07 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ Τ/Κ "ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ" Ο πόλεμος του εζανιού

Μέχρι την Τουρκία έφτασε η αντιπαράθεση που έχει προκληθεί στα κατεχόμενα τις τελευταίες ημέρες, μετά από ενδιάμεση απόφαση «δικαστηρίου» να απαγορεύσει τη μετάδοση του καλέσματος για την πρωινή προσευχή, στις 5 τα χαράματα, μέσα από τα μεγάφωνα των τριών τζαμιών της Λεύκας.Για το θέμα έχει τοποθετηθεί ακόμα και ο Μουφτής της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ, ζητώντας να μην διασαλευθούν οι σχέσεις Τουρκίας - κατεχομένων, ενώ ο Μουφτής της Κύπρου Ταλίπ Αταλάι έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως η απόφαση δεν δεσμεύει τη «διεύθυνση» θρησκευτικών υποθέσεων των κατεχομένων. Το ερώτημα παραμένει, πάντως, κατά πόσο το «δικαστήριο» θα εμμείνει στην απόφασή του.


Ταυτόχρονα, μετά από χθεσινά δημοσιεύματα στην Τουρκία, το ζήτημα απασχόλησε έντονα και το τουρκικό twitter, με αρκετούς Τούρκους χρήστες να εκφράζουν τη διαφωνία τους με την απαγόρευση με το hashtag «κάτω τα χέρια από το Εζάνι στην Κύπρο» (EzanaDokunamazsnKIBRIS) και τους Τ/Κ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να απαντούν πως η κοινότητα είναι κοσμική και πως παρά τον σεβασμό που τρέφουν προς τη θρησκεία, πρακτικές όπως η χρήση μεγάφωνου ώστε το κάλεσμα να ακούγεται σε μεγάλη απόσταση, δεν συνάδουν με την κουλτούρα του νησιού. Οι διαφωνίες που διατυπώνονται κυμαίνονται από την πλήρη διαφωνία με τη χρήση μεγαφώνων από τα τεμένη σε ώρες κοινής ησυχίας, μέχρι και τη θέση πως τα μεγάφωνα καταστρέφουν την ίδια την ουσία του καλέσματος για προσευχή.

Καταγγελία για οχληρία
Η υπόθεση ξεκίνησε με την καταγγελία της κατοίκου της Λεύκας, δικηγόρου Φεζά Γκιουζέλογλου, η οποία, όπως ανέφεραν στον «Π» κάτοικοι του χωριού, για χρόνια εξέφραζε παράπονα για την οχληρία που προκαλούν τα μεγάφωνα των τριών τεμενών της κοινότητας από τη δεκαετία του 1990. Την Τρίτη το «δικαστήριο» εξέδωσε ενδιάμεση απόφαση ζητώντας να μην μεταδίδεται από τα μεγάφωνα το πρωινό κάλεσμα για προσευχή, το οποίο συνήθως γίνεται στις 5 το πρωί, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Σημειώνεται πως το δικαστήριο δεν ζήτησε να σιγήσουν τα μεγάφωνα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Η είδηση της απόφασης του «δικαστηρίου» θεωρήθηκε σκανδαλώδης στην Τουρκία καθώς προβλήθηκε ως συνολική απαγόρευση του πρωινού καλέσματος για προσευχή στην Κύπρο, ενώ δεν έλειψαν και οι Τ/Κ χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάλεσαν τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία να παρέμβει, κάνοντας λόγο για επίθεση κατά του ισλάμ και της τουρκικής κουλτούρας.

Κάθετος ο Μουφτής
Σε δήλωσή του την Πέμπτη ο Μουφτής της Κύπρου Ταλίπ Αταλάι υποστήριξε πως «η απόφαση του δικαστηρίου δεν δεσμεύει το γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων» (ο Μουφτής στα κατεχόμενα είναι ταυτόχρονα και «κρατικός» αξιωματούχος, βάσει της πρακτικής στην Τουρκία), προσθέτοντας πως αποκλείεται η γενική απαγόρευση του καλέσματος για προσευχή σε όλη την Κύπρο.

Οι Τ/Κ, πρόσθεσε ο κ. Αταλάι, έχουν ευαισθησία στο θέμα της διατήρησης των θρησκευτικών τους αξιών, προσθέτοντας μάλιστα πως «η γνώμη μιας δικηγόρου δεν πρέπει να θεωρηθεί πως αντανακλά τη γενική προσέγγιση» της κοινότητας. «Όπως κάνουν εδώ και αιώνες διατηρούν την κουλτούρα τους, για αυτό τα σχόλια που γίνονται σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά των Τ/Κ είναι επικίνδυνα και λανθασμένα», πρόσθεσε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