04 Αυγούστου 2016

Πρώτα η Ρωσία...


http://static2.politico.com/dims4/default/70d0bf6/2147483647/resize/1160x%3E/quality/90/?url=http%3A%2F%2Fstatic.politico.com%2F9b%2F56%2Fb393d3ee49f99b2f69617c7fe3fd%2F160414-obama-putin-ap-1160.jpgΟ Ομπάμα δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στον διάλογο και στη συνεργασία με τη Μόσχα και παραμερίζει ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά σε μια προσέγγιση που άρχισε πριν από τρία χρόνια στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2013. Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι ένα θέμα που θα το συζητήσω με τον Πούτιν, υπογράμμισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Εχουμε πολλές διαφορές με τη Ρωσία, συνέχισε, αλλά καταφέραμε να εστιάσουμε εκεί που έχουμε κοινά συμφέροντα.

Το μήνυμα δεν αφορά μόνον την εικαζόμενη ή και πραγματική εμπλοκή της Μόσχας στην υποκλοπή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ότι ο Ομπάμα και ο Κέρι όχι μόνο δεν πρόκειται να επιτρέψουν να βραχυκυκλωθεί η προσέγγιση με τη Μόσχα, αλλά θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συνολικής εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μέχρι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο την 21/1/2017.

Η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας άρχισε πριν από τρία χρόνια, όταν ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Λαβρόφ, έπεισε τον Ασαντ να παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο και ο Ομπάμα με τη σειρά του ματαίωσε τις πυραυλικές επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία. Ετσι περιφρουρήθηκε το κεκτημένο των μέχρι τότε μυστικών συνομιλιών Ουάσιγκτον-Τεχεράνης στο Ομάν και μπήκαν τα θεμέλια για τη διμερή συνεργασία-συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας άντεξε την ανάφλεξη στην Ουκρανία το 2014 αλλά και την ένταση που κορυφώθηκε λίγο πριν και λίγο μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Ο Ομπάμα και ο Κέρι έχουν την ελευθερία της λήξης της θητείας τους και μπορούν να αναλάβουν το εσωτερικό πολιτικό κόστος οποιασδήποτε αναπροσαρμογής. Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το διάστημα από τις αρχές Νοεμβρίου με την προεδρική εκλογή μέχρι και την παράδοση-παραλαβή στον Λευκό Οίκο στις 21/1/2017, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα έχει πλέον ούτε τoν περιορισμό του επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος ή της δημόσιας διαφωνίας με την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χ. Κλίντον.

Το μήνυμα Ομπάμα φωτίζει και τα όρια της επικείμενης συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν αλλά και τη δυνατότητα σημαντικών πρωτοβουλιών Μέρκελ-Ολάντ για υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ για ειρήνευση στην Ουκρανία. Το ζητούμενο πλέον είναι αν Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο έχουν τη βούληση και τη δυνατότητα μιας συνολικής εκκαθάρισης εκκρεμοτήτων μέχρι την εκπνοή της θητείας Ομπάμα.
kapopoulos@pegasus.gr