04 Απριλίου 2013

Αδιέξοδος ο Ευρωδρόμος - του Μάριου Ευρυβιάδη

Του Μάριου Ευρυβιάδη*

Δανείζομαι μια δήλωση του γνωστού αντισυμβατικού δημοσιογράφου  Chris Hedges  που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και με σημείο αναφοράς τις ΗΠΑ.  Όποιος όμως την  διαβάσει αντιλαμβάνεται ότι αφορά και τη δική του χώρα  και το κοινωνικό σύνολο. Γράφει ο Hedges: «Ζούμε πλέον σε μια χώρα όπου οι γιατροί καταστρέφουν την υγεία, οι δικηγόροι την δικαιοσύνη, τα πανεπιστήμια τη γνώση, ο τύπος την πληροφόρηση, η θρησκεία την ηθική και, οι τράπεζες μας, καταστρέφουν την οικονομία». Εγώ θα προσέθετα και σε μια χώρα όπου οι λίγοι επιτήδειοι  είναι υπεράνω των  θεσμών και των νόμων και πλουτίζουν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των αξιοπρεπών και νομοταγών πολιτών λειτουργούν ως κορόιδα αλλά πιο ουσιαστικά  και ως το «μαξιλάρι» του συστήματος. Το μαξιλάρι – λαός, απορροφά τους κραδασμούς αυτών που χοροπηδούν πάνω στο σώμα του και πληρώνει τους λογαριασμούς τους.

Η Τουρκία «φλερτάρει» το Ισραήλ


Στο μάτι έχει βάλει η Τουρκία το κυπριακό φυσικό αέριο, ενώ μετά το συγνώμη του Βενιαμίν Νετανιάχου, «φλερτάρει» με το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί στο έπακρο από τη νέα κατάσταση στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Στενός κορσές έχει γίνει η Τουρκία στο Ισραήλ μετά το συγνώμη του Βενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τη χωρά ν' αναθεωρήσει τις δραστηριότητες της με την Κύπρο στα ενεργειακά. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος είπε ότι ελπίζει πως το Ισραήλ θα καταλάβει την κατάσταση στην Κύπρο και δεν θα αγνοήσει τα δικαιώματα των Τ/κ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διχάζει τους Κούρδους η «άοπλη αποχώρηση» από την Τουρκία

Διχάζει τους Κούρδους η «άοπλη αποχώρηση» από την Τουρκία
Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε τους μαχητές του να αποχωρήσουν από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, βάσει ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία θα θέσει ύστερα από δέκα χρόνια τέλος στις συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak. Η αποχώρηση των μαχητών του ΡΚΚ από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους αντάρτες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Ο Κέρι εσπευσμένα στην Αγκυρα και Τελ Αβίβ: Ουάσιγκτον στον Ερτογάν: Μην πας στη Γάζα…

ObamaErdogan01
Για να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποστέλλει το Σαββατοκύριακο στην Αγκυρα και το Τελ Αβίβ τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρρι. Ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή “να συνεφέρει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας”.Η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερτογάν στη Γάζα, και επιδιώκει να επιτύχει αναβολή, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «δεν ακούει τίποτα», κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής της Ουάσιγκτον.

Αποστολή σωτηρίας της διαδικασίας επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ

Kerry-Turkey01
Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να εντάξει και την Αγκυρα στο προγραμματισμένο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, στην προσπάθειά του να αποτρέψει νέα κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, λόγω της επιμονής του Ταγίπ Ερτογάν να «ταπεινώνει» με δηλώσεις και πράξεις τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου. Οι Αμερικανοί κρατούν χαμηλούς τόνους καθώς δεν επιθυμούν να ξεκινήσει νέα αντιπαράθεση και προσπαθούν να πείσουν τον κ. Ερτογάν να υποχωρήσει και να μην επισκεφθεί τη Γάζα. Οπως έχει ανακοινώσει σκοπεύει να επιθεωρήσει εάν το Ισραήλ χαλάρωσε τα μέτρα εναντίον των Παλαιστινίων. Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «δεν ακούει τίποτα», κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής της Ουάσιγκτον, ο κ. Κέρι ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή “για να συνεφέρει τον πρωθυπουργό της Τουρκίας”. Θα επισκεφθεί την Αγκυρα και το Τελ Αβίβ το Σαββατοκύριακο.

