26 Ιουνίου 2013

Τι κρύβει η πρεμούρα Σαμαρά να αναβιώσει το success story

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/samaras-cosco-egkainia-eurokinissi-660.png
Σε μαραθώνιο επαφών και επισκέψεων εξελίχθηκε η σημερινή πρώτη ουσιαστικά ημέρα του Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού της δικομματικής συγκυβέρνησης, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναβιώσει το success story της κυβέρνησής του που είχε θαμπώσει μετά την απόσυρση των Ρώσων από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Ετσι, από το πρωί σήμερα ο κ. Σαμαράς είδε διαδοχικά στο Μέγαρο Μαξίμου:

Τον πρώην δημοσιογράφο Ντέιβιντ Πιρς προτείνει ο Ομπάμα για νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα

Τον πρώην δημοσιογράφο Ντέιβιντ Πιρς προτείνει ο Ομπάμα για νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα
Τον διπλωμάτη καριέρας και πρώην δημοσιογράφο Ντέιβιντ Πιρς προτείνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για νέο πρεσβευτή της χώρας στην Ελλάδα. Ο κ. Πιρς, ο οποίος από τον περασμένο Ιανουάριο είναι αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, θα καταθέσει σε ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την απαιτούμενη έγκριση του διορισμού του. Της Επιτροπής προεδρεύει ο γνωστός υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων, δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Αποχωρεί από τη Συρία ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό Διατηρεί όμως η Ρωσία στην ανατολική Μεσόγειο ναυτική δύναμη

Αποχωρεί από τη Συρία ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό
Η Ρωσία απέσυρε το στρατιωτικό προσωπικό από τη ναυτική βάση που διατηρεί στο Ταρτούς της Συρίας, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα, παρότι διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ισχυρή ναυτική δύναμη. Από τη χώρα φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί και το πολιτικό προσωπικό της βάσης.Η κλιμάκωση του εμφυλίου και ο κίνδυνος να εμπλακούν σε αυτό και ρώσοι στρατιωτικοί (αν για παράδειγμα σκοτωθούν από άνδρες της μίας ή της άλλης πλευράς) φαίνεται ότι επέβαλαν την απόφαση απόσυρσης.Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται ότι στη βάση –τη μοναδική ρωσική στη Μέση Ανατολή- είχαν απομείνει μερικές δεκάδες άτομα.

Τα βλέπει όλα άσπρα

Ο έλεγχος μάλλον έχει χαθεί στην Τουρκία για τα καλά. Η κλασική και πατροπαράδοτη σύμπνοια, στο όνομα της οποίας το κράτος και οι μηχανισμοί του έκαναν τα πάντα μέχρι σήμερα, έχει πάει στο βρόντο. Αυτό που ανέφεραν οι κοινωνικές μελέτες και τα ακαδημαϊκά αναγνώσματα, για άνωθεν επιβεβλημένη σύμβαση συμβίωσης σε μια κοινωνία πολιτισμικών αποστάσεων, έχει έλθει στο πολιτικό προσκήνιο.Από εδώ και πέρα είναι πολύ δύσκολο να συμμαζευτεί αυτό το πράγμα. Και από ό,τι φαίνεται, ουδείς προσπαθεί να το συμμαζέψει, με πρώτο το κυβερνών κόμμα.Οταν η πολιτική αρχίζει και, εκτός από κομματικές αντιπαραθέσεις και εκλογικά αποτελέσματα, περιλαμβάνει τις προστριβές λόγω πολιτισμικών διαφορετικοτήτων, τα πράγματα αποκτούν πρόσθετη ένταση. Αυτή είναι η κατάσταση στην Τουρκία σήμερα.

Διαίρεση της Συρίας φοβάται ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201306/138344/images/det_ampntalaiordania.jpg
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα εξέφρασε την Τετάρτη φόβους για διαίρεση της Συρίας, η οποία θα ήταν μια «βέβαιη πηγή καταστροφής» στην περιοχή και για σχίσμα ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες με «καταστροφικές συνέπειες»."Μια διαιρεμένη Συρία θα σήμαινε μια σύγκρουση χωρίς τέλος που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και το μέλλον των λαών της για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο ιορδανός μονάρχης σε συνέντευξή του στην παναραβική εφημερίδα Άσαρκ αλ Άουσατ που εδρεύει στο Λονδίνο."Η διαίρεση της Συρίας δεν είναι προς όφελος κανενός. Τα παιχνίδια με τη διαίρεση της Συρίας είναι μια βέβαιη πηγή καταστροφής», πρόσθεσε."Η υποκίνηση θρησκευτικών παθών στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις επόμενες γενιές και για ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε προειδοποιώντας για διάχυση της συριακής κρίσης στην περιοχή.
"Ο χειρότερος φόβος είναι η συριακή κρίση να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες στην περιοχή», τόνισε.

