26 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Ομπάμα - Ερντογάν τα είπαν τηλεφωνικά αλλά με... δυσκολία

Ομπάμα - Ερντογάν τα είπαν τηλεφωνικά αλλά με... δυσκολίαΚαλή, αλλά δύσκολη, χαρακτηρίζεται η τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα και αφορούσε το θέμα των διαδηλώσεων και τον εμφύλιο στη Συρία. Συζητήθηκε επίσης το μεσανατολικό και ο Αμερικανός ηγέτης ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να μην επισκεφθεί τη Γάζα. Τη τηλεφωνική συνομιλία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Είναι η πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών μετά την απαράδεκτη αστυνομική βία εναντίον των Τούρκων διαδηλωτών, αν και η τουρκική κυβέρνηση διέρρευσε την Κυριακή ότι ο κ. Ερντογάν τηλεφώνησε στον κ. Ομπάμα όταν ο τελευταίος βρισκόταν στο Βερολίνο, την περασμένη εβδομάδα. Στην Ουάσιγκτον σημειώνουν με νόημα ότι πριν από την επίθεση εναντίον των διαδηλωτών, οι δύο ηγέτες συνομιλούσαν συχνά και αντάλλασσαν μέχρι και συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών τους. Επίσης τονίζεται πως από την ενημέρωση απουσιάζουν οι «θριαμβολογίες» περί προσωπικής φιλίας και στενότατης συνεργασίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι κ. Ομπάμα και Ερντογάν διαφώνησαν για την άσκηση βίας από την τουρκική αστυνομία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε όσα έχει τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υπογραμμίζοντας ότι σέβεται απόλυτα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, το δικαίωμα να διαδηλώνουν ελεύθερα και την ελευθερία του Τύπου. Τόνισε και τη σημασία που δίνει ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του στη «μη-βία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τις γνωστές θέσεις του, που δεν υποστηρίζονται από τα γεγονότα, ούτε έχει παρουσιάσει μέχρι της στιγμής αποδείξεις, ότι δηλαδή οι διαδηλωτές υποκινήθηκαν από το εξωτερικό. Είναι σημαντικό ότι χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε τις αστήρικτες κατηγορίες του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης περί συνομωσίας και πρακτόρων, εντάσσοντας και την ανταποκρίτρια του BBC στην Αγκυρα η οποία είναι κουρδικής καταγωγής. Πρόκειται για τη Σελίν Γκίριτ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη εξοπλισμού των ανταρτών, τις καταγγελίες για χρήση χημικών από τον Ασαντ, και τις διμερείς σχέσεις. Ο κ. Ομπάμα έθεσε το θέμα της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στη Γάζα, και επανέλαβε την αντίθεσή του, διότι για τους Αμερικανούς η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. Ο κ. Ερντογάν φέρεται αποφασισμένος να επισκεφθεί τη Γάζα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το θέμα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Σύμφωνα με αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα το θέμα των Κούρδων ανταρτών, που μέχρι της στιγμής δείχνουν σεβασμό στη συμφωνία με τον Ερντογάν, προβλέπεται ότι θα αποτελέσει σύντομα σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας, καθώς ακούγονται φωνές για αφαίρεση του PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, που έχει συντάξει το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγή: Εθνος