10 Ιανουαρίου 2016

Τρεις γυναίκες, 19 σφαίρες

Τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν στην νοτιοανατολική Τουρκία
Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι βρέθηκαν 19 σφαίρες στα πτώματα των γυναικών -συνολικά 11 σφαίρες στην Ντεμίρ, της οποίας το κρανίο είχε συνθλιβεί. «Λόγω της μεγάλης ζημιάς που είχε υποστεί το κρανίο της δεν είναι σαφές εάν το τραύμα προήλθε από σφαίρα ή από κάποιου ίδους εκρηκτική ύλη», αναφέρει η έκθεση του ιατροδικαστή.Για την Ουγιάρ σημειώνεται ότι βρέθηκαν τρεις σφαίρες και «πέντε πιθανά φυσίγγια», ενώ πέντε σφαίρες βρέθηκαν στο πτώμα της Ναγίρ.
Περαιτέρω έρευνα στις δολοφονίες ζήτησε η βουλευτής του επίσης φιλοκουρδικού ΗDP (αδελφού κόμματος με το DBP) Λέιλα Μπιρλίκ, καταγγέλλοντας ότι είχε ενημερωθεί πως βρισκόταν σε εξέλιξη επίθεση στο σπίτι όπου βρέθηκαν τα πτώματα, και ότι αρκετά άτομα
-συμπεριλαμβανομένης και της Ντεμίρ είχαν τραυματιστεί.«Αυτό σημαίνει ότι εκτελέστηκε μετά τον τραυματισμό της», υποστηρίζει η Μπιρλίκ.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πόλεις

Κηδεία Κούρδου που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις με τον στρατό Nusaybin της Τουρκίας Κηδεία Κούρδου που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις με τον στρατό Nusaybin της Τουρκίας | AP Photo/Cagdas Erdogan
 
Η συνεχιζόμενη βία μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα στις περιοχές των Κούρδων με την εμπλοκή αρμάτων μάχης και στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει μπει στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Με την κατάσταση για τους αμάχους που βρίσκονται σε καθεστώς συνεχούς πολιορκίας να επιδεινώνεται καθημερινά, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει προεδρεύσει τις δυο τελευταίες ημέρες σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων που ενημερώθηκαν για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επισήμως έχουν ως στόχο τους Κούρδους μαχητές του PKK.Ωστόσο, με αυτή τη δικαιολογία η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε μαζικές διώξεις, λαμβάνοντας «δικαστικά μέτρα» κατά 18 δημάρχων και 48 δημοτικών συμβούλων του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, με βάση κατηγορίες ότι προσφέρουν λογιστική υποστήριξη στο PKK.Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος του Ερντογάν, σκοπός είναι οι «επιχειρήσεις» στα νοτιοανατολικά της χώρας στο σύνολό τους να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Στα τέλη Δεκεμβρίου το φιλοκουρδικό HDP είχε απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), μετά την απόρριψη από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο μηνυτήριας αναφοράς κατά της συνεχιζόμενης απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε πόλεις της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη συνέχεια ζήτησε από την Άγκυρα να καταθέσει μια δική της έκθεση υπεράσπισης της τακτικής της, ειδικά για την πόλη Τσίζρε, μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.
«Χειριζόμαστε την κατάσταση με προσοχή», φέρεται να είπε ο Νταβούτογλου, προκειμένου να μη βρεθεί η Τουρκία σε μειονεκτική θέση εάν αυτές οι πρακτικές παραπεμφθούν στο Συνταγματικό ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 
Ο Νταβούτογλου, όπως έγραψε η Cumhuriyet, δήλωσε «πρόθυμος να επιστρέψει στο τραπέζι των αποφάσεων», παρότι η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους και η de facto επί δυόμισι χρόνια κατάπαυση του πυρός με το PKK έχουν καταρρεύσει από το περασμένο καλοκαίρι. 

«Και το κόμμα και ο Ερντογάν γνωρίζουν ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη» είπε πηγή του AKP στην Cumhuriyet, που όταν ρωτήθηκε ποιος θα κάτσει τώρα στο τραπέζι να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση την ειρήνη απάντησε: «Προφανώς κύκλοι Κούρδων που βρίσκονται κοντά στο κυβερνών κόμμα».

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι ο μεν Νταβούτογλου είναι έτοιμος να κάνει τα επόμενα βήματα αποδεχόμενος τη συμμετοχή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, αλλά ορισμένοι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνηση τάσσονται υπέρ τής συνέχισης της πολιτικής των αστυνομικών και στρατιωτικών μέτρων.
Και φαίνεται ότι η γραμμή αυτή προς το παρόν επικρατεί.