Νέα πολιτική ανατροπή στην Τουρκία Το κουρδικό κίνημα κατέβασε στους δρόμους τις δικές του «δυνάμεις ασφαλείας»


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201306/138339/images/det_kourdoidynameisasfaleias.jpgΤις τελευταίες ώρες, η κοινή γνώμη της γειτονικής Τουρκίας συζητά μια νέα εξέλιξη, η οποία έρχεται να αφήσει την σφραγίδα της στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας.Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι το κουρδικό κίνημα έχει πλέον κατεβάσει στους δρόμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας τις δικές του «δυνάμεις ασφαλείας».Η συγκεκριμένη πληροφορία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας. Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, το προηγούμενο σαββατοκύριακο, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα συγκέντρωσε στους δρόμους της νοτιοανατολικής επαρχίας Σίρνακ «δυνάμεις ασφαλείας».

Guardian: Οι εξεγέρσεις δεν έχουν τελειώσει...ακόμη «ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»

Guardian: Οι εξεγέρσεις δεν έχουν τελειώσει...ακόμη Σε όλη τη διάρκεια του 2012, και στο πρώτο μισό του 2013, όσοι ανέλυαν τα παγκόσμια γεγονότα έκαναν μια μεγάλη παρανόηση: πίστεψαν πως, με εξαίρεση την αναταραχή στον αραβικό κόσμο, οι εξεγέρσεις που σημάδεψαν το 2011 είχαν πεθάνει. Όπως γράφει όμως ο Τζον Χάρις στην Guardian, η εικόνα της ηρεμίας ήταν παραπλανητική. Χώρες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία δεν διακρίνονταν ποτέ για την ηρεμία και την υπακοή των πολιτών τους. Και τα κινήματα διαμαρτυρίας σε χώρες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους όπως η Χιλή και το Ισραήλ δεν έσβησαν ποτέ.

Αριστερά της λίγης ευθύνης

http://www.star.gr/publishingimages/2013/03/110313214903_3364.jpg
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς είχε ήδη φύγει από την κυβέρνηση πριν το ανακοινώσει επισήμως. Το έκανε με τον χειρότερο τρόπο, αθετώντας μέσα σε ένα 24ωρο τη συμφωνία που είχε κάνει με τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο και χωρίς συγκροτημένη επιχειρηματολογία για να υποστηρίξει πολιτικά την αναδίπλωσή του. Θα είχε πολλά να πει για τη δυσκολία ή αδυναμία συνεργασίας του με τον πρωθυπουργό που από ένα σημείο και μετά αγνοούσε τα κόμματα της συμπολίτευσης αποφασίζοντας και διατάσσοντας, αλλά οχυρώθηκε πίσω από την υπόθεση της ΕΡΤ για να πει απλώς ότι κόκκινη γραμμή του είναι το “καμία απόλυση”. Και έχει επί της αρχής δίκιο, γιατί κάθε απόλυση αποτελεί πλήγμα στην κοινωνική συνοχή και επιβάρυνση για το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα, όμως οι όροι των δανείων που παίρνουμε είναι σαφείς και εν γνώσει του εδώ και καιρό. Δεν έχει διαβάσει τα συμφωνηθέντα; Ελπιζε ότι θα γίνει κάποιο θαύμα; Εψαχνε κάποιο ισοδύναμο που τελικά δεν βρήκε;

Προς φίλους (πρώην, νυν και αεί)

Γιάννης Πανούσης, 26/06/2013 Τρέχω αλόγιστα, συνεπαρμένος
από δίνη αλλόφρονης σκέψης
Στ. Καλαϊτζής, Φαντασία

Γιάννης Πανούσης,

  1. Ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι οι κύκλοι της ΝΔ είχαν, εδώ και πολύ καιρό, αποφασίσει ν’ απαλλαγούν από τη ΔΗΜΑΡ γιατί τους ενοχλούσε η προσήλωση των μελών της στις αρχές της δημοκρατικής νομιμοποίησης, της προστασίας των δικαιωμάτων, της διαφύλαξης της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων;

O Ψυχρός Πόλεμος είναι εδώ!

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02252/putin-obama_2252410b.jpg
2013 ή 1960; Λίγες βδομάδες μετά την επίσκεψη του ηγέτη της Kίνας στις HΠA και την άτυπη Συνάντηση Kορυφής με τον πρόεδρο των HΠA στην Kαλιφόρνια, λίγες μέρες μετά την άτυπη συνάντηση Oμπάμα Πούτιν στη Bόρεια Iρλανδία στο περιθώριο της Διάσκεψης Kορυφής της Oμάδας των G-8, η Pωσία και η Kίνα καλύπτουν τον Σνόουντεν στην προσπάθειά του να μην συλληφθεί και να μην εκδοθεί στη συνέχεια στις αμερικανικές αρχές.H εικόνα παραπέμπει στο 1960, στη λήξη της θητείας Aϊζενχάουερ, όταν τις παραμονές της Διάσκεψης Kορυφής των τεσσάρων -HΠA, Bρετανία, Γαλλία EΣΣΔ- για το γερμανικό πρόβλημα η αντιαεροπορική άμυνα της EΣΣΔ κατέρριψε αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου U-2 με κυβερνήτη τον Πάουερς.Tότε, η αποστολή Πάουερς είχε καταγραφεί από τους αναλυτές ως προσπάθεια των σκληροπυρηνικών κύκλων των HΠA να εμποδίσουν την προώθηση του διαλόγου HΠA - EΣΣΔ.

