12 Φεβρουαρίου 2013

Εξαγωγή χρυσού

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στα νησιά εισαγόταν παράνομα χρυσός εν είδει λαθραίων κοσμημάτων. Η κρίση αντέστρεψε την κατάσταση. Ο ελληνικός πλέον χρυσός που αγοράζεται από ανταλλακτήρια, κοσμηματοπωλεία ή και ιδιώτες τουλάχιστον από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξάγεται στην Τουρκία.

Τα «στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών» στην εθνικιστική ρητορική της Αγκυρας

Η προσπάθεια των τουρκικών κυβερνήσεων να ακυρώσουν τα αιτήματα για δημοκρατία και ισοπολιτεία όλων των εθνικών ομάδων που ζουν στη χώρα, μαζί με την αδυναμία να αντιμετωπίσουν την αντιβία των θυμάτων τους, έχει οδηγήσει εδώ και περίπου μία 20ετία σε προσπάθεια δαιμονοποίησης της αντίστασης και καταφυγής σε συνωμοσιολογικές ερμηνείες.Με τη φιλολογία περί «ξένου δάχτυλου που επιδιώκει το διαμελισμό της χώρας» προσπαθεί να συντηρήσει την ανασφάλεια των πολιτών της Τουρκίας και να επενδύσει στα εντέχνως καλλιεργούμενα εθνικιστικά τους συναισθήματα. Ειδικά η Ελλάδα υπήρξε η εύκολη διέξοδος των εσωτερικών προβλημάτων, κυρίως την εποχή που η εξουσία ασκούνταν από την εθνικιστική κεμαλική ηγεσία.

Σερβικός δήμος δίνει στη 'μακεδονική' γλώσσα επίσημη υπόσταση

Κίνηση καλής θέλησης σε ότι αφορά στην πολιτική από το Δήμο Πλαντίστε της Σερβίας, διακηρύσσοντας τα 'μακεδονικά' επίσημη γλώσσα στη δικαιοδοσία του, έχει επαινεθεί από πολίτες και αξιωματούχους."[Είναι] η πρώτη φορά που η 'μακεδονική' γλώσσα διακηρύχθηκε επίσημα οπουδήποτε εκτός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», δήλωσε ο Ντούσαν Γιανέβσκι, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος πολιτών της πΓΔΜ στο Κατσάρεβο, Σερβία, στους SETimes."Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ πΓΔΜ και Σερβίας, και είναι ιδιαίτερα σημαντική εν όψει μερικών άλλων προσπαθειών άλλων χωρών να αναιρεθεί η εθνότητα και η γλώσσα της πΓΔΜ", δήλωσε ο Γιανέβσκι.

"Το Κόσοβο αφαιρέθηκε παρανόμως από τη Σερβία" δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζ. Χόπκινς Ντ. Κένιν

Την άποψη ότι δεν υπάρχει οριστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου αποδεκτή και από το Βελιγράδι και από την Πρίστινα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και να θεσμοθετήσουν σχέσεις διατύπωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και πρώην αναλυτής της CIA, Ντέιβιντ Κένιν σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα “Πολίτικα”.“Το Κόσοβο αποτελεί πρόβλημα για τη Σερβία, επειδή της αφαιρέθηκε παρανόμως, για το Βελιγράδι δεν είναι αποδεκτή η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Αυτό που κάνουν τώρα οι δύο πλευρές είναι ότι προσπαθούν να επιλύσουν ορισμένα προβλήματα “παγώνοντας αυτό το βασικό ζήτημα” εκτίμησε ο κ. Κένιν.

Καταδίκη Τουρκίας για βιαιότητες σωματοφυλάκων του Ερτογάν

Για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καθώς και για έλλειψη διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας καταδίκασε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), κρίνοντας ομόφωνα ότι, οι σωματοφύλακες του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν επιδείξει δυσανάλογη βία εναντίον πολίτη που θεωρήθηκε ότι προσέβαλε δημοσίως τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο "πνευματικός" του Ερντογάν που προβληματίζει και τις ΗΠΑ

Η αμερικανική έκθεση για την Τουρκία ,που παρουσιάζει από χθες το Onalert, περιλαμβάνει ξεχωριστό κεφάλαιο για το “κίνημα Γκιουλέν”, που φαίνεται ότι προβληματίζει.
Σύμφωνα με όσα γράφει στην έκθεσή της η “ομάδα εργασίας” υπό την Μαντλίν Ολμπράϊτ

“Tο κίνημα Γκιουλέν, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι μια πηγή διαμάχης στην Τουρκία. Για να κοσμικούς, οι “Γκιουλενιστές” αποτελούν απειλή για τα κοσμικά θεμέλια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Για τους υποστηρικτές του Γκιουλέν είναι απλά μια ήπια οργάνωση που ασχολείται με μια ανοικτή και ανεκτική ερμηνεία του Ισλάμ, μέσω της εκπαίδευσης και άλλων έργων”.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Οι αμερικανικές "συμβουλές" για το Αιγαίο, και η θέση της Τουρκίας στη Μ.Ανατολή


Η Αμερικανική έκθεση για την Τουρκία, το δευτερο μέρος της οποίας παρουσιάσαμε χθες, αναδεικνύει μια ισχυρή Τουρκία αλλα ταυτόχρονα μια Τουρκία που λόγω της ιστορίας της δεν εχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των γειτονικών χωρών και κυρίως των Μουσουλμανικών χωρών της Μέσης Ανατολής. Μια Τουρκία που τελικά φαινεται να ειναι χρήσιμη στις ΗΠΑ ως αλλο ενα πιονί στην ευρυτερη περιοχή.
Σήμερα, η Τουρκία ασκει μεγαλη επιρροή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, παίζοντας ενα σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ταυτοχρονα καταφέρνει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.
Επεκτείνει την παρουσία της στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική, ακολουθώντας το παράδειγμα Τουρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν επενδύσει σε αυτές τις περιοχές.

Ανοιχτή απειλή για την ασφάλεια χαρακτήρισε η Επισκοπή Ράσκας - Πριζρένης τα επεισόδια στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι. Έκκληση για ειρήνη απηύθυνε η ισλαμική κοινότητα της Σερβίας

Η Ριασέτ (το ανώτατο εκτελεστικό και διοικητικό όργανο) της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν, την περασμένη Παρασκευή, στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι του Κοσόβου και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και συμφιλίωση σύμφωνα με τις αρχές το ισλάμ.“Η Γη ανήκει στον Θεό, απ' αυτή δημιουργηθήκαμε και σ' αυτήν επιστρέφουμε και απ' αυτή θα δημιουργηθούμε ξανά. Καλέστε και υπενθυμίστε στους ανθρώπους να πιστεύουν στο Θεό. Πιστεύοντας κατανοούν ότι ο Θεός μας είναι ένας και μας καλεί σε ειρήνη και διανθρώπινη συνεργασία, που είναι σε αρμονία με τις αρχές του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους” αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ριασέτ της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας.