29 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δεν κάνουν τον Κινέζο οι Κινέζοι για το Ιράκ

Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης προκειμένου να διατηρήσει την εσωτερική τάξη και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αναμένει ότι η σταθερότητα θα αποκατασταθεί σύντομαΟ κινεζικός κολοσσός CNPC έχει δικαιώματα εξόρυξης στο Ιράκ, καθώς και συμμετοχή σε εταιρεία εξαγωγής αργού πετρελαίου 
Ο κινεζικός κολοσσός CNPC έχει δικαιώματα εξόρυξης στο Ιράκ, καθώς και συμμετοχή σε εταιρεία εξαγωγής αργού πετρελαίου  Ηκατάληψη στρατηγικών σημείων στο Ιράκ από το ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος για το Ιράκ και το Λεβάντε) ανησυχεί σοβαρά και την Κίνα. Οι κινεζικές αρχές όμως αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τα γεγονότα του Μαΐου στο Βιετνάμ (όταν 20.000 διαδηλωτές πυρπόλησαν κινεζικές εταιρείες ως «απάντηση» στην προκλητική, όπως τη χαρακτήρισαν, εγκατάσταση κινεζικής μονάδας άντλησης πετρελαίου στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας), συνιστούν ψυχραιμία στους 10.000 Κινέζους εργαζόμενους που βρίσκονται στο Ιράκ και να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εισάγει περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου καθημερινά από το Ιράκ. Μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν οι κινεζικές πετρελαϊκές μπήκαν δυναμικά στον ενεργειακό τομέα της χώρας, και επενδύοντας 7,3 δισ. ευρώ εξελίχθηκαν στο βασικό επενδυτή -οι ΗΠΑ είχαν στρέψει στο μεταξύ το ενδιαφέρον τους στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου σε αμερικανικό έδαφος.Ο κινεζικός κολοσσός CNPC απέκτησε τότε δικαιώματα εξόρυξης σε περιοχές όπως το Αλ Αχντάμπ, στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, και συμμετείχε με ποσοστό 37% στην εταιρεία εξαγωγής αργού πετρελαίου στη Ρουμάιλα.

Θέλουν τάξη και ασφάλεια
Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργού Εξωτερικών, Χούα Τσουν Γινγκ, την περασμένη εβδομάδα, «το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης προκειμένου να διατηρήσει την εσωτερική τάξη και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αναμένει ότι η σταθερότητα και η τάξη θα αποκατασταθούν σύντομα.Η Κίνα θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει το Ιράκ. Στο μεταξύ, περιμένει ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα προβεί στη λήψη συγκεκριμένων μέρων ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια των κινεζικών εταιρειών και του προσωπικού τους στο Ιράκ».

Η ανησυχία παραμένει
Παρά τις καθησυχαστικές όμως δηλώσεις, η ανησυχία παραμένει. Η Κίνα, ο βασικός εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, φοβάται κυρίως μια πιθανή εκτόξευση της τιμής του, μια εξέλιξη που θα δυναμίτιζε την οικονομία της, καθώς τα δικά της ενεργειακά αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν την εσωτερική ζήτηση -υπολογίζεται ότι έως το 2020 το 66% των ενεργειακών της αναγκών θα καλύπτονται από το πετρέλαιο που εισάγει.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ενεργειακή της εξάρτηση θα μπορούσε συνεπακόλουθα να υπαγορεύσει αλλαγές στην εξωτερική της πολιτική και να την αναγκάσει να εγκαταλείψει στο εξής την «παραδοσιακή» πολιτική επιλογή, της μη ανάμιξης σε διεθνείς συγκρούσεις. Ηδη στο Νότιο Σουδάν, για τον πετρελαϊκό τομέα του οποίου η Κίνα διατηρεί μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά συνάμα αποτελεί και το βασικότερο εμπορικό του εταίρο, συμμετέχει πλέον ενεργά στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και τους διεθνείς διαμεσολαβητές.
(Πηγές: www.businessweek.com, El Pais)