10 Ιανουαρίου 2016

Αμφισβητούμενος αλλά πανίσχυρος ο Γκρούεφσκι

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Στον αστερισμό των πρόωρων βουλευτικών εκλογών εισέρχονται τα Σκόπια, με στόχο να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που εδώ και ενάμιση χρόνο κρατά παράλυτη τη χώρα και για την οποία η ευθύνη αποδίδεται στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η χώρα οδηγείται υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα στην κάλπη για να φύγει ο Γκρούεφσκι, όμως το πιθανότερο είναι ότι η FYROM θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερο αδιέξοδο, αφού όλα δείχνουν ότι ο Σλαβομακεδόνας ηγέτης θα εξέλθει και πάλι νικητής –με «σχετική άνεση» κατά τις εκτιμήσεις των παρατηρητών στα Σκόπια– και αναβαθμισμένος από τη λαϊκή κολυμβήθρα, συνεχίζοντας την αυταρχική διακυβέρνηση για την οποία κατηγορείται. Με άλλα λόγια, όσοι θέλησαν να σκάψουν τον λάκκο του Γκρούεφσκι κινδυνεύουν τώρα να πέσουν οι ίδιοι μέσα...

Άγκυρα: Διαμαρτυρία για το πάγωμα των λογαριασμών Τούρκων πολιτών στην Αγγλία Η απόφαση αφορά την προσφυγή επτά πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

O Τανζού ΜπιλγκίτςΈνσταση προς την απόφαση αγγλικού δικαστηρίου με την οποία πάγωσαν οι λογαριασμοί Τούρκων πολιτών στην Αγγλία, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και Τούρκοι διπλωματικοί που βρίσκονται σε υπηρεσία στη χώρα αυτή, έκανε η Τουρκία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς. Η απόφαση αφορά την προσφυγή επτά πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.Στη χτεσινή συνέντευξη τύπου προς τους διπλωματικούς συντάκτες, ο Μπιλγκίτς είπε πως την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε για το λόγο αυτό στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Ευλογημένη” από τον Τούρκο αρχιμουφτή η παιδοφιλία;

H λέξη αίσχος είναι λίγη για να περιγράψει το νέο τουρκικό θρησκευτικό διάταγμα, που ούτε λίγο, ούτε πολύ επιτρέπει την παιδοφιλία και την αιμομιξία μεταξύ πατέρα και κόρης!
Ο Τούρκος αρχιμουφτής Μεχμέτ Γκορμέζ. Frame από βίντεο YouTubeΤο σήκωσαν από τον ιστοχώρο τους άρον-άρον όταν έγιναν βούκινο, και οι αηδιαστικές και σοκαριστικές τους «συμβουλές» άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο… Ο λόγος για την πανίσχυρη – επί Ερντογάν – Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων που κλήθηκε να απαντήσει σε πατέρα που ρωτούσε – ανοιχτό δηλαδή το ενδεχόμενο στημένης ερώτησης για να τους κάνουν χωρίς να το σκεφτούν να πουν όσα πιστεύουν με βάση το Κοράνι και άλλες ισλαμικές πηγές… σοφίας – σε περίπτωση που έτρεφε «λάγνα» συναισθήματα για την κόρη του, εάν αυτό θα ακύρωνε τον γάμο του με τη μητέρα της από θρησκευτικής απόψεως!

Ο Ομπάμα, ο οίκος των Σαούντ, οι Τούρκοι, οι Πέρσες και ο Τσίπρας Όλα παίζονται στη Μ. Ανατολή - Κίνδυνοι, περιπλοκές, ευκαιρίες για την Ελλάδα

Ο Ομπάμα, ο οίκος των Σαούντ, οι Τούρκοι, οι Πέρσες και ο Τσίπρας
Καρακούσης Αντώνης -Σχεδόν πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου του 2015 ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επισκεπτόταν το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, συντομεύοντας το ταξίδι του στην Ινδία.
Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε με μεγάλες τιμές ο Βασιλιάς της χώρας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ, συνοδευόμενος από τους ισχυρότερους παράγοντες του σουνιτικού βασιλείου.Σε εκείνη την επίσκεψη ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να μεταδώσει στους Σαουδάραβες συνομιλητές του ότι οφείλουν να αποκηρύξουν την ισλαμική τρομοκρατία και να πάψουν να προσφέρουν βοήθεια σε σουνιτικά τρομοκρατικά δίκτυα της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης ασιατικής ζώνης,

