09 Νοεμβρίου 2015

Ποιος είναι αδύνατος;

Απόστολος Διαμαντής-Ο Πρωθυπουργός εισήγαγε στην πολιτική συζήτηση νέο όρο, τον “αδύνατο” πολίτη. Είπε δηλαδή πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πλήξει την κατοικία των αδυνάτων. Τα ίδια πάνω κάτω είπε και ο κ. Ρήγας του Συριζα. Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: ποιος είναι αδύνατος; Εδώ υπάρχει μια δημιουργική ασάφεια.Το “αδύνατος” είναι όρος σχετικός. Ο Αλαφούζος σε σχέση με τον Μπιλ Γκέητς είναι πολύ αδύνατος. Εγώ σε σχέση με τον Αλαφούζο επίσης. Εάν θέσουμε αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία είναι το επίπεδο φτώχιας, τότε “αδύνατος” είναι αυτός που εννοεί το κουαρτέτο και όλος ο πλανήτης: κάτω από τα 10 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Εάν αυτό εννοεί ο κ. Τσίπρας, τότε πού ακριβώς διαφωνεί με τους δανειστές;

Ντεμιρτάς: Ο Ερντογάν σχεδιάζει «συνταγματική δικτατορία»

Ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια «συνταγματική δικτατορία», πιέζοντας για αναθεώρηση του Συντάγματος και μετατροπή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό, με τη μεταφορά των σημαντικότερων εκτελεστικών εξουσιών από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο.Παράλληλα, υποστήριξε πως ο τούρκος πρόεδρος καλλιέργησε κλίμα φόβου για να εξασφαλίσει τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Άγρια συμπλοκή στο συλλαλητήριο ποντιακών σωματείων στη Θεσσαλονίκη


Ένταση και ξύλο προς βουλευτή της Χρυσής Αυγής στο συλλαλητήριο ποντίων στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη μάλιστα εξέλιξη έφερε ένταση και σε πολιτικό επίπεδο με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον Χρήστο Παππά να έχουν φραστικό επεισόδιο στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής. Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα ανάμεσα σε άτομα τα οποία συμμετείχαν στο συλλαλητήριο των ποντίων στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκαν σε άτομο το οποίο φέρεται να ανήκει στη Χρυσή Αυγή.Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας που δέχεται επίθεση από τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο είναι ο Χρήστος Χατζησάββας, βουλευτής Κιλκίς της Χρυσής Αυγής.Φραστικό επεισόδιο μεταξύ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Χρήσου Παππά στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής με αφορμή τον προπηλακισμό δημοτικού συμβούλου και βουλευτή της Χρυσής Αυγής στο συλλαλητήριο των Ποντίων στη Θεσ/νίκη.

Καταλονία: Πρόσω ολοταχώς για απόσχιση Το περιφερειακό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την έναρξη της διαδικασίας

image
Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας υιοθέτησε ψήφισμα, το οποίο στηρίζει και κηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας διακοπής των σχέσεων με την Ισπανία. Η διακήρυξη της απόσχισης είναι το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας αποσχιστών που κατέθεσε το ψήφισμα προς ψήφιση. Πρόσθεσε ότι το αργότερο σε 18 μήνες από σήμερα η ανεξαρτησία θα έχει επιτευχθεί. «Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ναι).

Πορτογαλία: 70 μέτρα ανατροπής της λιτότητας με σφραγίδα της Αριστεράς

    Πορτογαλία: 70 μέτρα ανατροπής της λιτότητας με σφραγίδα της Αριστεράς
  • Παναγόπουλος Αργύρης- Επιστροφή του 35ωρου στο δημόσιο, αύξηση μισθών και συντάξεων, επαναφορά εθνικών αργιών, σταματά η ιδιωτικοποίηση νερού, ενίσχυση δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αύξηση κατώτερου μισθού στα 600 ευρώ έως το 2019, προβλέπουν μεταξύ άλλων τα πάνω από 70 μέτρα της συμφωνίας ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό Κόμμα, τους Πράσινος και το Μπλόκο της Αριστεράς.Η αντίστροφη μέτρηση για τη δεξιά κυβέρνηση του Πάσος Κέλιο άρχισε στην βουλή, ενώ οι προοδευτικές, δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις που θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα συμφώνησαν σε τουλάχιστον 70 μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και την εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας.

“Ερντογάν ή Διχοτόμηση” είναι το νέο σύνθημά τους!


