26 Μαΐου 2013

Προσέγγιση με το Ισραήλ; Με ποια αποτελέσματα;

http://www.avgi.gr/documents/10179/351503/51.jpg/a6ee3014-bd42-49e0-9847-bcb823713663?t=1369490259073&imageThumbnail=3Χαρίτος Πάνος-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ανταπόκριση: ΠΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Σε μια χρονιά που αναμένονται περίπου 300.000 τουρίστες από το Ισραήλ, ο ΕΟΤ δεν αντικατέστησε καν τον επικεφαλής του γραφείου του στο Τελ Αβίβ που έφυγε με σύνταξη...Από το 2010 έως και σήμερα, ειλικρινά δεν θυμάμαι πόσες επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων έχω καλύψει στο Ισραήλ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της περιβόητης διακυβερνητικής συνδιάσκεψης.Το Ισραήλ, λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, εκτιμήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση Παπανδρέου ως μια ευκαιρία για συνεργασία σε σειρά από τομείς οι οποίοι και θα απέφεραν οικονομικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας. Ο τουρισμός πρωτίστως και δευτερευόντως ο αγροτικός τομέας, η άμυνα, οι νέες τεχνολογίες αποτελούν το αντικείμενο των επαφών όλο αυτό το διάστημα.

Τα γερμανικά "τελεσίγραφα" και η σερβική "εγκατάλειψη" του Κοσόβου


Μπαλή ΚάκηΔέκα χρόνια πριν, όταν ακόμη η Ελλάδα θεωρούσε εαυτή -και σε μεγάλο βαθμό ήταν- τοπική δύναμη στα Βαλκάνια, η τότε ελληνική κυβέρνηση γιόρταζε ως μείζονα επιτυχία την απόφαση της συνόδου κορυφής της Θεσσαλονίκης που άνοιγε την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Το 2003 η κρίση δεν είχε χτυπήσει ακόμη την πόρτα της Ευρώπης, η πολιτική βούληση για την διεύρυνση της Ε.Ε. δεν είχε ξεφτίσει και οι πολίτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων κοιτούσαν με ζήλια τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, που ήταν έτοιμοι να μπουν στη Γη της... Επαγγελίας.

«Χωράει» το ρωσικό αέριο σε αζέρικο αγωγό;

Της Δωρας Αντωνιου
Καλή εξακολουθεί να παραμένει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και η πιθανότητα ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να καταλήξουν τελικά υπό τον έλεγχο ρωσικών εταιρειών, Gazprom και Sintez. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι για τον ΔΕΣΦΑ έχει ισχυρό προβάδισμα η αζέρικη κρατική εταιρεία SOCAR, λέγοντας, μάλιστα, ότι αυτή η εξέλιξη ήταν πιο σίγουρη ακόμα και από την απόκτηση της ΔΕΠΑ από την Gazprom. Στην τελική ευθεία, ωστόσο, η εικόνα φαίνεται να διαφοροποιείται, καθώς, πλέον, θεωρείται ότι η Sintez, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για υποβολή ξεχωριστών προσφορών για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ακόμα και στις εταιρείες που είχαν υποβάλει ενιαία προσφορά στη μη δεσμευτική φάση του διαγωνισμού, αναμένεται να «χτυπήσει» με αξιώσεις τον ΔΕΣΦΑ.

Θετική η Ουάσινγκτον στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ Ισχυρή Ευρώπη, σθεναρό ΝΑΤΟ, επιθυμούν οι ΗΠΑ, τονίζει ο Ντέιβιντ Χάρις


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201305/134820/images/det_Untitled-1.jpgΣυνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις
Ο δρόμος για μια καλύτερη και δυναμική Ελλάδα δεν είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός της Χρυσής Αυγής, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος εκφράζει απογοήτευση αλλά και κατανόηση για την ακύρωση από τον Αντώνη Σαμαρά της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Φόρουμ της οργάνωσης, εξέλιξη που ήρθε ως απόρροια της μη εξασφάλισης από τον Ελληνα πρωθυπουργό συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα. Με σημαντικές διασυνδέσεις στα αμερικανικά κέντρα πολιτικής εξουσίας και οικονομικής ισχύος, ο κ. Χάρις υπογραμμίζει το αυξανόμενο το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για την Ελλάδα, ενώ επισημαίνει τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Μιλάει, τέλος, για τη στενή σχέση της εβραϊκής με την ελληνική κοινότητα της Αμερικής, την οποία επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι αμέσως μετά το φόρουμ της AJC, που διεξάγεται μεταξύ 2 και 4 Ιουνίου, ακολουθεί το ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής και Ελληνικής Ηγεσίας, από τις 4 έως τις 6 του μηνός.

Ενεργειακή παρτίδα με περίπλοκους συσχετισμούς

Η επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Τελ Αβίβ, αλλά ταυτόχρονα και στη Δυτική Όχθη, στη Ραμάλα, σε μια σημαντική κίνηση διπλωματικής εξισορρόπησης και ουσίας, είναι προπομπός της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου. Η μετάβαση στο Ισραήλ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής διευρυμένου υπουργικού κλιμακίου για τη διακυβερνητική συνεδρίαση θα σφραγίσει την εκατέρωθεν βούληση για στρατηγικού επιπέδου συνεργασία. Θα ανοίξει όμως και ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο το οποίο από μόνο του δίνει στρατηγική διάσταση: Αυτό της ενέργειας.

Σημειολογικές διαθλάσεις ενός νεοσουλτάνου στην Ουάσιγκτον

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ με τιμές ηγεμόνα
Η διεθνής δημοσιότητα ασχολήθηκε εκτενώς με την επίσκεψη της ηγεσίας μιας χώρας η οποία, σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις και εκτιμήσεις των διεθνών παρατηρητών, είναι η ανερχόμενη δύναμη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Λεκάνη της Μεσογείου…

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ μετεξέλιξη της Τουρκίας σε μιαν «Αμερική» της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου. Σε αυτήν την περιοχή, προφανώς, προορίζουν την Ελλάδα στον ρόλο του Μεξικού…

Η Ε.Ε. κλείνει το μάτι στο φυσικό αέριο

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Οι χάρτες της Ένωσης και των ενεργειακών οδών
Πώς έγινε το πρώτο βήμα νομιμοποίησης της συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και γατί η προοπτική αυτή μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία

ΠΩΣ, από ποιους και γιατί τροφοδοτούνται διχοτομικές λύσεις
Η ΕΕ έκλεισε το μάτι στο φυσικό αέριο της Κύπρου και στη συμμαχία με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Τώρα εμείς πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά. Η συμπερίληψη του ενεργειακού άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δη του κ. Μπαρόζο, συνιστά θετική εξέλιξη. Ειδικότερα, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γεννά ευθύνες υλοποίησης, οι οποίες βαραίνουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ειρηνευτική διαδικασία στα μέτρα της Τουρκίας

Ο Οτζαλάν είναι έγκλειστος και ώς έγκλειστος διαπραγματεύεται με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να βρίθει τρωτών σημείων χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα για το ισχυρό πολιτικό ένστικτο που διαθέτει ο Κούρδος Ηγέτης.Ουδείς δικαιούται να αμφιβάλλει για τις συνθήκες κράτησης του.Το τουρκικό καθεστώς πιστό στην Ιστορία του πάντα σεβόταν τα ατομικά δικαιώματα ακόμα και φυλακισμένων.Το ανωτέρω άρθρο θεωρώ πως προσπαθεί να προσεγγίσει κάποια τρωτά σημεία πολύ προσεκτικά.Κούρδοι αναλυτές και αρθρογράφοι είναι πιο τολμηροί .Μην ξεχνάμε πως η Ελευθερία γνώμης είναι βασικό χαρακτηριστικό του Κουρδικού Εθνους αλλά αποτελεί και βασικό χαρακτηριστικό του PKK το οποίο και δεν έχει απωλέσει τον Μαρξιστικό του χαρακτήρα.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Εκρηκτικό αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή

http://l3.yimg.com/bt/api/res/1.2/WGocjjApXUDtGpMgpYKTnA--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD00NDA7cT04NTt3PTUxMg--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/ethnos/assets_LARGE_t_420_54204252.JPG
Δραματική τροπή παίρνει η εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, καθώς δύο χρόνια μετά, καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δείχνει ικανή να κερδίσει τον πόλεμο, ενώ απειλείται η ήδη εύθραυστη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.Ο κίνδυνος πια δεν είναι μόνο η συνέχιση της αιματοχυσίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 80.000 ανθρώπους αλλά η κλιμάκωση του συριακού εμφυλίου σε γενικευμένη σύγκρουση, θρησκευτική μεταξύ σιιτών και σουνιτών αλλά και πολιτικής κυριαρχίας στην περιοχή, με τον ηγετικό ρόλο να διεκδικούν Ιράν και Τουρκία, και το Ισραήλ να παρακολουθεί με το... δάκτυλο στη σκανδάλη.

ΥΕΘΑ: Είσοδος τουρκικής τορπιλακάτου στα ελληνικά νερά για 7,5 ώρες

Φωτογραφία αρχείουΤο σκάφος «ATAK» παρακολουθούταν από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου του σε ελληνικά χωρικά ύδατα.Είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα πραγματοποίησε την Κυριακή σκάφος του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ, η τορπιλάκατος «ATAK», η οποία είχε αποπλεύσει από το λιμένα της Σμύρνης, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Μυκόνου και Νάξου κατά τις 7:00 το πρωί.