Ο Αλί Αχμέτι βλέπει ετοιμότητα της Αθήνας για λύση του ονοματολογικού

Ο Αλί Αχμέτι βλέπει ετοιμότητα της Αθήνας για λύση του ονοματολογικού

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος -Ετοιμότητα και βούληση από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων διέκρινε ο ηγέτης του αλβανόφωνου κόμματος DUI Αλί Αχμέτι ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι την Αθήνα. Ο κ. Αχμέτι, το κόμμα του οποίου είναι κυβερνητικός εταίρος του VMRO του απερχόμενου (λόγω εκλογών) Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε συνάντηση για περισσότερο από 1 ώρα με τον Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών.Η επίσκεψη του κ. Αχμέτι στην Αθήνα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του DUI στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Φατμίρ Μπεσίμι και Μούσα Τζαφέρι που κατέχουν θέσεις αντιπροέδρων, προκάλεσε και αντιπαράθεση στα Σκόπια ανάμεσα στο DUI και στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και χαρακτήρισε την επίσκεψη καθαρά κομματική. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου των Σκοπίων στην Αθήνα δεν είχε ρόλο στην οργάνωση της επίσκεψης.

Η Αργεντινή μπορεί να βγει από το τούνελ με τον Μαουρίσιο Μάκρι

Η Αργεντινή μπορεί να βγει από το τούνελ με τον Μαουρίσιο Μάκρι
Mohamed A. El - Erian Διευθύνων Σύμβουλος της PIMCO και συγγραφέας του βιβλίου «When markets collide» -Η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι εγκαινίασε ένα τολμηρό σχέδιο για την αναζωογόνηση μιας χτυπημένης και πολιορκούμενης οικονομίας που μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό. Σε μια εποχή τρομακτικής κρίσης δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη σημασία αυτής της κίνησης, όχι μόνο για την Αργεντινή αλλά και για άλλες χώρες, όπου οι ηγέτες παρακολουθούν στενά για ενδείξεις σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα.

Τρεις γυναίκες, 19 σφαίρες

Τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν στην νοτιοανατολική Τουρκία

Ισπανικό σταυρόλεξο

Η επίσκεψη προχθές Πέμπτη του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Σάντσεθ στη Λισαβόνα ξεκαθάρισε κάπως τον μετεκλογικό ορίζοντα στη Μαδρίτη: • Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών επισκέφθηκε την Πορτογαλία και επέλεξε να διαμηνύσει από εκεί ότι αποκλείει Μεγάλο Συνασπισμό με τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, μια αυτονόητη και αναμενόμενη επιλογή, καθώς οποιαδήποτε συμμετοχή ή ανοχή στη Δεξιά θα ήταν πολιτική αυτοκτονία και δώρο στους Podemos.• Ο Σάντσεθ, που δήλωσε ότι τείνει χέρι συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις προς τα αριστερά και τα δεξιά, προφανώς προτείνει συνασπισμό του PSOE με τους Podemos και τους Ciudadanos, ένα αδύνατο άθροισμα με προφανές κίνητρο να χρεώσει στον Ιγκλέσιας το κόστος του πολιτικού αδιεξόδου καθώς οι Σοσιαλιστές δεν δέχονται τη συνεργασία με τους Καταλανούς αυτονομιστές. Oμως για να μπορεί να υιοθετήσει το PSOE και ο Σάντσεθ μια πολιτική διαπραγματευτικής πυγμής απέναντι στο Podemos θα έπρεπε να διαθέτει την αξιοπιστία της απειλής προσφυγής σε νέες εκλογές, ένα σενάριο αδιανόητο με απαγορευτικό κόστος καθώς οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας κινδυνεύουν να είναι τα μεγαλύτερα θύματα μιας νέας αναμέτρησης.

Γιοστ Χίλτερμαν: «Πώς θα ηττηθεί τo Ισλαμικό Κράτος» Ο ειδικός σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής αναλυτής μιλάει στο «Βήμα» για το ISIS

Γιοστ Χίλτερμαν: «Πώς θα ηττηθεί τo Ισλαμικό Κράτος»
Μαλαβάκης Σάκης -«Για να ηττηθεί τo Ισλαμικό Κράτος (ISIS) δεν αρκούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά είναι απαραίτητη και μια πολιτική στρατηγική με στόχο τη σύνθεση μιας ενωτικής κυβέρνησης στο Ιράκ και την έναρξη μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία». Αυτό δήλωσε στο «Βήμα» ο Γιοστ Χίλτερμαν, επικεφαλής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του International Crisis Group, μιας διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης που προωθεί πολιτικές με στόχο την πρόληψη, τον περιορισμό και την επίλυση συρράξεων ανά την υφήλιο. Ερωτώμενος αν το 2016 θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το ISIS ο ειδικός σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής αναλυτής εμφανίζεται επιφυλακτικός και εξηγεί γιατί.

