20 Δεκεμβρίου 2014

Ο κύκλος των τριών

Όσοι αλιεύουν τις πληροφορίες τους γύρω απο το Κολωνάκι, τον γνωρίζουν. Κυρίως από τη σχέση του με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και το παλιό ΠΑΣΟΚ. Αλλά και από την ικανότητά του να μιλάει για πράγματα που δεν είναι απολύτως βεβαιο ότι γνωρίζει.
Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, που συστηνόταν ως στέλεχος της Deutsche Bank, είχε καταφέρει να πείσει γι' αυτό τον Γιώργο Παπανδρέου και μετά τον Πάνο Καμμένο. Στην πραγματικότητα έγραφε εκθέσεις για τη γερμανική τράπεζα κάνοντας free lancing ενώ πιο πριν είχε δουλέψει για άλλη ελληνική τράπεζα. Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο έβρισκε δουλειές στις τράπεζες και στα κόμματα, είχε όμως την εκπληκτική ικανότητα να «φυτρώνει εκεί που δεν τον έσπερναν». Να, πρωταγωνίστησε, για παράδειγμα, στην οργάνωση εκδήλωσης προς τιμήν του ιστορικού ηγέτη της αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου.

Οι Τούρκοι "διαμαρτύρονται" για "εγκλωβισμό" F 16 τους από Mirage 2000

Image
Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Oχι μόνο επιχείρησαν να κάνουν ''κόσκινο'' το Αιγαίο με 22 παραβιάσεις σε μια κρίσιμη , πολιτικά, στιγμή της Ελλάδας, διαμαρτύρονται και από πάνω οι γείτονές μας γιατί αναχαιτίσαμε τα αεροσκάφη τους! Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου , που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων  της Τουρκίας Anadolu, 6 μαχητικά F- 16 των τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική πτήση στον, όπως ισχυρίζονται, ''διεθνή εναέριο'' χώρο του Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια της πτήσης έγινε, λέει, ''παρενόχληση'' σε δύο από αυτά, από δύο ελληνικά μαχητικά Μiraz 2000, μεταξύ 12:21 και 12:51, με εγκλωβισμό ραντάρ επί 5 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Aναφέρεται επίσης ότι έγινε ''ίδια ανταπόκριση'' στην παρενόχληση που πραγματοποιήθηκε στα τουρκικά αεροσκάφη.

Tο δίπολο της ανευθυνότητας

Γράφει ο Γιάννης Λούλης www.johnloulis.gr Oταν οι αρχηγοί των δύο κυβερνητικών κομμάτων λειτούργησαν ως χαρτοπαίκτες υψηλού ρίσκου επισπεύδοντας την εκλογή Προέδρου, στοιχημάτιζαν πως θα άλλαζαν τη δυναμική έτσι, ώστε να κερδηθούν οι 180 μαγικές ψήφοι. Mοιάζει όμως ήδη πιθανό ότι το χαρτί που έπαιξαν χάνεται. Tο μόνο αποτέλεσμα της κίνησης υπήρξε το πρόσθετο πλήγμα που επέφερε στην οικονομία και η αμαύρωση της εικόνας της χώρας στην Eυρώπη.Tο εάν θα οδεύσουμε σε πρόωρες εκλογές γίνεται πλέον απλώς ένα από τα πολλά συμπτώματα της βαθύτερης αρρώστιας του κομματικού συστήματος. Tούτο, για μια ακόμη φορά, μεταβάλλεται σε ασήκωτο φορτίο για τη χώρα. Oι εγχώριες πολιτικές ελίτ έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία. Oι φωνές της Nτόρας Mπακογιάννη, του Στ. Θεοδωράκη, του Σταθάκη και λίγων άλλων, που ζητούσαν μια συναινετική διέξοδο με εκλογή του Προέδρου από την παρούσα Bουλή και εκλογές σε λίγους μήνες, έπεσαν σε τοίχο. NΔ και ΠAΣOK επιδιώκουν άπλετο χρόνο για να αναστρέψουν το κλίμα, ενώ ο ΣYPIZA βιάζεται για να αξιοποιήσει το εκλογικό πλεονέκτημά του.

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΞΕ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο Ομπάμα, ο Κάστρο και η... ευλογία του Πάπα

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Ο Ομπάμα, ο Κάστρο και η... ευλογία του Πάπα
Μπορεί πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Δημοκρατικοί να σχεδιάζουν ήδη το... αντάρτικό τους, προκειμένου να ακυρώσουν την ιστορική συμφωνία του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο, όμως μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ετοιμάζουν ήδη τις επενδύσεις τους στην Κούβα.«Εταιρείες των ΗΠΑ παίρνουν σειρά για μπίζνες με την Αβάνα», μας πληροφορεί η εφημερίδα New York Times, ενώ η Wall Street Journal, αν και πιο συγκρατημένη, αναγνωρίζει ότι ήδη οι επιχειρήσεις «σταθμίζουν τις προοπτικές του εμπορίου» με την Κούβα. «Επί 15 χρόνια ζητούσαμε να υιοθετηθεί νέα πολιτική τακτική έναντι της Κούβας», δηλώνει κορυφαίο στέλεχος της Caterpillar, χαιρετίζοντας το λιώσιμο των πάγων ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΟΗΕ: Το Ισραήλ να καταβάλει $856 εκ. στο Λίβανο

sigmalive Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε υπέρ της καταβολής από το Ισραήλ στον Λίβανο αποζημίωσης ύψους 856,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την πετρελαιοκηλίδα που ρύπανε τις ακτές του κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006.Το μη δεσμευτικό ψήφισμα εγκρίθηκε χθες με 170 ψήφους υπέρ έναντι έξι κατά. Απαιτεί όπως το Ισραήλ καταβάλει μία "ταχεία και κατάλληλη αποζημίωση" στον Λίβανο και σε άλλες χώρες που επηρεάστηκαν από τη διαρροή 15.000 τόνων πετρελαίου στη θάλασσα τον Ιούλιο του 2006, η οποία προκλήθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των δεξαμενών του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Ζιγέ, νότια της Βηρυτού.

Η Κούβα στη μεγάλη εικόνα

istoriki-xeirapsia-ompama-kastro-stin-teleti-gia-ton-mantela
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ Στη δεύτερη θητεία του, ο Μπαράκ Ομπάμα φροντίζει ήδη την υστεροφημία του, αλλά και την πορεία των ΗΠΑ στον 21ο αιώνα. Η προσέγγιση της Κούβας, ύστερα από πενήντα πέντε χρόνια έχθρας και αποκλεισμού, δεν σημαίνει την αυτόματη άρση του επώδυνου εμπάργκο, αυτή πιθανότατα θα προσκρούσει στο τείχος των Ρεπουμπλικανών στα νομοθετικά σώματα, αλλά σίγουρα δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει να συνομιλεί με την Ιστορία. Το ιστορικό τηλεφώνημα Ομπάμα - Κάστρο προετοιμαζόταν διπλωματικά επί δεκαοκτώ μήνες. Παρά τις αντιδράσεις των συντηρητικών, ο Ομπάμα με διορατικότητα κλείνει τα ανοιχτά μέτωπα του Ψυχρού Πολέμου και της πρώτης μεταψυχροπολεμικής εποχής· δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ηγεμονία στη νέα εποχή. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δούμε τη μη επέμβαση στη Συρία και τη σχεδόν ταυτόχρονη προσέγγιση του Ιράν, αλλά και την αναμενόμενη προσέγγιση της Παλαιστίνης, έστω και περιορισμένη. Πρόκειται για πραγματιστικές και ειρηνικές προσεγγίσεις με όλους τους έως πρόσφατα πυλώνες του Αξονα του Κακού.

Η χρονιά που οι αναδυόμενες αγορές επέστρεψαν στο 1998

Σε περιδίνηση βρίσκονται οι οικονομίες των αναδυόμενων ασιατικών οικονομιών που αφήνουν το 2014 όπως ακριβώς το άρχισαν. Από τη Ρωσία μέχρι τη Βενεζουέλα και από την Ταϊλάνδη μέχρι τη Βραζιλία υποχωρούν μετοχές, ομόλογα και νομίσματα του αναδυόμενου κόσμου. Το ρωσικό ρούβλι έχει σημειώσει ιλιγγιώδη πτώση, φθάνοντας τα 100 ρούβλια στο ευρώ, ενώ τα ομόλογα της Βενεζουέλας έχουν κάνει βουτιά στα 40 σεντς του δολαρίου. Στις αρχές της εβδομάδας, οι μετοχές στην Ταϊλάνδη σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 μηνών. Ανάλογη είναι η πορεία και των ομολόγων εταιρειών της Βραζιλίας.

Ο διορισμός του Ετιέν Μαχτσουπιάν εκτιμάται ως χείρα φιλίας προς την Αρμενία Αρμένιος δημοσιογράφος εκ δεξιών του Νταβούτογλου

Εντυπωσιακή θεωρείται η απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να διορίσει ως αρχισύμβουλό του τον αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφο-αρθρογράφο Ετιέν Μαχτσουπιάν.Ο αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφος-αρθρογράφος έχει συμβάλει στις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, καθώς και προσέγγισης με την Αρμενία.Δεν έχουν διευκρινιστεί οι αρμοδιότητές του, όμως από εδώ και πέρα θα είναι το «δεξί χέρι» του Νταβούτογλου.

Ο 54χρονος Μαχτσουπιάν αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Zaman», που ελέγχεται από το ισλαμικό τάγμα «Hizmet» του Φετχουλάχ Γκιουλέν, μέχρι το 2007. Μετά τη δολοφονία του εκδότη της αρμενικής εφημερίδας «Agos» Χραντ Ντινκ, παραιτήθηκε και ανέλαβε τη διεύθυνση της «Agos» και από το 2010 αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Akşam».

Πυρηνική διπλωματία και μεγάλες μπίζνες

Η κρατική «Rosatom» χτίζει ή πρόκειται να κατασκευάσει αντιδραστήρες σε Τουρκία, Ινδία, Σλοβακία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές και Κίνα. Σχεδιάζεται επίσης να κατασκευαστούν μονάδες με ρωσική τεχνογνωσία σε Ιορδανία, Φινλανδία, Βραζιλία και άλλες χώρες.
Πυρηνική διπλωματία και μεγάλες μπίζνες-Οι κινήσεις της ΡωσίαςΗ πυρηνική... διπλωματία έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα της Μόσχας, καθώς προσπαθεί να κλείσει συμφωνίες για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Τουρκία, Ινδία, Βραζιλία είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες ήδη οι συζητήσεις είναι προχωρημένες, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με μία πλειάδα άλλων χωρών όπως για παράδειγμα το Ιράν.
Στην πραγματικότητα, πέραν από τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η στρατηγική αυτή και ο οποίος είναι τεράστιος, η υλοποίηση τέτοιων συμφωνιών σίγουρα επηρεάζει και τη διπλωματία.
Ήδη, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν στην κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ρωσικού σχεδιασμού Πυρηνικός Σταθμός «Ακούγιου» στην Τουρκία θα κατασκευαστεί -για πρώτη φορά- στη βάση της αρχής «πληρώνω - κατέχω - εκμεταλλεύομαι», που σημαίνει, ότι η ρωσική κατασκευάστρια εταιρία θα είναι ο ιδιοκτήτης του πυρηνικού σταθμού.

Άμος Χοχστάιν: Συνεργασία Ισραήλ με Τουρκία και Αίγυπτο στην ενέργεια

'Οι νέες ενεργειακές σχέσεις στη Μέση Ανατολή θα μετριάσουν τις διπλωματικές εντάσεις'
Φυσικό Αέριο
“Το Ισραήλ θα μπορέσει να εξάγει το φυσικό του αέριο στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στην Τουρκία, ξεπερνώντας τα πολιτικά εμπόδια που παρεμποδίζουν τις συμφωνίες”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που εμπλέκεται στις ενεργειακές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση από το Ισραήλ που μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τη συγκεκριμένη αναφορά έκανε “ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Υφυπουργός Εξωτερικών), Αμος Χοχστάιν, μιλώντας σε συνέντευξη στο Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, ο οποίος υποστήριξε ότι “έχουμε μία αξιοσημείωτη κατάσταση όπου τα ιδιαίτερα συμφέροντα του καθενός από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι εντυπωσιακά παρόμοια στον τομέα της ενέργειας”.