Τι σχεδιάζει η «Gazprom» στην Ελλάδα;

-- Τι σχέδια κάνει το ρώσικο μεγαθήριο «Gazprom» για την Ελλάδα και πώς αυτά συνδέονται με τις υποδομές που φτιάχνει το ελληνικό κράτος;
Μια ακόμα διάσταση των σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, καταγράφουν δημοσιεύματα στον Τύπο. Σύμφωνα με αυτά, η ρώσικη «Gazprom» επιδιώκει να αποκτήσει τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ για τον επιπλέον λόγο ότι θέλει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στον τομέα της παραγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Πιο συγκεκριμένα, η «Gazprom» φαίνεται πως επαναφέρει ένα παλιότερο σχέδιο για την κατασκευή τριών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT - Combined Circle Gas Turbine) και θα εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά υψηλότερες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα.

Ποια πορεία «έξω από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τρόικας»;

Με τον Σάββα Ιακωβίδη 

Ήταν να μη γίνει η ζημιά… Τώρα όλοι, αίφνης, έγιναν ειδικοί στην αντιμετώπιση της κρίσης. Παρατηρούμε δύο ακραία και μη πειστικά φαινόμενα, ενδεικτικά της σύγχυσης, της ανεπάρκειας, της αναξιοπιστίας αλλά και της κομματικής κραιπάλης, που συνεχίζεται επί του ασπαίροντος πτώματος της τυμπανιαίας κυπριακής οικονομίας. Το ένα, είναι η κραυγαλέα και πιστοποιημένη, πια, αναξιοπιστία και ανακολουθία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών

Στα χρόνια του '80 αλλά κυρίως του '90, η ελλαδίτικη κλεπτοκρατία με τους Γερμανούς επόπτες έστηναν το παρασιτικό πάρτι με μίζες, πρότυπο μιας καζiνο-οικονομίας εξαγωγής κεφαλαίων, διά μέσου του χρέους, που στηρίχθηκε σκανδαλωδώς από τους εγχώριους εκφραστές του ψευτοεκσυγχρονισμού και του νεοφιλελευθερισμού.Αμεσο αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής ήταν το πολιτικό κεφάλαιο της χώρας να εξανεμιστεί, είτε με την πλήρη ενσωμάτωσή του στη συμπαιγνία είτε επειδή εκτοπίστηκε και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται απροστάτευτη, κυβερνώμενη από πολιτικό προσωπικό που δεν εμπνέει.

Ωραίοι σαν Έλληνες

Πριν από λίγες μέρες σ’ ένα μικρό σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μια ηλικιωμένη γυναίκα βρίσκεται μπροστά στο ταμείο. Έχει πάρει 7-8 πράγματα της ανάγκης. Έχει λάθος μετρήσει το κόστος και δεν της φτάνουν τα χρήματα. Βγάζει στην άκρη ένα από αυτά τα προϊόντα και ετοιμάζεται να το αφήσει. Πίσω της είναι ένας νέος άντρας που έχει μετρήσει ακριβώς το κόστος των δικών του αναγκαίων προϊόντων. Βλέπει τη σκοτεινιασμένη ηλικιωμένη γυναίκα και βγάζει κρυφά στην άκρη ένα από τα αναγκαία και δίνει τα αναλογούντα χρήματα για το προϊόν στη γυναίκα λέγοντας «Πάρτε τα… Εμένα μου περισσεύουν…» Αυτό δεν είναι το αμετάφραστο σε ξένες γλώσσες “ελληνικό φιλότιμο”;

