09 Νοεμβρίου 2015

Καταλονία: Πρόσω ολοταχώς για απόσχιση Το περιφερειακό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την έναρξη της διαδικασίας

image
Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας υιοθέτησε ψήφισμα, το οποίο στηρίζει και κηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας διακοπής των σχέσεων με την Ισπανία. Η διακήρυξη της απόσχισης είναι το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας αποσχιστών που κατέθεσε το ψήφισμα προς ψήφιση. Πρόσθεσε ότι το αργότερο σε 18 μήνες από σήμερα η ανεξαρτησία θα έχει επιτευχθεί. «Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ναι).
Το κείμενο εγκρίθηκε από 72 βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας (σε σύνολο 135). Οι οπαδοί της παραμονής στην Ισπανία υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όρθιοι, ξετυλίγοντας τις σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας. Το περιφερειακό κοινοβούλιο αυτής της περιοχής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, προήλθε από τις τοπικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου και ήταν επικεντρωμένες στο ζήτημα της απόσχισης.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσει το ψήφισμα των Καταλανών. «Ζητώ την άμεση αναστολή αυτής της πρωτοβουλίας και όλων των αποτελεσμάτων της», δήλωσε ο Ραχόι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, διευκρινίζοντας πως συγκάλεσε για τον σκοπό αυτό έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για την ερχόμενη Τετάρτη.

ΦΩΤΟ: EPA/TONI ALBIR