12 Αυγούστου 2015

Γιατί ο Prodi επιτίθεται στη Γερμανία

http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_79546/duspistia-sto-berolino-gia-ta-metra-tou-neou-mnimoniou.w_l.jpgΤου Κώστα Ράπτη -Η Γαλλία και η Ιταλία ανησυχούν για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως κατά τον Romano Prodi δεν ανησυχούν αρκετά –και δεν αντιδρούν όσο έντονα πρέπει απέναντι στην κατεύθυνση που ακολουθούν τα πράγματα. Το άρθρο που υπέγραψαν από κοινού και δημοσίευσαν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στις 31 Ιουλίου οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των δύο χωρών, Harlem Désir και Sandro Gonzi, για την ενίσχυση της Ε.Ε. μέσω ενός άλματος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήταν μια αρχή. Όμως ο καθηγητής Prodi αισθάνθηκε την ανάγκη να μεταφέρει το μήνυμα περισσότερο ηχηρά, με δική του παρέμβαση στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδα Il Messagero. Επικαλείται για τον λόγο αυτόν την ιδιότητα του πρώην προέδρου της Κομισιόν –αν και το παρελθόν του στην ιταλική πρωθυπουργία φαίνεται ότι αποτελεί έναν παράγοντα που τον κινητοποιεί εξίσου. 

Η Γερμανία πληρώνει "κόστος" στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη

http://i.huffpost.com/gen/3289928/images/n-MERKEL-SCHAEUBLE-large570.jpg
Του Κώστα Ράπτη-CAPITAL.GR-Σε ποιο περιβάλλον καλείται να πορευθεί η συμφωνία Αθήνας-πιστωτών που ανακοινώθηκε ότι επιτεύχθηκε την Τρίτη; Μια ιδέα για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης σε σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες μας δίνει δημοσκόπηση της βρετανικής εταιρείας ερευνών YouGov, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις 12-13 Ιουλίου, αλλά διατηρεί πλήρως την επικαιρότητά της.Οι Βρετανοί δημοσκόποι δεν αμέλησαν να αποτυπώσουν σε αριθμούς αυτό που πλανάται ως γενική εντύπωση, ότι δηλ. οι χειρισμοί του Βερολίνου έχουν προκαλέσει παρατηρήσιμο κόστος στο κύρος της Γερμανίας μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών λαών, κινητοποιώντας ιστορικά αντανακλαστικά τα οποία μέχρι πρότινος φάνταζαν απολύτως απωθημένα.

DW: Πλήττεται ο τουρισμός στην Τουρκία υπό τον φόβο νέων συγκρούσεων

Σε 30 δισεκατομμύρια ανέρχονται τα ετήσια έσοδα της Τουρκίας από τον τουρισμό όπως γράφει η εφημερίδα DW, ωστόσο, το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Σουρούτς σε συνδυασμό με την έναρξη των τουρκικών επιθέσεων κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους και του κουρδικού PKK , χάλασαν την εικόνα της γειτονικής χώρας.


«Οι απόψεις Σόιμπλε δεν απηχούν το σύνολο της γερμανικής κυβέρνησης»

.."Μακάρι οι Έλληνες να διώχνουν πάντα έτσι τους καλύτερους ανθρώπους τους".

http://i.huffpost.com/gen/3288708/images/n-ANCIENT-GREEK-DEMOCRACY-large570.jpg
Η απομόνωση ενός γεγονότος απο το πολιτικό, οικονομικό γίγνεσθαι οδηγεί σε πλάνη. Ο Θεμιστοκλής ως γόνος ταπεινής οικογένειας κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του παρέδωσε η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη η οποία και έθεσε τον φατριασμό στο περιθώριο, και να αναδειχθεί στον πολιτικό στίβο. Στηρίχθηκε στην διαδρομή του απο τις κατώτερες κοινωνικές ομάδες και μέσω της απόφασης του να αναδειχθεί η Αθήνα σε σημαντική ναυτική δύναμη επέτυχε (και) την ανατροπή του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου αυξάνοντας την πολιτική κυριαρχία κατώτερων κοινωνικών ομάδων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ Βολική λύση η συμφωνία-Τεράστιο έργο για τον «αινιγματικό» Τσίπρα Πλήθος ρεπορτάζ και σχολίων δημοσιεύεται σήμερα

Βολική λύση η συμφωνία-Τεράστιο έργο για τον «αινιγματικό» Τσίπρα
Πλήθος ρεπορτάζ και σχολίων δημοσιεύεται σήμερα στον γερμανικό και διεθνή τύπο με θέμα την συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών. Στο στόχαστρο η πολιτική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα.

Θερμά καλοκαίρια

Το καλοκαίρι του 2015 είναι το τρίτο καυτό καλοκαίρι στην κρίση της Ευρωζώνης, με τις αντιδράσεις στο σχέδιο Σόιμπλε για αποδυνάμωση της Επιτροπής να προμηνύουν ένα πιο θερμό φθινόπωρο. Η θερινή περίοδος από πολιτική άποψη, με τα Κοινοβούλια σε διακοπές, θεωρείται η πιο κατάλληλη περίοδος για ελεγχόμενη προώθηση σχεδίων και προτάσεων που έχουν ανατρεπτικό χαρακτήρα και είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις.Το καλοκαίρι του 2010 στην αρχή της κρίσης στην Ευρωζώνη ήταν η περίοδος εντατικών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων Μέρκελ - Σαρκοζί για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη μετά την έντονη αντιπαράθεση Γερμανίας-Γαλλίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης από τον Σεπτέμβριο του 2008 και μετά. Το καλοκαίρι του 2010, στήθηκε το ζεύγος Μερκοζί, η υποταγή δηλαδή του Παρισιού στο Βερολίνο, με πρώτο μοιραίο δείγμα γραφής τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (ελεγχόμενη χρεοκοπία) στις διασώσεις, μια απόφαση που οδήγησε στην πρώτη επίθεση των αγορών κατά των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης. Το καλοκαίρι του 2010 είχε ξεκινήσει στον απόηχο της ελληνικής κρίσης.

Σε τι διαφέρει το αγγλικό από το ευρωπαϊκό Δίκαιο

Σε τι διαφέρει το αγγλικό από το ευρωπαϊκό Δίκαιο

Το νέο Μνημόνιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εμπεριέχει, εκτός των άλλων, και υπαγωγή της συμφωνίας στο ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι στο αγγλικό, όπως συνέβαινε έως τώρα.
Ηδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αν πράγματι είναι προς όφελος της χώρας ή αν, όπως έχει ήδη υπονοήσει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, γράφοντας «έχουν το θράσος να μιλούν για τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις και το αγγλικό Δίκαιο!», τελικά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους.

Πόλεμος χαμηλής έντασης στην τουρκία: 45 μέρες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο;

http://www.basnews.com/wp-content/uploads/2015/08/13940516000253_PhotoI-650x320.jpg
Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία δεν ανέδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό αποτέλεσε κόλαφο στην προσπάθεια τόσο του A.K.P. να διατηρηθεί στην εξουσία όσο και του Ερντογάν να προωθήσει τα σχέδιά του για τη δημιουργία προεδρικού συστήματος. Ως ανώτατος άρχων και ρυθμιστής των εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ήταν υπεύθυνος για την επόμενη μέρα. Αυτό που συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές είναι πως οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μέσα σε 45 μέρες, διαφορετικά η χώρα προσφεύγει και πάλι σε πρόωρες εκλογές. Τι μπορεί όμως να γίνει μέσα σε 45 μέρες;

Καλή αρχή με τον περιορισμό των προνομίων των βουλευτών


Πολύ σωστή είναι η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για κατάργηση των φορολογικών προνομίων των βουλευτών. Ένα σημαντικό ποσοστό του βουλευτικού μισθού είναι αφορολόγητο με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά η φορολογική τους επιβάρυνση.Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάργηση των φορολογικών προνομίων των βουλευτών από το 2015. Πρόκειται για μία πολύ σωστή κίνηση, γεμάτη πολιτικό συμβολισμό, εφόσον αυτοί που παίρνουν δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των περισσότερων συμπολιτών μας πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα. Ο πρωθυπουργός τόλμησε σε ένα θέμα που οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν σαν ταμπού. Θα πρέπει όμως να δώσει συνέχεια στη σωστή πρωτοβουλία του και να τη μετατρέψει σε κανόνα διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ Τουρκία - Σαουδική Αραβία vs Ρωσίας - Ιράν στη Μ. Ανατολή

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε χθες στη Μόσχα τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η τύχη της Συρίας και του Άσαντ, αλλά και η πορεία της αγοράς πετρελαίου. Συμφωνία δεν φαίνεται να υπήρξε σε κανένα από τα δύο...
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε χθες στη Μόσχα τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η τύχη της Συρίας και του Άσαντ, αλλά και η πορεία της αγοράς πετρελαίου. Συμφωνία δεΤου Γιώργου Παυλόπουλου
Το μέλλον της Συρίας και η πορεία του Κουρδικού -δύο ζητήματα τα οποία, αντικειμενικά πλέον, είναι στενά συνδεδεμένα- βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά την πρόσφατη ιστορική συμφωνία της Δύσης με το Ιράν. Μήλον της Έριδος αναδεικνύεται η τύχη και ο ρόλος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην πραγματικότητα όμως οι άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές καλούνται να επιλύσουν πολύ βαθύτερες αντιθέσεις, με τρόπο που καμία να μην θεωρεί ότι θίγονται τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Τους ενοχλεί ο αγωγός East Med