Πατριδογνωσία άνευ διδασκάλου…

Κι εκεί που μετά τα αναμενόμενα αντίποινα στο πρώτο «ΟΧΙ» κράτους της Ευρωζώνης στις αποφάσεις του Διευθυντηρίου του Βορρά και πριν το επικείμενο «ΝΑΙ» της επίσημης Ελλάδας στις απαιτήσεις των δανειστών-εταίρων για την εξυγίανση του επιχειρηματικού μοντέλου  «Παλαιά Ελλάς» σκεφτόμουν να πάρω τη μεγάλη απόφαση να αγκαλιάσω τις οικουμενικές αξίες και να ταχθώ αμελλητί και αμετακλήτως με την πλευρά των πολιτών του κόσμου, αφήνοντας πίσω τις παρωχημένες ιδέες της «πατρίδας», του «πατριωτισμού», του «έθνους» και του «εθνικού συμφέροντος», με προλαβαίνει λίγο πριν από το κρίσιμο σταυροδρόμι ο πρώην υπουργός εσωτερικών, δηλ. ΔΜΚΗΔ, κρατώντας στα χέρια του το νέο ευαγγέλιο: το Νόμο 4057 της 14ης Μαρτίου του 2012 που στο άρθρο 107 απαριθμεί τα πειθαρχικά παραπτώματα του δημοσίου υπαλλήλου.

ΣΤΟ ΥΠΕΞ Η ΕΚΘΕΣΗ "Απόρρητη" η έρευνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο

 Απόρρητη  η έρευνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειοΑπό τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το έργο της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορούν στις περιόδους του Α΄και του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως αναφέρεται ωστόσο σε έγγραφο του κ. Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «το έργο έχει χαρακτηριστεί απόρρητο». Πρόκειται για το έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε, ουσιαστικά και οργανωμένα, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ισπανία: Απόκρυψη κρίσης

Η Ολλανδία, μια οικονομία στο χείλος του γκρεμού, γράφει το Der Spiegel, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Μάλτα στο στόχαστρο με υπαιτιότητα του επικεφαλής του Eurogroup Ντάιζελμπλουμ, η Ιταλία στο επίκεντρο ως ακυβέρνητη πολιτεία αλλά και η Γαλλία ως απροσάρμοστη. Δίχως αμφιβολία η αρχική ομάδα των «αμαρτωλών» της Ευρωζώνης -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία- δεν νιώθει, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, μοναξιά.

Μοιράζει μνημόνια και παίρνει επιστήμονες

Εκατοντάδες χιλιάδες μορφωμένοι νέοι από τον ευρωπαϊκό Νότο μεταναστεύουν στη Γερμανία, η οποία αποκτά υψηλού επιπέδου εργαζομένους χωρίς να δαπανήσει ευρώ για την εκπαίδευσή τους, ενώ οι χώρες καταγωγής τους στερούνται ανθρώπινο δυναμικό για να ανακάμψουν
 Του Μιχάλη Ψύλου
 «Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προσελκύσει ξένο ειδικευμένο προσωπικό στη Γερμανία» έγραφε την Τρίτη στο κύριο άρθρο της η «Ντι Βελτ». «Για τον λόγο αυτόν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε νόμο για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από την αλλοδαπή» σημείωνε η γερμανική εφημερίδα, πανηγυρίζοντας μάλιστα για το γεγονός ότι «περισσότεροι από 8.500 αλλοδαποί γιατροί έχουν υποβάλει αίτηση για αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους στη Γερμανία ώστε να εργαστούν στη χώρα».

Σχέδιο ΟΗΕ για Συρία

Με απόλυτη μυστικότητα σχεδιάζεται η ανάπτυξη κυανόκρανων στη χώρα σε περίπτωση ανατροπής του Άσαντ γιά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και γιά την προστασία μειονοτήτων από τους σουνίτες
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 «Συρία, η επόμενη ημέρα» τιτλοφορείται απόρρητο σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει πιθανή αποστολή κυανοκράνων στη χώρα, σε περίπτωση που καταρρεύσει το καθεστώς Ασαντ και δημιουργηθεί χαοτικό περιβάλλον. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Al Jazeera από τη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τον αναπληρωτή του, Γιαν Ελιασον, να συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο για τη Συρία, που θα περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνάμεων για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και ένοπλων κυανοκράνων που θα προστατέψουν τις ευαίσθητες μειονότητες, (αναφέρονται ονομαστικά οι αλαουίτες και οι χριστιανοί), οι οποίοι ίσως γίνουν αντικείμενο εκδικητικών επιθέσεων από σουνίτες φανατικούς.