04 Απριλίου 2013

Η Τουρκία «φλερτάρει» το Ισραήλ


Στο μάτι έχει βάλει η Τουρκία το κυπριακό φυσικό αέριο, ενώ μετά το συγνώμη του Βενιαμίν Νετανιάχου, «φλερτάρει» με το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί στο έπακρο από τη νέα κατάσταση στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Στενός κορσές έχει γίνει η Τουρκία στο Ισραήλ μετά το συγνώμη του Βενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τη χωρά ν' αναθεωρήσει τις δραστηριότητες της με την Κύπρο στα ενεργειακά. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος είπε ότι ελπίζει πως το Ισραήλ θα καταλάβει την κατάσταση στην Κύπρο και δεν θα αγνοήσει τα δικαιώματα των Τ/κ στην κυπριακή ΑΟΖ.


Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στην εφημερίδα Zaman, ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο, ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, και καμιά χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, δεν θα πρέπει να δώσει πίστωση σε μονομερείς πρωτοβουλίες.Τις προθέσεις της Άγκυρας αποκαλύπτουν και οι δηλώσεις Γιλντίζ. Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε, ότι η Tουρκία δεν είναι αδιάφορη στις αποφάσεις του Ισραήλ και της ''Νότιας Κύπρου'', σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη μεταφορά τους στις διεθνείς αγορές, δεδομένου, όπως ισχυρίζεται, η μεταφορά τους είναι εφικτή μόνο μέσω Τουρκίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει, αυξάνεται το κόστος μεταφοράς των ενεργειακών αποθεμάτων προς τις διεθνείς αγορές, υποδεικνύοντας στους Ε/κ οτι δεν πρέπει, κατά την έκφραση του, να κόβουν τη μύτη τους για να εκδικηθούν το πρόσωπο τους.Την ίδια στιγμή, έχουμε μια έντονη δραστηριότητα στο τρίγωνο Ουάσιγκτον- Άγκυρα-Τελ α Αβίβ. Δεν είναι καθόλου άσχετο το οτι στις 16 Μαΐου το θέμα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, και το κυπριακό θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν-Ομπάμα στην Ουάσιγκτον.

Τα ίδια θέματα θα συζητηθούν και κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Άγκυρα στα τέλη της βδομάδας, ενώ να σημειώσουμε ότι μετά την Άγκυρα ο Τζον Κερι θα επισκεφθεί και το Ισραήλ στις αρχές Απριλίου.Και να μην ξεχνάμε και τις ασφυκτικές πιέσεις της Άγκυρας για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και λύση στα μέτρα της, εκμεταλλευομένη το σοκ της Λευκωσίας από το κούρεμα και την οικονομική κρίση.
http://www.sigmalive.com/news/politics/38663