12 Φεβρουαρίου 2013

Βρετανία: «Νέο κράτος» εκτός ΕΕ – ΟΗΕ – ΝΑΤΟ μια ανεξάρτητη Σκοτία Νομική έκθεση για το θέμα δημοσιοποίησε η βρετανική κυβέρνηση

Συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014 ...Συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014 είχαν υπογράψει τον περασμένο Οκτώβριο ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Σκοτσέζος ηγέτης Αλεξ Σάλμοντ.
Να αποδυναμώσει το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο επιχείρησε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, με τη δημοσιοποίηση νομικής έκθεσης,Στην έκθεση σημειώνεται ότι μία ανεξάρτητη Σκοτία θα πρέπει να επαναλάβει εξαρχής όλα τα βήματα ένταξής της στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και η Βορειοατλαντική Συμμαχία.Το φιλοανεξαρτησιακό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), το οποίο ηγείται της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκοτίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, σχεδιάζει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος μέσα στο 2014.Μέχρι στιγμής, το κόμμα υποβαθμίζει τις διεθνείς επιπτώσεις που θα είχε για τη Σκοτία μία πλήρης ανεξαρτησία.

Στο 57σέλιδο πόνημα το οποίο δημοσιοποίησε η βρετανική κυβέρνηση και το οποίο αποτελεί προϊόν εργασίας ανεξάρτητων ειδικών στο διεθνές δίκαιο, ωστόσο, η πιθανότητα επιπλοκών για τη Σκοτία εμφανίζεται μεγάλη.Σύμφωνα με το παράδειγμα της διάλυσης της ΕΣΣΔ και της διαδοχής της από τη Ρωσική Ομοσπονδία στους διεθνείς οργανισμούς, όλες οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αναγκάστηκαν να δομήσουν εκ του μηδενός τις διεθνείς τους σχέσεις.
Η Σκοτία, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες αιτήσεις για να γίνει εκ νέου δεκτή ως χωριστό κράτος σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ.

 Η βρετανική κυβερνητική παρέμβαση έρχεται στον απόηχο έκθεσης ειδικών, μεταξύ αυτών και δύο βραβευμένων με το βραβείο Νόμπελ οικονομολόγων, στην οποία προτείνεται η διατήρηση από μια ανεξάρτητη Σκοτία τόσο της λίρας στερλίνας ως εθνικού νομίσματος, αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας ως κεντρικής κρατικής τράπεζας.Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα θεωρεί ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα της Βόρειας Θάλασσας, μαζί με τα έσοδα από την αλιεία, την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και τη βιομηχανία του ουίσκι μπορούν να συντηρήσουν μια ανεξάρτητη σκωτσέζικη οικονομία.Οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας μέσα στη Σκοτία, ωστόσο, σημειώνουν ότι τα αποθέματα του πετρελαίου λιγοστεύουν, ενώ τα έσοδα από την κεντρική βρετανική διοίκηση δε θα μπορέσουν να αντικατασταθούν και η Σκοτία θα αντιμετωπίσει ζήτημα χρέους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει επίσης εκφραστεί υπέρ της άποψης ότι κάθε κράτος το οποίο αποτελεί διάσπαση χώρας – μέλους της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αμιγώς «νέο κράτος».Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ισπανία με την Καταλονία, όπου άνω των μισών Καταλανών εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο μιας ανεξαρτησίας από την Ισπανία.Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παρενέβη στη σχετική συζήτηση την Κυριακή, τονίζοντας ότι η Σκοτία έχει όλα τα δικαιώματα του ανεξάρτητου έθνους, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα «τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής της στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Ας το θέσουμε απλά: Η Βρετανία λειτουργεί. Και λειτουργεί καλά. Γιατί να την διαλύσουμε;;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες της Σκοτίας.Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας αποτελείται σήμερα από την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκοτία και τη Βόρειο Ιρλανδία.