26 Μαΐου 2015

Οι Τσάμηδες και η ιστορική αλήθεια Του Αναγνώστη Λασκαράτου

Διον.Σολωμός: «Το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές»
Η ρήση του ποιητή χρησιμοποιείται συνηθέστατα από τη ρωμέικη Εθνικοφροσύνη, ως επιστέγασμα ή κατάληξη κάποιου άρθρου της, σαν πιστοποιητικό εγκυρότητας των ψεμάτων που έχει αραδιάσει εκεί. Εμείς που την πιστεύουμε ως αρχή πανανθρώπινη και διαχρονική, επικυρωμένη για τους ελληνορθόδοξους Φαρισαίους και από αυτόν που διασύρουν ως θεό τους («Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»), δεν καταφεύγουμε στο Σολωμό για να αντλήσουμε κύρος, αλλά για να προκαλέσουμε αυτούς που θεωρούν το ψέμα πυρομαχικό του «πατριωτικού» τους οπλοστασίου.

"Αγνοείται" εδώ και 40 ημέρες ο Οτζαλάν


http://www.demokratmedya.com/wp-content/uploads/2014/10/ocalan-imrali-fotograflari.jpgΕπιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ- Την εκτίμηση ότι ο φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί ηγέτης των Κούρδων Οτζαλάν έχει μεταφερθεί εκ νέου στην απομόνωση, διατυπώνουν στελέχη του κουρδικού κινήματος. Και αυτό διότι, όπως κατήγγειλε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του προοδευτικού και φιλοκουρδικού κόμματος  HDP και μέλος της ''Επιτροπής του Ιμραλί'' κ, Περβίν Μπουλντάν, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα στην κυβέρνηση εδώ και καιρό για επίσκεψη της Επιτροπής στην φυλακή, δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση, ούτε θετική, ούτε αρνητική. Το ίδιο αναφέρει και ο εκ των ηγετών του KCK κ. Καράγιλαν.

40 ημέρες σιωπή

Η ιστοσελίδα του CNNTurk σε είδηση με τίτλο «Η Επιτροπή που εδώ και 40 ημέρες δεν μπορεί να πάει στο Ιμραλί, πηγαίνει στο Καντίλ» αναφέρει ότι η Επιτροπή του HDP, η οποία εδώ και 40 ημέρες (συγκεκριμένα από τις 5 Απριλίου) δεν μπόρεσε να μεταβεί στο Ιμραλί για να συναντήσει τον Ερντογάν, τις προσεχείς μέρες, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να μεταβεί στο Καντίλ για να συναντηθεί με την ηγεσία του KCK, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις. H κ.Περβίν Μπουλντάν, δήλωσε ότι σχετικά με το θέμα της επίσκεψης στο Ιμραλί, οτι δεν υπάρχει καμια απάντηση και πρόσθεσε ότι εκτιμούν ότι ο Οτζαλάν έχει μεταφερθεί εκ νέου στην απομόνωση.

Ακραίες φωνές για την Αγιά Σοφιά

Εν όψει εκλογών στην Τουρκία, κάποιοι ακραίοι κύκλοι που έχουν σχέση και με το κυβερνών κόμμα ΑΚP επιμένουν να επαναφέρουν την ανιστόρητη και προκλητική απαίτηση για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Ετσι, ακόμη μια συγκέντρωση έγινε στην Κωνσταντινούπολη έξω από το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με αίτημα τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, ενώ ακούστηκαν και... ανατριχιαστικά συνθήματα, όπως «αφήστε μας να θυσιάσουμε τις ζωές μας για το Ισλάμ».Οι περιθωριακές αυτές ομάδες δημιουργούν αρνητικό κλίμα που έχει πυροδοτηθεί και από δηλώσεις στελεχών του ΑΚP. Πάντως, σύμφωνα με τις «Γραφικότητες» του Εθνους, το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Άγκυρα και υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει μνημείο.

