Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στα
νησιά εισαγόταν παράνομα χρυσός εν είδει λαθραίων κοσμημάτων. Η κρίση
αντέστρεψε την κατάσταση. Ο ελληνικός πλέον χρυσός που αγοράζεται από
ανταλλακτήρια, κοσμηματοπωλεία ή και ιδιώτες τουλάχιστον από τα νησιά
του ανατολικού Αιγαίου εξάγεται στην Τουρκία.
Προχθές, στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε ιδιωτικό σκάφος με σημαία Τουρκίας, που απέπλεε για το αντικρινό Αλί Αγά και το οποίο το τελευταίο δίμηνο έκανε τουλάχιστον πέντε πήγαινε - έλα μεταξύ Μυτιλήνης και απέναντι ακτής, βρέθηκαν χρυσά αντικείμενα συνολικού βάρους ενός κιλού.
Ανάμεσά τους, βέρες, χρυσά δόντια, λίρες και κοσμήματα που βρέθηκαν κρυμμένα στην πλώρη του σκάφους 38χρονου εμπόρου σκαφών. Μαζί του συνελήφθη και 55χρονος ναυτικός, που εργαζόταν στο σκάφος. Μετά τη σύλληψή τους οι δύο άνδρες υπέδειξαν ως πωλητές ιδιοκτήτες δύο γνωστών κοσμηματοπωλείων της πόλης - οι οποίοι μάλιστα αγοράζουν χρυσό, όμως αρνήθηκαν κάθε σχέση με την όλη υπόθεση. Οι έρευνες, πάντως, δεν σταμάτησαν εδώ. Στην υπόθεση «επιστρατεύτηκε» το ΣΔΟΕ αλλά και η Αστυνομία.
Το προχθεσινό γεγονός έρχεται ως συνέχεια άλλης επιτυχίας του ΣΔΟΕ βορείου Αιγαίου στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, όταν και συνέλαβε μια 64χρονη που διατηρούσε ενεχυροδανειστήριο - μεσιτικό γραφείο, για παράνομη εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία. Οπως αποδείχθηκε τότε, η Χιώτισσα αγόραζε τα κοσμήματα τα οποία στη συνέχεια τα φορούσε και περνούσε με αυτά στην Τουρκία όπου τα πουλούσε.