09 Νοεμβρίου 2015

Προς μέτωπο Κάμερον - Σόιμπλε;

http://www.parapolitika.gr/sites/default/files/styles/ogimage_thumb/public/parapolitikaold/mediadefaultimagesagkela-merkel-nteibint-kameron.jpg?itok=GPqE9tzhΑύριο Τρίτη θα δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του πρωθυπουργού της Βρετανίας προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ που θα απαριθμεί τις προϋποθέσεις που θέτει το Λονδίνο ώστε ο Κάμερον να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για τη παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. Δύο κεντρικά σημεία των απαιτήσεων Κάμερον αναμένεται να είναι η εξαίρεση της Βρετανίας από κάθε περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και διευρυμένη δυνατότητα βέτο στη νομοθεσία της ΕΕ από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Πρόκειται για μια ανέλπιστη βοήθεια προς το Βερολίνο που δεν θέλει καν να τεθεί υπό συζήτηση η πρόταση Ολάντ για κυβέρνηση της Ευρωζώνης, με τον Σόιμπλε να αντιπροτείνει αποδυνάμωση της Κομισιόν, με τον έλεγχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας να περνά σε ανεξάρτητη αρχή. Η παραμονή της Βρετανίας εντός ΕΕ είναι ένα πολύ ωραίο άλλοθι για τη Γερμανία αλλά και για χώρες εκτός ΟΝΕ και αλλεργικές σε κάθε συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας όπως η Πολωνία και η Τσεχία και πιθανόν και η Σουηδία και η Δανία για να αποτρέψουν την πολιτική ένωση που έχει προτείνει η Γαλλία. Ο Κάμερον και οι απαιτήσεις του είναι μια ευκαιρία που ο Σόιμπλε δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη και επιπλέον είναι σαφές ότι ούτε η Γαλλία αλλά ούτε και η Ιταλία έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τον δρόμο του Brexit.

Ενα ενδεχόμενο «ναι» στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα πριμοδοτούσε τον ευρωσκεπτικισμό στη Γαλλία και την Ιταλία, με κύριους ωφελημένους το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, το Κινημάτων Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και τη Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι.

Αλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία θα αναζητήσει στην ΕΕ των 28 καλύτερους συσχετισμούς και ισορροπίες από ό,τι στην Ευρωζώνη των 10 και μάλιστα σε μια στιγμή που η ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του Προσφυγικού δίνει στους εννέα εκτός ΟΝΕ εταίρους ένα άτυπο αλλά βαρύνον βέτο σε κάθε βήμα εμβάθυνσης μεταξύ των 19. Ας θυμηθούμε τον Ιούνιο του 2014 τη συνάντηση των πρωθυπουργών Βρετανίας, Σουηδίας, Ολλανδίας με την καγκελάριο της Γερμανίας στην προσπάθειά τους να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την Προεδρία της Κομισιόν.

Ο κίνδυνος για το Λονδίνο και το Βερολίνο είναι να μιμηθούν Βαρσοβία, Πράγα και Βουδαπέστη τον Κάμερον και να ζητήσουν παρόμοια ειδική μεταχείριση.
kapopoulos@pegasus.gr