29 Ιουνίου 2014

ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ* Δεξιός και αριστερός λαϊκισμός

Η απλή αναλογική ίσως αποδώσει αρκετά κόμματα στη Βουλή ώστε να υπάρξουν ευκαιρίες συνασπισμού, να μειωθεί η πόλωση και να ανανεωθεί το σύστημα με νέες παρουσίες.
Η απλή αναλογική ίσως αποδώσει αρκετά κόμματα στη Βουλή ώστε να υπάρξουν ευκαιρίες συνασπισμού, να μειωθεί η πόλωση και να ανανεωθεί το σύστημα με νέες παρουσίες.
Η ​​προετοιμασία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για πιθανές επικείμενες εκλογές απειλεί τους Ελληνες με απώλεια των θυσιών που υπέστησαν την τελευταία τετραετία. Η μεν Νέα Δημοκρατία με τον ανασχηματισμό προς την κατεύθυνση της λαϊκής Δεξιάς, το δε ΠΑΣΟΚ με την επανεμφάνιση στα παρασκήνια του βαθέος Κινήματος. Η Ν.Δ. με την εμμονή να ξανακερδίσει τα απολωλότα πρόβατα των εξαφανιζόμενων Ανεξάρτητων Ελλήνων και το ΠΑΣΟΚ με το να επαναφέρει τα ερίφια που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως να ψαρέψει και μερικούς ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ.

Δρας. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ* O ρόλος - κλειδί της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια

Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό γίγνεσθαι με τη συμμετοχή μας στον TAP, τη δυνατότητα διοχέτευσης ποσοτήτων του αρχικά στη Βουλγαρία και μελλοντικά έως και την Ουγγαρία, καθώς και την εμπλοκή μας στις ενεργειακές ζυμώσεις της ευρύτερης περιοχής.
Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό γίγνεσθαι με τη συμμετοχή μας στον TAP, τη δυνατότητα διοχέτευσης ποσοτήτων του αρχικά στη Βουλγαρία και μελλοντικά έως και την Ουγγαρία, καθώς και την εμπλοκή μας στις ενεργειακές ζυμώσεις της ευρύτερης περιοχής.Παρατηρώντας τα συμπεράσματα του τελευταίου υπό την ελληνική προεδρία Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, διαπιστώνεται η έμμεση συνάφεια των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία και στο Ιράκ με την ανάδειξη της χώρας μας ως ενός εν δυνάμει συμβαλλόμενου παράγοντα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Ο στόχος της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων με προβάδισμα στον Νότιο Διάδρομο και στη Μεσόγειο μας προσφέρει ρόλο και λόγο στο ενεργειακό γίγνεσθαι: με τη συμμετοχή μας στον TAP, τη δυνατότητα διοχέτευσης ποσοτήτων του αρχικά στη Βουλγαρία και μελλοντικά έως και την Ουγγαρία, με άξονα τη χώρα μας, την επακόλουθη εξυπηρέτηση του στόχου διασυνδεσιμότητας των ευρωπαϊκών δικτύων, καθώς και την εμπλοκή μας στις ενεργειακές ζυμώσεις της ευρύτερης περιοχής.

Μια εξαιρετικά ενοχλητική επέτειος

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Η στρογγυλή επέτειος της αποφράδας 28ης Ιουνίου του 1914 από την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου πέρασε μάλλον στα ψιλά. Παρά το γεγονός ότι αφάνισε 14 εκατομμύρια ανθρώπους και γκρέμισε τέσσερις αυτοκρατορίες.
 Η στρογγυλή επέτειος της αποφράδας 28ης Ιουνίου του 1914 από την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου πέρασε μάλλον στα ψιλά. Παρά το γεγονός ότι αφάνισε 14 εκατομμύρια ανθρώπους και γκρέμισε τέσσερις αυτοκρατορίες.Σαν χθες, πριν από έναν ακριβώς αιώνα, ο Σερβοβόσνιος εθνικιστής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφόνησε στο Σεράγεβο τον διάδοχο της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, αρχιδούκα Φραγκίσκο-Φερδινάνδο, και τη σύζυγό του, γεγονός που στάθηκε αφορμή για την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, η στρογγυλή επέτειος της αποφράδας 28ης Ιουνίου του 1914 πέρασε μάλλον στα ψιλά. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο χτυπητή η διαφορά με τις επετείους της 9ης Μαΐου του 1945, όταν ο πολιτισμένος κόσμος γιορτάζει την αντιφασιστική νίκη, ή της 6ης Ιουνίου του 1944, όταν οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων σπεύδουν στις ματωμένες ακτές της Νορμανδίας.