Μπιλ Ντουρόντι: «Η ισχύς του Ισλαμικού Κράτους είμαστε εμείς»

Μπιλ Ντουρόντι: «Η ισχύς του Ισλαμικού Κράτους είμαστε εμείς»
«Αναμφίβολα ντροπιαστικό για τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας» χαρακτηρίζει ο Μπιλ Ντουρόντι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και πρώην στέλεχος της Αμυντικής Ακαδημίας της Βρετανίας, το γεγονός ότι ο φερόμενος ως ο νέος εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους κατάφερε να εγκαταλείψει τη Βρετανία και να μεταβεί στη Συρία σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη σύλληψή του ως υπόπτου για παροχή υποστήριξης σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση της Βρετανίας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο βρετανός ακαδημαϊκός υπογραμμίζει, μιλώντας στο «Βήμα», ότι το εν λόγω περιστατικό «αποδεικνύει πως είναι αδύνατο να αποτραπούν όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με την τρομοκρατία παντού και πάντα».

Θα της κοστίσει 185 εκατομμύρια δολάρια Η Τουρκία ξεκινά την κατασκευή ενός εξ ολοκλήρου δικού της δορυφόρου

Μετά από έξοδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διάφορα δορυφορικά προγράμματα μέχρι τώρα, η Τουρκία είναι έτοιμη πλέον να φτιάξει τον δικό της δορυφόρο με δικά της μέσα Η Τουρκία ξεκινά την κατασκευή ενός εξ ολοκλήρου δικού της δορυφόρουΜετά από πολλές συμμετοχές σε ξένα προγράμματα, οι Τούρκοι δηλώνουν ικανοί πλέον να κατασκευάσουν τον δικό τους δορυφόρο μέσα στην Τουρκία από δικούς τους επιστήμονες. Ο στόχος είναι να τον στείλουν στο διάστημα μέσα στο 2019.Οι υπεύθυνοι του προγράμματος δηλώνουν ότι ίσως υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις, όμως η ιδέα της κατασκευής ενός αμιγώς τουρκικού δορυφόρου δεν γυρίζει πίσω. Και μάλιστα θα αφορά όλα τα στάδια και τα μέρη ενός δορυφόρου, το software, τον σχεδιασμό, την κατασκευή του κελύφους κ.λπ.

Για τον σκοπό αυτό, η Άγκυρα είναι έτοιμη να πληρώσει αρκετούς ξένους επιστήμονες σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τους Τούρκους επιστήμονες, ενώ το κόστος υπολογίζεται στα 185 εκατομμύρια δολάρια.

«Μουσουλμάνοι, πρέπει να αναθεωρήσουμε κριτικά την κατανόησή μας για το Iσλάμ»

Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν αληθινά τη βαθιά λύπη και αποστροφή μου για τη σφαγή που διαπράχθηκε από ομάδες τρομοκρατών, όπως το τόσο γνωστό «Ισλαμικό κράτος».
Μοιράζομαι τον βαθύ φόβο μου μαζί με τους ενάμισι δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, με αφορμή τη διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων που καλύπτονται με τον μανδύα της θρησκείας από κάποιες διεστραμμένες ιδεολογίες.Εμείς οι μουσουλμάνοι έχουμε ειδική ευθύνη, όχι μόνο στο να ενώσουμε τα χέρια μας με τους συνανθρώπους μας και να σώσουμε τον κόσμο από τη μάστιγα της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, αλλά και να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της αμαυρωμένης εικόνας της πίστης μας.Είναι εύκολο να ενσωματώνεις μια συγκεκριμένη ταυτότητα αυθαίρετα, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό λέξεις και σύμβολα.

ΤΟΥΡΚΙΑ Η αντιπαράθεση με το HDP παραμένει στο επίκεντρο Αστυνομική επιχείρηση χτες σε γραφεία του HDP στην Κωνσταντινούπολη

https://pbs.twimg.com/media/CYWTRoQWMAAJsRG.jpg:largeΑΓΚΥΡΑ.--Το «γάντι» της αντιπαράθεσης με την τουρκική κυβέρνηση του AKP σηκώνει η ηγεσία του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο μετά την ανοιχτή υποστήριξη του «δικαιώματος» των νοτιοανατολικών περιοχών στην αυτονομία, οργανώνει σχετικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις.
Απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία», ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, από την ανατολική πόλη Βαν, ειρωνεύτηκε: «Τότε, αυτό σημαίνει ότι το Κουρδικό έληξε σε μια στιγμή. Πότε λύθηκε; Οι Κούρδοι βρίσκονται στο σκοτάδι», ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διακοπή των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων». Την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη διάθεση του κόμματός του για επανάληψη των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι «τα όπλα μιλούν όταν δε μιλά η πολιτική. Δε χρειάζεται να συμπαθεί ο ένας τον άλλο, αλλά ο ένας πρέπει να σεβαστεί τη θέληση του άλλου» και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Ας προχωρήσουμε σε απευθείας μετάδοση. Εσείς (το ΑΚΡ) ας υποστηρίξετε το προεδρικό σύστημα και εμείς την αυτονομία».

Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις NOTAM’S και NAVTEX που εκδίδει για το Αιγαίο.

Τις τελευταίες μέρες έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλα NOTAM’S και αντίστοιχα NAVTEX, από την Τουρκία, δηλαδή προειδοποιήσεις προς τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείας, ότι κάποιες περιοχές του Αιγαίου δεν είναι ασφαλείς, λόγω στρατιωτικών ασκήσεων.
AEROMAXIESΗ Τουρκία επιχειρεί να δεσμεύσει εκτεταμένες περιοχές στο Βόρειο, Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για ένα διάστημα 12 μηνών, δηλαδή για ολόκληρο το 2016, προκειμένου να πραγματοποιήσει αεροναυτικές ασκήσεις και βολές όπλων των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων.Η Τουρκία με τις περιοχές που αυθαίρετα δεσμεύει στο Αιγαίο,εγείρει πιο πιεστικά σοβαρά ελληνοτουρκικά ζητήματα, που αφορούν στο εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, την ελληνικότητα νησιών, καθώς επίσης και την οροθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο.Για παράδειγμα, αν γίνουν δεκτές οι Τουρκικές απαιτήσεις, τότε, τα Ελληνικά αεροσκάφη και τα πλοία, για να πάνε στο Καστελόριζο, οφείλουν, είτε να παρακάμψουν τις τουρκικές ζώνες (με ότι τούτο συνεπάγεται για την ομαλότητα της ναυσιπλοΐας-αεροπλοΐας), είτε να ζητήσουν άδεια από τις τουρκικές αρχές.

Φιλελευθερισμός και αέρας κοπανιστός!!!

1DE82D3A0BC71F3C29887F29173064EA
Ορθή πολιτική ασκεί κάποιος, όταν κάνει σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Μετά από 6 χρόνια Μνημονίου και ισοπέδωσης του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας φαίνεται, ότι εξακολουθούμε ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα να μην καταλαβαίνουμε το παιχνίδι, στο οποίο, θέλοντας και μη, έχουμε κληθεί ως χώρα να παίξουμε.Βρισκόμαστε στο στάδιο ολικής ανασυνθέσεως των κρατικών οντοτήτων της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, ίσως και του ενδιάμεσου χώρου, μεταξύ δυτικής Ευρώπης και Ρωσίας. Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον, όπου η πολιτική βούληση των προς ανασύνθεση κρατών, παίζει ασήμαντο ρόλο, προτεραιότητα έχει η επιβίωση του ελληνικού υποκειμένου, ως Όλου!!! Όλα τα άλλα, είναι ζητήματα της πολιτικής καθημερινότητας. Όταν η Τουρκία, ένα κράτος 80 εκατομμυρίων ανθρώπων και μέλος του ΝΑΤΟ, κινδυνεύει με διαμελισμό, πρέπει να καταλάβουμε, ότι εμείς είμαστε οι επόμενοι στη γεωπολιτική τροφική αλυσίδα…