Το Σύνδρομο του Λευκού Οίκου και ο Σαμαράς - του Μάριου Ευρυβιάδη

Του Μάριου Ευρυβιάδη*
«Στην Ουάσινγκτον οι φίλοι αμείβονται και οι εχθροί τιμωρούνται»,  υπήρξε η προσφιλής επωδός ενός  Αμερικανού μεγαλο παράγοντα, του Ρίτσαρτ Περλ, ο οποίος από τις αρχές του 1970 και μέχρι τον πόλεμο του 2003 διαμόρφωνε στην αμερικανική πολιτική σε στρατηγικό και περιφερειακό επίπεδο. Για όσους γνωρίζουν ο Περλ διαδραμάτισε καταλυτικό και υπέρ των τουρκικών συμφερόντων ρόλο στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Γαλλία: Μαχαίρωσαν στρατιώτη που περιπολούσε στο Παρίσι


Ο 23χρονος περιπολούσε ένστολος, μαζί με άλλους δύο στρατιώτες, στο πλαίσιο του γαλλικού σχεδίου επαγρύπνησης κατά της τρομοκρατίας Vigipirate, όταν κάποιος τον πλησίασε από πίσω γύρω στις 18:00 (τοπική ώρα) και του επιτέθηκε με ένα μαχαίρι ή ένα σουγιά.
Εκπρόσωπος της αστυνομικής ένωσης είπε πως πλάνα από την επιτήρηση έδειξαν πως ο επιτιθέμενος ήταν ψηλός, γενειοφόρος, γύρω στα 35, πιθανόν βορειοαφρικανικής καταγωγής και φορούσε πανωφόρι σε αραβικό στυλ.

Διπλωματικό καλώδιο υψηλής τάσης

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/1402131d94756_6948.jpg
Το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη θα επισκεφθεί την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ εκκρεμεί οριστικοποίηση ημερομηνίας και για επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, λόγω, πρωτίστως, της έκρυθμης Συρίας, και την ώρα που η Αθήνα θα ήθελε, μεταξύ άλλων, να δει να «αναβιώνει» ένα φιλόδοξο έργο: η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Πρός Δημοκρατικά Σκεπτόμενους:Για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαξαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων

http://s.enet.gr/resources/2013-05/19-1--15-thumb-medium.jpg

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Νεοναζί το πρόβλημα, η λύση; Πέντε συνταγματολόγοι απαντούν στα ερωτήματα της «Ε»


Για το αν τελικά αποτελεί λύση η απαγόρευση των ακραίων φιλοναζιστικών σχηματισμών, με αφορμή και το αντιρατσιστικό, μιλούν στην «Ε» οι συνταγματολόγοι: Γ. Γεραπετρίτης, Γ. Δρόσος, Γ. Κασιμάτης, Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Χρυσόγονος. Με ποιους τρόπους θα ανακοπεί η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην κεντρική πολιτική σκηνή; Πώς μπορεί να προστατευτεί το κύρος του Κοινοβουλίου από τη δημόσια εκφορά του ξενοφοβικού λόγου από βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσα στη Βουλή;Πέντε επιφανείς συνταγματολόγοι απαντούν στα ερωτήματα της «Ε», καθώς η δημόσια πολιτική αντιπαράθεση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προσλαμβάνει διαστάσεις κυβερνητικής κρίσης, την ίδια ώρα που ο ρατσισμός περικυκλώνει την κοινωνία.

Πίσω από την κουρτίνα

Πολλοί είναι αυτοί που «ζηλεύουν» το σουηδικό μοντέλο. Εδώ και χρόνια η Σουηδία είναι μέσα στις πρώτες θέσεις των χωρών, που κάποιος θα ήθελε να ζήσει. Υψηλό βιοτικό επίπεδο, πολύ καλές κοινωνικές παροχές, υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και υγεία. Ωστόσο, τα βίαια επεισόδια που μαίνονται εδώ και έξι μέρες σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας Στοκχόλμης, δείχνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο. Τις τελευταίες νύχτες, δεκάδες νεαροί Σουηδοί συγκρούονται με την αστυνομία, καίνε αυτοκίνητα, πυρπολούν καταστήματα. Οι Αρχές κατέγραψαν πάνω από 90 βίαια επεισόδια, με πρωταγωνιστές οργισμένους νεαρούς, που επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να διαμαρτυρηθούν και να καταδείξουν τα τεράστια προβλήματά τους.