Αμφιβολίες Κασουλίδης για τη γερμανική στάση έναντι της Τουρκίας


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201306/138275/images/det_kasoulidis8.jpg
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον η αυστηρή στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, όπως διατυπώθηκε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συνεχιστεί και μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 συμφώνησαν στο άνοιγμα του κεφαλαίου 22, που αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη.Ωστόσο, ύστερα από τις αντιδράσεις της Γερμανίας, δόθηκε τετράμηνη αναβολή στο άνοιγμα του κεφαλαίου.

Τα πέντε «μείον» στο προοδευτικό πρόσημο

samaras-venizelos-sliderΤου Τάσου Παππά
 Το είπε πολύ σοβαρά και με ύφος που δεν σήκωνε αμφισβήτηση: «Θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση που θα έχει προοδευτικό πρόσημο». Οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος τις ισχυρές ενστάσεις μας και να αναμετρηθούμε επί της ουσίας με τη δήλωση του Ευάγγ. Βενιζέλου.
 Πέντε απορίες:

Από τον κατακερματισμό της Δεξιάς στη συντηρητική αντισυσπείρωση

Ανάλυση Του Γιάννη Μαυρή Τον Μάιο του 2012, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας (18,85%) αποδείχθηκε το χαμηλότερο που έλαβε ποτέ κόμμα της Δεξιάς στην Ελλάδα. Η κρίση... 10Η Νέα Δημοκρατία έναν χρόνο μετά τις εκλογές

Η μαζική υποστήριξη της Ν.Δ. στις εκλογές του Ιουνίου προήλθε κυρίως (59%) από τον μη ενεργό πληθυσμό (συνταξιούχοι, νοικοκυρές). Αντιθέτως, στους μισθωτούς κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (19-21%)

Μεταξύ των δύο αναμετρήσεων, η Ν.Δ. παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στους οικονομικά «εξασφαλισμένους». Πρόκειται για τα κοινωνικά στρώματα που η οικονομική κρίση δεν έχει θίξει ιδιαίτερα ή και έχει ευνοήσει

Ανάλυση Του Γιάννη Μαυρή*

Α. Γαλανός:Η Αμμόχωστος ισχυρό χαρτί επιθετικής διπλωματίας

Από: Sigmalive/ΚΥΠΕ  Η Αμμόχωστος είναι ισχυρό χαρτί επιθετικής  διπλωματίας γιατί κατέχεται αποκλειστικά από τουρκικά στρατεύματα, γιατί αναδεικνύει τα στοιχεία της εισβολής και της κατοχής, και γιατί αναδεικνύει με πιο ξεκάθαρο τρόπο τα θέματα του εποικισμού και της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θέματα τα οποία αγγίζουν περισσότερο τους συνομιλητές μας στο εξωτερικό, δήλωσε απόψε ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Ομπάμα - Ερντογάν τα είπαν τηλεφωνικά αλλά με... δυσκολία

Ομπάμα - Ερντογάν τα είπαν τηλεφωνικά αλλά με... δυσκολίαΚαλή, αλλά δύσκολη, χαρακτηρίζεται η τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα και αφορούσε το θέμα των διαδηλώσεων και τον εμφύλιο στη Συρία. Συζητήθηκε επίσης το μεσανατολικό και ο Αμερικανός ηγέτης ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να μην επισκεφθεί τη Γάζα. Τη τηλεφωνική συνομιλία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ενταση με σχόλιο Τούρκου αθλητή

Ενα ρατσιστικό... τιτίβισμα του Τούρκου Ολυμπιονίκη παλαιστή Ριζά Καγιάλπ «έκλεψε» το ενδιαφέρον των φιλάθλων από τους αθλητικούς στίβους των Μεσογειακών και τη... σκυτάλη παρέλαβε η πολιτική. Την ώρα που οι αθλητές μας αγωνίζονται στην Τουρκία και διακρίνονται κατακτώντας μετάλλια, ένα σχόλιο του σημαιοφόρου της τουρκικής αποστολής, στην προσωπική του σελίδα στo twitter, έρχεται σε αντίθεση με τα «πιστεύω» του θεσμού που αναφέρονται «στη φιλία των λαών της Μεσογείου».«Αυτοί οι Ελληνες και οι Αρμένιοι είναι σκυλιά. Ντροπή σας που αφήσατε την πλατεία στους Αρμένιους και τους Ελληνες επιδρομείς. Ο Θεός θα καταδικάσει αυτά τα ακτιβιστικά σκυλιά», έγραψε μεταξύ άλλων ο Καγιάλπ αναφερόμενος στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταξίμ.