01 Απριλίου 2015

Η Τουρκία εμφανίζεται πολλαπλά "εύθραυστη"

http://a.abcnews.com/images/International/GTY_turkey_power_outage_1_jtm_150331_16x9_992.jpg
Του Κώστα Ράπτη
Η τελευταία ημέρα του Μαρτίου επεφύλασσε στην Τουρκία και δη στην κυβέρνησή της ένα τριπλό πλήγμα.Στις 10.36 το πρωϊ, μαζικό black out άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 40 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, όπου εκκενώθηκε το μετρό και τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι φωτεινοί σηματοδότες, με αποτέλεσμα να προκληθεί το προβλεπόμενο κυκλοφοριακό χάος. Σε μεγάλο μέρος της χώρας η ηλεκτροδότηση δεν είχε αποκατασταθεί μέχρι το βράδυ, ενώ διεκόπη η λειτουργία εργοστασίων, εκπαιδευτηρίων, χειρουργείων, επηρεάσθηκε κατά τόπους η πρόσβαση στο Διαδίκτυο κ.ο.κ. Το τουρκικό Επιμελητήριο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κατήγγειλε πως η κατάρρευση της ηλεκτροδότησης προκλήθηκε από την αποσύνδεση της Τουρκίας από το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού, μετά από προβλήματα που είχε προκαλέσει σε τρίτες χώρες το τουρκικό σύστημα διανομής. Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu δήλωσε ότι “εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα”, όταν ρωτήθηκε για τυχόν υποψίες κυβερνοεπίθεσης, τρομοκρατίας κτλ.

Ουπς! Εχασα 1,2 δισ. ευρώ!..

Ο ιδιότυπος αποστάτης, κ. Σταύρος Θ.
Η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου ελέγχεται (δηλαδή ευθύνεται) για την απώλεια 1,2 δισ. ευρώ που επεστράφησαν (κατά λάθος!) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα δεν γυρίζουν πίσω, ακόμα κι αν ανάψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λαμπάδα (μέρες που είναι) τρεις φορές στο μπόι της κυρίας Σακελλαρίου.
Κι όμως, η κυρία Αναστασία Σακελαρίου (του κλίματος Σαμαρά) παραμένει στη θέση της. Μιλάμε για 1,2 δισ. ευρώ σε μια συγκυρία που και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ αξίζει χρυσάφι! Ομως η κυρία Σακελλαρίου και ο παχυλός μισθός της (από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) παραμένει στη θέση της. Εις ό,τι αφορά την «επιστροφή» του 1,2 δισ. στο Ε.Τ.Χ.Σ. (σαν να λέμε με χρηματαποστολή στο Τιμπουκτού και τρέχα γύρευε να τα ανακτήσεις) υπάρχουν δύο τινά: Ή η κυρία Σακελλαρίου έκαμε λάθος (ασυγχώρητο), οπότε δεν κάνει για αυτήν την δουλειά, ή η κυρία Σακελλαρίου το έκαμε σκοπίμως, οπότε θα έπρεπε να έχει ήδη εκδιωχθεί απ’ τη θέση της - ή ακόμα και να διώκεται για τις ευθύνες της. Τίποτε όμως

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Τουρκία: Ενοπλος εισέβαλε σε γραφεία του AKP στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Ενοπλος εισέβαλε σε γραφεία του AKP στην Κωνσταντινούπολη
Κρατείται από τις τουρκικές διωκτικές Αρχές ένας άνδρας που νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης εισέβαλε ένοπλος σε γραφεία του κυβερνώντος κόμματος AKP στην συνοικία Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της πόλης. Μπαράζ συλλήψεων στην Αττάλεια, συγκρούσεις στην Πόλη τη νύχτα

Κίνα: Ο Κόκκινος Δράκος επενδύει παντού

Κίνα: Ο Κόκκινος Δράκος επενδύει παντού
Η πρόσφατη εξαγορά της εμβληματικής ιταλικής βιομηχανίας ελαστικών Pirelli αποτέλεσε την αφορμή για να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι από τους καπιταλιστές της Δύσης δεν το είχαν ακόμη αντιληφθεί ότι η Κίνα είναι έτοιμη να κατακτήσει - εξαγοράζοντάς τον - ολόκληρο τον κόσμο.

