04 Αυγούστου 2016

Πρώτα η Ρωσία...


http://static2.politico.com/dims4/default/70d0bf6/2147483647/resize/1160x%3E/quality/90/?url=http%3A%2F%2Fstatic.politico.com%2F9b%2F56%2Fb393d3ee49f99b2f69617c7fe3fd%2F160414-obama-putin-ap-1160.jpgΟ Ομπάμα δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στον διάλογο και στη συνεργασία με τη Μόσχα και παραμερίζει ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά σε μια προσέγγιση που άρχισε πριν από τρία χρόνια στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2013. Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι ένα θέμα που θα το συζητήσω με τον Πούτιν, υπογράμμισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Εχουμε πολλές διαφορές με τη Ρωσία, συνέχισε, αλλά καταφέραμε να εστιάσουμε εκεί που έχουμε κοινά συμφέροντα.

Ο «σουλτάνος» και ο Αμερικανός αυτοκράτορας

https://pbs.twimg.com/media/Co_ZxEbVYAIQJ0-.jpg
Κοιτώντας τα πράγματα σε βάθος χρόνου, όπως συνηθίζουν να πράττουν οι «αυτοκρατορίες» σχεδιάζοντας τις κινήσεις τους, η υπόθεση Ερντογάν είναι μια σοβαρή ενοχλητική λεπτομέρεια.
 Ένας άνθρωπος, ο Ερντογάν, όσο χαρισματικός και αν είναι, δεν μπορεί να προλάβει στη διάρκεια του πολιτικού και βιολογικού βίου του να αναδιαμορφώσει τον ρόλο της χώρας του.Και ο ρόλος της Τουρκίας είναι προσδιορισμένος και ενταγμένος σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που εξυπηρετεί τα δυτικά -πάνω απ' όλα τα αμερικανικά- συμφέροντα στην περιοχή.
 Η αμφισβήτηση αυτού του προσδιορισμένου ρόλου ή, αν προτιμάτε, η διεκδίκηση αυτονομίας κινήσεων οδήγησε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στο σημερινό χείριστο σημείο.Οι αυτοκρατορίες, εκτός από τη δυνατότητα μακροχρόνιων σχεδιασμών, διαθέτουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα επιβολής τους. Θα μεριμνήσει είτε ο χρόνος είτε η δύναμη των όπλων...

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θέλουν δικηγόρο τον Κρανιδιώτη!

http://www.press-news.gr/wp-content/uploads/2015/04/failoss.jpg-Το ιστορικό προηγούμενο της παράδοσης του Οτζαλάν,
- το παρελθόν των Τούρκων στασιαστών,
- η στάση της Αμερικανικής διπλωματίας η οποία πλέον διακριτικά στηρίζει την Αθήνα στην σκλήρυνση της θέσης της απέναντι στο Τουρκικό αίτημα για έκδοσης τους,
-Το δεδικασμένο που παράγει η απόφαση της Στοκχόλμης περί μην έκδοσης Τούρκων που θεωρούνται οτι συνδέονται με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου
-Το παρελθόν του Φαήλου Κρανιδιώτη
καθιστούν την επιλογή αυτή εξόχως ενδιαφέρουσα.
http://www.militaire.gr/Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θέλουν δικηγόρο τον Κρανιδιώτη!

Τουρκία: Τα επικοινωνιακά πραξικοπήματα του Ερντογάν - ΑΝΑΛΥΣΗ


Image
Γράφει ο Νίκος Μιχαηλίδης*

Η πρόσφατη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν – Γιλντιρίμ από μια πολύ μικρή μερίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως την παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, σχεδόν χολιγουντιανά, κατέληξε σε φιάσκο με πολλά θύματα και τραυματίες. Θα ήταν όμως παρακινδυνευμένο να υποστηρίξουμε πως από την όλη διαδικασία ενισχύονται οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πραγματικό εκδημοκρατισμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Δύο φορές ηττημένες οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

A handout picture made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President, Recep Tayyip Erdogan. EPA, PRESIDENTIAL PRESS OFFICEΤου Burak Bekdil H τουρκική μιλιταριστική παροιμία «Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», ίσως πρέπει να αλλάξει και να προστεθεί η φράση «Κάποιοι όμως εξ αυτών κάνουν πραξικοπήματα και σκοτώνουν». Αν κάποιος πάντως ηττήθηκε κατά κράτος με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είναι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλο το θεσμικό τους εύρος. Οι αποστρατεία πάνω από 8.500 αξιωματικών, ποσοστό 1,5%, ίσως αριθμητικά δείχνει μικρή. Όμως οι αποστρατείες στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων φτάνουν στο 44% των υπηρετούντων, ποσοστό κάθε άλλο παρά μικρό. Οι οργανωτικές και επιχειρησιακές αδυναμίες είναι δεδομένες την ώρα μάλιστα που η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει ασύμμετρες απειλές εντός και εκτός των συνόρων της.