ΠΗΓΗ: Εθνος-REAL.GR

ΝΟ 1 ΕΞΑΓΩΓΕΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Σε... «κατάργηση» του πετρελαίου θα προχωρήσει η Σαουδική Αραβία!

Σε... «κατάργηση» του πετρελαίου θα προχωρήσει η Σαουδική Αραβία!
Μικρός σεισμός, η δήλωση του πανίσχυρου Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Άλι αλ Ναΐμι, πριν λίγες μέρες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο πλαίσιο του Business & Climate Summit 2015, στο Παρίσι, ο αλ Ναΐμι είπε ότι «στη Σαουδική Αραβία αναγνωρίζουμε ότι μία των ημερών, στο μέλλον, δεν θα χρειαζόμαστε τα ορυκτά καύσιμα».
«Δεν ξέρω το πότε, το 2040, το 2050 ή αργότερα. Κατά συνέπεια έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα να αναπτύξουμε ηλιακή ενέργεια» πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, του οποίου τα σχόλια σχετικά με τα επίπεδα προσφοράς πετρελαίου ταρακουνούν τις διεθνείς αγορές. «Ευελπιστούμε ότι μία από αυτές τις μέρες, αντί να εξάγουμε ορυκτά καύσιμα, θα εξάγουμε γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε, σε σχόλια που μετέδωσαν ο «Γκάρντιαν», οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το Μπλούμπεργκ. Είπε επίσης ότι δεν θεωρεί πως οι χαμηλές, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθιστούν μη οικονομική λύση την επιλογή της ηλιακής ενέργειας: «Πιστεύω ότι η ηλιακή ενέργεια θα είναι πιο οικονομική από τα ορυκτά καύσιμα».

Ρόμπερτ Φισκ: κι όμως, ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα μπορούσε να γίνει γέφυρα με τους μετριοπαθείς του Ισλαμικού Κράτους


Ρόμπερτ Φισκ: κι όμως, ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα μπορούσε να γίνει γέφυρα με τους μετριοπαθείς του Ισλαμικού Κράτους
Μακάρι να ζούσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν γιατί θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με το Ισλαμικό Κράτος, γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον «Independent». «(Ο Μπιν Λάντεν) ήταν ένας ήπιος γέροντας, συγκριτικά με τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους που κόβουν κεφάλια», γράφει ο βετεράνος ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Μέση Ανατολή.Πρόσφατα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα _ που βρέθηκαν στο σπίτι του Αμποταμπάντ όπου εντοπίστηκε και σκοτώθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες _ αποκαλύπτουν ότι αγαπούσε τη γυναίκα του, επιθυμούσε ο γιος του Χάμζα να αναλάβει την Αλ Κάιντα, και διάβαζε Νόαμ Τσόμσκι.Ο Φισκ θεωρεί ότι αν ζούσε ο Μπιν Λάντεν, θα μπορούσε η Δύση να στραφεί προς αυτόν ως «μετριοπαθή μεσάζοντα» για να ξεκινήσει ένα διάλογο με το Ισλαμικό Κράτος. Αναφέρει την περίπτωση των Γάλλων οι οποίοι όταν αναζήτησαν έναν «αξιόπιστο συνομιλητή» για να μιλήσει με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) στην Αλγερία, ανακάλυψαν ότι είχαν ήδη δολοφονήσει όλους τους πιθανούς «συνομιλητές» _ και εμείς, διάβολε, κάναμε το ίδιο με τον Μπιν Λάντεν, γράφει ο Φισκ.

Ενδιαφέρον από Chevron “ζωντανεύει” τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη;


Αυξημένο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις εξελίξεις στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Αυξημένο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις εξελίξεις στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση
Η Τουρκία παρακολουθεί τις εμπορικές εξελίξεις στην περιφέρειά της, δίνοντας έμφαση στην εμπορική προσέγγιση μεταξύ της Ρωσίας και της ευρύτερης ασιατικής περιοχής. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Μόσχα, στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων, η Ρωσία ενέκρινε προσχέδιο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU) και το Βιετνάμ. Στην EEU συμμετέχουν η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και η Ρωσία, ενώ το Βιετνάμ είναι η πρώτη χώρα που υπογράφει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την αναφερόμενη ένωση.

