04 Αυγούστου 2016

Πάνω από 3.000 Γεζίντι παραμένουν αιχμάλωτες των τζιχαντιστών

awjr_yazidi_full
Δύο χρόνια μετά την σφαγή των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ, 3.200 γυναίκες και κορίτσια εξακολουθούν να κρατούνται σε αιχμαλωσία από τους τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, που απειλούν να τις εκτελέσουν εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.Όταν οι τρομοκράτες του ISIS, στις 3 Αυγούστου του 2014, εισέβαλαν στις πεδιάδες του Σιντζάρ και της Νινευή, κυνηγώντας τους Γεζίντι, έπιασαν αιχμάλωτα τα κορίτσια και τις γυναίκες ενώ εξέτασαν τις μασχάλες των αγοριών.Όσα είχαν τρίχες τα εκτέλεσαν ενώ όσα δεν είχαν τα πήραν μαζί τους για να τα υποβάλλουν σε πλύση εγκεφάλου ώστε να στρατολογηθούν στη συνέχεια στην υπηρεσία του αυτόκλητου Χαλιφάτου του Ιράκ και της Συρίας.Τα λεωφορεία ήταν έτοιμα για να παραλάβουν πρώτα τις γυναίκες και τα κορίτσια, που υποβλήθηκαν σε αφάνταστα, συνεχή βασανιστήρια και καταναγκασμούς.«Σκότωσαν τους άνδρες», λέει η Νιχάντ που απήχθη από τους τζιχαντιστές στα 15 της χρόνια και κατάφερε να ξεφύγει, 15 μήνες μετά την αιχμαλωσία της, στη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε ως σκλάβα του σεξ.


1474«Δεν ήθελαν τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, φώναζαν σκοτώστε είτε επί τόπου είτε έξω από τα σπίτια τους. Μας απήγαγαν μαζί με άλλα κορίτσια, μας βίασαν, και πήραν τα μωρά μας».
«Μας πήγαν πρώτα στη Συρία και στη συνέχεια πίσω στην Μοσούλη στο Ιράκ».
Εκεί συνάντησε πολλές άλλες κοπέλες Γεζίντι, οι οποίες είχαν πουληθεί και μεταπουληθεί πολλές φορές μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας. Μερικές είχαν αποσταλεί ως «δώρα».
«Οι άνδρες πιστεύουν ότι είναι διασκεδαστικό να ανταλλάζουν τις γυναίκες. Ένα κορίτσι που γνώρισα είχαν μεταπωληθεί 15 φορές».
awjr_yazidi_full
Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για γενοκτονία στη Σιντζάρ, αφού πριν από δύο χρόνια οι τζιχαντιστές σκότωσαν 5.000 άνδρες Γεζίντι και πήραν αιχμάλωτους πάνω από 7.000 γυναίκες και παιδιά της ίδιας μειονότητας, που διατηρεί ήθη και παραδόσεις των Κούρδων και των Ιρανών ενώ η θρησκεία τους περιλαμβάνει στοιχεία του ζωροαστρισμού.
Η θρησκεία τους, αλλιώς Γιαζιντισμός, αποτελεί κλάδο του Γιαζντανισμού και θεωρείται ως ένα εξαιρετικώς συγκριτικό θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει ζωροαστρικά στοιχεία, ενώ προστέθηκαν και τμήματα του ισλαμικού σουφικού δόγματος, το οποίο εισήχθη στην περιοχή τον 12ο αιώνα μ.Χ.
Οι Γεζίντι πιστεύουν στον Θεό ως δημιουργό του κόσμου, ο οποίος έθεσε υπό τη φροντίδα των ανθρώπων επτά θεϊκές υπάρξεις ή αγγέλους, αρχηγός των οποίων είναι ο Μελέκ Τάους, ο άγγελος Παγώνι όπως ονομάζεται.
8c5cb87297dcb9028813449163a6c5b7
Αυτός ο άγγελος των Γεζίντι θεωρείται από τους φανατικούς ισλαμιστές «Σατανάς» και το Ισλαμικό Κράτος χαρακτηρίζει τους Γεζίντι «προσκυνητές του διαβόλου», τους οποίους θα αφανίσει από το πρόσωπο της γης, σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο των τζιχαντιστών, που δημοσιεύτηκε στην τέταρτη έκδοση του περιοδικού τους «Dabiq».

Το άρθρο έχει τίτλο «Σκλάβες: κορίτσια ή πόρνες;» και υποτίθεται ότι γράφτηκε από μια γυναίκα η οποία δίνει θρησκευτική αιτιολόγηση στην υποδούλωση των γυναικών των Γεζίντι και έχει σχεδιαστεί για να πυροδοτήσει την οργή και τη θλίψη του αναγνώστη μέσα από μια προκλητική γλώσσα.
sex-slavesΣε αυτό δικαιολογείται η σκλαβιά με τον ισχυρισμό «ότι είναι θρησκευτικά επιτρεπτό να λαμβάνονται σκλάβες οι γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι είναι εχθροί των μαχητών του Ισλάμ».
Οι Γεζίντι με διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την ημέρα της σφαγής ζήτησαν την απόδοση δικαιοσύνης, να βρεθούν οι δράστες και να καταδικαστούν.

Young Kurdish women of the ethnic minority of Yazidis march through the streets of Bielefeld
Η διεθνής κοινότητα καλείται να συμβάλλει και να δείξει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ατιμωρησία για τα εγκλήματα κατά των Γεζίντι, που συνιστούν γενοκτονία.
Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, και τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν ήδη την προτεραιότητα στην υποδοχή ως προσφύγων των Γεζίντι που επέζησαν της γενοκτονίας  και έχουν ανάγκη από ιατρική και ψυχολογική φροντίδα.
Η Γερμανία έχει υποδεχθεί, ήδη, περίπου 1.000 Γεζίντι.http://insideoutborders.com/2016/08/04/over-3000-yazidis-remain-captive-of-jihadists/