Η ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΗΣΥΧΗ ΕΠ' ΟΛΙΓΟΝ», ΑΦΟΥ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Σκοπιανό: Από τη χειμερία νάρκη στην καλοκαιρινή ραστώνη

Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον δια πίστωναν «αλλοπρόσαλλες μεταλλάξεις» στο πώς λειτούργησε ο Σαμαράς την περίοδο που υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, θεωρώντας πως όχι απλώς ενέδωσε στις λαϊκές μάζες, αλλά καπηλεύτηκε το «ξέσπασμά τους» για ίδια πολιτικά οφέλη (φωτ. από το συλλαλητήριο το 1992 στη Θεσσαλονίκη)
Από τη δεκαετία του '60 υπήρξε διπλωματικό παρασκήνιο σχετικά με την ονομασία της (σημερινής) ΠΓΔΜ. Σήμερα, που οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει, υπάρχουν χλιαρές παραινέσεις για την εύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ
Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον δια πίστωναν «αλλοπρόσαλλες μεταλλάξεις» στο πώς λειτούργησε ο Σαμαράς την περίοδο που υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, θεωρώντας πως όχι απλώς ενέδωσε στις λαϊκές μάζες, αλλά καπηλεύτηκε το «ξέσπασμά τους» για ίδια πολιτικά οφέλη (φωτ. από το συλλαλητήριο το 1992 στη Θεσσαλονίκη) Πρώτα σιωπή! Μετα βοή! Και τώρα; Εν υπνώσει και εν αναμονή... έως ότου αφυπνιστεί και πάλι το «τέρας»!... Ακούει κανείς σήμερα κάτι για το Σκοπιανό; Ελάχιστα, παρά μόνο αν γίνει κάποια «συνάντηση συντήρησης»... Τα Σκόπια εξακολουθούν να αποτελούν τη «μαύρη τρύπα» στη Νότια Ευρώπη και για την Ελλάδα το ζήτημα παραμένει ένα σοβαρό αγκάθι στην εξωτερική της πολιτική.

ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δεν κάνουν τον Κινέζο οι Κινέζοι για το Ιράκ

Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης προκειμένου να διατηρήσει την εσωτερική τάξη και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αναμένει ότι η σταθερότητα θα αποκατασταθεί σύντομαΟ κινεζικός κολοσσός CNPC έχει δικαιώματα εξόρυξης στο Ιράκ, καθώς και συμμετοχή σε εταιρεία εξαγωγής αργού πετρελαίου 
Ο κινεζικός κολοσσός CNPC έχει δικαιώματα εξόρυξης στο Ιράκ, καθώς και συμμετοχή σε εταιρεία εξαγωγής αργού πετρελαίου  Ηκατάληψη στρατηγικών σημείων στο Ιράκ από το ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και το Λεβάντε) ανησυχεί σοβαρά και την Κίνα. Οι κινεζικές αρχές όμως αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τα γεγονότα του Μαΐου στο Βιετνάμ (όταν 20.000 διαδηλωτές πυρπόλησαν κινεζικές εταιρείες ως «απάντηση» στην προκλητική, όπως τη χαρακτήρισαν, εγκατάσταση κινεζικής μονάδας άντλησης πετρελαίου στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας), συνιστούν ψυχραιμία στους 10.000 Κινέζους εργαζόμενους που βρίσκονται στο Ιράκ και να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.

