26 Ιουνίου 2013

Ενταση με σχόλιο Τούρκου αθλητή

Ενα ρατσιστικό... τιτίβισμα του Τούρκου Ολυμπιονίκη παλαιστή Ριζά Καγιάλπ «έκλεψε» το ενδιαφέρον των φιλάθλων από τους αθλητικούς στίβους των Μεσογειακών και τη... σκυτάλη παρέλαβε η πολιτική. Την ώρα που οι αθλητές μας αγωνίζονται στην Τουρκία και διακρίνονται κατακτώντας μετάλλια, ένα σχόλιο του σημαιοφόρου της τουρκικής αποστολής, στην προσωπική του σελίδα στo twitter, έρχεται σε αντίθεση με τα «πιστεύω» του θεσμού που αναφέρονται «στη φιλία των λαών της Μεσογείου».«Αυτοί οι Ελληνες και οι Αρμένιοι είναι σκυλιά. Ντροπή σας που αφήσατε την πλατεία στους Αρμένιους και τους Ελληνες επιδρομείς. Ο Θεός θα καταδικάσει αυτά τα ακτιβιστικά σκυλιά», έγραψε μεταξύ άλλων ο Καγιάλπ αναφερόμενος στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταξίμ.
Η ελληνική αποστολή ζήτησε την αποβολή του Τούρκου αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να μην επιθυμεί την τιμωρία του αθλητή. Αντίθετα, η Τουρκική Ολυμπιακή Επιτροπή ήταν υπέρ της τιμωρίας του παλαιστή, ο οποίος κατέκτησε και χρυσό μετάλλιο στους αγώνες της Μερσίνης. Την τιμωρία του ζήτησε και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: «Η ΕΟΕ δεν μπορεί να επιβάλει ποινές σε αθλητή άλλης χώρας, αλλά μπορεί να το ζητήσει, κάτι που ήδη έχει συμβεί», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της. Με το θέμα αναμένεται να ασχοληθεί και η Διεθνής Ομοσπονδία Πάλης.

Στον αγωνιστικό τομέα, η χώρα μας έφτασε τα 35 μετάλλια (7-9-19). Δύο ασημένια κι ένα χάλκινο ήταν η τελευταία συγκομιδή των κολυμβητών μας από τους Μεσογειακούς. Aσημένια μετάλλια κατέκτησαν ο Στ. Δημητριάδης στα 200 μ. πεταλούδα (1:57.81) και η ανδρική ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100 μ. μεικτής (3:40.66), ενώ το χάλκινο η γυναικεία ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100 μ. μεικτής (4:08.95). Οι πολίστες μας νίκησαν για δεύτερη φορά τους Ιταλούς (9-8) και ανέβηκαν στην τρίτη θέση του βάθρου. Oι παλαιστές της ελευθέρας συνέλεξαν χθες ένα ασημένιο -Ανδρ. Τριανταφυλλίδης (66)και τρία χάλκινα: Τιμ. Ξενίδης στα 84 κ., Θ. Καλανίδης στα 55 κ. και Χρ. Νυφαδόπουλος στα 120. Χάλκινα έχουν εξασφαλίσει και οι πυγμάχοι μας Αλ. Τσανικίδης (91) και Φ. Αράπογλου (64). Σήμερα αρχίζουν οι αγώνες του στίβου όπου ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Δουβαλίδη (110 μ. εμπ.), Τσάκωνα (200 μ.), Λεμπέση (ακόντιο).
Σπυρ.Σπανέα-www.kathimerini.gr