Για το κύριο άρθρο της 22ας Μαΐου, υπό τον τίτλο "Μαύρα σύννεφα επάνω από την Τουρκία" Επίθεση Ερντογάν στους New York Times


Επίθεση Ερντογάν στους New York Times
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επετέθη κατά της εφημερίδας New York Times για το κύριο άρθρο της 22ας Μαΐου στο οποίο, υπό τον τίτλο "Μαύρα σύννεφα επάνω από την Τουρκία" η εφημερίδα τον επέκρινε για την εκστρατεία εκφοβισμού του τουρκικού Τύπου εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου."Ποιος είσαι; Είσαι εφημερίδα και πρέπει να κρατήσεις τη θέση σου", δήλωσε χθες το βράδυ ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συμποσίου, χαρακτηρίζοντας "ανήθικο" το κύριο άρθρο των New York Times και κατηγορώντας την εφημερίδα για "παραβίαση των ορίων της ελευθερίας" και για "ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας"."Μπορείς να γράψεις κάτι τέτοιο κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ; Εάν το κάνεις, (ο Λευκός Οίκος) θα πράξει αμέσως τα δέοντα", είπε.

Είμαστε «τρομοκρατημένοι»;

http://www.enikos.gr/images/resized/485_53f81e1c35cb828eb0c53d265c947d5c.jpgΚάτι δεν πάει καλά και η τραγωδία μας πάει για κωμωδία. Αίφνης «αποκτήσαμε» τον κ. Μιχελογιαννάκη, όστις βούτηξε ένα μαρκούτσι απ’ τα χέρια ενός δημοσιογράφου και κρατώντας το ο ίδιος σαν ντιζέζ, άρχισε με φόντο το περιστύλιο της Βουλής να αγορεύει επί παντός σεναρίου και σεναρίου. Ιδρυτής συνιστώσας και ο κ. Μιχελογιαννάκης, υπαγόρευε στον κ. Τσίπρα τι χρη δραν και στον Πανάγαθο τι δέον γενέσθαι. Από την άλλη, άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπαλαούρας, πάει σε εκπομπή του ΣΚΑΪ κι αφού κανιβαλίζεται με τους οικοδεσπότες του, στο τέλος καλεί τον κ. Αρη Πορτοσάλτε να πάνε για κάνα ουζάκι!!! Να υποθέσω με μεζέ κανέναν άνεργο, κύριε; Δεν είναι πράγματα αυτά και ουδεμία σχέση έχουν με τρόπο ενός κόμματος της Αριστεράς ούτε κατά το ήθος ούτε κατά το στυλ, ούτε κατά το χιούμορ. Πλην όμως, εκτός από τις κόκκινες γραμμές που καλείται να υπερασπισθεί η κυβέρνηση, θα πρέπει να αρχίσει να βγάζει και κόκκινες κάρτες.

Στο Ολυμπιείο κάπνιζε και ο Δίας τα πουράκια του

http://www.enikos.gr/images/resized/525x540_73ecec224b95b856a47e211e2b259af6.jpg
Τι ήτανε να τ’ ανάψει ’κείνο το σιγκαρίλο (ας ήταν τουλάχιστον τσιγαράκι) ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης κι έπεσαν να τον φάνε ως και οι οπαδοί της ποτοαπαγόρευσης. Για ένα τσιγαράκι, θα μου πείτε, για ένα ασήμαντο γεγονός που δεν κάνει ούτε για μονόστηλο, γράφτηκαν ρεπορτάζ, σχόλια και σεντονιάδες επί τριήμερον; Τέτοια ρηχοκενότης; όχι ακριβώς! Το αμάρτημα του κ. Νίκου Ξυδάκη ερέθισε, εν πρώτοις, όλους εκείνους που με αφορμή τις απαγορεύσεις αρπάζουν το δικαίωμα να γίνουν και οι ίδιοι δεκανείς για λίγο ή λοχίες και να υψωθούν επικριτικοί πάνω απ’ τους άλλους, ανώτεροι κι αυτοί για ένα-δυο λεπτά. Γνωστόν το σύνδρομο.
 Εθισμένοι οι ίδιοι στις απαγορεύσεις θέλουν να ’ναι και οι άλλοι στην ίδια αγέλη - πόσω μάλλον ένας Υπουργός που τόλμησε να παρασπονδήσει κι ας έσπευσε ο ίδιος στη συνέχεια να ζητήσει συγγνώμη για το αμάρτημα που (δεν) έκανε. Ευγενής άνθρωπος ο Νίκος, δεν είχε καιρό για ξόδεμα απέναντι στον κομφορμισμό και την πολιτική ορθότητα πάρεξ για πράγματα εναντίον τους άλλα (πολύ πιο ουσιώδη από ένα τσιγαράκι - κι αυτό στη ζούλα)... Κι αν το πράγμα σταματούσε εδώ, σκόνη στα παπούτσια μας, έλα όμως που την ευκαιρία την οποία έδωσε ένα κακομαθημένο και ατίθασο τσιγαράκι άρπαξαν οι κήνσορες του «υπαρκτού πολιτισμού» για να ανακαλέσουν τον κ. Ξυδάκη στη (νέα) τάξη που εκπροσωπούν οι ίδιοι με τον πιο ΔΟΛιο τρόπο.

Kαι εμείς «λιαζόμαστε»...

http://www.enikos.gr/images/resized/590_91eaf06457a5fc32453e747a8f0f85be.jpg
Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ακόμη Ένωση εθνικών κρατών, για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε μια Ένωση δύο ταχυτήτων υπό το Διευθυντήριο των πέντε (Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία), που έγινε των τριών (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία), για να καταλήξει στον Γαλλογερμανικό άξονα κι από ’κει στην ξεδιάντροπη Γερμανική Ηγεμονία, από τότε λοιπόν έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ευαγγελιζόταν την κατάργηση των εθνικών συνόρων και την αποδυνάμωση των εθνικισμών. Κατάφερε ακριβώς το αντίθετο. Κατήργησε μεν τα εθνικά σύνορα ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών – μελών, όπως και τα σύνορα για την διακίνηση των εμπορευμάτων τε και του πλούτου, αλλά ύψωσε ασφυκτικά – ταξικά – οικονομικά τείχη- του- αίσχους ανάμεσα στους λαούς και άγρια εθνικιστικά τείχη σε πολλές (υπερβολικά πολλές) περιοχές της Ευρώπης από τη Βαλτική έως τη Μεσόγειο.

Το νόμισμα, το πελατειακό κράτος και οι... «πρίγκιπες»

http://www.enikos.gr/images/resized/485_249b73ba634838034f3c50c71e757c86.jpg
Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος Ο υπέρμετρος δανεισμός για εξαγορά ψήφων αποτελεί μέγιστη απάτη εις βάρος ανθρώπων που σήμερα είναι αγέννητοι... Οι κατά Μακιαβέλι «πρίγκιπες», η περιορισμένη δημοκρατία και η λαϊκή εντολή.Το πολιτικό πελατειακό σύστημα είναι αυτό που, ως καθεστώς, για να παραμείνει στην εξουσία αγοράζει ψήφους από τους ψηφοφόρους. Κατά κανόνα δε, όσο καλύτερα τοποθετημένοι στις κρατικές αρθρώσεις είναι οι άνθρωποι που υπηρετούν, αλλά και χρησιμοποιούν, το σύστημα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο δανεισμός τους –τον οποίο θα κληθούν να αποπληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια των ανθρώπων που με την ψήφο τους συντηρούν το σύστημα. Στην εποχή μας, το σύστημα αυτό θεωρείται δημοκρατικό, γιατί υποστηρίζεται ότι επιτρέπει τις εναλλαγές στην εξουσία.