03 Απριλίου 2013

Ενέργεια, το νέο μεγάλο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Αθανασόπουλος Άγγελος
Ενέργεια, το νέο μεγάλο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και δευτερευόντως στη Μαύρη Θάλασσα

Η πολιτική της ενέργειας θα αναδειχθεί στο μείζον πεδίο συνεργασία ή αντιπαράθεσης τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αυτό προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κυρία Νίκη Τζαβέλλα κατά την παρουσίαση, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, της πρόσφατης έκθεσής της για τον ενεργειακό χάρτη 2050.

Η έκθεση της κυρίας Τζαβέλλα έλαβε αρκετή δημοσιότητα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ελλήνων ευρωβουλευτών, για τον πολύ απλό λόγο ότι περιελάμβανε ένα «ζήτημα - φωτιά»: αυτό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το θέμα ανέβηκε επίσης στον Τύπο έπειτα και από τα όσα είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς περί «ευρωπαϊκής ΑΟΖ», πριν και μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, αλλά και κατά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.  

Σε τρεις παραγράφους της έκθεσης, καταγράφεται το αναδυόμενο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο (και δευτερευόντως στη Μαύρη Θάλασσα) και η ανάγκη να υπάρξει μία συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με έμφαση στον καθορισμό ΑΟΖ των κρατών - μελών της ΕΕ.

Επισημαίνεται επίσης ότι μπορεί να προκληθούν τριβές με τρίτες χώρες (π.χ Τουρκία) κατά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Επομένως, η ΕΕ θα μπορούσε μέσα από τη δημιουργία μίας σειράς κανόνων - ομπρέλα να παράσχει πολιτική στήριξη και να συμβάλλει στην αποφυγή διεθνών προστριβών. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το θέμα των χωρικών υδάτων και της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εξακολουθεί να αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών - μελών.

Ωστόσο, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε η κυρία Τζαβέλλα, το επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη του έτους θα ληφθούν σημαντικότατες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα ενέργειας θα αποτελέσουν «βασικό μενού» στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια και περί το φθινόπωρο θα ληφθούν αποφάσεις για το ποια διευρωπαϊκά έργα θα ενταχθούν στον σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια. Τα έργα αυτά πρέπει να είναι κοινού ενδιαφέροντος και να μην περιορίζονται σε μία ώρα, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν να συνεργαστούν οφείλουν να βιαστούν για να καταθέσουν αξιόλογες προτάσεις που θα λάβουν χρηματοδότηση.

Επιπλέον, η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει ως τα τέλη του έτους την ενιαία πολιτική της για την ενέργεια ως το 2030. Ενδιαμέσως, όπως προσέθεσε, θα δημοσιοποιηθεί και ο νέος Κανονισμός για την Αλιεία, που θα περιλαμβάνει θέματα ΑΟΖ.

Τέλος, ένα ζήτημα που κατά την ελληνίδα ευρωβουλευτή μπορεί να αξιοποιηθεί από την Αθήνα και το οποίο επίσης καταγράφεται στην έκθεσή της είναι αυτό της «ενεργειακής φτώχειας». Αυτή τη στιγμή υπάρχει - και σε επίπεδο Επιτροπής, με τον αρμόδιο επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ - σοβαρός προβληματισμός για τους τρόπους με τους οποίους τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά μπορούν να προστατευθούν από την αύξηση των τιμών ενέργειας.

Η συζήτηση αυτή έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις έπειτα και από την κατάρρευση της κυβέρνησης στη Βουλγαρία λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμολογίων. Η Επιτροπή ετοιμάζει μία ανάλυση επί του θέματος, ακόμη και κάποιου είδους επιδότηση προς τα νοικοκυριά μέσω του Κοινωνικού Ταμείου.