Λαμόγια στο χακί (εκδ. Τόπος, 2015) ή η παροιμιώδης διαφθορά των χουντικών

LAMOGIA-COVER-400
Ο Διονύσης Ελευθεράτος με το εξαίρετο βιβλίο του Λαμόγια στο χακί (εκδ. Τόπος, 2015), που είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που εκδόθηκαν το 2015, πραγματοποίησε έναν τριπλό άθλο.
Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Το πρώτο και σπουδαιότερο επίτευγμα του βιβλίου είναι ότι ανασκευάζει εκ βάθρων ένα επιχείρημα που στην πιο ωμή εκδοχή του το εισήγαγε εσχάτως η Χρυσή Αυγή: Πως οι χουντικοί δεν έκλεψαν κι ότι η επταετία αποτέλεσε μια περίοδο χρηστής οικονομικής διαχείρισης. Ενίοτε, το συγκεκριμένο παραμύθι σερβίρεται και υπό τη μορφή ενός μίνι οικονομικού θαύματος που επιτέλεσε η χούντα. Ο Διονύσης δεν αφήνει πλευρά αυτού του επιχειρήματος που να μην την αναλύσει, αξιοποιώντας ένα μεγάλο πλήθος πηγών από βιβλία και εφημερίδες, για να καταδείξει ότι η χούντα ήταν μιας περίοδος μεγάλης αρπαχτής και μεγάλης φτώχειας. Συνοπτικά, και με επίγνωση όσων πολύτιμων παραλείπουμε, στεκόμαστε: Στα κορυφαία οικονομικά σκάνδαλα που συνέβησαν επί χούντας (βλέπε την σχεδιαζόμενη οικοδόμηση στα …Τουρκοβούνια του Τάματος για την απελευθέρωση από το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που έκανε ορισμένους κατά μισό περίπου δισ. πλουσιότερους, τα θαλασσοδάνεια ύψους τουλάχιστον 1,5 δις. δραχμών σύμφωνα με έκθεση του ίδιου του τότε αρχηγού της ΚΥΠ, ταξίαρχου Μιχάλη Ρουφογάλη, και το σκάνδαλο με τα μαύρα κρέατα από τη Ροδεσία και την Αργεντινή που εισήγαγαν οι χουντικοί και πολιτικοί τους φίλοι και συγγενείς), στις παχυλές τους αμοιβές, στη μέριμνα που επέδειξαν να εξασφαλίσουν το ακαταδίωκτο τους, στις συμβάσεις που υπέγραψαν με πολυεθνικές εξασφαλίζοντάς τους υπερκέρδη (Κόκα – Κόλα, Νεστλέ, Πεζό – Ρενό, κ.α.), στην μετανάστευση που γνώρισε νέες δόξες (392.218 εργάτες κι εργάτριες έφυγαν σε αναζήτηση εργασίας), κοκ. Εν ολίγοις, η χούντα ούτε καν συνέχισε την οικονομική άνθηση που παρατηρούταν την προηγούμενη περίοδο…

Ο ρόλος της γνώσης και η καλλιέργεια του... κρετινισμού

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος
ath.papandropoulos@euro2day.gr
Τα επίπεδα γνώσεων των εργαζομένων -λιγότερο σήμερα, περισσότερο αύριο- θα καθορίζουν και το ύψος των αμοιβών τους. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.
Πριν από λίγο καιρό είχα τη μεγάλη ευκαιρία και τύχη να παρακολουθήσω στο Παρίσι μια εντυπωσιακή ημερίδα σχετική με την εκπαίδευση και το μέλλον της, αλλά και τον ρόλο της γνώσης στις σημερινές και αυριανές κοινωνίες της πολυπλοκότητας και της απίστευτης παραγωγής πληροφοριών.

Εθνικολαϊκιστικός «ριζοσπαστισμός» και εθνικό «αριστερό» πισωγύρισμα



Του Γιάννη Τσαμουργκέλη
Κραυγάζοντες μεγαλοστομούντες κατά πάντων με αοριστολογίες και ανερμάτιστα επιχειρήματα. Ιδεοληπτικοί, ημιμαθείς και ασυγκρότητοι ανέλαβαν ως ριζοσπαστική απαίτηση της κοινωνίας (τους) να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων με όσα που ξέρουν (!) και με αυτά που φαντάζονται (!).Η «δυναμική» αρχή έγινε με τους «αγανακτισμένους» που ανέλαβαν να θέσουν τα θεμέλια του σύγχρονου «ριζοσπαστισμού». Ενα ανομοιογενές πλήθος (ανάξιων, επάξιων και διακεκριμένων, ακραίων εθνικιστών και διεθνιστών), που χλεύαζε και προπηλάκιζε… με αρχηγούς φυλών να διεκδικούν την ηγεσία του, με κριτήρια του ισχυρότερου χλευασμού και προπηλακισμού… Σε μια πατρίδα τελειωμένη που αναζητούσε την αναγέννησή της μετά την καταβαράθρωση δομών και θεσμών οι «αγανακτισμένοι», οι φυλές και οι ηγεμονίσκοι τους, προέβαλλαν τη βία της ανατροπής χωρίς προτάσεις και ιδεολογία ανασυγκρότησης.

Αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη Συρία για πρώτη φορά! Ποια περιοχή ελέγχουν

Image
Χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή γύρω από φράγμα Tishrin βορειοανατολικά της επαρχίας Χαλέπι, αφού πρώτα δυνάμεις της Συρίας (SDF) απώθησαν τις δυνάμεις του ISIL.Σύμφωνα με την αραβική υπηρεσία της Deutsche Welle “τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν υπό τον έλεγχό τους το φράγμα”Είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστή η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 ,όταν και ξεκίνησε η αιματηρή κρίση.Όπως επισημάνει το ιρανικό farsnews “η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Ομπάμα, ότι δεν επρόκειτο να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή”.www.onalert.gr

Γιατί η Τουρκία έχασε τα πάντα στη Μέση Ανατολή και ποιος είναι ο εφιάλτης που έρχεται

Image
Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν για να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή ήταν ο “τέντζερης” και οι θεωρίες του “στρατηγικού βάθους” του πονηρού Αχμέτ Νταβούτογλου το “καπάκι”. Ο ένας βρήκε τον άλλο αλλά το φαγητό που προέκυψε θα είναι πολύ δύσπεπτο για την Τουρκία. Τα όνειρα των δύο δεν φαίνεται να μπορούν να πραγματοποιηθούν και οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.Το Al Monitor σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυσή του για την Τουρκία επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή αφού αποτελεί μέρος του γενικότερου προβλήματος στην περιοχή.Η Άγκυρα επέλεξε να ενταχθεί στην σουνιτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία και μετά από την επιλογή της να τα “σπάσει” με το Ισραήλ,τώρα προσπαθεί να το επαναπροσεγγίσει. Και τα δύο έχουν να κάνουν με την απεγνωσμένη προσπάθειά της να βγει από την απομόνωσή της.Με την πρώτη επιλογή παραχώρησε τον ηγετικό ρόλο του σουνιτικού δόγματος στην Σαουδική Αραβία,αν και επί εποχής Ερντογάν είχε γίνει προσπάθεια να αναλάβει εκείνη αυτό το ρόλο.

Όλμοι προκάλεσαν τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν


σabiha-gokcenΗ έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 23ης Δεκεμβρίου και προκάλεσε τον θάνατο μιας υπαλλήλου στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν της Κωνσταντινούπολης οφειλόταν σε 4 βλήματα όλμου, που εκτοξεύθηκαν από δασώδη περιοχή σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο τις εισαγγελικές αρχές.Πέντε αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στο διεθνές αεροδρόμιο, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, υπέστησαν ελαφρές ζημιές.
Την ευθύνη έχει αναλάβει η ένοπλη οργάνωση, Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν, σε αντίποινα, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της, “για τις φασιστικές επιθέσεις που ερειπώνουν τις κουρδικές πόλεις». /www.athina984.gr

Τουρκία: Κάποιοι το βράδυ αιφνιδίασαν τον τουρκικό στρατό

Τουρκία: Κάποιοι το βράδυ αιφνιδίασαν τον τουρκικό στρατόΚάποιοι το βράδυ αιφνιδίασαν τον τουρκικό στρατό Έντονο εκνευρισμό προκάλεσε στις τουρκικές στρατιωτικές αρχές το θέαμα το πρωί σε ένα λόφο της ορεινής περιοχής Manisa, καθώς αντίκρισαν γραμμένη με πέτρες στο δάσος, σε μέγεθος ορατό από μακριά τη συντομογραφία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, εναντίον του οποίου η Άγκυρα διεξάγει ένα ακήρυχτο πόλεμο. Τουρκία: Κάποιοι το βράδυ αιφνιδίασαν τον τουρκικό στρατό Μόλις έγινε αντιληπτό το έργο της νύχτας οι αρχές έπιασαν αμέσως δουλειά για να "εξαφανίσουν" το πλάτους 33 μέτρων PKK και να τοποθετήσουν την τουρκική σημαία στο σημείο. Τουρκία: Κάποιοι το βράδυ αιφνιδίασαν τον τουρκικό στρατό Τώρα οι αρχές ερευνούν για το ποιός (ή το πιθανότερο ποιοί)προχώρησαν σε αυτή την παράνομη ενέργεια στη διάρκεια της νύχτας. Η ενέργεια πήρε έκταση στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία την χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική». Πηγή: www.lifo.gr