Βαθαίνει το ρήγμα στο Ιράκ, ανύπαρκτος ο στρατός στην επαρχία

Βαθαίνει το ρήγμα στο Ιράκ, ανύπαρκτος ο στρατός στην επαρχία


  • Χαρίτος Πάνος Η άρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι για σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή και σουνιτών αξιωματούχων οξύνει ακόμα περισσότερο την κρίση στο Ιράκ.
    Σύμφωνα με αξιωματούχο των αρχών ασφαλείας, το σενάριο της οργανωμένης αντεπίθεσης από τις κυβερνητικές δυνάμεις στα σημεία που έχουν καταλάβει οι ένοπλοι τζιχαντιστές δεν είναι τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Η ίδια πηγή επισημαίνει πως επτά μεραρχίες του στρατού -δηλαδή σχεδόν το 50% των δυνάμεων του Ιράκ- δεν έχουν καν επανασυσταθεί μετά τη διάλυσή τους κατά την άτακτη υποχώρησή του.
    Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο Τικρίτ και ευρύτερα στην επαρχία Ντιγιάλα δύσκολα θα καταφέρουν να διασφαλίσουν τις όποιες επιτυχίες τους στο πεδίο, αφού οι δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή (ISIS) έχουν αποκτήσει πλεονέκτημα λόγω των όπλων τα οποία πέρασαν στην κατοχή τους από τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες του στρατού.
  • Η κρίση του Ιράκ "επιστρέφει" στη Συρία

    http://www.capital.gr/images/2014-04/shutterstock_175515632.jpg
    Του Κώστα Ράπτη
    Η θεαματική προέλαση των δυνάμεων του “Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και των Ανατολή” (ISIS) και των ντόπιων σουνιτών συμπολεμιστών του στο Ιράκ, επισκίασε τις τελευταίες δύο εβδομάδες την κρίση της Συρίας, μολονότι η σπαρασσόμενη χώρα του Bashar al-Assad ήταν ακριβώς αυτή στην οποία οι τζιχαντιστές μπόρεσαν να αποκτήσουν το πρώτο τους ορμητήριο.

    Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους δεν ξεχνούν τις προτεραιότητές τους: εξ ου και επωφελήθηκαν της ευκαιρίας για να φέρουν και πάλι στην κορυφή της ατζέντας το σενάριο της “αλλαγής καθεστώτος” στη Δαμασκό – το οποίο, πιθανολογείται βασίμως, ότι βρέθηκε στο επίκεντρο των όσων διαμείφθηκαν κατά τη συνάντηση του 90χρονου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Abdullah με τον επικεφαλής του State Department, John Kerry στην Τζέντα την Παρασκευή.

    Ιστορικό παρελθόν χωρίς πολιτικό μέλλον


      Ένα πλήγμα που άλλαξε την πορεία της Κύπρου στην Iστορία
    • Στα 40 χρόνια κατοχής, που διήλθαν άπραχτα, χωρίς καμιά πραγματικά σχεδιασμένη στρατηγική ανατροπής της διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας, εδραιώνουν και «νομιμοποιούν» στα μάτια όλου του κόσμου την κατοχή…
    • ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ της γενιάς των δεκαετιών που πέρασαν ήσαν περήφανοι γι’ αυτούς που αγωνίστηκαν για την κυπριακή ελευθερία. Για τι θα είναι υπερήφανοι οι επόμενοι, αυτοί που θα έρθουν;

    ΤΟ 1974 δεν αποτέλεσε μια στιγμή πλήγματος για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, ούτε μια ήττα της Κύπρου και της Ελλάδος από την τουρκική θηριωδία, η οποία με δική μας ευθύνη και δικά μας εγκληματικά λάθη έπληξε ως θύελλα εν μέσω θέρους τον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά σηματοδότησε πολύ περισσότερο ένα πλήγμα που άλλαξε την πορεία μιας χώρας στην ιστορία.

    Γιάννος Χαραλαμπίδης Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός Αναλυτής Το «light» καθεστώς Ερντογάν και τα «σκληρά καρύδια» του Ισλάμ

    Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

    • Ο σερίφης του συστήματος, η ενέργεια και ο ιερός πόλεμος
    • Τα ανταλλάγματα για το κουρδικό κράτος, το φλερτ Ιράν-ΗΠΑ, οι ανασφάλειες του Ισραήλ, πώς κινδυνεύει η Τουρκία από το Ισλάμ, και το φυσικό αέριο
    • Ο ΑΞΟΝΑΣ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας γιατί συμφέρει ΗΠΑ και Ρωσία

