12 Απριλίου 2014

tΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, σχολίασε την έγκριση του σχεδίου περί δήθεν γενοκτονίας που κατέθεσε η αρμένικη διασπορά, από την υποεπιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας.Ο Davutoğlu είπε ότι με το θέμα θα πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς και να μην τυχαίνει πολιτικής εκμετάλλευσης.«Το 2005 η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας είχε απευθύνει έκκληση για να συσταθεί μια κοινή επιτροπή ιστορίας. Σήμερα δυστυχώς ορισμένοι κύκλοι που είναι κατά της Τουρκίας, κάθε χρόνο όταν πλησιάζει η 24η Απριλίου, φέρνουν το θέμα και επιχειρούν την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία. Η Τουρκία θα συνεχίσει όπως πάντα την στάση αρχών που έχει».

N. Αναστασιάδης: Πελάτης και “με κανέναν τρόπο” στρατηγικός εταίρος στο φυσικό αέριο η Τουρκία


anastasiadhs

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε πως η συμβολή της Τουρκίας στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού θα συμβάλει τα μέγιστα στις δικές της ανάγκες προμήθειας φυσικού, αερίου, αλλά και θα προσφέρει οφέλη και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα κάνει διακρίσεις, εάν η Τουρκία θέλει να είναι πελάτης της στο φυσικό αέριο, μετά τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος στην συνέχεια τόνισε:«Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθεί,ως στρατηγικός μας εταίρος».

Το παράδοξο των διεθνών παρεμβάσεων στην Ελλάδα

15571024_EV2_SAMARAS_AMERIKANIKH_PRESBEIA.limghandler
Σχόλιο στο άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη στην Εφημερίδα Δημοκρατία
 H Πολύμορφη και πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αποτελεί απόρροια βαθιάς ιστορικής διεργασίας, η κρίση στον οικονομικό τομέα - διττή κρίση χρέους σε συνδυασμό με τα δομικά και διαρθρωτικά της Ελληνικής οικονομίας- αποτελεί μια μόνο πτυχή της .  Η δε κοινωνική ανισότητα και η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού έλαβε ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της διεθνούς οικονομική ύφεσης όμως προϋπήρχαν ως δομικά στοιχεία μιας καχεκτικής δημοκρατίας όπου ο πλούτος και η ισχύς συγκεντρώνονταν στα χέρια ορισμένων ελίτ .

Τι φοβάται ο κ. Δένδιας;

Υπόγειες συνομιλίες-σοκ Π. Μπαλτάκου - Ηλ. Κασιδιάρη (video)

Απέρριψε η Τουρκία ρηματική διακοίνωση της Ρωσίας για τα Στενά Σχετικά με αμερικανική φρεγάτα και την παρανομή της στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία διαφωνεί με τη ρωσική ερμηνεία της Συνθήκης του Μοντρέ για την ναυσιπλοΐα στα Στενά, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, απορρίπτοντας ρηματική διακοίνωση της Ρωσίας για το ζήτημα.Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι ισχυρισμοί του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σχετικά με την Συνθήκη του Μοντρέ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε υποστηρίξει ότι η αμερικανική φρεγάτα USS Taylor, η οποία εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα στις 5 Φεβρουαρίου και αναχώρησε για τη Μεσόγειο στις 9 Μαρτίου, «παραβίασε κατά 11 ημέρες το ανώτατο όριο παραμονής στην Μαύρη Θάλασσα που καθορίζει η Συνθήκη του Μοντρέ».

Στην ίδια πολιτική βεράντα

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ-Το σκεπτικό του για το Κυπριακό ανέπτυξε ο υποψήφιος Σενέρ ΛεβέντΔιασύνδεσε την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές με την ανάγκη δημιουργίας ενός δικοινοτικού κόμματος, που να εκφράζει τους Ε/κ και τους Τ/κ εξίσου

Τις θέσεις και το σκεπτικό του για την αυτόνομη κάθοδό του στις ευρωεκλογές, ανέλυσε χθες, σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε η κίνηση στήριξής του, ο Τ/κ δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ. Όπως εξήγησε, προσπάθησε και στο παρελθόν να υποβάλει υποψηφιότητα, όμως δεν τα κατάφερε γιατί δεν συμπλήρωσε μια φόρμα. Τόνισε πως η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και ο ίδιος αντιτίθεται στην ιδέα που ακούγεται στην τουρκική πλευρά πως οι δύο πρέπει να καταλαμβάνονται από Τ/κ ως αποτέλεσμα χωριστών εκλογών, ένα αίτημα, το οποίο, κατά τον ίδιο δεν είναι δίκαιο, αφού υπάρχουν αρκετοί Τ/κ που δικαιούνται να ψηφίσουν, ώστε άνετα να εκλέξουν δύο Τ/κ ευρωβουλευτές, μέσα από τον κοινό κατάλογο.

Ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Γερουσία των ΗΠΑ Στηρίχτηκε και από τα δύο κόμματα

Με ψήφους 12 υπέρ και 5 κατά, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε χθες ψήφισμα για την Αρμενική Γενοκτονία, που αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας, αφού μία μέρα νωρίτερα ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε μιλήσει για το θέμα αυτό με τον ομόλογό του Τζον Κέρι.Το ψήφισμα προτείνει στη Γερουσία να τιμηθεί η 24η Απριλίου ως επέτειος και Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας. Καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να εργαστεί στην κατεύθυνση μιας ακριβοδίκαιης, εποικοδομητικής και διαρκούς Τουρκο-αρμενικής σχέσης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την πλήρη αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση των στοιχείων για την Αρμενική Γενοκτονία.

Αλβανία: Με Έλληνες επιχειρηματίες συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην Αλβανία κάλεσε τους ΄Ελληνες επιχειρηματίες ο πρωθυπουργός της γείτονος, Έντι Ράμα, ο οποίος -στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων, στα Τίρανα- διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους: "Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για τη βελτίωση των υπηρεσιών φορολόγησης και των τελωνείων".Πρόσθεσε ότι, προκειμένου αυτή η υπόσχεση να γίνει πραγματικότητα, είναι απαραίτητη η εταιρική σχέση με τις επιχειρήσεις, ώστε να καταπολεμηθούν όλα τα αρνητικά φαινόμενα. Μάλιστα, ο κ. Ράμα διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους έλληνες επιχειρηματίες ότι οποιοσδήποτε καταγγείλει παρατυπίες αρμοδίως στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι οι καταγγελίες του θα εξετασθούν άμεσα και με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες.

Φισκ: Πώς ο Ερντογάν έγινε «δικτάτορας της κακιάς ώρας» «Γίνεται όλο και πιο αυταρχικός» γράφει στον Independent

Φισκ: Πώς ο Ερντογάν έγινε «δικτάτορας της κακιάς ώρας»«Η πολιτική της Τουρκίας δείχνει πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε από υπόδειγμα ισχυρού ανδρός στη Μέση Ανατολή ένας δικτάτορας «της κακιάς ώρας», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον Independent.«Χαϊδεμένος κάποτε σύμμαχος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός γίνεται όλο και πιο αυταρχικός», τονίζει ο βετεράνος Βρετανός ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή.«Θρησκευτικός και ισχυρός, αλλά δημοκρατικός ηγέτης, ανεξάρτητος αλλά και αξιόπιστα στενός φίλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν ήταν το είδος του πολιτικού ανδρός στον οποίον ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο θα μπορούσαν να στηριχθούν για να παρέχουν ένα χέρι καθοδήγησης στο αραβικό τμήμα της παλιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας - και ένα κανάλι για τους αντάρτες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον μισητό Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας. Οι Αμερικανοί τσαρλατάνοι των think-tanks, λαμβάνοντας το σύνθημά τους, ως συνήθως, από τις «επίσημες πηγές» των ΗΠΑ, είχαν ανακηρύξει μάλιστα την Τουρκία ως «πρότυπο» για την μεταπολίτευση μετά τους δικτάτορες στον αραβικό κόσμο», γράφει ο Φισκ.

Μ’ ευλάβεια και με λύπη

Μ’ ευλάβεια και με λύπη Η ανεξαρτησία της Κύπρου κατέστη λειψή και προβληματική με τη συνθήκη Ζυρίχης - Λωζάνης και η λειτουργία του ενιαίου κράτους είχε υπονομευτεί από τους Αγγλους, που διατηρούν τη μεγαλύτερη κατοχή κι από αυτή της Τουρκίας στο νησί, με τις βάσεις τους. Φυσικά η γεωστρατηγική θέση, ως αεροπλανοφόρο της Ανατολικής Μεσογείου, έπαιζε και παίζει τεράστιο ρόλο, γι' αυτό και πάντα βρισκόταν στο στόχαστρο και οι Αγγλοι, για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, έβαλαν την Τουρκία στο παιχνίδι τους.Η Τουρκία συνεχώς χρησιμοποιούσε την τουρκική μειονότητα του 18% και εκμεταλλευόμενη τα εγκληματικά λάθη και τον εθνικισμό Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, αλλά και τον εθνικιστικό τουρκισμό του Ντενκτάς έφτασε στο σημείο να εισβάλει στο νησί τον Ιούλιο του 1974, εκμεταλλευόμενη το πραξικόπημα της χούντας.