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ- Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ αφήνει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού την Τουρκία.Αναγκαία η δημιουργία μιας νέας στρατηγικής «επίλυσης» στο Κυπριακό που θα διατηρήσει την Κύπρο στον ενεργειακό άξονα της Τουρκίας και όχι της ΕΕ, τονίζει Τούρκος στρατηγικός αναλυτής

Στην ανάγκη η Τουρκία να αναζητήσει νέα στρατηγική προς επίλυση του Κυπριακού, με αφορμή την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσόγειου, αναφέρθηκε σε χθεσινή του ανάλυση ο Τούρκος στρατηγικός αναλυτής Μπερίκ Γκιουνάι. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Χουριέτ», που φέρει τον τίτλο «Μπορεί το φυσικό αέριο να επιλύσει το κυπριακό ζήτημα;», ο Τούρκος καθηγητής, που συνεργάζεται επίσης με το Στρατηγικό Ινστιτούτο «Hazar» της Τουρκίας, κάνοντας μια εκτενή ανάλυση των ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε τη σημασία προσπάθειας εξεύρεσης λύσης, ούτως ώστε η Τουρκία να μη μείνει οριστικά εκτός ενεργειακού παιχνιδιού.

Θερίζει θύελλες ο Ερντογάν

erdogan-gul.jpg

Ο Ταγιπ Ερντογάν με τον Αμπτουλάχ Γκιούλ και αξιωματούχους σε κηδεία αστυνομικού
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ και αξιωματούχους σε κηδεία αστυνομικού, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών στην Κωνσταντινούπολη | AP Photo/Depo Photos

Συρία: Η ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ στηρίζει το σχέδιο ΗΠΑ και Τουρκίας για μια "ζώνη χωρίς τζιχαντιστές"

Συρία: Η ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ στηρίζει το σχέδιο ΗΠΑ και Τουρκίας για μια "ζώνη χωρίς τζιχαντιστές"
Μια από τις σημαντικότερες ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στη βόρεια Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει το αμερικανοτουρκικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία του Χαλεπιού, στα σύνορα με την Τουρκία. Η Αχράρ αλ Σαμ, μια οργάνωση που μάχεται εναντίον του ΙΚ και του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε ότι "στηρίζει το σχέδιο για μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία με τη στήριξη της Τουρκίας και τον συντονισμό με τις αντάρτικες ομάδες". Το σχέδιο αυτό "θα έχει θετικές συνέπειες όσον αφορά την ανθρωπιστική, στρατιωτική και πολιτική κατάσταση, κάτι που είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών", συνεχίζει η οργάνωση η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Χαρακτηρίζει μάλιστα την Τουρκία ως "τον σημαντικότερο σύμμαχο της (συριακής) επανάστασης".Η Τουρκία ελπίζει ότι με τη δημιουργία αυτής της ζώνης οι περίπου 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο έδαφός της θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ελλάδα: Η τραγωδία της ανάπτυξης

Ελλάδα: Η τραγωδία της ανάπτυξης
Του Θεόδωρου Καρυώτη
«Ποιὸς φταίει; Ποιὸς φταίει;… κανένα στόμα δὲν τὅβρε καὶ δὲν τὄπε ἀκόμα. Ἔτσι, στὴν σκοτεινὴ ταβέρνα πίνουμε πάντα μας σκυφτοί, σὰν τὰ σκουλήκια κάθε φτέρνα ὅπου μᾶς εὕρει, μᾶς πατεῖ: δειλοί, μοιραῖοι κι ἄβουλοι ἀντάμα! προσμένουμε, ἴσως, κάποιο θάμα!»
Κώστας Βάρναλης – Οι Μοιραίοι
Όλοι μιλούν για Ανάπτυξη αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει. Για την λέξη Aνάπτυξη η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιεί δύο λέξεις. Την λέξη Growth και την λέξη Development. Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούμε την λέξη Aνάπτυξη και για τις δυο έννοιες και έτσι σίγουρα δεν μας βοηθά να καταλάβουμε το νόημά τους. Economic Growth, είναι μια περιοριστική έννοια, σε σχέση με την λέξη Economic Development.

Η μεσανατολική πολιτική της Τουρκίας

https://pbs.twimg.com/media/CLwFVXbUEAYvh_w.jpgΣυντάκτης: Βιβή Κεφαλά *
Η άνοδος του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην εξουσία το 2002 σηματοδότησε αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, οι οποίες στηρίχθηκαν στο γεγονός ότι η χώρα κατέχει περίοπτη θέση σε περισσότερα από ένα περιφερειακά υποσυστήματα, πράγμα που την καθιστά αναγκαίο εταίρο τόσο για τη Δύση όσο και για τους γείτονές της στα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.Κατά συνέπεια, η Αγκυρα μπορεί και πρέπει να την εκμεταλλευθεί, διαφοροποιώντας την πολιτική της ως προς τους παραδοσιακούς της συμμάχους και αναδεικνύοντας χαρακτηριστικά της στοιχεία, όπως η ισλαμική θρησκεία και ο πολιτισμός.