Τουρκία: Αστυνομική έφοδος σε γραφεία του φιλοκουρδικού HDP Συλλήψεις έξι ατόμων

Την επιχείρηση ανέλαβαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία έκανε λόγο για επιχείρηση κατά της νεολαίας του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), με το οποίο το HDP διατηρεί έμμεσες σχέσεις (φωτ. αρχείου)
Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε γραφεία του αριστερού, φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Κωνσταντινούπολη, συλλαμβάνοντας έξι άτομα.
Πρόκειται για το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μετά το κυβερνητικό ισλαμοσυντηρητικό AKP και την κεντροαριστερή, κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση του CHP.Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει προ ημερών ότι στηρίζει την ανάληψη νομικής δράσης κατά του κόμματος, για υποδαύλιση αποσχιστικών τάσεων στις κουρδικές περιοχές της χώρας.Την επιχείρηση ανέλαβαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία έκανε λόγο για επιχείρηση κατά της νεολαίας του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), με το οποίο το HDP διατηρεί έμμεσες σχέσεις.

Η νέα ατζέντα Σόιμπλε: Η παγίδα του ελληνικού βάλτου

Πάγος στην αξιολόγηση, βάλτωμα του ασφαλιστικού και του φορολογικού, και μια μακρά κόντρα με το ΔΝΤ (και για το ΔΝΤ) χωρίς να ανοίγει το κεφάλαιο του χρέους: Είναι η παγίδα του «ελληνικού βάλτου», το νέο σενάριο με το οποίο φλερτάρουν οι σκληρές φράξιες των πιστωτών και διευκολύνει ιδιαιτέρως – εάν δεν υπαγορεύεται και απ’ αυτήν – την ατζέντα Σόιμπλε.Η νάρκη Ντάισελμπλουμ για την αξιολόγηση
Το μήνυμα έστειλε, ξανά, πρώτος ο «συνήθως ύποπτος» Γερούν Ντάισελμπλουμ: Δήλωσε από το Αμστερνταμ ότι η αξιολόγηση θα διαρκέσει «μήνες και όχι εβδομάδες», έβαλε στα προαπαιτούμενά της το φορολογικό και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων κι έσπευσε ταυτόχρονα να φρενάρει και τις συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» με το ΔΝΤ. ««Δεν γίνεται πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο προγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η Σύγκρουση για το Φυσικό Αέριο στη Βουλγαρία Αποκαλύπτει την Στρατηγική της Gazprom

Η Gazprom σταμάτησε την παροχή στην Overgas, μια ιδιωτική βουλγαρική εταιρείας διανομής φυσικού αερίου, όπου κατέχει ποσοστό 50%. Η αιφνίδια αυτή κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις σχετικά με την ευρύτερη στρατηγική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η ρωσική εταιρεία στη Βουλγαρία.Στις 29 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των κρατικών εταιρειών ενέργειας της χώρας: τις Bulgargaz, Bulgartransgaz και BEH.Το βουλγαρικό δίκτυο φυσικού αερίου ανήκει στην Bulgartransgaz, η οποία αποτελεί μέρος της Bulgarian Energy Holding (BEH), η οποία έχει συσσωρεύσει ένα χρέος € 250 εκ στον κρατικό προϋπολογισμό. Η BEH ιδρύθηκε το 2008 από τον τότε πρωθυπουργό Σεργκέι Στανίσεφ, με στόχο την επιδότηση κρατικών επιχειρήσεων με απώλειες. Η Bulgargaz είναι η μεγαλύτερη βουλγαρική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου.Οι αγκυλώσεις του βουλγαρικού ενεργειακού τομέα συνέβαλαν στο να διατηρηθούν ζωντανά τα μονοπώλια, και να υπάρχει ισχυρή αντίσταση στους ευρωπαϊκούς κανόνες απελευθέρωσης της ενέργειας.

Η Σημερινή Κατάσταση της Ελληνικής Κοινότητας στη Β. Ήπειρο



Σε μια εποχή πού όλοι ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, είναι απελπιστικό να ακούει κανείς την ανοησία πως όποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των δυσπραγούντων Ελλήνων της Κύπρου ή της Βορείου Ηπείρου ή του Καυκάσου, είναι Εθνικιστής και σωβινιστής.Με αφορμή πρόσφατα γεγονότα στην ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ όπου στο στόχαστρο των ακραίων αλβανικών εθνικιστικών κύκλων έχουν περιέλθει και πάλιν οι επιφανείς Έλληνες διανοούμενοι της Βορείου Ηπείρου, κατατίθεται το σημερινό σημείωμα.