Η ιστορία του Μιχαλάκη Μιχαηλίδη: Ο απλωμένος πόνος στη γη της Κύπρου

PANIKOS-PANP-EISBOLH01Του Πανίκου Παναγιώτουwww.philenews.com 
Η ιστορία του Μιχαλάκη Μιχαηλίδη, που έφυγε την περασμένη Κυριακή για το μεγάλο ταξίδι, δεν είναι καταγεγραμμένη στα μητρώα της τραγωδίας του τόπου μας. Είναι μια από τις χιλιάδες άγνωστες ιστορίες των ανθρώπων που συμπυκνώνουν τον απλωμένο πόνο στην κυπριώτικη γη. Ήταν αγέννητος όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα στο μεταλλείο του Αμιάντου. Πέντε αδέλφια σκορπίστηκαν μες στην ορφάνια και τη φτώχεια για να κρατηθούν όρθια. Πριν ακόμα γίνει είκοσι χρονών, φυλακίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες γιατί κουβαλούσε στους ώμους του το συμβόλαιο για την ελευθερία της πατρίδας του.

Πάνω από 3.000 Γεζίντι παραμένουν αιχμάλωτες των τζιχαντιστών

awjr_yazidi_full
Δύο χρόνια μετά την σφαγή των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ, 3.200 γυναίκες και κορίτσια εξακολουθούν να κρατούνται σε αιχμαλωσία από τους τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, που απειλούν να τις εκτελέσουν εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.Όταν οι τρομοκράτες του ISIS, στις 3 Αυγούστου του 2014, εισέβαλαν στις πεδιάδες του Σιντζάρ και της Νινευή, κυνηγώντας τους Γεζίντι, έπιασαν αιχμάλωτα τα κορίτσια και τις γυναίκες ενώ εξέτασαν τις μασχάλες των αγοριών.Όσα είχαν τρίχες τα εκτέλεσαν ενώ όσα δεν είχαν τα πήραν μαζί τους για να τα υποβάλλουν σε πλύση εγκεφάλου ώστε να στρατολογηθούν στη συνέχεια στην υπηρεσία του αυτόκλητου Χαλιφάτου του Ιράκ και της Συρίας.Τα λεωφορεία ήταν έτοιμα για να παραλάβουν πρώτα τις γυναίκες και τα κορίτσια, που υποβλήθηκαν σε αφάνταστα, συνεχή βασανιστήρια και καταναγκασμούς.«Σκότωσαν τους άνδρες», λέει η Νιχάντ που απήχθη από τους τζιχαντιστές στα 15 της χρόνια και κατάφερε να ξεφύγει, 15 μήνες μετά την αιχμαλωσία της, στη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε ως σκλάβα του σεξ.

Η Σουηδία δεν εκδίδει πραξικοπηματίες στην Τουρκία: Διεθνές προηγούμενο και για Ελλάδα

FILE PHOTO: Οι Τούρκοι στρατιωτικοί οδηγιούνται στο δικαστήριο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣΔιεθνές προηγούμενο για την περίπτωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, δημιουργεί απόφαση της σουηδικής υπηρεσίας Μετανάστευσης, τονίζουν νομικοί κύκλοι στην Αθήνα. Η υπηρεσία της Σουηδίας αποφάσισε να μην εκδώσει στην Τουρκία άτομα που θεωρείται ότι συνδέονται με το πραξικόπημα, δημιουργώντας έτσι διεθνές προηγούμενο και για την περίπτωση των οκτώ στην Ελλάδα.

Ο Αλέκος

Ο Αλέκος, στα είκοσι χρόνια του, ανήκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ Αθηνών.
Μια μέρα του '44 ο καθοδηγητής τον πλησίασε και του είπε:
• «Προφέσορα», έτσι τον έλεγε πειραχτικά, γιατί ο Αλέκος αγαπούσε από τότε τα γράμματα, «την Κυριακή θα βγάλεις λόγο στον κόσμο».
• «Ποιος εγώ;»
• «Μάλιστα!»
• «Και πού θα βγάλω λόγο;»
• «Πού αλλού; Στην εκκλησία. Μη σε νοιάζει. Ο παπάς έχει κατανόηση». 
Οπερ και εγένετο. Μετά τη λειτουργία ο Αλέκος ανέβηκε στον άμβωνα και ξεπερνώντας την αρχική τρεμούλα έβγαλε έναν πύρινο αντιστασιακό, εθνοαπελευθερωτικό λόγο.
Ετσι τον σταμπάρανε και οι Χίτες και μετά τα Δεκεμβριανά τον περίμεναν έξω από το σπίτι του και τον τσακίζανε σε καθημερινή βάση στο ξύλο.
Και όταν πήγε στον στρατό, στον εμφύλιο, τον στείλανε να κάνει αποναρκοθέτηση, για να σκοτωθεί μια ώρα αρχύτερα, αλλά ο Αλέκος καταλάβαινε από εκρηκτικά και τη γλίτωσε.
Και γι' αυτό τον παρέλαβαν με τα ηλεκτροσόκ, για να ομολογήσει πως τάχα έκανε σαμποτάζ στον στρατό.
Πράγμα που του άφησε και κάποια διά βίου σημάδια.