19 Δεκεμβρίου 2015

Μάχη για τη δεύτερη θέση

Σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, τους Podemos και τους Ciudadanos είναι οι αυριανές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, καθώς η πρωτιά του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι, έστω και ψαλιδισμένη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, προβάλλει ως αδιαμφισβήτητη.Στην τελική ευθεία των εκλογών το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η δημοσκοπική συνεχής άνοδος των Podemos από την τέταρτη θέση στην τρίτη, με σοβαρές πλέον προσδοκίες να κατακτήσουν τη δεύτερη, υποσκελίζοντας τους Σοσιαλιστές, και η ταυτόχρονη εντυπωσιακή πτώση των Ciudadanos.Στις αρχές του χρόνου οι Podemos είχαν φτάσει να διεκδικούν την πρωτιά από το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, για να χάσουν σταδιακά τη δυναμική τους στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Μάχη οπισθοφυλακής στη Συρία

http://www.al-monitor.com/pulse/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2015/12/Sueleymanname_nahcevan.jpg?t=thumbnail_570Κέρι , Πούτιν και Λαβρόφ έκαναν στη Μόσχα σημαντικά βήματα σύγκλισης για τη Συρία και άνοιγαν τον δρόμο για την πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης που αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη.Την ίδια στιγμή Τουρκία και Σαουδική Αραβία εξαντλούσαν κάθε δυνατή προσπάθεια να ληφθεί υπόψη, να συνυπολογισθεί η δική τους Ατζέντα στον συνολικό περιφερειακό διακανονισμό που προωθούν Κρεμλίνο και Λευκός Οίκος που έχει ως κεντρικό άξονα την αναβάθμιση του Ιράν ως παράγοντα ευρύτερης σταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοδυτική Ασία.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ - ΙΡΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΥ «Τρίγωνο των Βερμούδων» για τους Τζιχαντιστές

«Τρίγωνο των Βερμούδων» για τους Τζιχαντιστές
Του Γιώργου Καπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr
Στην αρχή της εβδομάδας οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κέρι, στη Μόσχα με τους Πούτιν - Λαβρόφ κατέγραψαν σημαντική πρόοδο και άνοιξαν τον δρόμο για την έναρξη, χθες το απόγευμα ώρα Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Συρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ρητορική, οι δηλώσεις και τα ανακοινωθέντα κατά κύριο λόγο της αμερικανικής και κατά δεύτερο της ρωσικής πλευράς δεν είναι απλά και μόνον προσεκτικά διατυπωμένα, αλλά δεν αποτυπώνουν πλήρως την πραγματική πρόοδο που σημειώνεται. Είναι φανερό ότι υπάρχει μια προφανώς συμπεφωνημένη από ΗΠΑ - Ρωσία χρονοκαθυστέρηση στον συγχρονισμό της επικοινωνιακής διαχείρισης με την πραγματικότητα, με προφανή λόγο να έχει η Ουάσιγκτον το αναγκαίο περιθώριο ελιγμών για να χειρισθεί τους δυσαρεστημένους από τη στροφή της πολιτικής της στο Μεσανατολικό, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Ισραήλ.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ


Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-Ο πολυτάραχος πολιτικός βίος της χώρας μας γνώρισε μόνο δύο Επαναστάσεις με ευρεία λαϊκή συμμετοχή, το 1821 και το 1940. Η Εθνική Ανεξαρτησία ήταν και στις δυο η κινητήρια δύναμη. Ο εσωτερικός, με ταξικά στοιχεία, Αγώνας, υποκινούμενος έξωθεν, ήταν και τις δυο φορές καταστροφή.Μετά τη Γαλλική αστική Επανάσταση το 1789 και επί ένα αιώνα η εργατική τάξη έδωσε σκληρές, ταξικές, διαδοχικές μάχες, 1830-48-71, αλλά ηττήθηκε. Απροσδόκητα, όμως, στη Ρωσία, χάρη στην πολιτική ιδιοφυία του Λένιν, η μάχη δόθηκε εν ονόματι της εργατικής τάξης (οι εργάτες ήταν μόλις το 5% του πληθυσμού) και επικράτησε. Η Επανάσταση ήταν κατά κάποιο τρόπο «μικτή», είχε, δηλαδή, διακηρυκτικά, σαφή ταξική διάσταση αλλά πήρε μαζικό χαρακτήρα, με συμμετοχή λαού και στρατού, στο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ως επίλογος. Στον 20ο αιώνα η Εθνική Ανεξαρτησία πήρε τα ηνία από την «αμιγώς» ταξική σύγκρουση και με σημαία τον εθνικοαπελευθερωτικό, διαταξικό, αγώνα νίκησαν λαϊκές δυνάμεις πχ στην Κίνα, στο Βιετνάμ ή στη Γιουγκοσλαβία και ανατράπηκε η αποικιοκρατία. Η «αλλαγή παραδείγματος» οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε τρεις παράγοντες: Α) Οι Πόλεμοι (Α΄ και Β΄) ανέδειξαν τα Έθνη σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι τις Τάξεις, μαζικοποιώντας τους αγώνες. Β) Ο ιμπεριαλισμός αντιπαράθεσε τις ισχυρές χώρες στις αδύναμες. Γ) Και τέλος η εργατική τάξη, ηττημένη, περιορίστηκε στους συνδικαλιστικούς αγώνες, όπως διαπίστωσε ο Λένιν. Και οι τρεις παράγοντες ισχύουν απολύτως έως σήμερα.

«Γυμνάσια» στην Τουρκία αρχίζει η Ευρώπη

Στον πάγο το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία καθώς η Αγκυρα δεν έχει πείσει ότι προτίθεται να ανακόψει τις ροές προσφύγων προς την Ευρώπη. Υψηλοί τόνοι στη μίνι-σύνοδο κορυφής το πρωί της Πέμπτης.
«Γυμνάσια» στην Τουρκία αρχίζει η ΕυρώπηΜια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την αναχαίτιση της προσφυγικής κρίσης δεν ξεκίνησε και τόσο καλά την Πέμπτη, καθώς τα μέλη του μπλοκ απαίτησαν περισσότερες αποδείξεις για τη συνδρομή της Άγκυρας πριν συμφωνήσουν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο μετεγκατάστασης.Το σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Γερμανία –και αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- αρχικά θεωρήθηκε τρόπος μεταφοράς στην Ευρώπη, περίπου 2,5 εκατ. προσφύγων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία. Η ελπίδα ήταν πως αυτό θα βοηθούσε να πειστεί ο κόσμος ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα και μέσω των δυτικών Βαλκανίων προς την Βόρεια Ευρώπη.Αλλά οι 11 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να συναινέσουν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, στο περιθώριο μιας διάσκεψης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Συμφωνία NATO - Τουρκίας για ενίσχυση της τουρκικής αεράμυνας


Το NATO συμφώνησε την Παρασκευή να στείλει αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην Τουρκία για την ενίσχυση της αεράμυνας της τελευταίας στα σύνορά της με τη Συρία, σε ένα πακέτο μέτρων που έχει ως στόχο βασικά την αποφυγή νέων περιστατικών όπως εκείνο της κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού.

Τουρκία: Επεισόδια στο Ντιγιαρμπακίρ


Σε πεδίο μάχης μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και χιλιάδων διαδηλωτών μετατράπηκαν οι δρόμοι στο Ντιγιαρμπακίρ στα νοτιοανατολικά της χώρας.Οι άνδρες επιβολής της τάξης προχώρησαν στην χρήση υδροβολέων αλλά και δακρυγόνων κατά των συγκεντρωθέντων που διαμαρτύρονταν για τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά Κούρδων αυτονομιστών.Η επέμβαση των αστυνομικών πραγματοποιήθηκε την ώρα, που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέντευξη τύπου του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κάλεσε σε μία «αξιότιμη αντίσταση», έναντι των τουρκικών δυνάμεων.55 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν το τελευταίο τριήμερο, ενώ στην διάρκεια των επεισοδίων στο Ντιγιαρμπακίρ συνελήφθησαν δεκάδες μεταξύ των οποίων σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές και δύο Ρώσοι πολίτες.