Ο παρορμητισμός ως εχθρός της πολιτικής

Κώστας Βενιζέλος ΟΤΑΝ στην πολιτική οι διαχειριστές καταφέρνουν να καταστούν αιχμάλωτοι των κινήσεων και επιλογών τους, οι αποφάσεις που λαμβάνονται λειτουργούν τελικά ως μπούμερανγκ. Είναι σαφές πως ο παρορμητισμός δεν είναι σύμμαχος της πολιτικής, αντίθετα είναι ο χειρότερος εχθρός των πολιτικών. Αποφασίσθηκε, λοιπόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να σταλεί μια επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με την οποία καταγγέλθηκε ο σύμβουλός του Αλεξάντερ Ντάουνερ για μεθοδεύσεις και ενέργειές του. Είναι σαφές πως το περιεχόμενο της επιστολής αντικατόπτριζε το θυμό και την οργή της Λευκωσίας για μια σειρά ενέργειες του Ντάουνερ, οι οποίες -όπως υποδείχθηκε προς τον Γενικό Γραμματέα- υπονόμευαν την αξιοπιστία της δικής μας πλευράς. Η απόφαση να σταλεί η επιστολή, αλλά κυρίως να επιλεγούν σκληρές διατυπώσεις, που παρέπεμπαν σε μια πορεία ρήξης με τον Ντάουνερ, αποτελούσε δρόμο χωρίς επιστροφή.

Γόρδιος δεσμός Ιράκ-Τουρκίας

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η επέτειος των 10 χρόνων από τη δεύτερη εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ. Μια χώρα, με την ευλογία να έχει νερό και πετρέλαιο στη γη της, έμεινε από τότε κυκεώνας διαφθοράς, οπισθοδρόμησης, φτώχειας, μίσους και αίματος. Αλλά αν η τραγωδία της Συρίας δεσπόζει στην επικαιρότητα, η αιματοχυσία ξαναπαίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και στη Μεσοποταμία.Δεκαοκτώ μήνες μετά την απαγκίστρωση των Αγγλοαμερικανών, το σεχταριστικό μίσος ξελαμπάδιασε πάλι. Οι σιίτες, το 60% του πληθυσμού, που νέμονται την εξουσία, φαίνεται πως αποδίδουν τα ίσα στους σουνίτες, τη μειοψηφία που κυβερνούσε επί Σαντάμ. Ο φαύλος κύκλος της θηριωδίας κρύβει και πολύπλευρη πολιτική κρίση. Το Ιράκ φαίνεται να γλιστρά στο χάος ενός εμφυλίου σαν του 2006-07.

Βαλκάνια και αγωγοί

http://www.agelioforos.gr/files/FOTO_ENTYPON/2013/05/26/2013052600389-preview.jpg
ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΜΕΡΤΖΟΥ*
Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια αυξάνουν τη ρευστότητα της περιοχής, ενισχύουν τον αλβανικό παράγοντα και διευρύνουν την επιρροή της Τουρκίας. Συνεπώς, ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα, διότι αναμιγνύουν σοβαρές εν δυνάμει απειλές και μεγάλες ευκαιρίες που, παρά τα φαινόμενα, ανατιμούν την αξία της στο ευαίσθητο πεδίο της διεθνούς γεωστρατηγικής. Προϋπόθεση είναι να ασκηθεί ευέλικτη εξωστρέφεια και να μη μεσολαβήσει η παράφρων μεταβλητή που ελλοχεύει στον κονιορτό των κομμάτων.Η Μεσοβαλκανική Ζώνη αποτελεί το συντομότερο γεωστρατηγικό διάδρομο Αδριατική-Εύξεινος Πόντος-Υπερκαυκασία-Κασπία. Ελέγχει την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αξιωματούχος της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε πως οι δύο μητροπολίτες που απήχθησαν κοντά στο Χαλέπι είναι καλά στην υγεία τους

http://www.tvkosmos.gr/articleImages/mitropolites_syria.jpg
Οι δύο ορθόδοξοι μητροπολίτες που απήχθησαν τον περασμένο μήνα στη Συρία είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη αξιωματούχος της κυριότερης οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει καμία ένδειξη για τους απαγωγείς τους.
"Η μοναδική πληροφορία που είναι βέβαιη για εμάς είναι πως πριν από δύο ή τρεις ημέρες ένας γιατρός επισκέφθηκε τους δύο μητροπολίτες. Είναι καλά", δήλωσε ο Αμπντούλ Άχαντ Στέιφο, μέλος μιας επιτροπής που συνέστησε ο Εθνικός Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης προκειμένου να διερευνήσει τις απαγωγές αυτές, στο περιθώριο μιας συνάντησης του Συνασπισμού.Ο Στέιφο είπε πως οι προσπάθειες της επιτροπής του να αποκτήσει απευθείας, τηλεφωνική, επαφή απέτυχαν και πως λαμβάνουν "πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες για την ταυτότητα των απαγωγέων και για τις απαιτήσεις τους για λύτρα".