ΕΡΕΥΝΑ Τι απειλεί να τινάξει στον αέρα τους επενδυτές το 2015

Τι απειλεί να τινάξει στον αέρα τους επενδυτές το 2015
Από τι κινδυνεύει η παγκόσμια ειρήνη; Ποια γεγονότα μπορούν να διαταράξουν τις ισορροπίες και πώς γεωπολιτικές αναταραχές μπορούν να φοβίσουν τους ηγέτες αλλά και τους επενδυτές ανά τον πλανήτη; Στα ερωτήματα αυτά έρχεται να απαντήσει έρευνα του CNNmoney.com. η οποία επιχειρεί να καταγράψει τους 5 μεγαλύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το newmoney είναι:

H Γάζα αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση

Λίγους μήνες μετά τον χωρίς προηγούμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται λόγω χειμώνα.
Αντιδρώντας σε παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα, το Ισραήλ έπληξε τη νύχτα με μαχητικά εγκαταστάσεις της οργάνωσης Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ήταν η πρώτη επίθεση μετά τον χωρίς προηγούμενο πόλεμο τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο με περισσότερα από 2.100 θύματα από παλαιστινιακής και 70 από ισραηλινής πλευράς.

Oι Βαστίλλες Πάντα Πέφτουν Απο Αυτούς Που Δεν Εννοούν να Απογοητευτούν.

http://www.enikos.gr/images/resized/485_5c235a45e27e688f7d72c5015f43704d.jpg
Οι Έλληνες είναι απελπισμένοι, υποφέροντας για χρόνια χωρίς καμιά ελπίδα. Δεν φοβούνται πλέον ούτε τις αναταράξεις των αγορών, ούτε την αύξηση των spreads, ούτε την χρεοκοπία, ούτε την επιστροφή στη δραχμή. Στην πλειοψηφία τους έχουν χάσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων του αυτοσεβασμού, της υπερηφάνειας και πάνω απ’ όλα την αισιοδοξία ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει. Αυτό εξηγεί γιατί, εάν δεν εκλεγεί ΠτΔ, θα ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, όχι γιατί πιστεύουν στις εξαγγελίες του, αλλά γιατί δεν τους έμεινε τίποτα να χάσουν. Κατά συνέπεια οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν σύντομα να διαπραγματευτούν απευθείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος το οποίο δεν διαθέτει ένα σαφές οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα, πέρα από την άρνησή του στη συνέχιση της λιτότητας. Θα βρεθούν δηλαδή αντιμέτωποι με την ελληνική πραγματικότητα και την αγανάκτηση ενός λαού που δεν θέλει πλέον να παραβλέπουν την προσωπική του αξιοπρέπεια... https://mignatiou.com

Huffington Post: Φοβού τους απελπισμένους Ελληνες

Huffington Post: Φοβού τους απελπισμένους Ελληνες
Η Ευρώπη είτε δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το πρόγραμμα λιτότητας, είτε δεν ενδιαφέρεται, αναφέρει εμφατικά η Justine Frangouli-Argyris σε άρθρο γνώμης στη HUFFINGTON POST με τίτλο «Beware of Greeks in Despair!», σημειώνοντας ότι η απελπισία των Ελλήνων είναι πλέον σε τέτοιο βαθμό που δεν φοβούνται ούτε τις αντιδράσεις των αγορών, ούτε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, ούτε την επιστροφή στη δραχμή. Η πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως επισημαίνεται, έχει χάσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων του αυτοσεβασμού, της υπερηφάνειας και πάνω απ’ όλα την αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Ο Πούτιν προσκάλεσε τον ηγέτη της Β. Κορέας στη Μόσχα

Tον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί τη Μόσχα τον ερχόμενο Μάιο για να μετάσχει στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από τη νίκη των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο ΠόλεμοΠρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο εξωτερικό από το 2011, όταν ανέλαβε την εξουσία. Ο προσωπικός απεσταλμένος του βρέθηκε στη Μόσχα τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουν οι δύο χώρες για τη βελτίωση των σχέσεών τους.

Δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο φυσικό αέριο στο τεμάχιο 9 της κυπριακή ΑΟΖ

Δεν εντοπίστηκε εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων κατά την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης της κοινοπραξίας ENI / KOGAS με την επωνυμία «Ονασαγόρας», στο τεμάχιο 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ανακοίνωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων. Η γεώτρηση, η οποία ανορύχθηκε με το γεωτρύπανο SAIPEM 10000, έφτασε στο προβλεπόμενο βάθος των 5.800 μέτρων.Η γεώτρηση «Ονασαγόρας» ήταν ένας από τους στόχους, οι οποίοι εντοπίστηκαν από την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συλλέχθηκαν πριν από την έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος. Η συγκεκριμένη αποτελεί την πρώτη από μια σειρά γεωτρήσεων που θα διενεργηθούν από το SAIPEM 10000 στην κυπριακή ΑΟΖ.

Βαριά πρόστιμα σε πολυεθνικές για σύσταση καρτέλ BLOOMBERG, REUTERS

Υψηλότατα πρόστιμα 951 εκατ. ευρώ επέβαλε στους κολοσσούς καταναλωτικών αγαθών Colgate - Palmolive, Henkel, Unilever, Ρrocter & Gamble, Reckitt Benckiser, Sara Lee, SC Johnson, Laboratoires Vendome, Gillette, L’Oreal, Beiersdorf, Vania και Bolton Sοlitaire η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας λόγω συντονισμένου καθορισμού τιμών. Η τακτική αυτή ακολουθείτο από το καρτέλ, που είχαν συστήσει οι ανωτέρω όμιλοι, στα προϊόντα,που διακινούνταν σε σουπερμάρκετ την περίοδο 2003 -2006. Ειδικότερα, από το συνολικό πρόστιμο των 951 εκατ. ευρώ τα 345,2 εκατ. ευρώ αφορούν τις κατασκευάστριες εταιρείες ειδών καθαρισμού Colgate - Ρalmolive, Henkel, Unilever, Ρrocter & Gamble, Reckitt Benckiser, Sara Lee, SC Johnson και Bolton Sοlitaire. Τα υπόλοιπα 605,9 εκατ. ευρώ αφορούν προϊόντα προσωπικής υγιεινής, που παράγονται από τις Colgate, Henkel, Unilever, Ρrocter & Gamble, Reckitt Benckiser, Sara Lee, Laboratoires Vendome, Gillette, L’ Oreal, Beiersdorf και Vania.

Τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν στο βόρειο Αιγαίο

Μετά την Κούβα, ξεπάγωμα των σχέσεων ΗΠΑ - Βενεζουέλας;

Μετά την Κούβα, ξεπάγωμα των σχέσεων ΗΠΑ - Βενεζουέλας;
Να λοιπόν που το 2014 τελειώνει με μια ιστορική, ευχάριστη και απρόβλεπτη εξέλιξη. Μετά από μισό αιώνα εχθρότητας, και πολλή μυστική διπλωματία, ΗΠΑ και Κούβα κάνουν αποφασιστικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων.Καλά ενημερωμένοι Αμερικανοί αναλυτές, όπως ο Τζορτζ Φρίντμαν του κέντρου αναλύσεων Stratfor, βλέπουν άλλη μία εξέλιξη στον ορίζοντα: το ξεπάγωμα των σχέσεων ΗΠΑ - Βενεζουέλας.Η πιο σημαντική ανακοίνωση είναι ότι θα αρχίσουν πολιτικές συζητήσεις, στο πιο υψηλό επίπεδο, για την αποκατάσταση επίσημων διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ- Κούβας, οι οποίες ήταν ανύπαρκτες από το 1961.Αμερικανοί και Κουβανοί θα έχουν συναντήσεις τους επόμενους μήνες, και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ίδρυσης πρεσβειών στην Αβάνα και στην Ουάσιγκτον.