Εκτεθειμένοι Κομισιόν, Γιούνκερ και ο διευθυντής του γραφείου του, Μάρτιν Σέλμαγιερ «Μακιγιάζ ομορφιάς» στην Τουρκία με λάθος στοιχεία από Γιούνκερ

   «Μακιγιάζ ομορφιάς» στην Τουρκία με λάθος στοιχεία από ΓιούνκερΒρυξέλλες: Εύλογα ερωτηματικά, τα οποία αφήνουν πολιτικά εκτεθειμένη την Κομισιόν, τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον διευθυντή του γραφείου του Μάρτιν Σέλμαγιερ (Martin Selmayr), προκαλεί η αποστολή στοιχείων τα οποία θεωρούνται λανθασμένα, αναφορικά με τους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που διοχετεύθηκαν από την Τουρκία προς την Ελλάδα, την περασμένη βδομάδα, υπό το φως της ενεργοποίησης του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Όπως πληροφορούμαστε, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Γιούνκερ ενημέρωσε κράτη-μέλη, διά ηλεκτρονικού μηνύματος, για «πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις των προσπαθειών που καταβλήθηκαν από την Τουρκία», επισυνάπτοντας και συγκεκριμένο διάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων προσώπων περιορίσθηκε από 52.249 στα τέλη Οκτωβρίου, σε 9.093 την περασμένη βδομάδα. 

Πούτιν: Ο Ατατούρκ θα πρέπει να στριφογυρίζει στον τάφο του Καμία ελπίδα για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία δεν άφησε ο Ρώσος Πρόεδρος

Επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλώντας σε 1.400 δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Ρωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο της εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με την Άγκυρα και χρησιμοποίησε πολύ σκληρά λόγια για την τουρκική κυβέρνηση. Ο κ. Πούτιν τονίζει ότι η Τουρκία πραγματοποιεί «εχθρικά βήματα» στις σχέσεις της με τη Ρωσία. «Ήταν τόσο δύσκολο για την Τουρκία να ρωτήσει το εξής: Εντάξει, συζητήσαμε κάποια ζητήματα (για τη Συρία). Ωστόσο, δεν μιλήσαμε τα θέματα, τα οποία αφορούν στη συνοριακή γραμμή. Σε αυτή την περιοχή διακυβεύονται τα συμφέροντά μας. Μπορείτε να λάβετε υπόψη σας (η Ρωσία) αυτά τα συμφέροντά μας; Μπορείτε να μην ανοίξετε πυρ;»

Αυστηρό μήνυμα από Μπάϊντεν σε Άγκυρα «Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ» λέει ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος

Του Νίκου Στέλγια-Αυστηρό μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση στέλνει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στην κρίση, η οποία επικρατεί εδώ και λίγες ημέρες στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ.  Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν ζητά από την τουρκική πλευρά να αποσύρει άμεσα τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το Ιράκ. Ο κ. Μπάϊντεν υπενθυμίζει στην Άγκυρα την σημασία της συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.Το μήνυμα του κ. Μπάϊντεν έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Είναι ο Ταγίπ Ερντογάν ο νέος Σαντάμ της Μέσης Ανατολής;


Φωτογραφία Αρχείου: Ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα εγκαίνια του τμήματος του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία. Φωτογραφία ΚΥΠΕ
Του Σενέρ Λεβέντ-Πώς μπορεί να εξηγήσει στον κόσμο την απαίτησή της για πολιτική ισότητα για τους Τουρκοκύπριους η τουρκική κυβέρνηση, η οποία εγκληματεί κατά των μειονοτήτων στην Τουρκία, τις διώχνει από τους τόπους τους και καίει τα σπίτια τους;Δεν θα τη ρωτήσουν γι’ αυτό; «Δεν δίνεις καν αυτονομία σε είκοσι εκατομμύρια Κούρδους και δολοφονείς όσους ζητούν αυτονομία χωρίς να ξεχωρίσεις γυναίκες και παιδιά. Πώς απαιτείς πολιτική ισότητα για μια κοινότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κύπρου;». Δεν ξέρω αν ανάμεσα στον εξαρτημένο Τύπο που κυριαρχεί στον κόσμο θα υπάρξει κάποιος ανεξάρτητος δημοσιογράφος που θα τολμήσει να υποβάλει αυτό το ερώτημα. Και ειδικά στην τωρινή Ευρώπη. Σκεφτείτε, ενώ η Τουρκία προβαίνει σχεδόν σε γενοκτονία των Κούρδων, η ΕΕ ακόμα κάνει λόγο για άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων!