23 Μαρτίου 2013

Πόσο Ισχυρή Είναι η Αφροδίτη;


http://www.cyprusnewsreport.com/?q=system/files/noble-energy-cyprusjpg-e1297791841850.jpgΣτην Κύπρο δεν πάνε πολλά πράγματα καλά αυτή τη στιγμή, αλλά τα πιθανά αποθέματα αερίου της δίνουν ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Μέχρι 60 τρις. κ.π. αερίου ενδέχεται να υπάρχουν εκτός των κυπριακών ακτών στο κοίτασμα Αφροδίτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αρκετά για να ανοίξουν τα μάτια των Ευρωπαίων και Ρώσων ηγετών με τους οποίους η Κύπρος διαπραγματεύεται.Το πρόβλημα όμως είναι να προσδιοριστεί ακριβώς πόσο αέριο υπάρχει και τι αξίζει.Ο κλάδος του φυσικού αερίου στην Κύπρο βρίσκεται στα βρεφικά του βήματα. Η Noble Energy ανακοίνωσε στα τέλη του 2011 ότι ανακάλυψε 7 τρις. π.δ. αερίου. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τα αποθέματα μεγάλων παραγωγών όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αλλά και πάλι έχουν σημασία για μια χώρα όπως η Κύπρος.

REUTERS: Ανεπαρκής και με ερωτηματικά η αξία των κυπριακών αποθεμάτων αερίου


Η αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν έως τώρα ανακαλυφθεί στην Κύπρο δεν υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, εγείροντας ερωτηματικά για το κατά πόσον τα κέρδη από την μελλοντική αξιοποίησή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για τυχόν έκδοση ομολόγου από την κυπριακή κυβέρνηση, όπως αναφέρει έρευνα του πρακτορείου Reuters.Η Λευκωσία οφείλει να βρει έναν τρόπο άντλησης 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αντάλλαγμα για τη λήψη δανείων διάσωσης ύψους 10 δισ. από τους ευρωπαίους εταίρους της. Το ποσό αυτό ήταν αρχικά σχεδιασμένο να προέλθει από τη φορολόγηση τραπεζικών καταθέσεων στην Μεγαλόνησο, ωστόσο το εν λόγω μέτρο απορρίφθηκε από την κυπριακή Βουλή.

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΡΩΣΙΚΟ ΒΗΜΑ


Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Υπάρχει μια αόρατη αλλά απτή «κόκκινη γραμμή» που χωρίζει τον Κόσμο, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια και τις ΗΠΑ, σε ζώνες επιρροής. Και σήμερα, την εποχή της Παγκοσμιοποίησης. Επί Ψυχρού Πολέμου η γραμμή αυτή ήταν ορατή, σαφής και απαραβίαστη. Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, στην εποχή Πούτιν, αυτή η γραμμή εξακολουθεί να είναι ανελαστική και απαραβίαστη στις περιοχές που τυπικά ορίζονται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που περιλαμβάνει, δηλαδή, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο. Το τι συμβαίνει αλλού δεν είναι τώρα το θέμα μας.

Συρία-ΗΠΑ: Η CIA παρέχει πληροφορίες στους μη ισλαμιστές αντάρτες

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_s4TFrJQ5HNhKlObHcx43mzsekFxPV-p604VfpWq00RlK7QKZWg
Η CIA έχει επεκτείνει το ρόλο της στη Συρία παρέχοντας πληροφορίες σε ορισμένες μη ισλαμιστικές ανταρτικές οργανώσεις για να τις βοηθήσει να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ".
Επικαλούμενη νυν και πρώην αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως αυτή η νέα βοήθεια αντανακλά μια αλλαγή προσέγγισης της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα έναντι της συριακής αντιπλίτευσης, έστω κι αν ο πρόεδρος εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβουν οι ΗΠΑ οποιονδήποτε πιο προωθημένο ρόλο.
Η CIA δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα όταν της το ζήτησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουρκία: "Αθώος" ο στρατός για το θάνατο 34 Κούρδων χωρικών

