26 Αυγούστου 2016

Η Φενέρ, η Γαλατά και ο... Γκιουλέν


Οι ριζικές αλλαγές που επήλθαν στην πολιτική και οικονομική ζωή της Τουρκίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον πολύπαθο, και στη γείτονα, χώρο του ποδοσφαίρου.

Στα όρια της τρέλας έχει φτάσει το μεγάλο ξεκαθάρισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλους τους τομείς του τουρκικού κράτους και όχι μόνο. Τώρα ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε, Αζίζ Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει επίσημη έρευνα στη Γαλατασαράι για να εξακριβωθεί εάν η... μισητή αντίπαλος της ομάδας του έχει σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Αζίζ, μάλιστα, προσθέτει ότι η ομάδα του θα υποβάλει επίσημο αίτημα στην Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για υποτιθέμενες ενέργειες του Γκιουλέν κατά της Φενέρμπαχτσε.
«Πολλά κόλπα έγιναν εις βάρος της Φενέμπαχτσε. Αυτά που πέρασε η ομάδα από το 1998 πρέπει να διερευνηθούν» είπε ο Γιλντιρίμ προσθέτοντας ότι οι γκιουλενιστές είχαν την πρώτη επαφή μαζί του το 1998.
Ο πρόεδρος της δημοφιλούς τουρκικής ομάδας, την οποία ειρήσθω εν παρόδω στηρίζει φανατικά και ο πρόεδρος Ερντογάν, δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση ότι «τα κόλπα αυτά έγιναν στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας. Σημειώθηκαν πολλές αλλαγές τότε. Ποια είναι τα νέα πρόσωπα στην ομοσπονδία; Ποιον υπηρετούν; Έχω αμφιβολίες».
«Θα υποβάλουμε αίτημα και κατά της UEFA» δηλώνει ο Γιλντιρίμ ανακοινώνοντας ότι η ομάδα του θα ζητήσει να αποζημιωθεί και οικονομικά. «Δεν θα το κάνουμε για 40 ή 50 εκατ. δολάρια, αλλά για περισσότερα. Έχουμε συνολικό χρέος 227 εκατ. δολαρίων. Θα τα πάρουμε όλα πίσω εξαιτίας των συνομωσιών που σχεδιάστηκαν εις βάρος μας. Η οργάνωση του Γκιουλέν είχε επιρροή και στην UEFA. Είμαι σίγουρος. Έκαναν μεγάλο λάθος που δεν έστειλαν τη Φενέρμπαχτσε στο Champions League» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η επιρροή που μπορεί να έχει ο Γκιουλέν στο τουρκικό ποδόσφαιρο βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγάλου σκανδάλου με στημένους αγώνες το 2011.
Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του Γκιουλέν σε φυλάκιση και σε πρόστιμο 560.000 δολαρίων για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Πέρασε περίπου έναν χρόνο στη φυλακή προτού απελευθερωθεί για να γίνει η δίκη. Το ανώτερο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αργότερα εξέδωσε ομόφωνη απόφαση αθωώνοντας τον Γιλντιρίμ.
Ο ισχυρός άνδρας της Φενέρ κατηγόρησε το κίνημα του Γκιουλέν για την υπόθεση σημειώνοντας ότι ήταν πολιτικής φύσεως συνωμοσία για να πάρουν τον έλεγχο της Φενέρμπαχτσε.
Kατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι «Η περίοδος 2009-2010 πρέπει να διερευνηθεί. Όλα τα πρωταθλήματα από το 1998 θα πρέπει να διερευνηθούν. Εάν πραγματοποιηθεί έρευνα για αυτό που έπαφε η Φενέρμπαχτσε θα οδηγήσει στην Γαλατασαράι και την FETÖ».
Οι ριζικές αλλαγές που επήλθαν στην πολιτική και οικονομική ζωή της Τουρκίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον πολύπαθο, και στη γείτονα, χώρο του ποδοσφαίρου.
Ήδη έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για αστέρες του ποδοσφαίρου, ανάμεσά τους ο Χακάν Σουκούρ, ίσως ο μεγαλύτερος Τούρκος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ενώ πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αλλαγές στην ομοσπονδία της χώρας και τους καταλόγους με τους διατητές.
Τώρα, όπως φαίνεται, πλησιάζει η στιγμή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και μεταξύ των αιώνιων αντιπάλων...