21 Ιανουαρίου 2016

Υψηλού επιπέδου επαφές Ελλάδας-Ιράν για ενέργεια, αναζητούν τα χρωστούμενα;


Επαφές με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παν. Σκουρλέτη, καθώς και τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, θα έχει στα τέλη της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν. Φωτογραφία EPA
Με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια, θα συναντηθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με έμφαση στον πετρελαϊκό τομέα, ενώ γνωστοποιείται ότι θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC.
Σημειώνεται ότι από το υπουργείο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ώρα της συνάντησης. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Shana, ο κ. Ζαμανίνια θα έρθει την Παρασκευή στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, θα εξετασθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Τεχεράνης και η επέκταση των αμοιβαίων δεσμών των δύο χωρών.

Διεθνής Αμνηστία vs Τουρκίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας Η ΜΚΟ μιλά για συλλογική τιμωρία κατά των Κούρδων των περιοχών αυτών

Διεθνής Αμνηστία vs Τουρκίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Κούρδοι, συνιστά κατά την Διεθνή Αμνηστία «συλλογική τιμωρία» για τον πληθυσμό τους, με την ΜΚΟ να επικρίνει και να καταδικάζει την «επικίνδυνη υπερβολική χρήση βίας» από τον στρατό στις εν λόγω περιοχές.«Οι επιχειρήσεις που διεξάγονται σήμερα υπό καθεστώς πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και αρχίζουν να μοιάζουν με συλλογική τιμωρία», υπογραμμίζει σε έκθεση της μκο ο διευθυντής της για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία Τζον Νταλχούιζεν.

Λιτότητα, παράβαση και ανταρσία

Δυο μοντέλα διαφοροποίησης από τη γερμανική λιτότητα διαμορφώθηκαν και τείνουν να παγιωθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Ευρωζώνη. Προχθές Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ολάντ, εξήγγειλε ένα πακέτο 2 δισ. για την καταπολέμηση της ανεργίας, με προφανή στόχο, όπως σχολιάζει ειρωνικά η Monde στην πρώτη σελίδα της, να αποτυπωθεί έγκαιρα μια μείωση του αριθμού των ανέργων στις στατιστικές.
Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια εξισορρόπηση προς τα αριστερά της κυβερνητικής πολιτικής, που επενδύει κυρίως στη θέσπιση κατασταλτικών-αστυνομικών μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ολάντ-Βαλς, παρόλο που μιλούν για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οικονομία, αποφεύγουν οποιαδήποτε ρητορική αντιπαράθεση, έστω και αψιμαχία, με το Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι στην πράξη εγκαταλείπονται οι διαρθρωτικές αλλαγές και αυξάνεται η απόκλιση της Γαλλίας από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στήριξη εντός, βέτο εκτός

Η Ουάσιγκτον έχει υιοθετήσει απέναντι στον Ερντογάν μια πολιτική «Περιορισμού Ζημιών»: Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα της τουρκικής πολιτικής σκηνής ορατή εναλλακτική λύση που να διασφαλίζει περισσότερη σταθερότητα, διευκολύνει τον Ερντογάν, με κύριο στόχο να τον αποτρέψει από αποσταθεροποιητικές μονομερείς ενέργειες εκτός συνόρων, δηλαδή εντός Συρίας.Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα δήλωσε η αμερικανική πλευρά σε σχέση με την πρωτοβουλία Ομπάμα προχθές Τρίτη να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις του ΡΚΚ κατά των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, μια επισήμανση που οριοθετεί σαφέστατα τη συμπαράσταση στον Τούρκο ομόλογό του. Επί της ουσίας τον πιέζει να επιστρέψει στην πολιτική προσέγγιση του Κουρδικού ως μόνη δυνατή αναζήτηση λύσης. Η ανάγκη αποκλιμάκωσης ήταν η διατύπωση που χρησιμοποίησαν στην Ουάσιγκτον και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αμέσως μετά το θερμό επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας, την κατάρριψη δηλαδή του Σουχόι, μια σαφής δηλαδή προειδοποίηση ότι η συμμαχική αλληλεγγύη δεν είναι αυτόματη και δεδομένη.

Αμερικανική τεχνογνωσία στην Τουρκία για έλεγχο συνόρων με Συρία


Ουλαμός τουρκικών αρμάτων μάχης Μ-60 στα σύνορα με Συρία και Ιράκ  Φωτογραφία αρχείου. EPA/SEDAT SUNA
Οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της με τη Συρία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, και για πρώτη φορά θα προσφέρουν στην Άγκυρα τεχνολογίες για να την βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων.

Τουρκία: Πυρά στην πόλη Τσιζρέ – Τραυματίστηκαν 10 στελέχη του HDP

ΤουρκίαΔέκα μέλη μιας αντιπροσωπείας πολιτικών και στελεχών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών(HDP) ανάμεσα τους και βουλευτές του κόμματος,τραυματίστηκαν τις πρώτερς πρωινές ώρες σήμερα στην πόλη Τσιζρέ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, από πυρά που δέχτηκαν σε μια προσπάθεια τους να σώσουν πολίτες σε μια γειτονιά της πόλης που είχαν τραυματιστεί νωρίτερα σε συγκρούσεις, ανάφεραν σε ανακοίνωση τους αξιωματούχοι και το HDP.Ανάμεσα στους τραυματίες από την ανταλλαγή πυρών ήταν και ένας δημοσιογράφος ο οποίος μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο. Οι πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν ότι οι τραυματίες είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σπίτι στην πόλη, η οποία βρίσκεται υπό 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τι σημαίνει η σύγκρουση Bαρσοβίας-Bρυξελλών