Φωτογραφία της ΤΟΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ-Από το μέχρι τώρα κυρίαρχο σλόγκαν “Λύση ή Διχοτόμηση”, έχουμε αισίως φθάσει, στο “Ερντογάν ή Διχοτόμηση”. Μπορεί το άλμα να φαίνεται μεγάλο, όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο. Έτσι λειτουργεί διαχρονικά η προοδευτική σκέψη. 
Με την πρώτη ευκαιρία αρπάζει τα κέρατα και το κάνει το πήδημα. Πάντα μπροστάρηδες. Από το καλό στο καλύτερο. Μέχρι την Νεφελοκοκκυγία. Τίποτα το λιγότερο ή το παρακατιανό.
Ο κόσμος χρειάζεται ισχυρούς πανίσχυρους ηγέτες. Για να τακτοποιούν τα πάντα. Για να μηδενίζουν τα κόστη του μαξιμαλισμού, της αδιαλλαξίας και της μισαλλοδοξίας.

Τουρκία: Περισσότερα από 400.000 προσφυγόπουλα δεν πηγαίνουν σχολείο

Περισσότερα από 400.000 παιδιά Σύρων προσφύγων στην Τουρκία δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω αδυναμίας χειρισμού της τουρκικής γλώσσας, αλλά και της έλλειψης μέσων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που εκτιμά ότι το φαινόμενο αυτό συμβάλλει στην αύξηση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη.
Σε έκθεση 61 σελίδων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η μη κυβερνητική οργάνωση καλεί την τουρκική κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους της να καταβάλουν γρήγορα προσπάθειες για να αυξήσουν τον αριθμό των παιδιών από τη Συρία που πηγαίνουν σχολείο.

Τουρκία-ΗΠΑ σε επιχείρηση κατά ISIS στην Τζεραμπλούς

Μεγάλη επιχείρηση εναντίον του ISIS στην πόλη Τζεραμπλούς της Συρίας αναμένεται τις επόμενες μέρες στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία αναφέρουν πηγές τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις χερσαίες επιχειρήσεις αλλά στις αεροπορικές μαζί με τις ΗΠΑ.Σύμφωνα με άρθρο της Γενί Σαφάκ η επιχείρηση στην Τζεραμπλούς θα είναι τέτοιας κλίμακας που θα καθαρίσει η περιοχή από τους τζιχαντιστές. Τουρκία και ΗΠΑ θα διεξάγουν την αεροπορική επιχείρηση και στη χερσαία θα συμμετάσχουν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός μαζί με τις μονάδες των Αράβων και των Τουρκομάνων.

Μέρος Α' - Moody’s, Ερντογάν και δημόσιες σχέσεις Γιούνκερ


Μέρος Α\Του Ζαχαρία Μίχα*-Μέχρι σχετικά πρόσφατα, προτού τουλάχιστον ενσκήψει η σφοδρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα και αποδιοργανώσει συνολικότερα το ελληνικό κράτος, οι ενασχολούμενοι με τις διεθνείς σχέσεις και την άμυνα της χώρας, συνήθιζαν να θέτουν το εξής ερώτημα: Που το πάει η Τουρκία; Στις σημερινές συνθήκες και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο, το ερώτημα που δείχνει να τίθεται είναι λίγο διαφορετικό: Που το πάνε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ με την Τουρκία…

Προς μέτωπο Κάμερον - Σόιμπλε;

http://www.parapolitika.gr/sites/default/files/styles/ogimage_thumb/public/parapolitikaold/mediadefaultimagesagkela-merkel-nteibint-kameron.jpg?itok=GPqE9tzhΑύριο Τρίτη θα δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του πρωθυπουργού της Βρετανίας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ που θα απαριθμεί τις προϋποθέσεις που θέτει το Λονδίνο ώστε ο Κάμερον να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για τη παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. Δύο κεντρικά σημεία των απαιτήσεων Κάμερον αναμένεται να είναι η εξαίρεση της Βρετανίας από κάθε περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και διευρυμένη δυνατότητα βέτο στη νομοθεσία της ΕΕ από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Αθλιότητα- Ο αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων αμερικανική δεξίωση


http://icube.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2015/11/06/abd-den-kibris-ta-asker-acilimi--6252730.Jpeg
Ο στρατηγός Ιλγιάς Μπόζκουρτ, αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί παρέστησαν ένστολοι σε δεξίωση γνωριμίας που παρέθεσε η νέα πρέσβης των ΗΠΑ, Καθλίν Αν Ντόχερτι, στο ξενοδοχείο Μέριτ, στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Το γεγονός προβάλλει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, η οποία κάνει λόγο για μία «ιστορικής σημασίας εξέλιξη». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο τουρκικός στρατός συμμετέχει με ένστολους αξιωματικούς του σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Κατεχόμενα.

H μετανάστευση των Εθνών

https://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/mutilini-sunexeis-afikseis-skafon-me-prosfuges-kai-metanastes.jpg?itok=9oRf8Dz5
Τα σημερινά εθνικά αστικά κράτη της Δύσης δημιουργήθηκαν από μεταναστεύσεις εθνών, λαών, φυλών και πληθυσμών, κατά την ύστερη αρχαιότητα. Ας δούμε ένα μικρό χρονικό: οι λόγοι για τους οποίους η Ρωμαϊκή ισχύς στη Δύση αποσαρθρώθηκε, ήταν κυρίως τρεις: η χαοτική συσσώρευση του πλούτου στα χέρια ολίγων και όλο και πιο λίγων , ο απορφανισμός της μικρής γαιοκτησίας από την προστασία του κράτους και η πίεση των εθνών ένα γύρω στα σύνορα της αυτοκρατορίας, κυρίως στον Ρήνο και τον Δούναβη.

Ο Πανούσης, οι τρομοκράτες πολιτικοί και το βιβλίο του

Η ΜΚΟ του Φλογαΐτη που ξέχασαν όσοι πέφτουν από τα σύννεφα...

Φλογαΐτης
Το HOT DOC έχει προχωρήσει ουκ ολίγες φορές σε αποκαλύψεις αναφορικά με ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με κρατικό χρήμα και που  σε βάρος τους έχουν γίνει καταγγελίες για το έργο που παρέδωσαν. Μία από αυτές ήταν και η ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου. Η ΜΚΟ του καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη η οποία χρηματοδοτήθηκε συστηματικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Το 2006, όπως είχε αποκαλύψει το Ηot Doc ο τότε πρέσβης στη Βηρυττό Νίκος Βαμβουνάκης έστειλε στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Με αυτό γνωστοποιούσε ότι ο Οργανισμός του κ. Φλογαϊτη, δεν έχει υλοποιήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Λίβανο για το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 335.000 ευρώ. Ωστόσο ο κ. Στυλιανίδης δεν έκανε τίποτα. Σημαντική λεπτομέρεια; Ο κ. Φλογαϊτης υπήρξε κατά το παρελθόν εργοδότης του.

Λάιτ ραγιάδες (ει δυνατόν και γκλάμουρους)

http://www.enikos.gr/images/resized/485_0f3d2d18b583c776d2c7338c10dd8ee9.jpg
Απορούν πολλοί γιατί η Γενοκτονία των Ποντίων εξαιρέθηκε απ’ τη διδακτέα ύλη του Λυκείου (απ’ την οποίαν έχει εξαιρεθεί επίσης και ο «Επιτάφιος» του Περικλή). Γιατί; Ξεχνούν τις συμφωνίες Γιωργάκη - Τζεμ για τον «ήπιο» και «εποικοδομητικό» τρόπο που πρέπει να διδάσκεται η Ιστορία στην Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε διά της λήθης να απαλυνθεί το «μίσος» που παράγει η... μνήμη; Πρωτοφανής, βεβαίως, άποψη και για ιστορικούς και για πολιτικούς, την οποίαν όμως υπεστήριξαν, στο όνομα μάλιστα της «ελευθερίας της επιστημονικής άποψης», ιστορικοί όπως ο κ. Λιάκος, η κυρία Κουλούρη, ου μην αλλά και «ιστορικοί» όπως η κυρία Ρεπούση. Στο ίδιο κλίμα συνέπλεαν και ορισμένοι πολιτικοί της Αριστεράς που σήμερα βρίσκονται στα πράγματα, όπως ο κ. Μπαλτάς και η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου.

Τον αγκυλωτό σταυρό στον ώμο, τα μάτια και τα μυαλά των Κασιδιάρηδων δεν τα βλέπουμε;

http://www.xryshaygh.com/assets/images/preview/36708/pontioidiamartyria2015_%284%29__article.jpgΕπί του πιεστηρίου: Τι σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με τη Γενοκτονία των Ποντίων διαφορετική από εκείνη των δραστών; τι διαφορές έχει από εκείνους που τη διέπραξαν; Δεν είναι η Χρυσή Αυγή το αδελφό κόμμα των Γκρίζων Λύκων; Δεν είναι και τα δύο κόμματα εθνικιστικά; Η Χρυσή Αυγή, ιδεολογικός επίγονος των ναζιστών, των «ηττημένων του 1945», και ταυτοχρόνως ιδεολογικός αδελφός των εθνικιστών της Τουρκίας, των Γκρίζων Λύκων, εις όσα αφορούν τις Γενοκτονίες και τα Ολοκαυτώματα, έχει σημειώσει νταμπλ.

Πανούσης: Έχω αδιάσειστα στοιχεία που προέρχονται από την ΕΥΠ

Πανούσης: Έχω αδιάσειστα στοιχεία που προέρχονται από την ΕΥΠ
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης-Τη δικαιοσύνη επισκέπτεται σήμερα ο Γιάννης Πανούσης, κατόπιν προτροπής του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για τις σχέσεις τρομοκρατίας με πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τι απειλές που δέχεται από αυτά η ζωή του.«Έχω αδιάσειστα στοιχεία, που προέρχονται από την ΕΥΠ» διαβεβαιώνει σε συνομιλία με το Real.gr ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ επισημαίνει πως τα στοιχεία γνωρίζει από τον Διοικητή της ΕΥΠ και ο πρωθυπουργός.