    Η αραβική άνοιξη, όπως είχε ονομαστεί η εξέγερση Αράβων και μουσουλμάνων εναντίον των αυταρχικών τους καθεστώτων, δεν άνθισε. Όπως δεν άνθισε ούτε η σταθερότητα στο Ιράκ την οποία υποσχέθηκαν οι Αμερικανοί, οι οποίοι απέτυχαν και στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη και αλλού. Επί του παρόντος, σε μεγάλο τμήμα του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου ανθούν εμφύλιες εφιαλτικές συρράξεις και η περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια απειλούνται εκ νέου από τρομοκρατικά κτυπήματα.

    Ο «μεγάλος ασθενής»

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο το Ιράκ, είναι ραγδαίες και οι μεγάλοι παίχτες διεθνώς αλλά και στην περιοχή μας λαμβάνουν θέσεις «μάχης» για την επόμενη ημέρα. Ηδη ο Σιμόν Πέρεζ, μιλώντας με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, και ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, προετοίμασαν τους Αμερικανούς ότι το Ισραήλ θα αναγνωρίσει αμέσως το ανεξάρτητο Κουρδιστάν, δημοσιοποιώντας έτσι μια στενή σχέση του εβραϊκού κράτους με τους Κούρδους, που στα διπλωματικά σαλόνια ήταν ένα «κοινό μυστικό».

    Ο τουρκικός δρόμος του... μεταξιού ανταγωνίζεται πλέον τον ελληνικό

    Βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέρουν ασιατικά προϊόντα προς την Κεντρική Ευρώπη. Ο αποκαλούμενος «χαλύβδινος δρόμος του μεταξιού», που συνδέει σιδηροδρομικά την Κίνα με την Τουρκία και μέσω της υποθαλάσσιας σύνδεσης στον Βόσπορο καταλήγει στα ευρωπαϊκά εδάφη, επιδιώκει να αποσπάσει μερίδια από το μεταφορικό έργο, κυρίως, των ελληνικών σιδηροδρομικών δικτύων.ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ Βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέρουν ασιατικά προϊόντα προς την Κεντρική Ευρώπη. Ο αποκαλούμενος «χαλύβδινος δρόμος του μεταξιού», που συνδέει σιδηροδρομικά την Κίνα με την Τουρκία και μέσω της υποθαλάσσιας σύνδεσης στον Βόσπορο καταλήγει στα ευρωπαϊκά εδάφη, επιδιώκει να αποσπάσει μερίδια από το μεταφορικό έργο, κυρίως, των ελληνικών σιδηροδρομικών δικτύων.

    Κεμάλ Ντερβίς: Tα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει

    Η σταθερότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη συνέχιση της παραμονής στην εξουσία μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης, λέει ο Κεμάλ Ντερβίς.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
    Οταν τον Μάρτιο του 2001, με την Τουρκία να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ του ζήτησε να αφήσει την αντιπροεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας και να επιστρέψει στην πατρίδα του για να αποτρέψει την κατάρρευσή της, ο Κεμάλ Ντερβίς δεν δίστασε. Αξιοποίησε τις γνώσεις και τις επαφές του στο εξωτερικό, αλλά και την ανεξαρτησία του από επιχειρηματικά συμφέροντα και συντεχνίες στο εσωτερικό, για να σχεδιάσει και να εφαρμόσει με επιτυχία βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής οικονομίας. Σταθεροποίησε το τραπεζικό σύστημα, μείωσε τον πληθωρισμό, απελευθέρωσε την αγορά. Εγινε ο αρχιτέκτονας της διάσωσης της Τουρκίας και έβαλε τα θεμέλια για τη μακρά περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

    Πέντε ρωσικά μαχητικά Sukhoi Su-25 παρέλαβε το Ιράκ


    Πηγή: Express.gr>Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πέντε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στο Ιράκ έπειτα από σχετική συμφωνία με τη Μόσχα, με στόχο να προσφέρουν ενισχύσεις στη Βαγδάτη η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών. «Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi (Σουχόι) Su-25 έχουν φτάσει στο ιρακινό έδαφος, γεγονός που θα ενισχύσει τη μαχητικότητα της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργείο 'Αμυνας.