26 Αυγούστου 2016

Η Φενέρ, η Γαλατά και ο... Γκιουλέν


Οι ριζικές αλλαγές που επήλθαν στην πολιτική και οικονομική ζωή της Τουρκίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον πολύπαθο, και στη γείτονα, χώρο του ποδοσφαίρου.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα οι αδύναμοι παίκτες στη Μ. Ανατολή;

Στόχος της τουρκικής επίθεσης στη Συρία είναι οι Κούρδοι εκτιμά ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής, Αντρέ Μπανκ. Ο Γερμανός αναλυτής αναφέρει ότι Τουρκία και ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή οι αδύναμοι παίκτες στη Μ. Ανατολή και συνεργάζονται για να αλλάξουν τη στρατηγική τους.Ο Μπανκ υποστηρίζει ότι η υποστήριξη που δείχνουν οι ΗΠΑ στην επίθεση της Τουρκίας, η οποία στοχεύει ξεκάθαρα τους Κούρδους και όχι το Ισλαμικό Κράτος, δείχνει την αλλαγή στρατηγικής και της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή.

Επίθεση με Χημικά όπλα κατά Κούρδων

Επίθεση με χημικά όπλα δέχθηκε το χωριό  Dendeniyê στην Ιεράπολη (Μanbij).Η επίθεση εξαπολύθηκε απο την Jarabulus την οποία κατέλαβε ο τουρκικός στρατός συνεπικουρούμενος από ισλαμιστές τζιχαντιστές τόσο του ISIS όσο και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων της Συριακής Αντιπολίτευσης

Μπαράζ επιθέσεων στην Τουρκία ετοιμάζει το ΡΚΚ Τουρκία και Ιράν πλήττουν τα συμφέροντα τους λένε οι Κούρδοι Του Νίκου Στέλγια

https://pbs.twimg.com/media/Cqx_ZUVWYAA6Jr-.jpg
Tο κουρδικό κίνημα ετοιμάζεται να απαντήσει στην νέα επιθετικότητα της Τουρκίας στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, στο εσωτερικό της χώρας και στις κουρδικές επαρχίες της ανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από κουρδικές πηγές.Λίγο μετά την νέα αιματηρή επίθεση στο Τζίζρε της επαρχίας Σίρνακ, η κουρδική πλευρά προειδοποιεί για νέες, μεγαλύτερες επιθέσεις σε ολόκληρη την Τουρκία.Η κουρδική πλευρά έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στόχος της Άγκυρας είναι μια νέα μετωπική επίθεση κατά των Κούρδων. «Τα νέα κέρδη της κουρδικής πλευράς στην Τουρκία και στην Συρία προβληματίζουν συντηρητικές δυνάμεις όπως την Τουρκία και το Ιράν. Αυτές οι δυνάμεις αποφασίζουν να πλήξουν τα συμφέροντα μας με κάθε νέα ευκαιρία. Οι Κούρδοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να απαντήσουν στις επιθέσεις που δέχονται με μια μετωπική, εντατική αντεπίθεση», τονίζουν.

Ποιος προκαλεί τον πόλεμο στη Συρία; Το φυσικό αέριο…

Ενα ενδαιφέρον άρθρο στην ισπανική El Pais  φωτίζει τα πραγματικά αίτια του σκοτωμού στη Συρία και δείχνει ότι η ριζα του κακού είναι η τιμή και η διάθεση του φυσικού αερίου από συγκεκριμένους συνασπισμούς.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα σημαντικό ρόλο παίζει και το πετρέλαιο της Συρίας και άλλα συμφέροντα, όμως η ρίζα και η απαρχή (αλλά και το «δια ταύτα») του ζητήματος, εδράζει όχι στον δικό της πλούτο αλλά στη  «χρήση» της ως κέντρου μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου άλλων χωρών.
Συγκεκριμένα, προτού αρχίσουν όλοι να βρίσκουν αντιδημοκρατικό τον Άσαντ και φυσικά προτού ξεσπάσει ο άγριος πόλεμος το Κατάρ (και οι μετ’ αυτού, δηλαδή Σαουδική Αραβια, ΗΠΑ και λοιποί) είχαν ζητήσει από την Συρία να περνάει από εκεί αγωγός φυσικού αερίου  με προορισμό την Ευρώπη. Ο Άσαντ αρνήθηκε γιατί έτσι αφ ενός θα θιγόταν το γειτονικό Ιράν, αφ ετέρου έμμεσα θα θίγονταν τα ρωσικά συμφέροντα που  φυσικά θέλουν να διαθέτουν το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη χωρίς σοβαρό ανταγωνιστή,
Ουσιαστικά λειτούργησαν αυτομάτως οι εξής συνασπισμοί

Θα διαπράξουν οι ΗΠΑ το γεωπολιτικό σφάλμα εγκαταλείποντας τους Κούρδους της Συρίας;

https://o.twimg.com/2/proxy.jpg?t=HBhfaHR0cDovL2kxLndwLmNvbS9taWduYXRpb3UuY29tL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDE2LzA4L1NZUklBLVhBTEVQSS5qcGc_Zml0PTEyMDAlMkM2NzUmdz02NDAUgAoUnAUcFIQGFJQDAAAWABIA&s=ZBwkDXRAhBV3Hnl7eP8wznjST1MoyRD1ngu75jhtTfYΤου Ιωάννη Θεοδωράτου Η απόλυτη ρευστότητα κυριαρχεί στο συριακό θέατρο επιχειρήσεων καθώς όλοι σχεδόν μάχονται με όλους. Η διαφαινόμενη κουρδική ανυπακοή μετά από την προτροπή Μπάϊντεν στην Άγκυρα περιπλέκει σοβαρώς τα δεδομένα. Οι Κούρδοι μέσω των SDF και του PYD/YPG αρνούνται να αποσυρθούν ανατολικώς του Ευφράτου. Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη καθώς οι Τούρκοι θέτουν ως δεύτερο Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ) της επιχειρήσεως «Ασπίδα του Ευφράτου» την βίαιη εκδίωξη των τρομοκρατικών οργανώσεων – στις οποίες συμπεριλαμβάνουν κυρίως το YPG/PYD – μετά από την κατάληψη της Τζαραμπουλούς. Ένα πολύ σοβαρό ερώτημα έχει αναδυθεί μετά από τα πρόσφατα γεγονότα και αφορά την ίδια την επιβίωση της κουρδικής οντότητας στην Βόρειο Συρία.

Νέες ΦΩΤΟ από την έκρηξη στην Τουρκία

Συγκλονίζουν οι εικόνες από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στον πόλη Σιζρέ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας Το κουρδικό κίνημα καλεί όλους τους Κούρδους σε αντίσταση Του Νίκου Στέλγια

http://www.al-monitor.com/pulse/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/04/RTR3FQZ2.jpgΛίγες ώρες μετά την εισβολή των τουρκικών αρμάτων μάχης και των φιλοτουρκικών ισλαμιστικών ομάδων στο Τζαράμπλους της Συρίας, η κατάσταση στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας παραμένει έκρυθμη.

"Ασπίδα του Εφράτη": Ο πόλεμος προπαγάνδας της Τουρκίας στο Twitter

https://pbs.twimg.com/media/Cqqw3fZWgAA2Uo_.jpgΓράφει η Δρ Ευγενία Σιαπέρα* - Στις 24 Αυγούστου, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στο Gazantiep, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση Euphrates Shield (Ασπίδα του Εφράτη),  εναντίον του Ισλαμικού Κράτους/Daesh αλλά και των Κούρδων μαχητών του YPG.
Η επιχείρηση αυτή, και η εντεινόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο στη Συρία ήταν αναμενόμενες. Οι πιο παρατηρητικοί όμως θα πρέπει να αισθάνθηκαν μια μικρή έκπληξη με την εμφάνιση του λογαριασμού @EuphratesShield στο Twitter – ενός λογαριασμού που διαχειρίζεται ο τουρκικός στρατός, ο οποίος μέχρι πρόσφατε δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επικοινωνιακός ή στραμμένος προς το κοινό. Τι μπορεί να εξηγήσει τη στροφή αυτή; Σε τι προσβλέπει ο τουρκικός στρατός με τη νέα γι αυτούς επικοινωνιακή τακτική;

Κουρδικό-Κυπριακό Ζήτημα Συνιστούν Τουρκικά Προβλήματα

https://pbs.twimg.com/media/CqxeF9VWgAAA2KY.jpg

Η Τουρκία κινδυνεύει να παγιδευτεί στο τέλμα της Συρίας

https://o.twimg.com/2/proxy.jpg?t=HBg9aHR0cDovL2kuc296Y3UuY29tLnRyL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDE2LzA4L2JheXJhay0yLmpwZxTgDRSYBxwUhAYUlAMAABYAEgA&s=SpAgqFhYTM7zggPOOYx8ya7ThJ5Ev9jRoGyOjQonV9w
Μπορεί τα τουρκικά στρατεύματα να πέρασαν τα σύνορα της Συρίας, ωστόσο ο ρόλος της Άγκυρας στον πόλεμο παραμένει περιορισμένος. Η διπλωματική προσέγγιση Ρωσίας και Ιράν, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι «παγίδες».

Η πολυαναμενόμενη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ξεκίνησε, ακριβώς 500 χρόνια μετά τη Μάχη της Μαρτζ Νταμπίκ κοντά στο Χαλέπι, η οποία σήμανε την κατάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της Μέσης Ανατολής από τους Οθωμανούς.Με τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να ξεχύνονται σε όλη την επαρχία του Χαλεπιού, ήταν θέμα χρόνου η Άγκυρα να αυξήσει την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας (αν και διάφορα ζητήματα καθυστέρησαν την είσοδό της στη χώρα).
Ωστόσο, αν και τα στρατεύματά της πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία, ο ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο παραμένει περιορισμένος λόγω των κινδύνων που είναι έμφυτοι σε έναν πόλεμο, αλλά και λόγω των ίδιων της των αδυναμιών. Αντί να τολμήσει μια επίθεση στη Συρία, η Τουρκία προχώρησε σε μια προσεκτικά σταθμισμένη είσοδο.

Οταν η Αμερικανική Ηλιθιότητα Συναντά τον Τουρκικό Παραλογισμό


Το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Αμερικανικής διπλωματίας στον Συριακό χώρο.Σχέδιο Δημιουργίας μιας ελεύθερης ζώνης φέρεται πως θα εξετασθεί στην συνεδρίαση των χωρών του ΝΑΤΟ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.Το αίτημα της Τουρκίας αφορά: α)την βελτίωση της αγαστής συνεργασία της με ισλαμιστές τζιχαντιστές φίλα προσκείμενες σε αυτήν, β)την εκστρατεία-συνεργασία με το Ισλαμικό κράτος- ,γ)  ως και την εκστρατεία της κατά της "τρομοκρατικής" οργάνωσης  του PKK  η οποία και αποτελεί την μόνη σταθερή δύναμη που μάχεται στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού κράτους στην Συρία και το Ιράκ.