόμο; Αυτές είναι παλιές ασθένειες. Άλλωστε από αυτές τις ασθένειες η Τουρκία πρέπει να λυτρωθεί», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
ikypros.com