20 Δεκεμβρίου 2014

Βαριοπούλα στο Κίνημα Γκιουλέν

Το κίνημα βρίσκεται στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού, των κεμαλιστών και της Κυβέρνησης Του Νίκου Στέλγια
http://vimasaronikou.files.wordpress.com/2013/12/ceb3cebaceb9cebfcf85cebbceadcebdceb5cf81cebdcf84cebfceb3ceaccebd.jpg
Λίγα χρόνια μετά την σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πλαίσια της εκδίκασης των Υποθέσεων Εργκενεκόν και Βαριοπούλα, μια νέα βαριοπούλα έρχεται να πέσει αυτή την φορά πάνω στο Κίνημα Γκιουλέν. Το κίνημα, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού, των κεμαλιστών και της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στέλνει στις τουρκικές φυλακές κορυφαία στελέχη του με εντολή των Τούρκων δικαστών. Το μεσημέρι της Παρασκευής, το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάνθηκε αναφορικά με τους 12 υπόπτους, που είχαν συλληφθεί κατά την επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου. Ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Zaman, Εκρέμ Ντουμανλί, αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και τακτική παρουσία στις Αρχές. Την ίδια στιγμή, οι δικαστές διέταξαν την προφυλάκιση του Διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου Samanyolu, Χινταγέτ Καρατζά και μαζί μ’ αυτόν άλλων τριών υπόπτων.
Ο Καρατζά κατηγορείται ως μέλος και διευθύνων τρομοκρατικής οργάνωσης. Η απόφαση του Δικαστηρίου ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Ο Εκρέμ Ντουμανλί και άλλοι 8 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την προϋπόθεση τακτικής παρουσίας στις Αρχές. Το Δικαστήριο αποφάσισε για τη σύλληψη του Διευθυντήντή του τηλεοπτικού δικτύου Samanyolu, Χινταγέτ Καρατζά, για τη σύλληψη του πρώην Διευθυντή της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, Τουφάν Εργκιουντέρ, για τη σύλληψη του Διευθυντή Δημόσιας Τάξης, Ερντάν Ερτσικτί και για τη σύλληψη του διευθυντικού στελέχους της Ασφάλειας, Μουσταφά Κιλιτσασλάν. Ο Καρατζά, ο οποίος αρνήθηκε να καταθέσει στον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου, κατηγορείται ως στέλεχος τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι δε, υπόλοιποι ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης

. Στο μεταξύ ο δημοσιογράφος Νουχ Γκιονουλτάς, που βρισκόταν στο εξωτερικό και τελικά επιστρέφοντας χθες, κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία, μετά τις διαδικασίες που έγιναν, έφυγε από το Δικαστικό Μέγαρο. Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε διαφύγει στο εξωτερικό και ότι τώρα δεν του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ ισχυρίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, το Κίνημα Γκιουλέν επιχείρησε να ανοίξει τον δρόμο για την πραξικοπηματική απομάκρυνση του από την εξουσία. Την ίδια στιγμή, οι κεμαλιστές υποψιάζονται ότι το Κίνημα Γκιουλέν έστισε τις Υποθέσεις Εργεκενόν και Βαριοπούλα για να ελέγξει τον τουρκικό στρατό.