Ολα όσα ενοχλούν αφόρητα τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ταινίες του Χόλιγουντ, χριστουγεννιάτικα δέντρα, σαπουνόπερες και μπαλόνια έχουν γίνει στόχος της οργής του τραγελαφικού σταλινιστικού καθεστώτος
Δεν είναι μόνο οι κυρώσεις του ΟΗΕ και η προπαγάνδα του καπιταλισμού που εξοργίζει τη Βόρεια Κορέα. Ταινίες του Χόλιγουντ, χριστουγεννιάτικα δέντρα, σαπουνόπερες και μπαλόνια έχουν γίνει στόχος της οργής του σταλινιστικού καθεστώτος, επειδή ενοχλούν αφόρητα τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.Μια κωμωδία με τίτλο «Η συνέντευξη» έχει εξωθήσει τις υπερευαισθησίες του σε νέα άκρα. Ο Κιμ τη χαρακτήρισε «απροκάλυπτη τρομοκρατία και πολεμική πράξη», με το θέμα να έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το CNN, η αμερικανική κυβέρνηση θα κατηγορήσει επισήμως την Πιονγκγιάνγκ για την επίθεση χάκερς στη Sony Pictures, το στούντιο που γύρισε την επίμαχη ταινία, η οποία δείχνει σε κάποια στιγμή τη δολοφονία του Κιμ. Η Sony απέσυρε το φιλμ έπειτα από απειλές κατά της ζωής όσων θα πήγαιναν να τη δουν στις αίθουσες.

ΑΡΘΡΟ Deutsche Welle: Η σπαζοκεφαλιά της Ελλάδας

«Η Ε.Ε. παρακολουθεί με αγωνία το πόκερ εξουσίας που εκτυλίσσεται στην ελληνική Bουλή. Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι ένα: οι συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και από ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση», γράφει η Deutsche Welle.
Deutsche Welle: Η σπαζοκεφαλιά της Ελλάδας
Αν και η Ε.Ε. δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά των κρατών - μελών της, δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Φάνηκε καθαρά από τις παραινέσεις Γιούνκερ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, αλλά και την επίσκεψη Μοσκοβισί, όλως εξαιρέτως λίγες ώρες πριν τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής στη βουλή.

Το μήνυμά του, αν και συγκαλυμμένο, ήταν σαφές: η Ε.Ε. δεν πρόκειται να στηρίξει την Ελλάδα αν δεν προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ή στη γλώσσα που θέλουν οι Έλληνες, εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει κι άλλες μεταρρυθμίσεις, τότε η «μισητή» τρόικα θα φύγει από τη χώρα.

Νόμισμά μας και πρόβλημά σας...

http://dumburapaddington.files.wordpress.com/2014/03/pax-americana.jpg
Η ισχύς του δολαρίου από ευλογία κινδυνεύει να γίνει κατάρα, επισημαίνουν σε χθεσινό τους σχόλιο οι Financial Times, με δεδομένη και προεξοφλημένη πλέον την πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια γύρω στα μέσα του 2015. Μια νόμιμη ανησυχία που παραπέμπει στον διάλογο στις αρχές της δεκαετίας του '70 του τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Ζισκάρ ντ' Εστέν με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόναλι.Στις διαμαρτυρίες του ντ' Εστέν για τις παρενέργειες των απότομων αυξομειώσεων της ισοτιμίας του δολαρίου, ο Αμερικανός συνομιλητής του με τη χαρακτηριστική κομψότητα του Τέξας, του οποίου είχε διατελέσει κυβερνήτης, απάντησε: «Το δολάριο είναι το εθνικό μας νόμισμα και το δικό σας πρόβλημα»! (The Dollar is our currency and your problem).

ΧΑΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ Επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία - Κραυγές και ψίθυροι δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία - Κραυγές και ψίθυροι δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου
Επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, παίζονται τις τελευταίες ώρες, έπειτα και από τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της καταγγελλόμενης απόπειρας δωροδοκίας του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Παύλου Χαϊκάλη.
Η χώρα βρίσκεται σε βαθύ τέλμα λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κι ενώ ακούγονται απίστευτα πράγματα που στιγματίζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Απόπειρες χρηματισμού, απειλές, «μεσάζοντες», υποκλοπές, μονταζιέρες, «φίλοι» κομμάτων, υπόνοιες για μαζικές δωροδοκίες βουλευτών, σκουλήκια, άθλια υποκείμενα, μηνύσεις. Όλα μπαίνουν στο… μπλέντερ προκαλώντας μια πολύ άσχημη εικόνα για την Ελλάδα και το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά κυρίως βάζουν «μπουρλότο» στη διαδικασία εκλογής Προέδρου η οποία πλέον θα γίνει μέσα σε μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Βαριοπούλα στο Κίνημα Γκιουλέν

Το κίνημα βρίσκεται στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού, των κεμαλιστών και της Κυβέρνησης Του Νίκου Στέλγια
http://vimasaronikou.files.wordpress.com/2013/12/ceb3cebaceb9cebfcf85cebbceadcebdceb5cf81cebdcf84cebfceb3ceaccebd.jpg
Λίγα χρόνια μετά την σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πλαίσια της εκδίκασης των Υποθέσεων Εργκενεκόν και Βαριοπούλα, μια νέα βαριοπούλα έρχεται να πέσει αυτή την φορά πάνω στο Κίνημα Γκιουλέν. Το κίνημα, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού, των κεμαλιστών και της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στέλνει στις τουρκικές φυλακές κορυφαία στελέχη του με εντολή των Τούρκων δικαστών. Το μεσημέρι της Παρασκευής, το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάνθηκε αναφορικά με τους 12 υπόπτους, που είχαν συλληφθεί κατά την επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου. Ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Zaman, Εκρέμ Ντουμανλί, αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και τακτική παρουσία στις Αρχές. Την ίδια στιγμή, οι δικαστές διέταξαν την προφυλάκιση του Διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου Samanyolu, Χινταγέτ Καρατζά και μαζί μ’ αυτόν άλλων τριών υπόπτων.

Ντοά Αλ Ζαμέλ: Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην ηρωίδα του ναυαγίου

Βράβευσαν το κορίτσι που έσωσε τη ζωή του βρέφους στο ναυάγιο κοντά στην Κρήτη
Το ετήσιο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών άνευ προκηρύξεως δόθηκε στη 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι γονείς δύο βρεφών τα εμπιστεύτηκαν στη Ντοά καθώς οι ίδιοι προσπαθούσαν να σώσουν τα άλλα τους παιδιά και η νεαρή κοπέλα κατάφερε και έσωσε ένα εξ” αυτών κολυμπώντας δίπλα του για τρείς ημέρες.
haniotika-nea.gr

Διατάσεται η επιστροφή οικοπέδου που είχε κατασχεθεί Δικαστική νίκη Έλληνα της Κωνσταντινούπολης έναντι του τουρκικού Δημοσίου

Δικαστική νίκη πέτυχε Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έναντι του τουρκικού δημοσίου που είχε κατασχέσει παράνομα ένα οικόπεδο στην περιοχή Φενέρμπαχτσε στην ανατολική όχθη της Πόλης. Το Ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε την επιστροφή του οικοπέδου στον νόμιμο κληρονόμο του Οικουμενικού Πατριάρχη Μάξιμου Ε’, στον 92χρονο Σταμάτης Παπαμανωλάκη. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο του τουρκικό δημόσιο έχει ήδη χτίσει τζαμί . Ο κληρονόμος ανακοίνωσε πως δεν επιθυμεί την κατεδάφιση του τζαμιού και διεκδικεί αποζημίωση που σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες η αξία του ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια δολάρια. Το θέμα έχει λάβει μεγάλη διάσταση και στην Τουρκία με πρωτοσέλιδο της εφημερίδα Milliyet που έχει ως τίτλο «το τζαμί επιστράφηκε στον Πατριάρχη».