Γα πρώτη φορά την προηγούμενη χρονιά οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό ξεπέρασαν τις ξένες επενδύσεις στην κινεζική επικράτεια. Ο κινεζικός πακτωλός χρημάτων, πέρα από το να διαταράσσει την παγκόσμια οικονομία, προκαλεί σημαντικές αλλαγές και στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων. Πριν από δέκα χρόνια οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό ανέρχονταν σε μόλις 11,1 δισ. ευρώ. Εφέτος, ωστόσο, η κομμουνιστική Κίνα πρόκειται να αναδειχθεί πρώτος ξένος επενδυτής ολόκληρου του πλανήτη επενδύοντας σε δεκάδες χώρες ανά την υφήλιο περισσότερα από 100 δισ. ευρώ. Η παγκοσμιοποίηση της κινεζικής οικονομίας επιτεύχθηκε σταδιακά και με την απαραίτητη διακριτικότητα. Σήμερα όμως, επιθυμώντας ίσως να επισημοποιήσει την κυριαρχία της, η χώρα του Δράκου εισέρχεται δυναμικά στις αγορές όλου του κόσμου.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑ ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΩΝ Αθώοι και οι 236 κατηγορούμενοι για τη «Βαριοπούλα»

tourkia-athwoi-236-aksiwmatikoi-gia-to-sxedio-bariopoula
Αθώοι πλέον και με τη βούλα οι συνολικά 236 κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Βαριοπούλα», μεταξύ αυτών και ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, που φέρονταν να είχαν συνωμοτήσει με στόχο την ανατροπή της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης Ερντογάν, είδαν χθες την τουρκική Δικαιοσύνη να τους απαλλάσσει από όλες τις κατηγορίες, επικαλούμενη ανεπάρκεια ενοχοποιητικών στοιχείων.Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί καταγγελίες ότι τα ψηφιακά (ηχητικά και άλλα) ντοκουμέντα, που κατατέθηκαν στο δικαστήριο ως στοιχεία αποδεικτικά της ενοχής των κατηγορουμένων, ήταν κατασκευασμένα.Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι κατηγορούμενοι είχαν πρωτοδίκως, το 2012, καταδικαστεί σε ποινές έως και 20 ετών φυλάκισης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, προτού παρέμβει το Συνταγματικό Δικαστήριο και ζητήσει (το καλοκαίρι του 2014) την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν και πάλι με στρατιωτικό εξοπλισμό την Αίγυπτο

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_373825.jpgΓια την απόφασή του να άρει την αναστολή που είχε επιβληθεί στις παραδόσεις της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο, ενημέρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, σε τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν την Τρίτη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, ωστόσο, ότι η Ουάσινγκτον θα πάψει να επιτρέπει στο Κάιρο να αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό με πίστωση αρχής γενομένης το οικονομικό έτος 2018.
Ο Ομπάμα εξέταζε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγείται στην Αίγυπτο από το 2013, όταν ο στρατός της χώρας ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Η απόφαση που έλαβε θα επιτρέψει τις παραδόσεις 12 μαχητικών αεροσκαφών F-16, 20 πυραύλων Harpoon και έως και 125 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams που εκκρεμούσαν, όπως διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

Ταμπού και άλλοθι

Η ΕΕ και η Ευρωζώνη δεν μπορούν να ενσωματωθούν φυσιολογικά στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση των «28» της Eνωσης και των «19» του Κοινού Νομίσματος. Η ευρωπαϊκή παράμετρος στην εθνική στρατηγική μιας κυβέρνησης, μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ενός κόμματος εξουσίας συνήθως αντιμετωπίζεται με ακραίο τρόπο:
  • Είτε ως ταμπού που δεν συζητείται, με την πολιτική σκηνή να αναφέρεται στην εικονική πραγματικότητα μιας εθνικής κυριαρχίας που δεν υφίσταται.
  • Είτε ως άλλοθι σε έναν εθνικό διάλογο και πολιτική αντιπαράθεση όπου τα κόμματα που ασκούν και διεκδικούν τη διακυβέρνηση, ελλείψει διακριτής πολιτικής πλατφόρμας, διαγκωνίζονται στη δαιμονοποίηση της Ευρώπης.

Αιματηρή η κατάληξη της ομηρίας στην Τουρκία

Τουρκία- ομηρία εισαγγελέα Συντάκτης: efsyn.gr
Με νεκρούς δυο ενόπλους, αλλά και τον εισαγγελέα που κρατούσαν, έληξε η υπόθεση ομηρίας στο δικαστικό μέγαρο στης Κωνσταντινούπολης. Οι ένοπλοι, μέλη της αριστερής οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο» (DHKP-C), ζητούσαν να ομολογήσουν δημόσια την ενοχή τους οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, το νεότερο σε ηλικία θύμα της καταστολής των διαδηλώσεων στην Τουρκία το 2013. Ο εισαγγελέας, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, που κρατούνταν όμηρος, έχει αναλάβει τον φάκελο της υπόθεσης εδώ και έξι μήνες.

Eπίφαση κανονικότητας

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/euobs-media/766c42fd42356733ead00374dfbf5ddb-800x.jpg
Σε επίπεδο συνέντευξης και ανακοινωθέντος η κοινή συνεδρίαση των Yπουργικών Συμβουλίων Γαλλίας - Γερμανίας χθες στο Bερολίνο δεν αναμενόταν να είναι κάτι άλλο από τη διαβεβαίωση της κανονικότητας και της συνέχειας παρά τη βαριά ήττα των Oλάντ - Bαλς στις νομαρχιακές εκλογές. Oι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν όποιο και να είναι το κόστος, η Γαλλία θα κάνει τις αναγκαίες περικοπές-προσαρμογές ώστε στο τέλος της δίχρονης παράτασης που έλαβε πρόσφατα από την Kομισιόν οι προϋπολογισμοί της να μην είναι παραβατικοί σε σχέση με τα πλαφόν ελλειμμάτων του Δημοσιονομικού Συμφώνου.Tα παραπάνω είναι βέβαια η πρόσοψη, που ούτε καν προσχηματικά δεν κρύβει την αγωνία των δύο πλευρών.

Ισλάμ, Ευρώπη και ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική


Ισλάμ, Ευρώπη και ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική
Του Χρήστου Ιακώβου
Η ραγδαία αύξηση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη μετά την δεκαετία του 1980 ενέτεινε την αλληλεπίδραση μεταξύ της Ευρώπης και διαφόρων τμημάτων του μουσουλμανικού κόσμου, ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων αναγκάζει την ΕΕ να επεκτείνει την πολιτική της πέρα από τη κοινωνική και πολιτιστική σφαίρα.Ο συνδυασμός, από τη μια, της γεωγραφικής γειτνίασης της Ευρώπης με το κέντρο του μουσουλμανικού κόσμου, και από την άλλη, με την δημογραφική αύξηση του Ισλάμ στο εσωτερικό της Ευρώπης αναγκάζει την ΕΕ να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή με μεγαλύτερη προσοχή, ιδιαίτερα εξελίξεις με αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης.

Στα σκαριά ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας


Σ. Αραβία-Ιράν-Τουρκία και η πολύπλοκη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Σ. Αραβία-Ιράν-Τουρκία και η πολύπλοκη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση ΑνατολήΤου George Friedman, STRATFOR
Ένας συνασπισμός σουνιτικών αραβικών κρατών, οργανωμένος από την Σαουδική Αραβία, εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτών Χούτι. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τρία πράγματα.Το πρώτο είναι πως ο ρόλος των ΗΠΑ στις περιφερειακές συγκρούσεις, όντως, άλλαξε, με τους Αμερικανούς να μην αποτελούν τον βασικό στρατιωτικό πυλώνα των περιφερειακών συμμαχιών. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν πλέον οι περιφερειακές δυνάμεις, με τις ΗΠΑ να διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο.Το δεύτερο είναι πως η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της διαθέτουν πια τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό για να φέρουν εις πέρας μια τέτοια επιχείρηση, τουλάχιστον στην Υεμένη. Η επιχείρηση ξεκίνησε με την καταστολή της αεράμυνας των Χούτι, οι οποίοι διέθεταν αντιαεροπορικά όπλα από το οπλοστάσιο του στρατού της Υεμένης. Αυτό σημαίνει πως οι περιφερειακές δυνάμεις, αν και ευχαρίστως θα μετέφεραν τα βάρη του πολέμου στους Αμερικανούς, μπορούν να κινηθούν και μόνες τους αν οι Αμερικανοί αρνηθούν να τα επωμιστούν.

DW: Η Μόσχα θα ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα

Varoufakis begs for calm in war of words
Τι θέλει ο Αλ. Τσίπρας στη Μόσχα; Τι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν; Πόσο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή συνοχή από αυτήν την επίσκεψη; Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο προβληματισμός έχει ξεκινήσει από τότε που ανακοινώθηκε το ταξίδι και εντάθηκε όταν επισπεύτηκε η ημερομηνία σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως ρευστότητα.

Τσεκουριές Παυλόπουλου

http://www.fpress.gr/media/k2/items/cache/35c71a0669ce4fc7ae0b49e6dea2c8ac_L.jpg
Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά από προχθές το βράδυ για την επεισοδιακή, τελικά, συζήτηση στη Βουλή. Κάτι που δεν σημειώθηκε όμως όσο θα ήταν χρήσιμο, είναι εκείνο που είπε ο αρχηγός του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, προφανώς απελευθερωμένος πλέον από τους περιορισμούς των παλιών του ρόλων, δήλωσε ότι την… «ευθύνη» για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία (αυτός είναι ο καημός του, όπως και του Αντώνη Σαμαρά…) τη φέρει η μυωπική πολιτική των Γερμανών, τους οποίους και επέκρινε ιδιαιτέρως σκληρά.Και πολύ καλά έκανε. Θα έπρεπε όμως να το είχε κάνει νωρίτερα, όχι τώρα. Τώρα, είναι πια αργά. Ιδίως θα έπρεπε να το είχε κάνει δημόσια όταν ο υπουργός Σόιμπλε τον απείλησε προσωπικά όταν ήταν ομόλογός του ότι η Ελλάδα κυριολεκτικά θα πεταγόταν έξω και από το ευρώ και από την Ε.Ε. ταυτόχρονα… Επρεπε τότε να έχει ξεσηκώσει διεθνή χαμό ο Βενιζέλος, όχι για να κάνει καμιά αγριάδα, αλλά γιατί αυτό επέβαλλε το πραγματικό συμφέρον της χώρας κι όχι το να τρέμει διαρκώς η Ελλάδα και να υποχωρεί άτακτα στα πάντα. Αλλά, δυστυχώς, δεν το έπραξε.

Να, λοιπόν, παιδί μου, τι είναι χρεοκοπία

http://www.enikos.gr/images/resized/485_53f81e1c35cb828eb0c53d265c947d5c.jpgΑρχικά, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε εντός Μαρτίου. Μετά, «διέρρευσε» ως νέα ημερομηνία... θανάτου η 9η Απριλίου. Τις τελευταίες ημέρες, δίνεται μια μικρή παράταση κάπου ως τα τέλη του μήνα και πάντως για μετά το Πάσχα. Η χώρα και οι πολίτες της, πάντως, θα παραμείνουμε επί ξύλου κρεμάμενοι, περιμένοντας τη στιγμή του «Τετέλεσται» και με ελάχιστες πιθανότητες Ανάστασης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η μοιραία στιγμή θα έρθει όταν η κυβέρνηση δεν καταφέρει -ή δεν θελήσει- να πληρώσει μια δόση προς τους δανειστές της. Τότε, όπως σημειώνουν περίλυποι και ανήσυχοι, θα σημάνει αυτομάτως το καμπανάκι του «πιστωτικού γεγονότος». Οι αγορές και οι επενδυτές θα αναφωνήσουν με μία φωνή «χρεοκοπία» και το φως θα σβηστεί πάνω από την όμορφη αλλά κακόμοιρη Ελλάδα.