04 Απριλίου 2013

Σχέδιο ΟΗΕ για Συρία

Με απόλυτη μυστικότητα σχεδιάζεται η ανάπτυξη κυανόκρανων στη χώρα σε περίπτωση ανατροπής του Άσαντ γιά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και γιά την προστασία μειονοτήτων από τους σουνίτες
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 «Συρία, η επόμενη ημέρα» τιτλοφορείται απόρρητο σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει πιθανή αποστολή κυανοκράνων στη χώρα, σε περίπτωση που καταρρεύσει το καθεστώς Ασαντ και δημιουργηθεί χαοτικό περιβάλλον. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Al Jazeera από τη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τον αναπληρωτή του, Γιαν Ελιασον, να συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο για τη Συρία, που θα περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνάμεων για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και ένοπλων κυανοκράνων που θα προστατέψουν τις ευαίσθητες μειονότητες, (αναφέρονται ονομαστικά οι αλαουίτες και οι χριστιανοί), οι οποίοι ίσως γίνουν αντικείμενο εκδικητικών επιθέσεων από σουνίτες φανατικούς.


Ανάπτυξη παρατηρητών

Στο σχέδιο αναφέρεται επίσης ότι θα αναπτυχθούν παρατηρητές και υπογραμμίζεται ότι αυτά τα σχέδια είναι μόνο «επί χάρτου» και πως σε κάθε περίπτωση τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί επίσης για την ανθρωπιστική κρίση που θα προκύψει και ετοιμάζει σχέδια για μεταφορά βοήθειας με επιχειρησιακό κέντρο τον Νότιο Λίβανο όπου έχει μεγάλο στρατόπεδο επιμελητείας. Τα τελευταία δύο χρόνια, οκτώ άντρες του διεθνούς οργανισμού που συμμετείχαν σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της Συρίας έχουν χάσει τη ζωή τους σε διαφορετικά επεισόδια βίας. Ο ΟΗΕ δείχνει να ανησυχεί και για την κατάσταση ασφαλείας στα σύνορα Συρίας, Ισραήλ, στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, όπου τον περασμένο μήνα αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συνέλαβαν ομήρους 21 κυανόκρανους και μετά από πολυήμερη κράτηση τους άφησαν τελικά ελεύθερους. Από την αποστολή στο Γκολάν αποσύρθηκαν πάντως οι σχηματισμοί της Ιαπωνίας και της Κροατίας και σταμάτησαν οι περιπολίες των κυανοκράνων που παραμένουν έγκλειστοι στις σκοπιές και τα παρατηρητήρια κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας. Τους τελευταίους μήνες αντάρτες έχουν καταλάβει την περιοχή και τον Μάρτιο, για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια, από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ που κατέληξε στην κατοχή του Γκολάν από τον ισραηλινό στρατό, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στόχο εντός συριακού εδάφους, στην πλέον ήσυχη μεθόριο του Ισραήλ.

Το σχέδιο του ΟΗΕ είναι το πρώτο που προβλέπει αποστολή στρατευμάτων σε συριακό έδαφος και οι εκτιμήσεις του οργανισμού αναφέρουν ότι η συριακή κρίση, που μετράει ήδη 70.000 θύματα, θα εξελιχθεί ακόμη πιο αιματηρά για τους αμάχους.

Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα καταγεγραμμένα θύματα από την απαρχή της συριακής σύγκρουσης με 6.000 νεκρούς, ενώ μόνο τη Δευτέρα, σκοτώθηκαν 69 πολίτες, 44 αντάρτες και 37 κυβερνητικοί στρατιώτες.

Χθες, συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες στη Δαμασκό, μεταξύ ανταρτών, οι οποίοι προσπαθούν να διεισδύσουν στο κέντρο της πρωτεύουσας από τις συνοικίες που ελέγχουν στην περιφέρεια και του κυβερνητικού στρατού που έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από το ιστορικό κέντρο και τα σημαντικά κρατικά και κυβερνητικά κτίρια.

Στις απόπειρες των ένοπλων αντιφρονούντων να μεταφέρουν τη μάχη στην καρδιά της Συρίας, ο στρατός απαντάει με καταιγιστικούς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών.

Κινδυνεύουν και τα μνημεία

Στις παράπλευρες απώλειες του πολέμου κατεγράφη και η καταστροφή της εβραϊκής συναγωγής Τζόμπαρ, της Δαμασκού, μιας από τις αρχαιότερες του κόσμου. Με ιστορία 2.000 χρόνων, η συναγωγή, αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία, αρχικά βομβαρδίστηκε και στη συνέχεια λεηλατήθηκε από άγνωστους. Την περιοχή είχαν καταλάβει αντάρτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά από βομβαρδισμό που δέχτηκαν από κυβερνητικές δυνάμεις. Μάρτυρες ανέφεραν στα διεθνή πρακτορεία ότι εξαφανίστηκαν μέσα από τη συναγωγή ιερά κειμήλια και πολύτιμα αφιερώματα, όμως, ευτυχώς, οι αρχές είχαν προνοήσει και είχαν αποσύρει σε ασφαλή τοποθεσία, σε συνεργασία με την τοπική εβραϊκή κοινότητα, τα περίφημα και μοναδικά χειρόγραφα που φυλάσσονταν στο Τζόμπαρ.


Η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και ήδη, πολλά μνημεία έχουν καταστραφεί, ενώ συστηματικά γίνονται στόχοι των αντίπαλων παρατάξεων τόποι λατρείας. Μεγάλες καταστροφές έχει υποστεί το περίφημο σουκ στο Χαλέπι, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας. Τόσο οι αντάρτες όσο και η κυβέρνηση έχουν κάνει έκκληση να προστατευτούν οι πολιτιστικοί θησαυροί, χωρίς να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.