Μια κοινοβουλευτική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν διέπραξε κανένα λάθος όταν εξαπέλυσε επίθεση, τον Δεκέμβριο του 2011, εναντίον μιας ομάδας χωρικών, σκοτώνοντας 34 από αυτούς, επειδή τους εξέλαβε για Κούρδους αντάρτες. "Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποδεικνύουν μια εκ προθέσεως επίθεση" εναντίον των πολιτών, αναφέρει η ερευνητική επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην έκθεσή της, διευκρινίζοντας ότι από τις αεροφωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη λίγη ώρα πριν από τον βομβαρδισμό δεν ήταν δυνατόν να διακρίνει κανείς εάν οι εικονιζόμενοι ήταν αντάρτες ή πολίτες.

Ενδεχόμενη αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στην οικονομία των Τουρκοκυπρίων αναφέρει η Fiona Mullen, αναλύτρια για θέματα Κύπρου

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201303/127392/images/hom_det_PeopleVouli423.jpgΕνδεχόμενη αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στην οικονομία των Τουρκοκυπρίων, καθώς θα εμποδίσει την κίνηση των τουριστών από τις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία προς το βόρειο τμήμα, αναφέρει η Fiona Mullen, αναλύτρια για τα θέματα Κύπρου στο Economist Intelligence Unit (EIU), σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

Τουρκοκουρδική σύμπραξη με εκφραστές Ερντογάν - Οτσαλάν

Καμία υγιής παρατήρηση δεν θα μπορούσε να γίνει επί των τεκταινομένων αυτή την περίοδο γύρω από το Κουρδικό, αλλά και γενικότερα στην Τουρκία, εάν αυτή δεν περιελάμβανε ό,τι περιέχει η περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και εν μέρει η ανατολική Μεσόγειος. Μόνο με μία τέτοια ευρεία προσέγγιση μπορεί να παρατηρήσει κανείς, για παράδειγμα, ότι το περίφημο μήνυμα του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήταν ένα είδος «οθωμανικής» οπτικής, παρόμοιας με την ομώνυμη τάση της κυβέρνησης Ερντογάν.Αναμφισβήτητα ήταν «ιστορικό» το μήνυμα του Οτσαλάν. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που το καθιστούν ιστορικό; Το γεγονός ότι κάλεσε τους αντάρτες του ΡΚΚ να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Τουρκίας αφορά το στενό πλαίσιο της Τουρκίας και επιπρόσθετα ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.

Ανησυχία Ομπάμα για την μετά-Άσαντ εποχή στη Συρία Κίνδυνο από πλευράς εξτρεμιστών «βλέπει» ο αμερικανός πρόεδρος


Τους φόβους του για μια ενδεχόμενη μετατροπή της Συρίας σε έναν θύλακα εξτρεμισμού, μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου από το Αμμάν της Ιορδανίας.
«Κάτι έχει σπάσει εντός της Συρίας, και δεν πρόκειται να “κολλήσει” αμέσως μετά την πτώση του Άσαντ», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κ. Άσαντ συνεχίζει να κυβερνά πάνω στην τραγικότητα των μαζικών θανάτων αθώων.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ότι ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ιδανικοί για την πολιτική επιβίωση των εξτρεμιστών.Συμπλήρωσε τέλος ότι είναι σίγουρος για το πολιτικό τέλος του κ. Άσαντ, ωστόσο δεν γνωρίζει τον χρόνο στον οποίο αυτό θα συντελεστεί.http://www.naftemporiki.gr

Συμφωνία για διεξαγωγή Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Ελλάδας - Ισραήλ Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Νετανιάχου


