29 Ιουνίου 2014

Βαθαίνει το ρήγμα στο Ιράκ, ανύπαρκτος ο στρατός στην επαρχία

Βαθαίνει το ρήγμα στο Ιράκ, ανύπαρκτος ο στρατός στην επαρχία


  • Χαρίτος Πάνος Η άρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι για σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή και σουνιτών αξιωματούχων οξύνει ακόμα περισσότερο την κρίση στο Ιράκ.
    Σύμφωνα με αξιωματούχο των αρχών ασφαλείας, το σενάριο της οργανωμένης αντεπίθεσης από τις κυβερνητικές δυνάμεις στα σημεία που έχουν καταλάβει οι ένοπλοι τζιχαντιστές δεν είναι τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Η ίδια πηγή επισημαίνει πως επτά μεραρχίες του στρατού -δηλαδή σχεδόν το 50% των δυνάμεων του Ιράκ- δεν έχουν καν επανασυσταθεί μετά τη διάλυσή τους κατά την άτακτη υποχώρησή του.
    Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο Τικρίτ και ευρύτερα στην επαρχία Ντιγιάλα δύσκολα θα καταφέρουν να διασφαλίσουν τις όποιες επιτυχίες τους στο πεδίο, αφού οι δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή (ISIS) έχουν αποκτήσει πλεονέκτημα λόγω των όπλων τα οποία πέρασαν στην κατοχή τους από τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες του στρατού. Ταυτόχρονα, αρκετές από τις φυλές των σουνιτών του Ιράκ έχουν συνταχθεί με τον ISIS (η αποστολή στη Μοσούλη 150 στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας δεν απέτρεψε τη σύμπραξη) και προελαύνουν νοτιότερα πλησιάζοντας τη Βαγδάτη.
     
  • Οχυρωμένη με ικανό αριθμό στρατού και πολιτοφυλάκων (από τις τάξεις των σιιτών) η πρωτεύουσα, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα για την ώρα. Ωστόσο δεν χρειάζεται να είναι κανείς στρατηγός για να καταλάβει ότι οι επιτιθέμενοι δεν θα επιχειρήσουν κατά μέτωπο επίθεση, αλλά ανταρτοπόλεμο, με ιδιαίτερο βάρος στις βομβιστικές επιθέσεις.

  • Οι ΗΠΑ και ο Άσαντ Αυτό που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την ισορροπία στο πεδίο στην παρούσα φάση είναι η εξωτερική βοήθεια. Ιράν και ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί βοήθεια, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας εντός του Ιράκ στις θέσεις των τζιχαντιστών (η μία μάλιστα την ημέρα που ο Κέρι ήταν στο Ιράκ). Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, σχεδόν μία εβδομάδα μετά, δεν το έχουν σχολιάσει, δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όσοι υπόσχονται βοήθεια. Οι ΗΠΑ, ως γνωστόν, δεν θέλουν τον Άσαντ. Ο Ομπάμα γνωστοποίησε την Παρασκευή πως θα ενισχύσει με 500 εκατομμύρια δολάρια την αντίσταση στη Συρία (ποσό ικανό για μια αξιόλογη οργάνωσή τους). Ταυτόχρονα, όμως, η Ουάσιγκτον αποδέχεται τη στήριξη του Άσαντ στους σιίτες του Ιράκ. Στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται στο Ιράκ δύσκολα θα αφήσει αναλλοίωτο τον χάρτη των χωρών που συνορεύουν, αλλά ίσως και το ίδιο το Ιράκ. Οι μόνοι πραγματικά κερδισμένοι για την ώρα είναι οι Κούρδοι, που θα διαπραγματευτούν από θέση ισχύος την αυτονομία τους. Στη Συρία, η οργάνωση Jabhat Al Nusra, που πολεμά υπό την σκέπη της Αλ Κάιντα, γνωστοποίησε αυτή την εβδομάδα πως συντάσσεται με τον ISIS. Για μία ακόμη φορά η αμερικανική διπλωματία ακολουθεί τις εξελίξεις κι έτσι ο Τζον Κέρι, στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της εξόριστης συριακής αντίστασης, ζήτησε την αντικατάσταση του στρατιωτικού επικεφαλής διότι δεν κατάφερε να συσπειρώσει τις φυλές.

    Οι αεροπορικές επιδρομές

    Η αμερικανική κατασκοπεία ξεκαθάρισε πως θα χρειαστούν εβδομάδες στο Ιράκ για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τη δράση του ISIS κι έτσι το σενάριο για άμεσους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ δεν είναι και τόσο άμεσο. Πέραν αυτού, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί πιθανότατα θα επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού εκτιμάται ότι θα σύρουν στην ένοπλη αντιπαράθεση και τις σουνιτικές φυλές που για την ώρα κρατούν αποστάσεις. Σε στρατιωτικό επίπεδο, η επιτυχία του ISIS είναι δεδομένη. Κατέχουν το κομμάτι της Συρίας που συνορεύει με το Ιράκ και διασφάλισαν το Δυτικό Ιράκ. Το αν στις περιοχές που ελέγχουν καταφέρουν να γίνουν αποδεκτοί από την κοινωνία, θα εξαρτηθεί από τον Μαλίκι και τις ξένες δυνάμεις που θα εμπλακούν.