Οι δανειστές, ο Φίλης και η επίθεση στον Κουμουτσάκο


Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης παρακολουθεί συζήτηση στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Του Σταύρου Λυγερού-Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να συνεχίζονται χωρίς ακόμα ορατό αποτέλεσμα, αλλά η εβδομάδα που πέρασε έχει αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή τον Φίλη. Η δήλωσή του την περασμένη Δευτέρα πυροδότησε μία αλυσίδα αντιδράσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντίων στο Σύνταγμα. Εκεί είχαμε τον άγριο προπηλακισμό του Κουμουτσάκου και την κοινοβουλευτική σύγκρουση των δύο μεγάλων κομμάτων για την ηθική αυτουργία.

17 χρόνια μετά, ο Οτσαλάν στέλνει την Ελλάδα στο δικαστήριο

http://static.controlacrisi.org/images/auto/52/52753a51010190681ac82e938329ad19378f98d3fc848f0435c08360.jpg
Ebru Günay: [Το ζήτημα πιθανών δικαστικών διεκδικήσεων και από άλλες χώρες] είναι περίπλοκο. Προσπαθούμε με βάση το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με βοήθεια από άλλες οργανώσεις να συζητηθεί το θέμα και εκεί.Αλλά επειδή νομικά δε φαίνεται πουθενά να πέρασε από αυτές τις χώρες, μόνο μέσω διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούμε να πούμε κάτι. 
Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου εκδικάζεται στην Αθήνα η αγωγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την παράδοσή του στους Τούρκους το 1999. Το WE κάνει μια αναδρομή στο πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ που οδήγησε στη φυλάκιση του Κούρδου ηγέτη: το χρονικό, οι πρωταγωνιστές, το παρασκήνιο, οι μυστικές υπηρεσίες και τα σημεία που παραμένουν θολά μετά από 17 χρόνια

Η Μέρκελ και η προειδοποίηση για νέο Βαλκανικό πόλεμο...


Η Μέρκελ και η προειδοποίηση για νέο Βαλκανικό πόλεμο...
Είναι το παλιό σημείο ανάφλεξης της Ευρώπης, τα Βαλκάνια, λόγος ανησυχίας για μια ακόμη φορά; Μια πρόσφατη δήλωση από την Άνγκελα Μέρκελ ίσως άξιζε περισσότερη προσοχή από αυτήν που έλαβε. Μιλώντας σε κάποια από τα μέλη του κόμματός της, η καγκελάριος προειδοποίησε πως εάν η Γερμανία κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια κλιμάκωση των ήδη αυξανόμενων εντάσεων στα Βαλκάνια. «Δε θέλω να δω τις στρατιωτικές συγκρούσεις να γίνονται απαραίτητες» είπε.Με τον ερχομό του χειμώνα και με τη συνεχιζόμενη εισροή των προσφύγων και των μεταναστών, το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης θα είναι σίγουρα το επίκεντρο της προσοχής τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Όμως μιλάμε πραγματικά για το ξέσπασμα ενός πολέμου; Η Μέρκελ έχει δεχτεί συνεχή πίεση για την υποδοχή των προσφύγων πριν από δύο μήνες. Έχει κάνει τρομερές προσπάθειες για να πείσει την εγχώρια εκλογική της περιφέρεια, ιδιαίτερα στη Βαυαρία, πως οι πολιτικές της είναι λογικές.

Σόιμπλε: Η Γερμανία βρίσκεται κοντά στο όριο των δυνατοτήτων της

Σόιμπλε: Η Γερμανία βρίσκεται κοντά στο όριο των δυνατοτήτων της
Η Γερμανία είναι πολύ πρόθυμη να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί όλους όσους επιθυμούν να έρθουν, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ζήτησε να σταλεί σαφές μήνυμα προς τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, επικρίνοντας, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι, όπως είπε, δίνει την «λάθος εικόνα» ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.«Είμαστε πολύ πρόθυμοι για βοήθεια. Αυτό άλλωστε το αποδείξαμε. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες έχουν όρια, όπως και οι δυνατότητες της Ευρώπης. Πρέπει με κάποιον τρόπο να καταστήσουμε σαφές ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την προθυμία μας για βοήθεια και την δυνατότητά μας για υποδοχή, μόνο εάν λάβουμε υπόψη μας και τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι δεν πρέπει στις χώρες προέλευσης των προσφύγων να υπάρχουν ψευδαισθήσεις «μέσω λάθος εικόνων».