Τι σημαίνει η σύγκρουση Bαρσοβίας-Bρυξελλών
Του Κώστα Ράπτη
Η απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη να κινήσει για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά χρονικά διαδικασία ελέγχου κατά της Πολωνίας για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου (λόγω των παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και στην ανάδειξη της διεύθυνσης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης) δεν προορίζεται να οδηγήσει σε θεαματικές εξελίξεις στο θεσμικό επίπεδο. Εικονογραφεί, ωστόσο, το τοξικό πολιτικό κλίμα που πλέον επικρατεί ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κέντρο και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Χάνει η Γερμανία τον έλεγχο των εξελίξεων;


Χάνει η Γερμανία τον έλεγχο των εξελίξεων;
Του Κώστα Ράπτη
Για τους ισχυρούς του πλανήτη που συγκεντρώνονται στο Νταβός από σήμερα έως τις 23 Ιανουαρίου η Ευρώπη αποτελεί πηγή όλο και πιο μεγάλης ανησυχίας. Το αποτυπώνει αυτό η έκθεση Global Risks Report του 2016 που εξέδωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με την ευκαιρία του μεγάλου ετήσιου ραντεβού του και στην οποία υποστηρίζεται ότι οι φυγόκεντρες τάσεις στην Ε.Ε. θα ενισχυθούν, στο φόντο οικονομικών προκλήσεων που δεν έχουν δαμασθεί και με την προσθήκη του κρίσιμου βρετανικού δημοψηφίσματος. Όμως ο παράγοντας που πραγματικά θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ένωσης εκτιμάται ότι είναι η προσφυγική κρίση.

Γιατί η Ιταλία θυμάται την "Ευρώπη δύο ταχυτήτων"

Γιατί η Ιταλία θυμάται την "Ευρώπη δύο ταχυτήτων"Το επικοινωνιακό αντάρτικο στο οποίο συστηματικά επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η ιταλική κυβέρνηση, με πρωταγωνιστές άλλοτε τον ίδιο τον Matteo Renzi και άλλοτε τον επί ευρωπαϊκών θεμάτων υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Sandro Gozi, όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά και περνά από την "καταγγελτική” στην "εποικοδομητική” φάση του – που προορίζεται ακριβώς να κλιμακώσει τις πιέσεις προς τον κύριο στόχο, δηλ. το Βερολίνο.Με τις τοποθετήσεις του στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και εξής, ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν μιλά από τη θέση του "παραβάτη” που ζητά επιεική αντιμετώπιση, αλλά ως ένα ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε., που ενδιαφέρεται για την τήρηση των κανόνων από όλους.

Stratfor: Η Τουρκία ίσως ετοιμάζει εισβολή στη Συρία

TURKISH ARMY SYRIA
Η Τουρκία ενδεχομένως να σχεδιάζει μια εισβολή στη Συρία, εκτιμάται σε ανάλυση της Stratfor, όπου αναφέρεται πως οι Τούρκοι φέρονται αποφασισμένοι να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από έναν «διάδρομο» που εκτείνεται στη συριακή πλευρά των συνόρων.Όπως σημειώνεται, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για κάτι τέτοιο, όπως το ότι τουρκικά οχήματα ναρκοπολέμου έχουν αρχίσει την άρση ναρκοπεδίων σε μια περιοχή των συνόρων, κοντά στη συριακή πόλη Τζαραμπουλούς, την οποία ελέγχει το ISIS.

Πέθανε ο μεγιστάνας της τουρκικής βιομηχανίας Μουσταφά Κοτς

O Μουσταφά Κοτς, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της Τουρκίας και ένας από τους εξέχοντες επιχειρηματίες, πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από οξύ καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 55 ετών, ανακοίνωσαν οι γιατροί του. kots
«Χάσαμε τον Μουσταφά Κοτς από επιπλοκές οξέος καρδιακού επεισοδίου το οποίο υπέστη στο σπίτι του παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί» δήλωσε στους δημοσιογράφους γιατρός του Αμερικανικού Νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα της οικογένειας Κοτς, στη συνοικία Νισάντασι.

Η Τουρκία ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την Αίγυπτο Η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ενδέχεται να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου

http://shoebat.com/wp-content/uploads/2015/01/erdo%C4%9Fan-rabia-selami.jpgΜετά το Ισραήλ, η Τουρκία προχωρά στην αποκατάσταση των σχέσεων της και με την Αίγυπτο. Η απόφαση της Άγκυρας έρχεται σε μια περίοδο που η τουρκική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε διάφορα πεδία. Η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ενδέχεται να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Κορυφώνεται η ένταση στα σύνορα Τουρκίας-Τζαράμπλους Η Τουρκία ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην παραμεθόριο περιοχή


https://pbs.twimg.com/media/CZOml3GWEAErPrz.jpgΤις τελευταίες ώρες μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στα σύνορα της Τουρκίας με το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Τζαράμπλους της Συρίας.Η Τουρκία απομακρύνει τις νάρκες από την περιοχή και ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην παραμεθόριο περιοχή.
Ντόπιοι και κουρδικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «ύποπτες» κινήσεις του τουρκικού στρατού. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι πριν από λίγες ώρες, μονάδες του τουρκικού στρατού παραβίασαν τα σύνορα και εισήλθαν στα συριακά εδάφη. Μετά από μια σύντομη παραμονή στα εδάφη της Συρίας, οι τουρκικές μονάδες επέστρεψαν στα τουρκικά εδάφη.