23 Μαρτίου 2013

Η Gazprom πήρε τις εγγυήσεις που ζήτησε για τη ΔΕΠΑ

ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ που ζητά, για να μπορεί να συμμετάσχει απρόσκοπτα στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, εξασφάλισε προχθές η Gazprom, με το δεύτερο, έκτακτο ταξίδι του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Αλεξέι Μίλερ, στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του Α. Μίλερ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Εμίρη, έφερε αποτέλεσμα.

  Συγκεκριμένα, η Gazprom είχε θέσει θέμα για την περίπτωση που θα καταθέσει εγγυητική επιστολή και καταπέσει χωρίς δική της υπαιτιότητα, αλλά με υπαιτιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Διαπιστώθηκε ότι πράγματι οι ενστάσεις της ρωσικής εταιρείας είχαν βάση και αναζητείται νομική διευκρίνιση σε συγκεκριμένο όρο του διαγωνισμού, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ καταλήγει στο τέλος Απριλίου με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από όλους τους ενδιαφερομένους. Οι προσφορές τους συνοδεύονται από την κατάθεση εγγυητικής επιστολής, μέσω της οποίας οι υποψήφιοι καταβάλλουν το 20% του τιμήματος που προσφέρουν.

Ωστόσο όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν επίσης την άποψη της αμερικανικής πλευράς, όπως και της ευρωπαϊκής, για την περίπτωση να καταλήξει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια. Ετσι, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, αν η Gazprom κάνει την καλύτερη προσφορά αλλά από την Ε.Ε. η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέμβει και ακυρώσει τη μεταβίβαση, η εταιρεία μπορεί να χάσει το 20% της προσφοράς, γιατί η εγγυητική επιστολή ενδέχεται να καταπέσει, σύμφωνα με ερμηνεία όρου του διαγωνισμού. Η ρωσική πλευρά ανησυχεί ότι αν η Ε.Ε. θέσει ως όρο για την αγορά της ΔΕΠΑ να πρέπει να εγκαταλείψουν, λόγου χάρη, άλλες επενδύσεις τους στα Βαλκάνια, δεν θα έχουν ευχέρεια επιλογής εφ' όσον θα έχουν καταθέσει την εγγυητική επιστολή τους. 

Δεδομένου ότι η Gazprom φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά 900 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, θα μπορούσε να χάσει ακόμα και 180 εκατ. ευρώ, αν επαναλάμβανε την προσφορά της σε αυτή την τελευταία φάση. Πέραν αυτών των θεμάτων όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom έθεσε εκ νέου επί τάπητος προτάσεις για ενεργειακές επενδύσεις και ειδικότερα για το ελληνικό σκέλος του αγωγού South Stream, όπως επίσης και πιθανές επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής για μονάδες που θα χρησιμοποιούν ρωσικό φυσικό αέριο και θα εξάγουν ρεύμα προς την Ιταλία.Στη συνάντηση ξεδιπλώθηκαν, ακόμα, θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, που σχετίζονται με το κυπριακό αίτημα για ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και άπτονται ακόμα και των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.