Πιο ευάλωτα στη φτώχεια τα αστικά κέντρα

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ-Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η πιο ανησυχητική μορφή φτώχειας είναι η αστική. «Ο πληθυσμός στις πόλεις είναι δημογραφικά νεότερος και εργασιακά πιο ενεργός. Επιπλέον, το κόστος ζωής στις πόλεις είναι υψηλότερο, επομένως οι συνέπειες της φτώχειας οξύτερες» εξηγεί ο κ. Διονύσης Μπαλούρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ή της Eurostat δεν αποκαλύπτουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο.

Καζάνι που βράζει η Σαουδική Αραβία

ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ Πάντα έτοιμος να αναδείξει την υποκρισία στη διεθνή πολιτική, ο βετεράνος ανταποκριτής Ρόμπερτ Φισκ υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας ότι καμία μεγάλη χώρα δεν έχει το ηθικό ανάστημα ή τη θέληση να επικρίνει τη Σαουδική Αραβία για τους μαζικούς αποκεφαλισμούς του περασμένου Σαββάτου. «Οι Σαούντ δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα», κατέληγε ο Φισκ. «Μέχρι την επανάσταση».Ο Φισκ έχει ζήσει την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν, την κατάρρευση ενός σκληρού καθεστώτος που είχε βασιστεί τόσο τυφλά στην αμέριστη στήριξη της Δύσης, ώστε να αγνοήσει τα υπόγεια ρεύματα μιας καταπιεσμένης κοινωνίας που εξερράγη σαν καζάνι. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η απολυταρχική φύση του σαουδαραβικού καθεστώτος δεν επιτρέπει αξιόπιστες μετρήσεις του κοινού αισθήματος, είναι όμως βέβαιο ότι η πίεση του ατμού στο βασίλειο των Σαούντ αυξάνεται.

«Δολοφονικό νέφος» στα Βαλκάνια


Η πόλη των Σκοπίων δεν μπορεί εύκολα πλέον να «αναπνεύσει». ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ-Στα μέσα Δεκεμβρίου τα σχολεία στο Σεράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, έκλεισαν. Οι μαθητές παρέμειναν στα σπίτια για να προφυλαχθούν από το πυκνό νέφος που έπνιγε επί εβδομάδες την πόλη, δηλητηριάζοντας τα πνευμόνια των ανθρώπων. «Πιο κάτω» στα Σκόπια, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι βγήκαν μια μέρα στους δρόμους για να αξιώσουν από τις αρχές να λάβουν μέτρα προστασίας του πληθυσμού από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους, ιδίως στους ασθενείς, τις εγκύους και τα παιδιά, να περιορίσουν τις εξόδους.Συγκεντρώσεις έγιναν και στο Τέτοβο, φωνές για «δολοφονικό νέφος» ακούγονται στο Βελιγράδι, την Πρίστινα, τα Τίρανα, σχεδόν παντού στις χώρες της δυτικής βαλκανικής.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους η ζωή των κατοίκων στις μεγαλουπόλεις αλλά και σε μικρότερες κυλάει σ’ ένα σύννεφο αιωρούμενων σωματιδίων, πολλαπλάσια υψηλότερα από τα όρια που θέτουν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Κάποτε θα ερχόταν και αυτή η ώρα.

Το Θρησκευτικό Υπόβαθρο Πίσω Από την Κόντρα Σαουδικής Αραβίας-Ιράν


http://air.euro2day.gr/cov/ir/iraq_islamistes_180_5_b.jpgΟι δύο δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, βρίσκονται εν μέσω μιας διπλωματικής διένεξης της οποίας οι ρίζες εντοπίζονται πάνω από 1.300 χρόνια πριν.
Αφού η σουνιτική Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τον κληρικό που ηγούνταν των σιιτών, Nimr al-Nimr, ένας ιρανικός όχλος λεηλάτησε και έκαψε τη σαουδική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Από τότε, οι διπλωματικοί δεσμοί της Σαουδικής Αραβίας με το σιιτικό Ιράν συνεχώς δοκιμάζονται, αφού η πρώτη τερμάτισε τόσο τους εμπορικούς δεσμούς όσο και την εναέρια κίνηση από και προς τη χώρα. Το Μπαχρέιν, το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης έχουν υποβαθμίσει τις σχέσεις τους με το Ιράν.Στην καρδιά της φιλονικίας βρίσκεται μια πολιτική μάχη που σιγοβράζει εδώ και αιώνες: Ποια μορφή του Ισλάμ θα έπρεπε να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή, ο σιιτισμός ή το σουνιτικό Ισλάμ;