01 Απριλίου 2015

Αιματηρή η κατάληξη της ομηρίας στην Τουρκία

Τουρκία- ομηρία εισαγγελέα Συντάκτης: efsyn.gr
Με νεκρούς δυο ενόπλους, αλλά και τον εισαγγελέα που κρατούσαν, έληξε η υπόθεση ομηρίας στο δικαστικό μέγαρο στης Κωνσταντινούπολης. Οι ένοπλοι, μέλη της αριστερής οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο» (DHKP-C), ζητούσαν να ομολογήσουν δημόσια την ενοχή τους οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, το νεότερο σε ηλικία θύμα της καταστολής των διαδηλώσεων στην Τουρκία το 2013. Ο εισαγγελέας, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, που κρατούνταν όμηρος, έχει αναλάβει τον φάκελο της υπόθεσης εδώ και έξι μήνες.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας, οι δυνάμεις ασφαλείας αποφάσισαν να παρέμβουν αφού οι διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο κι ενώ ακούστηκαν πυρά από το γραφείο του εισαγγελέα. Το κτιριακό συγκρότημα είχε ήδη εκκενωθεί και είχε εκδοθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο εντολή απαγόρευσης μετάδοσης οποιασδήποτε είδησης ή εικόνας από τα ΜΜΕ.

Ειδικές δυνάμεις έξω από το δικαστικό μέγαρο στην Κων/πολη REUTERS/Osman Orsal
 
«Κάναμε διαπραγματεύσεις επί έξι ώρες», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη. «Οι ειδικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ οι τρομοκράτες μιλούσαν με τον διαπραγματευτή στο τηλέφωνο». Ο όμηρος εισαγγελέας μεταφέρθηκε έξω από το κτίριο με φορείο σοβαρά τραυματισμένος και κατέληξε λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μέσω twitter. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο θανάσιμος τραυματισμός του είναι από τα πυρά των αστυνομικών ή των ενόπλων.Η εκτός νόμου στην Τουρκία αριστερή οργάνωση DHKP-C, που φέρεται να ευθύνεται για την ομηρία, ανακοίνωσε την επιχείρηση στα δικαστήρια μέσω μιας φιλικής ιστοσελίδας αναρτώντας και φωτογραφία ενόπλου να έχει το πιστόλι στον κρόταφο του εισαγγελέα. Και απειλούσε να τον εκτελέσει εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μέχρι τις 15.30, δηλαδή τρεις ώρες μετά την έναρξη της ομηρίας. Αργά το απόγευμα ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ ασθενοφόρα έσπευσαν στην είσοδο.

Τα αιτήματα των ενόπλων


Ειδικές δυνάμεις στο δικαστικό Μέγαρο στην Κων/πολη Ειδικές δυνάμεις στο δικαστικό Μέγαρο στην Κων/πολη | REUTERS/Osman Orsal
 
Με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του εισαγγελέα, οι ένοπλοι ζητούσαν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί «που δολοφόνησαν τον Μπερκίν Ελβάν και να ομολογήσουν το έγκλημά τους σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση», να «δικαστούν από λαϊκό δικαστήριο» και να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις όσων κατηγορούνται για συμμετοχή στις ταραχές, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και ο νεαρός Μπερκίν.Πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση προς τα ΜΜΕ, τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες με τις ειδικές δυνάμεις να περικυκλώνουν το κτίριο και να εκκενώνουν διάφορες πτέρυγες, συμπεριλαμβανομένου και του έκτου ορόφου όπου βρίσκεται το γραφείο του εισαγγελέα. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ανατολού, οι πυροβολισμοί ακούστηκαν αφού οι ειδικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να μπουν στο γραφείο του εισαγγελέα.

Έκκληση από τον πατέρα του Μπερκίν

Διαδήλωση στη μνήμη του Μπερκίν Ελβάν στην Αγκυρα, τον Μάρτιο του 2014 Διαδήλωση στη μνήμη του Μπερκίν Ελβάν στην Αγκυρα, τον Μάρτιο του 2014 | REUTERS/Umit Bektas
 
Ένας αστυνομικός είχε εκτοξεύσει το κάνιστρο δακρυγόνου που έπληξε τον 15χρονο Μπερκίν στο κεφάλι στις 16 Ιουνίου του 2013, στη διάρκεια των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί. Το αγόρι έπεσε σε κώμα για 10 μήνες και πέθανε στις 11 Μαρτίου του 2014.Συντετριμμένοι οι γονείς του είχαν πει τότε ότι το παιδί τους δεν συμμετείχε καν στις διαδηλώσεις, αλλά είχε βγει να αγοράσει ψωμί όταν τραυματίστηκε από το κάνιστρο. Ο θάνατος του Μπερκίν πυροδότησε λαϊκή οργή και νέες δυναμικές διαδηλώσεις σε περισσότερες από 20 επαρχίες της χώρας. Μιλώντας σε δημόσια συγκέντρωση, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Μπερκίν, ο Ταγίπ Ερντογάν εξόργισε ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη, ισχυριζόμενος ότι το αγόρι ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ήταν μεταξύ των «κουκουλοφόρων» και επομένως ήταν αδύνατο για τους αστυνομικούς να καταλάβουν την ηλικία του. Σήμερα ο πατέρας του Μπερκίν σε σύντομο βίντεο που ανέβηκε στο twitter έκανε έκκληση στους ενόπλους να μη βλάψουν τον εισαγγελέα. «Θέλουμε απονομή δικαιοσύνης», είπε, «αλλά δεν θέλουμε να χυθεί ούτε μία σταγόνα αίμα. Δεν θέλουμε να κλάψουν άλλες μητέρες».Η οργάνωση  DHKP-C βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και ευθύνεται για βομβιστικές επιθέσεις στην αμερικανική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη το 2013 και στο κέντρο της πόλης το 2011 που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αστυνομικών και ενός Αυστραλού τουρίστα.