03 Απριλίου 2013

ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΣΕΡΒΙΑ: Ελάτε σε μας, όχι στην Ε.Ε.

Τη στήριξή της στη Σερβία πρόσφερε η Ρωσία, μία μέρα πριν από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων Σερβίας - Κόσοβου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, από την οποία εξαρτάται ουσιαστικά η ευρωπαϊκή προοπτική του Βελιγραδίου.Ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία Αλεξάντερ Τσεπούριν επιβεβαίωσε τη στήριξη της Μόσχας στις σερβικές θέσεις στο ζήτημα του Κοσόβου, ενώ έδειξε στο Βελιγράδι, που δέχεται τις έντονες πιέσεις της Ε.Ε. για συμφωνία με την Πρίστινα, έναν άλλο δρόμο: Η Σερβία, δήλωσε ο Τσεπούριν στη διάρκεια επίσκεψης στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα στο βόρειο Κόσοβο, πρέπει να ενταχθεί στη «ζωτική ισχύ της Ρωσίας», επειδή στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να διασφαλίσει ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της μπορούν ν' αντέξουν τις μεγάλες πιέσεις που συνεπάγεται η μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα για μας, είμαστε λίγοι και γύρω μας έχουν συγκεντρωθεί οι ισχυροί, αλλά όσο υπάρχει η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα είμαστε μόνοι μας. Και όσο υπάρχει το Βελιγράδι, οι Σέρβοι του Κοσόβου, στο Βορρά και το Νότο, δεν θα εγκαταλειφθούν», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Αλεξάντερ Βούλιν.

Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται προφανώς σε μια επικοινωνιακή τακτική των Σέρβων εν όψει του σημερινού 8ου γύρου συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα της ατζέντας τις διοικητικές δομές στο βόρειο Κόσοβο. Το Βελιγράδι επιδιώκει τη δημιουργία μιας ένωσης δήμων με σερβικό πλειοψηφικό πληθυσμό, η οποία θα διαθέτει νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές εξουσίες, κάτι που απορρίπτει μέχρι τώρα η Πρίστινα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα μέσα του μηνός προκειμένου ν' αποφασιστεί εάν η Ε.Ε. θα δώσει στη Σερβία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή διάθεση, ωστόσο τα μηνύματα από Βελιγράδι και Πρίστινα ήταν χθες μάλλον αντικρουόμενα, με άλλα στελέχη να δηλώνουν αισιόδοξα και άλλα απαισιόδοξα όσον αφορά τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας και σχεδόν τους πάντες να διαμηνύουν ότι δεν θα κάνουν πολύ μεγάλες υποχωρήσεις. Αυτό το «πολύ» μένει να διευκρινιστεί.
(ΠΗΓΕΣ: ΓΑΛΛΙΚΟ-ΑΠΕ-ΡΟΙΤΕΡ)