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβέρνησης και συμφωνήθηκε η διεξαγωγή Ανώτατου Διακυβερνητικού  Συμβουλίου (G to G) Ελλάδος- Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα και θα προετοιμαστεί μέσω της διπλωματικής οδού.http://www.naftemporiki.gr

Η Αγκυρα θα συζητήσει με το Ισραήλ την ΑΟΖ Ο Νταβούτογλου ανέλυσε την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ


Νίκος ΣτέλγιαΜιλώντας στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι «Trt Haber», ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλυσε την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ.Στα πλαίσια των τοποθετήσεων του, ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι στα πλαίσια των μελλοντικών συνομιλιών με την ισραηλινή πλευρά, η Άγκυρα θα θέσει επί τάπητος όλες τις εξελίξεις, οι οποίες αφορούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δική μας επανάσταση

http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/530281_3977288463325_1199198552_n.jpgΟΠΟΙΕΣ και αν είναι οι επόμενες εξελίξεις, το «όχι» της κυπριακής Βουλής θυμίζει κάτι από τα λόγια του Γέρου του Μοριά, στην Πνύκα, τον Νοέμβριο του 1838:
«ΟΤΑΝ αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν συλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα (...) ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας».*
ΑΣ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ, λοιπόν, στις δύσκολες ώρες που διατρέχουμε, η επιθυμία όλων μας για ελευθερία. Κι ας τολμήσουμε επιτέλους τη δική μας επανάσταση, χωρίς να συλλογιζόμαστε πόσοι είμαστε, αλλά πόσοι μπορεί να βρεθούμε στον ίδιο αγώνα.

Η Gazprom πήρε τις εγγυήσεις που ζήτησε για τη ΔΕΠΑ

ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ που ζητά, για να μπορεί να συμμετάσχει απρόσκοπτα στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, εξασφάλισε προχθές η Gazprom, με το δεύτερο, έκτακτο ταξίδι του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Αλεξέι Μίλερ, στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του Α. Μίλερ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Εμίρη, έφερε αποτέλεσμα.

«Η Μεσόγειος φλέγεται» στο φυσικό αέριο «Η Γερμανία θέλει να σπάσει το ρωσικό μονοπώλιο στο αέριο»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ (αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Με γνωστικό αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ο αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παν. Γρηγορίου εξηγεί στην «Κ.Ε.» πώς και γιατί τα τεκταινόμενα στην Κύπρο επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωζώνης. Αναλύει τον επαναπροσδιορισμό της γεωστρατηγικής πολιτικής στη Μεσόγειο και ξεδιπλώνει τον ηγεμονικό ρόλο που θέλει να παίξει η Γερμανία έναντι της Ρωσίας στην ανατ. Μεσόγειο, σε σχέση πάντα με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η σταδιακή «περικύκλωση» της Ευρώπης από τη Ρωσία

Τον καθοριστικό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ρωσίας, σε σχέση με την Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο η οικονομική (τραπεζική) κρίση στην Κύπρο. Η Λευκωσία βρέθηκε στην ανάγκη να επιζητεί στήριξη από τη Μόσχα, όταν η τελευταία εξαρτά εκ των πραγμάτων -και για λόγους αυτονόητου πολιτικού «ρεαλισμού»- τη στάση της από τα γενικότερα συμφέροντά της, με επίκεντρο την ενέργεια.Ομως, όπως έχει αποδειχθεί από την Ιστορία, ουσιαστική δύναμη αποκτά όποιος καταφέρει να ελέγξει τις πηγές τροφοδοσίας της αγοράς ενέργειας.

Οι Ρώσοι επαναπατρίζουν περιουσιακά τους στοιχεία

Φωτογραφία αρχείου Ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Rosneft ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επαναπατρίσει περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της TNK-BP που είναι εγγεγραμμένα σε αρκετούς φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.«Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους σε υπεράκτιες ζώνες, θα εγγράψουμε εκ νέου όλα τα περιουσιακά στοιχεία μας στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν στους δημοσιογράφους.